Βόρεια Ελλάδα: Σε αναζήτηση νέων χώρων φιλοξενίας για να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό κύμα

Βόρεια Ελλάδα: Σε αναζήτηση νέων χώρων φιλοξενίας για να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό κύμα
Δεκάδες πρόσφυγες από το Αφρίν της Συρίας, μπροστά στο άγαλμα του Ελευθέριου Βενιζέλου, στην πλατεία Αριστοτέλους της Θεσσαλονίκης Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο ΥΜΑΘ, προκειμένου να εξεταστούν τρόποι αντιμετώπισης των αυξημένων μεταναστευτικών ροών από τον Έβρο και να αναζητηθούν νέες δομές φιλοξενίας

Ευρεία σύσκεψη στο ΥΜΑΘ, συγκάλεσε ο περιφερειακός Συντονιστής Βόρειας Ελλάδας και Ηπείρου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Ράγκος, προκειμένου να εξεταστούν οι τρόποι αντιμετώπισης των αυξανόμενων προσφυγικών ροών. Μόνο την Τετάρτη 18 Απριλίου σύμφωνα με πληροφορίες από τα σύνορα του Έβρου πέρασαν περίπου 1600 μετανάστες, ενώ 600 από αυτούς έφτασαν τελικά στην Θεσσαλονίκη.

Στη σύσκεψη εκτός από τα στελέχη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής συμμετείχαν εκπρόσωποι των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στα κέντρα φιλοξενίας της Βορείου Ελλάδας, αλλά και ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης κ.Πέτρος Λεκάκης.

Η συζήτηση κινήθηκε σε δύο επίπεδα. Αφενός να προετοιμαστούν οι φορείς της πόλης προκειμένου να μην επαναληφθούν οι εικόνες της Μεγάλης Πέμπτης και της περασμένης εβδομάδας με πρόσφυγες να κοιμούνται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και αφετέρου να εκπονηθεί ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο που να ανταποκρίνεται στις νέες έκτακτες συνθήκες που έχουν προκύψει.

Τόσο οι υπεύθυνοι του υπουργείου, όσο και οι εκπρόσωποι των ΜΚΟ εξέφρασαν την άποψη πως πράγματι είμαστε μπροστά σε μια δύσκολη κατάσταση, με τις ροές να αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο όσο βελτιώνεται ο καιρός, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται για επανάληψη της κατάστασης του καλοκαιριού του 2015, όταν οδηγηθήκαμε στη δημιουργία του άτυπου καταυλισμού της Ειδομένης.

Ο κ.Ράγκος έκανε λόγο για μια σύσκεψη τεχνικού χαρακτήρα προκειμένου να συντονιστούν οι δράσεις των εμπλεκόμενων φορέων. Εξήγησε ότι οι δομές φιλοξενίας στα Διαβατά και στα Λαγκαδίκια –που είναι περιφερειακά της Θεσσαλονίκης- είναι πλήρεις, ενώ φιλοξενούν περίπου 500-600 ανθρώπους περισσότερους από την προβλεπόμενη δυναμικότητά τους. Παράλληλα ο κ.Ράγκος ανακοίνωσε την εκπόνηση σχεδίων, προκειμένου να απορροφηθεί ο κόσμος και να μεταφερθεί σε δομές.

Έτσι προβλέπεται η αναζήτηση χώρων για δημιουργία νέων δομών φιλοξενίας και επέκτασης των υπαρχόντων, όπως συνέβη με το καμπ στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

Από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης κ.Λεκάκης στάθηκε στην ανάγκη δημιουργίας νέων χώρων φιλοξενίας, προκειμένου να μην ξαναζήσουμε τις «ντροπιαστικές εικόνες της περασμένης εβδομάδας, με πρόσφυγες να κοιμούνται στο κέντρο της πόλης».

Μάλιστα τόνισε ότι υπάρχουν ελεύθεροι χώροι στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης , που μπορούν να αξιοποιηθούν, όπως είναι άδεια στρατόπεδα και εγκαταλειμμένα κτίρια που «με απλές παρεμβάσεις μπορούν να δεχτούν κόσμο». Όλοι οι εμπλεκόμενοι έκαναν λόγο για γρήγορα αντανακλαστικά από την πλευρά του υπουργείου, ενώ τόνισαν ότι υπάρχει πλέον η απαραίτητη εμπειρία για να αντιμετωπιστούν έκτακτες καταστάσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα