Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή
vouliwatch.gr

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα.Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους.

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν στην παιδεία, την αγροτική και κοινωνική πολιτική, την υγεία και τέλος την οικονομία. Όλα τα κόμματα έδειξαν για μία ακόμη φορά εντονότατη συμμετοχή, καθώς άσκησαν στο σύνολο τους 222 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτο έρχεται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΠΣ. με 68, ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 44 και η ΝΔ 34, το ΚΚΕ με 31 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, η Ελληνική Λύση με 16, το ΜέΡΑ25 με 15 και οι Ανεξάρτητοι με 14.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 116 Ερωτήσεις, 78 Αναφορές, 22 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 3 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε., 2 Α.Κ.Ε. και 1 Επερώτηση.

Δευτέρα 11.7.2022

ΚΙΝΑΛ: Η έλλειψη εργατών γης εντείνει τα αδιέξοδα των αγροτών

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Κεγκέρογλου Βασίλειος, ρωτά τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, σχετικά με το αδιέξοδο των αγροτών λόγω της μείωσης των εργατικών χεριών γης. Διαπιστώνει ο βουλευτής την δυσχέρεια που προκαλείται έτσι και στους αγρότες και στην παραγωγή, αλλά και στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων από την χώρα. Τονίζει, μάλιστα, το δέλεαρ του εξωτερικού για πολλούς μετανάστες αγρότες, αφού εκεί οι διαδικασίες είναι πιο απλές και γρήγορες, την πτώση της εγχώριας παραγωγής, τις δύσκολες συνθήκες εργασίας γύρω από τον χώρο αυτό, που συνήθως πια καλύπτουν εργάτες από τις τρίτες χώρες, και τέλος την ανάγκη ασφάλισης των εργαζομένων αυτών.  Ρωτά λοιπόν τον Υπουργό ποια θα είναι η μέριμνα της κυβέρνησης τόσο απέναντι στην ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής όσο και ποιες πρωτοβουλίες θα πάρουν σχετικά με την ασφάλιση των εργαζομένων αυτών μεταναστών έστω και με εργόσημο. 

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Επιχειρήσεις και επαγγελματίες αδυνατούν να καταβάλλουν τις οφειλές για τις επιστρεπτέες προκαταβολές ? Η Κυβέρνηση να τις μετατρέψει σε μη επιστρεπτέες

Πενήντα εννέα βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. καταθέτουν ερώτηση στους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και Οικονομικών, Γεωργιάδη Άδωνι και Σταϊκούρα Χρήστο, αντίστοιχα, αναφορικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρηματιών για τις επιστρεπτέες προκαταβολές που είχαν λάβει ως ενίσχυση στην πανδημία. Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. καλεί την κυβέρνηση να  μετατρέψει τις οφειλές αυτές σε μη επιστρεπτέες. Οι βουλευτές, στο κείμενό τους, τονίζουν ότι αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που οι επιχειρήσεις καλούνται «να πληρώσουν ακόμα ΦΠΑ, φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ» ενώ την ίδια στιγμή μαστίζονται από την ενεργειακή κρίση και την έλλειψη ρευστότητας. Ρωτούν, λοιπόν, την κυβέρνηση αν θα μετατρέψει τις οφειλές σε μη επιστρεπτέες και αν θα μεριμνήσει για την «επιβίωση» του επιχειρηματικού κλάδου που βιώνει καθημερινά αντιξοότητες. 

Δείτε την ερώτηση εδώ

Νέα Δημοκρατία: Τροποποίηση της υπουργικής απόφασης ΦΕΚ 759/Β/05_03_2019, για να αυξηθεί η μέγιστη επιτρεπόμενη ισχύς φωτοβολταϊκού σταθμού από ενεργοβόρες επιχειρήσεις σε μη διασυνδεδεμένα νησιά

Ερώτηση καταθέτει ο βουλευτής Κόνσολας Μάνος, στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σκρέκα Κωνσταντίνο, σχετικά με την αύξηση της μέγιστης επιτρεπόμενης ισχύος των φωλτοβολταϊκών σταθμών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Ο βουλευτής, στο κείμενό του, διαπιστώνει την ανάγκη αύξησης της προβλεπόμενης ισχύος, ιδιαίτερα για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις στα μη διασυνδεδεμένα νησιά, την στιγμή που σε άλλα μεγάλα νησιά της χώρας, που ανήκουν στο διασυνδεδεμένο σύστημα, η υπουργική αυτή απόφαση προβλέπει, ότι η ισχύς μπορεί να καλύπτει και το 100% της συμφωνημένης ισχύος. Κάτι τέτοιο φυσικά λειτουργεί αποτρεπτικά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από ενεργοβόρες επιχειρήσεις, μη διασυνδεδεμένων νησιών. Ερωτάται, λοιπόν, ο Υπουργός, αν προτίθεται η κυβέρνηση να τροποποιήσει την απόφαση αυτή. 

Δείτε την ερώτηση εδώ

Τρίτη 12.7.2022

ΚΙΝΑΛ: Σκανδαλώδης αδιαφάνεια στην υπόθεση της τιμητικής πολιτογράφησης του Γιασάμ Αγιαβέφε

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας, απευθύνει ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Μετανάστευσης, και Ασύλου, Βορίδη Μάκη και Μηταράκη Νότη, αντίστοιχα, σχετικά με την τιμητική πολιτογράφηση του Τούρκου πολίτη Γιασάμ Αγιαβέφε, λόγω της χρηματικής βοήθειας που πρόσφερε στο ελληνικό εθνικό σύστημα υγείας στην πανδημία. Ο βουλευτής επικαλείται τις πολλαπλές ιθαγένειες του Αγιαβέφε, υποστηρίζοντας ότι αυτό τον καθιστά ύποπτο για την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας αλλά και για την διεθνή προστασία που του έχει ήδη αναγνωρισθεί. Μάλιστα στο κείμενο δεν παραλείπει να τον χαρακτηρίσει ως «επενδυτή αμφιβόλου προέλευσης». Ερωτώνται, τέλος, οι Υπουργοί ποιες θα είναι ενέργειες της κυβέρνησης, σχετικά με την πολιτογράφηση του, τώρα που τα νέα αυτά στοιχεία βγήκαν στην δημοσιότητα, αλλά και πως θα οχυρώσουν από εδώ και στο εξής την τιμητική πολιτογράφηση. 

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής (πλέον για την υποστήριξη της κατηγορίας) στην ποινική υπόθεση του κ. Α. Λοβέρδου σχετικά με την υπόθεση Novartis

Ερώτηση καταθέτουν σαράντα δύο βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Υγείας, Τσίαρα Κωνσταντίνο και Πλεύρη Θάνο, αντίστοιχα, σχετικά με την απαλλαγή του κυρίου Λοβέρδου από την υπόθεση Novartis. Όπως τονίζουν οι βουλευτές, δεν έχει κατατεθεί το δικόγραφο της αγωγής περί αποζημίωσης του ελληνικού δημοσίου από την εταιρεία Novartis, όπως είχαν ζητήσει πριν λίγες μέρες, ενώ σε αυτό το χρονικό διάστημα «η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών απάλλαξε τον κύριο Λοβέρδο από τις κατηγορίες εμπλοκής στην υπόθεση.». Ζητούν, συνεπώς, να μάθουν από τους αρμόδιους Υπουργούς γιατί δεν δήλωσε το Δημόσιο παράσταση πολιτικής αγωγής κατά του κυρίου Λοβέρδου για την υπόθεση αυτή. 

Δείτε την ερώτηση εδώ

Νέα Δημοκρατία: Άδικη η δυνατότητα του Δημοσίου να εξαντλεί τα ένδικα μέσα και βοηθήματα σε βάρος των πολιτών

Ο βουλευτής Μπουκώρος Χρήστος, ρωτά τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Τσιάρα Κωνσταντίνο, αναφορικά με την κατάχρηση των ένδικων μέσων από το Δημοσίου σε βάρος των πολιτών. Αναφέρει στο κείμενό του, ότι με την «τακτική» αυτή του ελληνικού δημοσίου, δηλαδή με το να «εξαντλεί τα χρονικά περιθώρια, τα ενδεδειγμένα ένδικα μέσα και βοηθήματα σε κάθε στάδιο της δικαστικής διαδικασίας» ο πολίτης καλείται να πληρώσει υπέρογκα ποσά, σε μία περίοδο που ολόκληρη η κοινωνία υποφέρει από μια νέα οικονομική κρίση. Ο Υπουργός ερωτάται ποια μέτρα σκοπεύει να πάρει η κυβέρνηση προκειμένου το Δημόσιο να μην εξαντλεί τα χρονικά περιθώρια και τα ένδικα μέσα, τακτική που οδηγεί στην οικονομική εξάντληση των πολιτών.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Τετάρτη 13.7.2022

ΜέΡΑ25: Ατέρμονα προβλήματα στα λογιστικά γραφεία _ Αίτημα παράτασης φορολογικών δηλώσεων

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Λογιάδης Γιώργος, ρωτά τον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, αναφορικά με το κώλυμα στα λογιστικά γραφεία, ζητώντας παράταση του περιθωρίου υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Ο βουλευτής υπογραμμίζει το ήδη βεβαρημένο πρόγραμμα των λογιστών, καθώς πολλοί είναι οι πολίτες που στρέφονται σε αυτούς για να καταθέσουν σωστά την δήλωση, παρότι έχει δηλωθεί ότι η φορολογική δήλωση δεν είναι υποχρέωση του λογιστή. Όλα αυτά σε μία περίοδο που η πανδημία στερεί από τα λογιστικά γραφεία μεγάλο μέρος του ανθρώπινου δυναμικού τους. Ο βουλευτής μεταφέροντας τα αιτήματα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.), ρωτά τον Υπουργό αν θα μεριμνήσει η κυβέρνηση να παρατείνει την κατάθεση φορολογικών δηλώσεων και τι μέτρα θα λάβει για την ενίσχυση του κλάδου αυτού. 

Δείτε την ερώτηση εδώ

Ανεξάρτητοι: Η απορροφητικότητα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Η ανεξάρτητη βουλεύτρια Αδαμοπούλου Αγγελική, απευθύνει ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, για την απορροφητικότητα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αναφερόμενη στην «συμφωνία χρηματοδότησης για τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0»» και στο «χρονοδιάγραμμα εκταμίευσης της προκαταβολής και των δόσεων που θα λάβει το Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας» διαπιστώνει αδυναμίες στο πρόγραμμα αυτό, που οδηγούν στο αναγκαίο επανασχεδιασμό του. Ρωτά, λοιπόν, τον Υπουργό εάν η κυβέρνηση θα μεριμνήσει την επίσπευση ή τον επανασχεδιασμό του προγράμματος «Ελλάδα 2.0».

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΚΙΝΑΛ: Διαχείριση προσφυγικών ροών α΄ εξάμηνο 2022

Ερωτάται ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Μηταράκης Νότης, από τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Καμίνη Γεώργιο, αναφορικά με την διαχείριση των προσφυγικών ροών στο πρώτο εξάμηνο του 2022. Ο βουλευτής, στο κείμενό του, επισημαίνει τόσο την αναποτελεσματική ελληνική στρατηγική αντιμετώπισης των υπεράριθμων προσφυγικών ορών, όσο και το οικονομικό κόστος της στρατηγικής αυτής στην ελληνική κοινωνία. Τονίζει, πως η κοινοβουλευτική του ομάδα «επιμένει στην ευρωπαϊκή λύση, στην ίση κατανομή των ευθυνών και στον αναγκαστικό μηχανισμό μετεγκατάστασης των νεοεισερχομένων, των παράτυπων μεταναστών προς απέλαση αλλά και των αιτούντων άσυλο». Ζητά, λοιπόν, να μάθει τη πλήρη εικόνα της κατάστασης ασύλου στην χώρα. 

Δείτε την ερώτηση εδώ

Πέμπτη 14.7.2022

Νέα Δημοκρατία: Απαραίτητη η παράταση προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του έτους 2021

Ο βουλευτής Λάζαρος Τσαβδαρίδης, ρωτά τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, αναφορικά με το ενδεχόμενο να παραταθεί εκ νέου η προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις του 2021. Επισημαίνει ότι αν και απομένουν δεκαπέντε μέρες μέχρι τη λήξη της παράτασης της προθεσμίας, με τα έως τώρα στοιχεία δεν έχουν ακόμη υποβληθεί περισσότερες από 1,8 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις λόγω τεράστιου φόρτου εργασίας των λογιστών και των φοροτεχνικών. Υπογραμμίζει ότι ταυτόχρονα, οι λογιστές καλούνται να διεκπεραιώσουν και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις που προσθέτουν ένα ακόμη βαρύ φορτίο στις πλάτες τους και παράλληλα δυσχεραίνουν τη δυνατότητα των ίδιων των φορολογουμένων να μπορέσουν να ανταποκριθούν εμπρόθεσμα στις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Παρασκευή 15.7.2022

ΜέΡΑ25: Θα συνεχίσει ο Πρωθυπουργός να διαψεύδει πως η κυβέρνησή του επιδίδεται σε θανάσιμες παράνομες επαναπροωθήσεις στο Αιγαίο μετά την έκθεση της Forensic Architecture;

Ο γ.γ. του κόμματος, Γιάνης Βαρουφάκης, απευθύνει επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό με θέμα τις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων που φέρεται η κυβέρνησή του να κάνει έπειτα και από την έκθεση της Forensic Architecture, η οποία καταγράφει 1018 περιπτώσεις παράνομων επαναπροωθήσεων σε διάστημα δύο ετών. Επικαλείται επιπλέον στοιχεία της έρευνας με χαρακτηριστικότερα τα 26 καταγεγραμμένα περιστατικά όπου η Ελληνική Ακτοφυλακή έριξε ανθρώπους στη θάλασσα και ερωτά το Κυριάκο Μητσοτάκη, εάν καταφύγει σε άλλη μία διάψευση οποία μπορεί να ερμηνευθεί ως επιβεβαίωση, με αποτέλεσμα το διασυρμό της χώρας όπως επίσης πως απαντά στη Διεθνή Αμνηστία που υποστηρίζει ότι η παράνομη πρακτική των επαναπροωθήσεων είναι πλέον αδιαμφισβήτη.

Δείτε την επίκαιρη ερώτηση εδώ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα