Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή
Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή Vouliwatch.gr

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα.Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους.

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και οι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των αγαθών πρώτης ανάγκης, στο ρεύμα, τα καύσιμα και την στέγαση, πρωταγωνιστούν για ακόμη μία εβδομάδα στην κοινοβουλευτική συζήτηση. Μεταξύ άλλων τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν στην οικονομία, την εσωτερική, εξωτερική και κοινωνική πολιτική, την εργασία και την υγεία. Όλα τα κόμματα έδειξαν έντονη συμμετοχή, καθώς άσκησαν στο σύνολο τους 166 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτος έρχεται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α με 49, ακολουθεί η ΝΔ με 29 και το Κίνημα Αλλαγής με 28 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση με 17, οι Ανεξάρτητοι με 15 και με 11 το ΜέΡΑ25.

Συνολικά τα κόμματα έθεσαν 101 Ερωτήσεις, 45 Αναφορές, 17 Επίκαιρες Ερωτήσεις και 3 Ερωτήσεις.

Τρίτη 16.6.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Τα γαλάζια golden boys της ΕΥΔΑΠ προβαίνουν σε παράνομες και καταχρηστικές διακοπές νερού στις λαϊκές γειτονιές της Β’ Πειραιά, για οφειλές ύψους 150 ευρώ, λειτουργώντας με όρους μονοπωλιακού παρόχου Α.Ε.! Να προσκομιστεί άμεσα το σύνολο των εντολών διακοπής υδροδότησης με τα οφειλόμενα ποσά των καταναλωτών

Τριάντα Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καταθέτουν, στο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, ερώτηση σε συνδυασμό με αίτημα κατάθεσης εγγράφων, αναφορικά με τη νέα Πολιτική Αποδοχών της ΕΥΔΑΠ να ευθυγραμμίζει τις αμοιβές των στελεχών της με την επιβράβευση της αποδοτικότητάς τους ως προς την κερδοφορία της εταιρίας. Σύμφωνα με τους Βουλευτές, οι εντολές διακοπής υδροδότησης καθίστανται «κίνητρο» για διεκδίκηση bonus των στελεχών της ΕΥΔΑΠ, με την εταιρεία να προβαίνει σε «διακοπές» ακόμα και για οφειλές, ύψους 100 και 150 ευρώ, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η αδιάλειπτη πρόσβαση μικρομεσαίων οικογενειών σε υπηρεσίες ύδρευσης. Τέλος, ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό, η ΕΥΔΑΠ να προσκομίσει τα δεδομένα σχετικά με τον συνολικό αριθμό των εντολών εκτέλεσης διακοπής και διακοπής υδροδότησης, αλλά και τα ποσά οφειλών καταναλωτών βάσει των οποίων εκδίδονται οι εντολές διακοπής παροχών υδροδότησης.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Ελληνική Λύση: Άφαντη η φορολόγηση των υπερκερδών για τις εταιρείες ενέργειας

Ρωτά ο βουλευτής του κόμματος, Αντώνης Μυλωνάκης, τους Υπουργούς Οικονομικών & Περιβάλλοντος, σχετικά με την απροθυμία της κυβέρνησης να φορολογήσει τις εταιρείες παρόχων και παραγωγών ενέργειας. Στο κείμενο της ερώτησης, ο Βουλευτής επισημαίνει τη δέσμευση του Πρωθυπουργού να επιστραφούν στο ελληνικό Δημόσιο τα υπερκέρδη των ως άνω εταιρειών -μέσω έκτακτης φορολόγησης- και σημειώνει ότι το όφελος για το ελληνικό Δημόσιο θα μπορούσε ν΄ ανέλθει στο ποσό του μισού δισ. ευρώ.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Τετάρτη 17.6.2022

Νέα Δημοκρατία: Διεύρυνση του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου για την επαναφορά της δυνατότητας ρύθμισης σε 120 των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων στο ελληνικό δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία για το σύνολο των οφειλών τους

H Bουλεύτρια του κόμματος, Άννα Ευθυμίου, απευθύνει ερώτηση προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Οικονομικών, σχετικά με τη ρύθμιση σε 120 δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών των επιχειρήσεων στο ελληνικό δημόσιο. Σύμφωνα με την ίδια, υπάρχει ανάγκη επιπρόσθετης στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και προτείνει την επαναφορά της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο ελληνικό δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις για το συνολικό των χρεών και ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς αν είναι στις άμεσες προτεραιότητές τους ν’ αλλάξουν το νομοθετικό πλαίσιο.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Κίνημα Αλλαγής: Πρόγραμμα στήριξης (επιχορήγησης και χρηματοδότησης) κοινωνικών επιχειρήσεων και λειτουργία της Υπηρεσίας ΓΕΜΗ στο Υπουργείο Εργασίας

Ο Βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου, απευθύνει ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, σχετικά με τη μη χρηματοδότηση κοινωνικών επιχειρήσεων και την ελλιπή στήριξη της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Επισημαίνει ότι υπάρχουν ομάδες κοινωνικών επιχειρηματιών που περιμένουν ακόμα και 10 χρόνια, κάποιο πρόγραμμα σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ε.Ε, ενώ τονίζει ότι τα κονδύλια που έχουν προβλεφθεί από το τρέχον ΕΣΠΑ δεν έχουν ακόμα αξιοποιηθεί με αποτέλεσμα να μη στηρίζονται οι επιχειρήσεις του τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας. Με βάση αυτά, ερωτά τον Υπουργό εάν σκοπεύει να προχωρήσει σε προκήρυξη κάποιου προγράμματος στήριξης των κοινωνικών επιχειρήσεων.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Πέμπτη 17.6.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Ασφυξία για τον Έλληνα παραγωγό οι χαμηλές τιμές και το αυξανόμενο κόστος παραγωγής του αγροτικού προϊόντος

Ο Βουλευτής του κόμματος, Σταύρος Αραχωβίτης, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιώργο Γεωργαντά, θίγει το υπέρογκο κόστος παραγωγής στη γεωργία και στην κτηνοτροφία σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η χώρας μας είναι δεύτερη από το τέλος στις χώρες της ΕΕ ως προς την τιμή που απολαμβάνουν οι παραγωγοί. Επισημαίνει τη ραγδαία συρρίκνωση του εισοδήματος των Ελλήνων παραγωγών, υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο για την μείωση της ελληνικής παραγωγής αγροτικών προϊόντων και ερωτά εάν υπάρχει σχεδιασμός που ν’ αντιμετωπίζει το φαινόμενο, καθώς κι αν υπάρχει σχεδιασμός για τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Παρασκευή 18.6.2022

Ανεξάρτητοι: Η διαρκής άνοδος της τιμής της βενζίνης απειλεί τη βιωσιμότητα των πρατηρίων

Η Ανεξάρτητη Βουλεύτρια, Αγγελική Αδαμοπούλου, υποβάλλει ερώτηση στους Υπουργούς Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Οικονομικών, Άδωνι Γεωργιάδη και Χρήστο Σταϊκούρα, αντίστοιχα και θίγει τις οικονομικές δυσχέρειες που αντιμετωπίζουν τα πρατήρια βενζίνης έπειτα από την υπέρογκη άνοδο των τιμών στα καύσιμα. Κάνει λόγο για τον κίνδυνο ένα 30% των επιχειρήσεων του κλάδου να κλείσει ή να κινδυνεύει με λουκέτο, προσθέτοντας ότι οι συνεχείς αυξήσεις των τιμών έχουν καλύψει προ πολλού την όποια οικονομική ενίσχυση έχει δοθεί για την τιμή των καυσίμων. Για τους λόγους αυτούς, ζητά άμεσα μια οριζόντια μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης ώστε να είναι εφικτή μία  εξομάλυνση της τιμής της βενζίνης.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα