Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή
vouliwatch

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Οι συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας στους τομείς της υγείας και της παιδείας συνέχισαν να πρωταγωνιστούν στην κοινοβουλευτική συζήτηση, ενώ με τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου τα κόμματα έθιξαν κυρίως θέματα εργασίας, δικαιοσύνης και εσωτερικής πολιτικής. Το κόμμα της Κυβέρνησης αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έδειξαν για μία ακόμη φορά εντονότατη συμμετοχή, καθώς άσκησαν στο σύνολο 272 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Συγκεκριμένα πρώτος έρχεται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με 90 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 63, η Νέα Δημοκρατία με 40, το Κ.Κ.Ε. με 30, το Κίνημα Αλλαγής με 27 και η ΜεΡΑ25 με 21 και οι Ανεξάρτητοι με 1.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 154 Ερωτήσεις, 91 Αναφορές, 3 Α.Κ.Ε., 4 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και 20 Επίκαιρες Ερωτήσεις.

Δευτέρα 22.11.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Εξασφάλιση στέγης για όλους _ Συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Κόκκαλης Βασίλειος, θέτει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Χατζηδάκη Κωστή, με την οποία επισημαίνει την υποχρέωση της Πολιτείας να εξασφαλίζει σε όλους τους πολίτες το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στη στέγη. Συγκεκριμένα, η Πολιτεία προβεί στον περιορισμό της έλλειψης στέγης ή της στέγασης σε ακατάλληλες συνθήκες, όπως η Καταγραφή Αστέγων και Διαχείριση Στεγαστικών Αιτημάτων και η ένταξη Αστέγων στο ΚΕΑ, όμως η ανεργία και η μακρά περίοδος της πανδημίας δυσχέραιναν το φαινόμενο της αστεγίας. Έτσι, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται σε τι μέτρα θα προβεί ώστε να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στέγης και βασικών μέσων διαβίωσης, καθώς και αν θα διατεθούν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για αυτό τον σκοπό.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡA25: Ψηφιακές Πλατφόρμες Delivery: Συνεχίζονται οι απαράδεκτες εργασιακές πρακτικές

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Γεωργιάδης Κλέων, υποβάλλει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Χατζηδάκη Κώστα, αναφορικά με τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας των διανομέων ψηφιακών πλατφόρμων παραγγελιών, όπως η efood και η wolt. Ειδικότερα, οι διανομείς καλούνται να αναλάβουν καθήκοντα εκτός των συμβατικών τους υποχρεώσεων, όπως για παράδειγμα τον ρόλο του εισπράκτορα/ταμία, αλλά και να καταβάλλουν ποσά στην εταιρεία, αναπόδεικτα, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να εργάζονται. Ο αρμόδιος Υπουργός, λοιπόν, καλείται να απαντήσει στο σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε να βελτιώσει το εργασιακό καθεστώς των διανομέων των εν λόγω ψηφιακών πλατφόρμων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 23.11.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Το πιστοποιητικό νόσησης COVID έχει ισχύ 30 ημέρες μετά την πρώτη διάγνωση

Πλήθος βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. καταθέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Πλεύρη Αθανάσιο, σχετικά με το χρονικό διάστημα που προβλέπεται για την έκδοση έγκυρου πιστοποιητικού νόσησης από COVID. Πιο ειδικά, το εν λόγω πιστοποιητικό έχει ισχύ 30 ημέρες από την ημέρα της πρώτης διάγνωσης, πράγμα που σημαίνει ότι όσοι έχουν νοσήσει το τελευταίο διάστημα ισχύος των μέτρων, είναι υποχρεωμένοι να υποβάλλονται σε rapid ή self-test προκειμένου να συμμετέχουν σε κοινωνική δραστηριότητα, μέχρι την έκδοση του πιστοποιητικού. Ως εκ τούτου, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται, αν προτίθεται να αλλάξει τα χρονικά όρια ισχύος του πιστοποιητικού νόσησης, καθώς και αν προβλέπονται δωρεάν rapid ή self-test σε όσους έχουν νοσήσει.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κ.Κ.Ε.: Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα και άμεση πληρωμή των εργαζομένων του ΕΟΔΥ

Ο βουλευτές του Κ.Κ.Ε., Κατσώτης Χρήστος, Λαμπρούλης Γιώργος και Στολτίδης Λεωνίδας, υποβάλλουν ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, Πλεύρη Αθανάσιο, επισημαίνοντας τα προβλήματα που αφορούν τις εργασιακές σχέσεις των συμβασιούχων του ΕΟΔΥ. Πιο συγκεκριμένα, σε πάνω από 1.200 εργαζομένους του ΕΟΔΥ, δεν έχουν καταβληθεί επιδόματα και οφειλές για τις υπερωρίες, τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα των μηνών Ιουνίου έως Σεπτεμβρίου. Έτσι, οι βουλευτές ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό αν θα πάρει μέτρα ώστε οι εργαζόμενοι να έχουν πλήρη και σταθερή απασχόληση, να πληρώνονται εγκαίρως  τα δεδουλευμένα τους, να λάβουν το επίδομα κοινωνικού μερίσματος, καθώς και αν θα τους καταβληθούν αναδρομικά οι μισθοί για τους μήνες Ιούνιο-Σεπτέμβρη.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 24.11.2021

Κίνημα Αλλαγής: Η ‘’στάση πληρωμών’’ του ΕΣΠΑ προκαλεί ασφυξία στην αγορά

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής, Κατρίνης Μιχάλης, θέτει ερώτηση στους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών, Άδωνι – Σπυρίδων Γεωργιάδη και Σταϊκούρα Χρήστο, αντίστοιχα, αναφορικά με τις καθυστερήσεις πληρωμών έργων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, που αφορούν στην ενίσχυση μικρομεσαίων επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας. Αναλυτικότερα, δεν υπάρχει ενημέρωση των δικαιούχων για το πότε θα γίνουν οι σχετικές πληρωμές, αλλά παρατηρείται και μια «στάση πληρωμών», λόγω του ότι δεν υπάρχουν ταμειακά διαθέσιμα, δημιουργώντας έτσι, γενικότερα, μια οικονομική ασφυξία. Έτσι, οι συναρμόδιοι Υπουργοί ερωτώνται γιατί δεν έχουν γίνει έγκαιρα οι απαραίτητες εκταμιεύσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, καθώς και γιατί δεν τίθεται σε προτεραιότητα η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εφόσον έχουν κάνει ήδη τις απαραίτητες αιτήσεις και επαληθεύσεις.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Νέα Δημοκρατία: Η ανάπτυξη του αεροπορικού τουρισμού στην Ελλάδα

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Υψηλάντης Βασίλειος Νικόλαος, διαμορφώνει ερώτημα προς τους Υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Τουρισμού, Καραμανλή Κωνσταντίνο και Κικίλια Βασίλειο, αντίστοιχα, με θεματική την δημιουργία διυπουργικής επιτροπής για την προώθηση του αεροπορικού τουρισμού στην Ελλάδα. Πιο συγκεκριμένα, τα ως άνω Υπουργεία είχαν εκδώσει ανακοίνωση των Μάιο του 2021, με την οποία εξέφρασαν τις προθέσεις τους για την δημιουργία μιας τέτοιας επιτροπής, χωρίς ωστόσο να υπάρχει καμία πληροφόρηση για την πορεία του θέματος αυτού. Ερωτώνται, λοιπόν, οι συναρμόδιοι Υπουργοί αν προτίθενται να προχωρήσουν αυτήν την πρωτοβουλία και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του Αεροπορικού Τουρισμού στη χώρα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 25.11.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Στον αέρα οι εργαζόμενοι στις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ

Αρκετοί βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., καταθέτουν ερώτημα προς τον Υπουργό Υγείας, Πλεύρη Αθανάσιο, σχετικά με την αδιαφορία της Κυβέρνησης για την  καταβολή της μισθοδοσίας στους εργαζομένους των Κινητών Ομάδων Υγείας (Κ.Ομ.Υ.). Αναλυτικότερα, η μισθοδοσία των υγειονομικών «πρώτης γραμμής» δεν δύναται να καταβληθεί για τον μήνα Οκτώβριο, καθώς δεν έχει εκδοθεί εγκαίρως η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), αλλά δεν έχουν παραταθεί εγκαίρως και οι συμβάσεις τους από τον μήνα Σεπτέμβριο. Ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται για ποιο λόγο δεν εκδόθηκε εγκαίρως η ΚΥΑ για την παράταση των συμβάσεων των εν λόγω εργαζομένων, καθώς και αν θα καταβληθούν οι μισθοί τους μέχρι τις 27/11/2021.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κ.Κ.Ε.: Καταβολή δεδουλευμένων των δικαστικών διερμηνέων

Τέσσερις βουλευτές του Κ.Κ.Ε., με ερώτημά τους προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών, Τσιάρα Κωνσταντίνο και Σταϊκούρα Χρήστο, αντίστοιχα, αναφέρονται στην μη καταβολή των δεδουλευμένων των δικαστικών διερμηνέων. Στη συνέχεια, αναλύουν τα προβλήματα που απορρέουν από την πάγια καθυστέρηση των πληρωμών των δικαστικών διερμηνέων, την έναντι καταβολή των δεδουλευμένων τους συστηματικά, το χαμηλό ύψος της νόμιμης αποζημίωσης τους καθώς και την γενικότερη έλλειψη οργανωμένου εργασιακού πλαισίου. Επομένως, οι αρμόδιοι Υπουργοί ερωτώνται αν θα προβούν σε μέτρα για την άμεση εξόφληση των οφειλών των δικαστικών διερμηνέων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 26.11.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Να ανανεωθούν άμεσα οι Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου των εργαζομένων στην καθαριότητα, σίτιση _ φύλαξη στις Δομές Υγείας του ΕΣΥ

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Βαρεμένος Γιώργος, διαμορφώνει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Πλεύρη Αθανάσιο, σχετικά με την επιλογή ιδιωτών ως αναδόχων παροχής υπηρεσιών καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης, σε Δομές Υγείας. Συγκεκριμένα, πολλές Συμβάσεις Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) υπαλλήλων καθαριότητας σε Δομές Υγείας, λήγουν στο τέλος του 2021 και επανέρχεται το καθεστώς των ιδιωτικών εργολαβικών συνεργείων στις μονάδες υγείας του ΕΣΥ. Ως εκ τούτου, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται αν θα προχωρήσει στην ανανέωση των ΣΟΧ των εργαζομένων στους τομείς καθαριότητα, σίτισης και φύλαξης του ΕΣΥ.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ελληνική Λύση: Η αύξηση της βίας στα σχολεία θέτει σε κίνδυνο μαθητές και διδάσκοντες

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Μυλωνάκης Αντώνιος, υποβάλλει ερώτηση στους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων και Δικαιοσύνης, Κεραμέως Νίκη και Τσιάρα Κωνσταντίνο, αντίστοιχα, θίγοντας το ζήτημα της ενδοσχολικής βίας. Αναλύει, ότι τα περιστατικά βίας στα σχολεία έχουν αυξηθεί δραματικά, θέτοντας σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των μαθητών, αλλά και τον σκοπό του εκπαιδευτικού συστήματος, ο οποίος είναι η ηθικοπνευματική διάπλαση των νέων. Με βάση αυτά, οι συναρμόδιοι Υπουργοί καλούνται να απαντήσουν σε τι ενέργειες θα προβούν ώστε να πατάξουν τη βία στα σχολεία, καθώς και αν προβλέπονται ποινές σε μαθητές που προκαλούν αυτά τα περιστατικά, καθώς και σε διδάσκοντες ή προϊστάμενα όργανα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version