Βόρεια Μακεδονία: Τις επόμενες ημέρες οι συνταγματικές τροποποιήσεις στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης

O Πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ
O Πρωθυπουργός, Ζόραν Ζάεφ AP

Με γοργά βήματα Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία προχωρούν στην υλοποίηση όσων προβλέπονται από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Αναμένεται η δημοσίευση των συνταγματικών αλλαγών στην εφημερίδα της κυβέρνησης της γείτονος και η κοινή επιστολή στον ΟΗΕ.

Μετά την εκπλήρωση όλων των νομικών απαιτήσεων για την έναρξη ισχύος της τελικής συμφωνίας και των συνταγματικών τροποποιήσεων, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας θα δημοσιεύσει στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης την ημερομηνία έναρξης ισχύος των συνταγματικών τροποποιήσεων, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Oπως τονίζεται στην ανακοίνωση, στη συνέχεια η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας και η Ελλάδα θα υποβάλουν κοινή επιστολή προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, και θα τον ενημερώνουν για την ημερομηνία έναρξης ισχύος της τελικής συμφωνίας, η οποία βάζει τέλος στην επί δεκαετίες αντιπαράθεση μεταξύ των δυο χωρών.

Στη συνέχεια, η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας θα ενημερώσει τη Γραμματεία του ΟΗΕ, τα κράτη μέλη, τις χώρες-παρατηρητές του ΟΗΕ, καθώς και όλους τους διεθνείς οργανισμούς των οποίων είναι μέλος, σχετικά με τις αλλαγές που σημειώθηκαν, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών τονίζεται ότι όλα αυτά αναμένεται να συμβούν τις επόμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την Παρασκευή το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε με πλειοψηφία 153 βουλευτών το πρωτόκολλο εισδοχής της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι τελευταίες εξελίξεις ουσιαστικά πιστοποιούν τη Συμφωνία που υπογράφηκε μεταξύ των δύο πλευρών τον προηγούμενο Ιούνιο και ανοίγουν και τυπικά ένα νέο κεφάλαιο στις μεταξύ τους σχέσεις.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σκοπιανό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Συνεχή κρούσματα ιλαράς στη Βόρεια Μακεδονία, κατέληξε βρέφος

Ο Ζάεφ χαιρέτισε την κύρωση από την Ελλάδα του πρωτοκόλλου προσχώρησης στο ΝΑΤΟ

Μητσοτάκης: "Η κλεψύδρα για την κυβέρνηση αδειάζει, όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα"

Σερβία: "Βόρεια Μακεδονία και επίσημα", αναφέρουν τα σερβικά ΜΜΕ

Βόρεια Μακεδονία: Τα τέσσερα επόμενα βήματα για την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Κυρώθηκε το πρωτόκολλο ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ

SHARE: