Βορίδης: "Ναι" στο "σπάσιμο" μεγάλων περιφερειών, αλλά χωρίς μαγείρεμα

Ο τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης
Ο τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης EUROKINISSI

Για το "σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών", τις συναινέσεις, το πρόγραμμα και την διεύρυνση της ΝΔ μίλησε στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 ο τομεάρχης Εσωτερικών του κόμματος

Τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγο για "σπάσιμο" της Β' Αθηνών και της περιφέρειας Αττικής, σχολίασε ο τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης, μιλώντας στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 και στην εκπομπή "Παιχνίδια Εξουσίας", με τους Βασίλη Σκουρή και Αγγελική Σπανού.

Όπως είπε ο κ. Βορίδης, ο ίδιος είναι σύμφωνος με την κίνηση αυτή, τονίζοντας ότι το πρόβλημα με τις μεγάλες περιφέρειες είναι ότι δεν υπάρχει κανένα είδος προσωπικής επαφής του βουλευτή με το εκλογικό σώμα, προσθέτοντας πως είναι πάρα πολύς ο κόσμος για να κάνεις προσωποποιημένη προεκλογική εκστρατεία, με αποτέλεσμα να ευνοεί ανθρώπους με πρόσβαση στο μιντιακό σύστημα, κάτι που φαίνεται να αλλάζει χάρη στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Για το εάν θα ψήφιζε μία σχετική ρύθμιση, είπε ότι το σπάσιμο των περιφερειών δεν είναι συνδεδεμένο με τον εκλογικό νόμο, αν και ο υπουργός Εσωτερικών έκανε μία τέτοια σύνδεση, και απέφυγε να δεσμευτεί για το εάν θα ψήφιζε μία τέτοια ρύθμιση αν και όπως είπε υπάρχει μία ευρεία συναίνεση ότι οι μεγάλες περιφέρειες, πρέπει με κάποιο τρόπο να σπάσουν.

Αυτό θα πρέπει να γίνει με ένα τρόπο διοικητικά ακέραιο, τόνισε ο Μάκης Βορίδης, και να έχει μία διοικητικά λογική, χωρίς να υπάρξει "μαγείρεμα", με διαφορετικές εκλογικές περιφέρειες, αυτοδιοικητικές ενότητες και δήμους που δεν εμπίπτουν στα όρια της μιας ή της άλλης.

Ο κ. Βορίδης αρνήθηκε ότι η επί της αρχής συμφωνία του με την ρύθμιση για τις περιφέρειες, αποτελεί "ρωγμή στον τοίχο της πόλωσης", λέγοντας πως δεν επιθυμεί καμία συναίνεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, όμως, εν προκειμένω, πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει ήδη συζητηθεί.

Όπως είπε ο κ. Βορίδης, το σπάσιμο των εκλογικών περιφερειών συνδέεται με την εκ νέου πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κίνημα Αλλαγής για την απλή αναλογική, λέγοντα πως πάει να ανοίξει από το παράθυρο μία συζήτηση για κάτι για το οποίο η Βουλή έχει ήδη ψηφίσει. "Όταν κάποιος αρχίζει τα εκλογομαγειρέματα, νιώθει ότι ο πολιτικός του χρόνος τελειώνει άσχημα", πρόσθεσε ο κ. Βορίδης.

Για το ζήτημα των συναινέσεων ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με την ρητορική του δεν επιτρέπει συναινέσεις. "Δεν μπορεί να μιλάς για «μαύρο μέτωπο» και μετά να λες «ελάτε να συνεννοηθούμε»", είπε χαρακτηριστικά.

"Συναίνεση είναι να κατεβάσεις τους τόνους, και να χτίσεις ένα περιβάλλον στο οποίο να μπορείς να συνεννοηθείς με τον άλλο", πρόσθεσε.

"Δεν μπορείς να πεις σε κάποιον που εκλέγεται ότι βγαίνει από τα ψηφοδέλτια", ανέφερε ο κ. Βορίδης, υπογραμμίζοντας ότι η ανανέωση των ψηφοδελτίων γίνεται στους ανθρώπους που δεν έχουν εκλεγεί και είναι στις προθέσεις του Κ. Μητσοτάκη να το κάνει.

"Η Νέα Δημοκρατία οφείλει να έχει ως στόχο τη μεγιστοποίηση της εκλογικής της επιρροής για να πετύχει την καθαρή εντολή" τόνισε ο κ. Βορίδης, προτάσσοντας τον "επαναπατρισμό" των ψηφοφόρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης. "Η Νέα Δημοκρατία έπαιρνε 43% την εποχή που δεξιότερά της υπήρχε μηδέν", πρόσθεσε, λέγοντας πως τα πρόσωπα έχουν την αξία τους, όμως το πιο σημαντικό είναι η κατάθεση των πολιτικών θέσεων και η συγκρότηση προγράμματος που απαντάει στα προβλήματα των πολιτών.

Ο π. υπουργός είπε ότι η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να θέσει ζητήματα όπως αυτό της τάξης και της ασφάλειας, ή  της διαχείρισης του προσφυγικού/μεταναστευτικού, τα οποία αφορούν ψηφοφόρους με δεξιά, συντηρητικά χαρακτηριστικά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Νέα Δημοκρατία
SHARE:

24Media Network