Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή
vouliwatch.gr

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα.Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους.

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν κυρίως την αγροτική πολιτική, τον τουρισμό, την υγεία και την παιδεία, και τέλος την κοινωνική και οικονομική πολιτική. Αυτή την εβδομάδα η συμμετοχή από τα κόμματα ήταν μέτριας έντασης, καθώς άσκησαν στο σύνολο τους 98 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτη έρχεται η Ελληνική Λύση με 28, ακολουθεί το ΜέΡΑ25 με 19, οι Ανεξάρτητοι με 13, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΠΣ με 12, το Κίνημα Αλλαγής με 11, το ΚΚΕ με 10 και τέλος, η ΝΔ με 5 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, αντίστοιχα.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 93 Ερωτήσεις, 4 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε., και τέλος 1 Α.Κ.Ε.

Δευτέρα 22.8.2022

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: Να αποκατασταθούν οι αδικίες του Power Pass από λάθος του συστήματος.

Ερώτηση καταθέτει ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Αρβανιτίδης Γιώργος, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σκρέκα Κωνσταντίνο, αναφορικά με το επίδομα ενέργειας, Power Pass. Στο κείμενό του, ο βουλευτής αναφέρει ότι χιλιάδες δικαιούχοι του επιδόματος, δεν έλαβαν καμία επιστροφή χρημάτων, καθότι «ο αριθμός παροχής που εμφανιζόταν μόλις ο δικαιούχος πραγματοποιούσε την αίτηση του στην ψηφιακή πλατφόρμα ήταν λανθασμένος». Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα των πολιτών για διευθέτηση του θέματος, δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση, τονίζει ο βουλευτής. Ερωτάται έτσι, ο Υπουργός εάν γνωρίζει την κατάσταση και τι μέτρα πρόκειται να λάβει προκειμένου να αποκατασταθεί η αδικία εις βάρος των πολιτών.  

Δείτε την ερώτηση εδώ

Ελληνική Λύση: Κίνδυνος ανεργίας για 163 εργαζομένους ανά την ελληνική επικράτεια στο πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”

Η βουλεύτρια της Ελληνικής Λύσης, Αθανασίου Μαρία, ρωτά τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, και Εσωτερικών, Χατζηδάκη Κωστή και Βορίδη Μάκη, αντίστοιχα, σχετικά με το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”. Στο κείμενό της, τονίζει ότι από τους 167 εργαζομένους οι 163 πρόκειται να μείνουν χωρίς εργασία. Ενώ την ίδια στιγμή υπογραμμίζει ότι «η συντριπτική πλειοψηφία αυτών των εργαζόμενων ανήκουν στην κατηγορία «ΥΕ», οι εν λόγω έχουν χάσει τα κοινωνικά κριτήρια που ορίζει ο ΑΣΕΠ ως προς τα ανήλικα τέκνα, αφού, τα χρόνια πέρασαν, με αποτέλεσμα να μην δικαιούνται τα αντίστοιχα μόρια σε σχετικό ενδεχόμενο νέο διαγωνισμό, παρά μόνο τη μοριοδότηση που προκύπτει από την προϋπηρεσία τους.». Ρωτά, λοιπόν, τους Υπουργούς, τι μέτρα θα λάβουν ώστε να μην βρεθούν 163 άνεργοι, μετά από 20 χρόνια εργασίας.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Τρίτη 23.8.2022

ΜέΡΑ25: Προσωπική διαφορά και αυξήσεις Συντάξεων από 01/01/2023

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Λογιάδης Γιώργος, απευθύνει ερώτηση τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών, Βορίδη Μάκη και Σταϊκούρα Χρήστο, αντίστοιχα, αναφορικά με τις Συντάξεις από τον Ιανουάριο του 2023. Συγκεκριμένα στο κείμενό του, τονίζει την στασιμότητα των συντάξεων από το 2008, ενώ τονίζει ότι από το 2010 και μετά οι συντάξεις βίωσαν περικοπές, σε κάποιες περιπτώσεις ύψους 50%. Από τον Ιανουάριο του 2023 προβλέπεται μια αύξηση της κύριας σύνταξης. Ωστόσο, οι συνταξιούχοι με «προσωπική διαφορά», όσοι δηλαδή παίρνουν λιγότερη σύνταξη και έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν κάποιες δεκαετίες, θα δουν απλά το λογιστικό υπόλοιπο να αυξάνεται Ζητούν, λοιπόν, την δυνατότητα να ενσωματωθεί η προσωπική τους διαφορά στην σύνταξη προκειμένου να πληρούν τα κριτήρια για αύξηση της σύνταξης. Ερωτώνται οι Υπουργοί, τι πρόκειται να πράξουν προκειμένου να καμφθούν οι διακρίσεις αυτές στην αύξηση της σύνταξης. 

Δείτε την ερώτηση εδώ

Κίνημα Αλλαγής: Διαδικασία Μετάταξης ή Απόσπασης Υπαλλήλων στην Ανοιχτή δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη στελέχωση των Υπηρεσιών του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Ερώτηση καταθέτουν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, Γκόκας ΧρήστοςΚαμίνης Γεώργιος και Λιακούλη Ευαγγελία, στους Υπουργούς Εσωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, Βορίδη Μάκη και Μηταράκη Νότη, αντίστοιχα, σχετικά με την απόσπαση υπαλλήλων για την στελέχωση του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Επισημαίνουν ότι « υπήρξαν περιπτώσεις κατά τις οποίες, υποψήφιοι, οι οποίοι κατείχαν τα προβλεπόμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και ολοκλήρωσαν επιτυχώς τη συνέντευξη, δεν μετατάχθηκαν, καθώς ο αρμόδιος φορέας προσέλευσής τους δεν εξέφρασε σύμφωνη γνώμη για τη μετάταξή τους.» Διαπιστώνουν, ότι για αυτή την αδικία ευθύνονται οι συνεχείς αλλαγές της νομοθεσίας, και ρωτούν τους Υπουργούς τί μέτρα θα λάβουν για να αποκαταστήσουν την αδικία εις βάρος των αιτούντων.  

Δείτε την ερώτηση εδώ

Τετάρτη 24.8.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Σε απόγνωση οι πυρόπληκτοι δανειολήπτες.

Δεκαοχτώ βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ρωτούν τον Υπουργό Οικονομικών, Σταϊκούρα Χρήστο, σχετικά με τα δάνεια «θηλειές» στους πυρόπληκτους επιχειρηματίες, και την «παραμέληση» της περιοχής που έχει πληχθεί από πυρκαγιές αρκετές φορές. Στο κείμενό τους αναφέρουν, ότι τα δάνεια που έλαβαν οι επιχειρηματίες με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, πια αποτελεί άλλη μια τροχοπέδη αφού , από την μία, δεν υφίσταντο πια οι ρυθμίσεις οφειλών και, από την άλλη, δεν μπορούν να ορθοποδήσουν οικονομικά λόγω της οικονομίας και των συνεχών φυσικών καταστροφών στην περιοχή. έτσι, ρωτούν τον Υπουργό με ποιους τρόπους θα ρυθμιστούν τα δάνεια των πυρόπληκτων που δόθηκαν με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΜέΡΑ25: Ζητείται η πρόνοια της πολιτείας για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Απατζίδη Μαρία, ρωτά τους Υπουργούς Υγείας, και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πλεύρη Αθανάσιο και Χατζηδάκη Κωστή, αντίστοιχα, αναφορικά με την κοινωνική πρόνοια στα θύματα οικογενειακής βίας. Με αφορμή το περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας που εκτυλίχθηκε τον Ιανουάριο του 2022 με θύμα την κυρία, Όλγα Δημητρακοπούλου, που παραλίγο να της στοιχίσει την ζωή, αφήνοντας την με τεράστια τραύματα και τεράστιο κόστος νοσηλείας και αποκατάστασης, η βουλεύτρια ρωτά τους Υπουργούς τι προτίθενται να πράξουν προκείμενου το εν λόγω θύμα να εισαχθεί σε ένα κέντρο νοσηλείας με το λιγότερο δυνατό κόστος, αλλά και πως θα συνδράμει η πολιτεία τόσο τα ίδια τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας αλλά και στις οικογένειες τους. 

Δείτε την ερώτηση εδώ

  

Πέμπτη 25.8.2022

Ανεξάρτητοι: Έντονες ανησυχίες σχετικά με τη χορήγηση των απαραίτητων αναλώσιμων σε ασθενείς ασφαλισμένους ή ανασφάλιστους.

Η ανεξάρτητη βουλεύτρια, Αδαμοπούλου Αγγελική, απευθύνει ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Πλεύρη Αθανάσιο, αναφορικά με την χορήγηση ζωτικών αναλώσιμων σε ασφαλισμένους και ανασφάλιστους. Στο κείμενό της, παραθέτει την ανακοίνωση του « Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής και Νήσων, σχετικά με τους προβληματισμούς τους για τη χορήγηση των απαραίτητων αναλώσιμων στους ασθενείς, καθώς εκκρεμεί η διαπραγμάτευση με τις εταιρείες για να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα και τα προϊόντα της νέας τεχνολογίας.». Ρωτά τον Υπουργό, εάν προτίθεται να τους παρέχει δωρεάν την πρόσβαση στα απαραίτητα φαρμακευτικά αναλώσιμα, είτε είναι ασφαλισμένοι, είτε ανασφάλιστοι. 

Δείτε την ερώτηση εδώ

Ανεξάρτητοι: Φαινόμενο λογοκρισίας στην Ε.Ρ.Τ.

Η ανεξάρτητη βουλεύτρια Αδαμοπούλου Αγγελική, καταθέτει ερώτηση στον Υφυπουργό Παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, Οικονόμου Ιωάννη, αναφορικά με το φαινόμενο λογοκρισίας που επιβλήθηκε σε ρεπορτάζ του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Ιωαννίνων κ. Σωτήρη Αργύρη με θέμα τις δηλώσεις του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου. Παραθέτοντας την επίσημη καταγγελία από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Προσωπικού Επιχειρήσεων Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης [ΠΟΣΠΕΡΤ] στην ιστοσελίδα της για το περιστατικό αυτό, ρωτά τον Υφυπουργό τι προτίθεται να κάνει προκειμένου να μην επαναληφθεί τέτοιο περιστατικό που αμαυρώνει την ελληνική ελευθεροτυπία και ελευθεροστομία. 

Δείτε την ερώτηση εδώ

Παρασκευή 26.8.2022

Νέα Δημοκρατία: Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.

Οι Υπουργοί Ναυτιλίας και Νησιωτικής ΠολιτικήςΠεριβάλλοντος και ΕνέργειαςΠολιτισμού και ΑθλητισμούΜενδώνη Στυλιανή και ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, ερωτώνται από τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Βαγιωνά Γεώργιο, σχετικά με το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε.. Στο κείμενό του αναφέρει ότι «στον Στρατηγικό Οδικό Χάρτη της εταιρείας για την περίοδο 2021-2024, αναγράφεται ότι «κατά την πλήρη ανάπτυξη της επένδυσης, 70 εκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν σε Κοινωνικές Επενδύσεις για την ευημερία της τοπικής κοινωνίας στην ΒΑ Χαλκιδική, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού εμβληματικών αναπτυξιακών έργων στην περιοχή, που θα ευνοήσει τόσο την περιοχή του Αγίου όρους όσο και όλη την χώρα.». Ρωτά λοιπόν, τους Υπουργούς, λεπτομέρειες σχετικά με το χρονικά διάστημα υλοποίησης, τις ενέργειες των συναρμόδιων Υπουργείων για την δρομολόγηση του έργου αλλά και αν έχει εξασφαλισθεί ότι το έργο δεν θα παραμείνει στην διακριτή ευχέρεια της εταιρείας αλλά θα εκπληρωθεί με ιεράρχηση. 

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΜέΡΑ25: Νέος αναπτυξιακός νόμος 4887/2022, περιορισμοί και εμπόδια.

Ερώτηση απευθύνει ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Λογιάδης Γεώργιος, προς τους Υπουργούς Οικονομικών, και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Σταϊκούρα Χρήστο και Γεωργιάδη Άδωνη, αναφορικά με τα εμπόδια που προκύπτουν στον αναπτυξιακό νόμο 4887/2022. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι κατά την εφαρμογή του νόμου όπως προκύπτει το ποσό αυτό θα μειωθεί στο 1/3 του προβλεπόμενου. Ενώ την ίδια στιγμή στο κείμενό του τονίζει ότι: «ο περιορισμός των ορίων της συνολικής χρηματοδότησης είναι ελληνικό φαινόμενο αφού ο Γενικός Απαλλακτικός Κανονισμός (ΓΑΚ), στον οποίο στηρίζονται όλες οι Κρατικές ενισχύσεις των χωρών της Ε.Ε., δεν βάζει κανένα περιορισμό στο συνολικό ύψος ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων. ». Ενώ τέλος, αναφέρει ότι στον Αναπτυξιακό νόμο δεν συμπεριλαμβάνονται τα νησιά του Αιγαίου που συνοδεύουν την Τουρκία. Ο υπουργός, εν τέλει, καλείται να απαντήσει γιατί τμήμα της παραμεθορίου που αποτελεί το σύνολο των νησιών του Αιγαίου που συνορεύουν με την Τουρκία, δεν έχει συμπεριληφθεί στις ειδικές περιοχές του νόμου 4887/2022, εάν ο νόμος θα λειτουργήσει υπέρ των ελληνικών επιχειρήσεων και τέλος, εάν θα γίνει αύξηση των πόρων του Αναπτυξιακού Νόμου για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

Δείτε την ερώτηση εδώ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα