Βορίδης: “Κάναμε ό,τι μπορούσαμε πριν καταστήσουμε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό”

Βορίδης: “Κάναμε ό,τι μπορούσαμε πριν καταστήσουμε υποχρεωτικό τον εμβολιασμό”
Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε με περιοριστικά μέτρα, πριν καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, τόνισε ο Μάκης Βορίδης. "Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης και σε άλλες κατηγορίες".

“Έχουμε προφανώς κάνει ό,τι μπορούσαμε προτού πάμε στο μέτρο αυτό. Υπήρξαν μέτρα περιορισμού, αποφυγής του συγχρωτισμού, μέτρα που δεν επέτρεπαν στους ανεμβολίαστους να έχουν πρόσβαση σε σημεία συγχρωτισμού, άρα υπήρξαν μια σειρά από μέτρα πριν φτάσουμε σε αυτό το αποτέλεσμα”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Σε ό,τι αφορά την υποχρεωτικότητα και το πρόστιμο των 100 ευρώ, μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο Μάκης Βορίδης τα χαρακτήρισε “θεμιτά”, καθώς πρόκειται για ένα μέτρο που “εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και προστατεύει τη δημόσια υγεία”.

“Ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας”

“Ανοιχτό” άφησε το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες, τονίζοντας πως, αν προκύψει, μπορεί να συμβεί. “Πάντα σε αυτή τη δύσκολη διαχείριση της δύσκολης ασθένειας θα υπάρχει μια τέτοια συζήτηση”.

Επιπλέον, ανέφερε για το εν λόγω μέτρο ότι βασίζεται και σε επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία δικαιολογούν αυτήν την στόχευση στους άνω των 60, διότι η συντριπτική πλειοψηφία, όσων μπήκαν σε ΜΕΘ και των ανθρώπων που κατέληξαν ανήκουν σε αυτή την ηλικιακή ομάδα. “Άρα και από αυτή την πλευρά είναι ένα μέτρο αναλογικό”.

“Αν τα πάρεις τα μέτρα γρήγορα τότε πάσχει η αιτιολογία τους. Πρέπει να γεννηθεί η πίεση για να απαντήσω με ένα τέτοιο περιοριστικό μέτρο. Αν το πάρω χωρίς να υπάρχει η πίεση τότε κάποιος θα μου πει γιατί μου επιβάλλεις αυτόν τον περιορισμό;”.

“Το πρόστιμο θα επιβάλλεται ανάλογα με το εισόδημα”

Αναφορικά με την επιβολή του προστίμου, επισήμανε ότι θα μπορούσε να έχει υπάρξει ένας εύρος στο κόστος τους ανάλογα με το εισόδημα του καθενός και να γίνει κλιμακωτά, αλλά εκεί κάποιος θα έπρεπε να κάνει ένα σύνθετο υπολογισμό και δεν μπορούν τα αστυνομικά όργανα να ψάχνουν τα φορολογικά στοιχεία του κάθε ανεμβολίαστου πολίτη.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τους ελέγχους στις εκκλησίες, ο υπουργός δήλωσε ότι γίνονται από τα αρμόδια εκλεκτικά όργανα. Ωστόσο, προχώρησε σε μια παραδοχή θα έλεγε κανείς, καθώς ανέφερε ότι γίνονται “δειγματοληπτικά γιατί δεν μπορούν να ελεγχθούν καθημερινά όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα