Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή
Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή Vouliwatch.gr

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα.Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους.

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Η ρώσικη εισβολή στην Ουκρανία, οι ομογενείς της Μαριούπολης, η ενεργειακή κρίση και οι υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας που αυτή συνεπάγεται πρωταγωνιστούν και αυτήν την εβδομάδα στην κοινοβουλευτική συζήτηση. Μεταξύ άλλων τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν στην οικονομία, την εξωτερική πολιτική, την εκπαίδευση και την υγεία. Όλα τα κόμματα έδειξαν για μία ακόμη φορά εντονότατη συμμετοχή, καθώς άσκησαν στο σύνολο τους 297 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτη έρχεται η Ελληνική Λύση με 85, ακολουθεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α με 73, το Κίνημα Αλλαγής με 41 και η ΝΔ με 39 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, το Κ.Κ.Ε. με 29, το ΜέΡΑ25 με 24, και με 6 οι Ανεξάρτητοι.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 185 Ερωτήσεις, 85 Αναφορές, 23 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 3 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και 1 Επίκαιρη Επερώτηση.

Δευτέρα 14.3.2022

Νέα Δημοκρατία: Αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο αστικό περιβάλλον

Ο βουλευτής της ΝΔ, Σιμόπουλος Στράτος, καταθέτει ερώτηση προς τους Υπουργούς Τσιάρα Κωνσταντίνο και Σκρέκα Κωνσταντίνο, σχετικά με την εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας εντός του αστικού ιστού. Σύμφωνα με τον βουλευτή, η τρέχουσα ενεργειακή κρίση και οι υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας καθιστούν πιο αναγκαία από ποτέ την χρήση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έναντι των παραδοσιακών τρόπων παροχής ρεύματος προς αυτοκατανάλωση. Απαραίτητη κρίνεται η τοποθέτηση συστημάτων που θα μπορούν να εγκατασταθούν στις οικίες και να χρησιμοποιηθούν άμεσα από όλους, όπως συμβαίνει με τα ηλιακά πάνελ (φωτοβολταϊκά). Ωστόσο, η τοποθέτησή τους κρίνεται ανέφικτη, λέει ο βουλευτής, καθώς απαραίτητη προϋπόθεση είναι η συναίνεση του συνόλου των ιδιοκτητών του οικοπέδου. Καταλήγοντας ρωτά την Κυβέρνηση για τις ενέργειες  στις οποίες δύναται να προβεί προκειμένου να αντιμετωπίσει το ως άνω πρόβλημα και να προωθήσει την πράσινη ανάπτυξη.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Κομματισμός και Αναξιοκρατία στην επιλογή των στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης

Πενήντα πέντε βουλευτές του κόμματος θέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, σχετικά με την στελέχωση, «από κομματικούς εγκάθετους» της Κυβέρνησης, στον δημόσιο τομέα. Οι βουλευτές κατηγορούν την Κυβέρνηση για πρακτικές κομματισμού και αναξιοκρατίας στη λειτουργία του Δημόσιου Τομέα και φέρνουν τα εξής παραδείγματα: (α) την επιλογή των Διοικήσεων των Νομικών Προσώπων του Δημοσίου, οι οποίοι συνεχίζουν να διορίζονται από την Κυβέρνηση «με αμιγώς κομματικά κριτήρια», (β) την επιλογή προϊσταμένων των οργανικών μονάδων του Δημοσίου, παρά τις επιταγές του Ν.4674, (γ) την παράκαμψη του ΑΣΕΠ όσον αφορά τις διαδικασίες πρόσληψης και επιλογής στελεχών της διοίκησης, και (δ) την αδιάκοπη απόπειρα ελέγχου και χειραγώγησης των Ανεξάρτητων Αρχών. Σύμφωνα με τους βουλευτές, η χώρα έχει ανάγκη από μία αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση, τα στελέχη της οποίας θα είναι αξιοκρατικά επιλεγμένα, σύμφωνα με αντικειμενικές διαδικασίες κρίσεων και με βάση τις πάγιες διαδικασίες του νόμου.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΜέΡΑ25: Εγκληματική αδιαφορία της κυβέρνησης για τους Έλληνες της Μαριούπολης και τον Πρόξενο της Ελλάδας στην περιοχή

Ρωτάει σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος τον Πρωθυπουργό και τους Υπουργούς Γεώργιο Γεραπετρίτη και  Νίκο Δένδια, για την ασφάλεια των ομογενών κατοίκων και του Έλληνα Πρόξενου της Μαριούπολης. Σύμφωνα με τους βουλευτές, οι κυβερνήσεις όλων των χωρών έχουν έρθει σε συνεννόηση με την Ουκρανική πλευρά προκειμένου να εκκενώσουν με ασφάλεια την εμπόλεμη περιοχή οι δικοί τους άνθρωποι. Εξαίρεση αποτελεί η ελληνική κυβέρνηση, η οποία, «παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις» δεν έχει λάβει ακόμη τα απαραίτητα μέτρα ώστε να εξασφαλίσει την ασφαλή αποχώρηση του ελληνικού στοιχείου από την περιοχή, λένε οι βουλευτές. Οι ομογενείς ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να μεσολαβήσει στην Ουκρανική προκειμένου να τους επιτραπεί να διαφύγουν προς την Ρωσία και από εκεί να επαναπατριστούν. Όμως, όπως λένε οι ίδιοι, η κυβέρνηση δεν τους απαντά καν, καθιστώντας τους έτσι οιονεί αιχμάλωτους, αντίστοιχα συμβαίνει και στην περίπτωση του Προξένου της Ελλάδας. Έτσι, ερωτάται η Κυβέρνηση σε ποιες πράξεις θα προβεί, προκειμένου να πραγματοποιήσει το αίτημα των Ελλήνων κατοίκων της Μαριούπολης.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Τρίτη 15.3.2022

Νέα Δημοκρατία: Επιδότηση στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου των φοιτητών

Ερώτηση καταθέτει ο βουλευτής, Τσιγκρής Άγγελος, προς τους υπουργούς Σκρέκα Κωνσταντίνο και Σταϊκούρα Χρήστο, σχετικά με την υπαγωγή των φοιτητικών κατοικιών στην επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Ειδικότερα, στην επιδότηση περιλαμβάνονται οι κύριες κατοικίες των φοιτητών και των πολιτών εν γένει, με αποτέλεσμα να μένουν εκτός οι δεύτερες κατοικίες όπου διαμένουν άνθρωποι κανονικά είτε πρόκειται για φοιτητές είτε για εκείνους που μετακινήθηκαν εν μέσω πανδημίας, σχολιάζει ο βουλευτής. Εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και των συνεπαγόμενων αυξήσεων στις τιμές της ενέργειας καθίσταται επιτακτική η ένταξη των φοιτητικών κατοικιών στην επιδότηση, καθώς και η επιδότηση της δεύτερης κατοικίας σε όσους πολίτες κρίνεται αναγκαίο, συμπληρώνει.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Κραυγή αγωνίας των Ελλήνων της Μαριούπολης _ Απαιτούνται άμεσες και ουσιαστικές ενέργειες για την προστασία τους

Ο βουλευτής του κόμματος, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, υποβάλλει ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών, σχετικά με την προστασία και την ενδεχόμενη εκκένωση όσων Ελλήνων το επιθυμούν από την εμπόλεμη περιοχή της Μαριούπολης. Ειδικότερα, ο βουλευτής κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν ανέλαβε έγκαιρα όλες τις αναγκαίες διπλωματικές πρωτοβουλίες,ώστε να εξασφαλίσει την προστασία των ομογενών κατοίκων της περιοχής, και παρά τις όποιες προειδοποιήσεις του ίδιου. «Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μερίμνησε για τον ελληνισμό της περιοχής», οι άνθρωποι αυτοί, συνεχίζει, αλλού, «βρίσκονται, όπως μεταδίδουν τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, στα όρια της ανθρωπιστικής τραγωδίας». Με αφορμή τα παραπάνω, ρωτά ο βουλευτής εάν υπήρξαν εξ’ αρχής εναλλακτικά σχέδια για την προστασία και την ασφαλή απομάκρυνση των Ελλήνων της Μαριούπολης, και αν ναι γιατί δεν υλοποιήθηκαν, ποιες ήταν οι διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές για να απεγκλωβιστούν οι ομογενείς, τέθηκε το ζήτημα κατά την πρόσφατη επικοινωνία του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Κ.Κ.Ε.: Άμεση ανάγκη για κατ΄ εξαίρεση μεταγραφή φοιτητών που σπουδάζουν στην Ουκρανία

Οκτώ βουλευτές του ΚΚΕ καταθέτουν ερώτημα προς την Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, αναφορικά με την επιτακτική ανάγκη για μεταγραφή των Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν στα πανεπιστήμια της Ουκρανίας, λόγω των όσων συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην ευρύτερη περιοχή. Η κατάσταση επιτάσσει την έγκαιρη αντίδραση από μεριάς της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς οι φοιτητές εκεί όχι μόνο δεν είναι σε θέση να περατώσουν τις σπουδές του, αλλά πόσο μάλλον η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο. Ο ουκρανικός λαός έχει γίνει «μαριονέτα» στα ιμπεριαλιστικά σχέδια του ΝΑΤΟ από τη μία και της Ρωσίας από την άλλη, συνεχίζουν, παρακάτω, οι βουλευτές. Η κατάσταση επηρεάζει άμεσα και τους Έλληνες φοιτητές και φοιτήτριες που σπουδάζουν στην Ουκρανία, καθιστώντας την ολοκλήρωση των σπουδών τους ανέφικτη, έτσι επιβάλλεται η άμεση μεταγραφή τους και η ένταξή τους στα αντίστοιχα πανεπιστημιακά τμήματα στην χώρα μας.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Τετάρτη 16.3.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Η υποβάθμιση του ΕΟΠΥΥ οδηγεί σε υποβάθμιση των υπηρεσιών προς τους πολίτες

Σαράντα δύο βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α καταθέτουν ερώτημα προς τον Υπουργό Υγείας, Αθανάσιο Πλεύρη, σχετικά με τις αλλαγές που προβλέπονται για τον ΕΟΠΥΥ και δύνανται να οδηγήσουν σε υποβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών του Οργανισμού προς τους πολίτες. Σύμφωνα με τους ίδιους τους βουλευτές, οι αλλαγές αφορούν, μεταξύ άλλων, στην συρρίκνωση των Περιφερειακών Διευθύνσεων του ΕΟΠΥΥ, την ίδια στιγμή που ο Οργανισμός θεωρείται ήδη υποστελεχωμένος, αυτό, με την σειρά του, συνεπάγεται την εκχώρηση σημαντικών λειτουργιών σε ιδιώτες. Προβλέπεται, επίσης, η δημιουργία ιστοσελίδας για την εξυπηρέτηση των πολιτών «εξ αποστάσεως», ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν προβλήματα αφού μεγάλος αριθμός των ασφαλισμένων δεν διαθέτει την απαραίτητη εξοικείωση με την τεχνολογία, λένε οι βουλευτές. Τέλος, τεράστια ταλαιπωρία θα υποστούν κάτοικοι από μικρούς και απομακρυσμένους νομούς, κάτοικοι που μπορεί να χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης λόγω της κατάστασης της υγείας τους.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΜέΡΑ25: Απαράδεκτος ο αποκλεισμός ανασφάλιστων πολιτών από τη δυνατότητα συνταγογράφησης σε ιδιώτες γιατρούς εν μέσω πανδημίας

Ρωτά ο βουλευτής Γεώργιος Λογιάδης  τον Υπουργό Υγείας, σχετικά με τον περιορισμό ανασφάλιστων πολιτών από την δυνατότητα συνταγογράφησης σε ιδιώτες γιατρούς. Με τροπολογία που αφορά τον Ν.4368/2016 καταργείται το δικαίωμα των ανασφάλιστων πολιτών, «των πιο ευάλωτων πολιτών», στην πρόσβαση σε ιδιώτες γιατρούς, ανά την επικράτεια, και την ίδια στιγμή που βρισκόμαστε εν μέσω πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα, οι ανασφάλιστοι πολίτες θα μπορούν να απευθύνονται μόνο σε γιατρούς δημόσιων νοσοκομείων και δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και όχι σε ιδιώτες, για την συνταγογράφηση των φαρμάκων τους. Οι συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η ως άνω τροπολογία μπορεί να είναι επιζήμιες, προειδοποιεί και η  Ένωση Παθολόγων Ελλάδος, μεταξύ άλλων: τεράστιες καθυστερήσεις στις δημόσιες δομές, οι οποίες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες των πολιτών εν μέσω πανδημίας. Ποιος είναι ο λόγος που οδήγησε την κυβέρνηση να προβεί σε μία τέτοια ενέργεια και τι προβλέπεται προκειμένου οι ανασφάλιστοι να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε ιδιώτες γιατρούς, ρωτά ο βουλευτής.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Πέμπτη 17.3.2022

Ελληνική Λύση: Επιτακτική ανάγκη η πραγματοποίηση μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση

Ερώτηση καταθέτει η βουλεύτρια του κόμματος, Ασημακοπούλου Σοφία- Χάιδω, προς την Υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με τα κενά σε προσωπικό  και την πραγματοποίηση των απαιτούμενων μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση. Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αναπληρωτών Δασκάλων, κρίνεται απαραίτητη η κάλυψη των κενών, που προκύπτουν στο εκπαιδευτικό προσωπικό, από μόνιμους δασκάλους και καθηγητές. Παρά τους διορισμούς των δύο τελευταίων χρόνων, τα κενά παραμένουν υψηλά, αυτό οφείλεται, μεταξύ άλλων, και στον αριθμό των συνταξιοδοτήσεων, λέει η βουλεύτρια. Αυτήν την στιγμή σχεδόν το 1/3 των εκπαιδευτών αποτελείται από αναπληρωτές, οι οποίοι, στην πραγματικότητα, θα πρέπει να  προσλαμβάνονται μόνο για έκτακτες περιπτώσεις. Η κάλυψη των κενών επιτάσσει τον μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών σε ετήσια βάση, προκειμένου «οι αναπληρωτές να σταματήσουν να καλύπτουν πάγιες ανάγκες του κράτους», κλείνει η βουλεύτρια.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΜέΡΑ25: Να ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα για τη συγκράτηση των τιμών στην αγορά ακινήτων και για την προστασία πολιτών, ενοικιαστών, δανειοληπτών

Ρωτά η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Απατζίδη Μαρία, τους υπουργούς  Άδωνι Γεωργιάδη και Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με τις αυξήσεις στις τιμές των ενοικίων και τα μέτρα που δύναται να λάβει η Κυβέρνηση για την προστασία ενοικιαστών και δανειοληπτών. Σύμφωνα με την βουλεύτρια, οι υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων οφείλονται, μεταξύ άλλων, στην ανύπαρκτη οικοδομική δραστηριότητα των προηγούμενων ετών, που έχει δημιουργήσει τεράστια έλλειψη, στα προγράμματα βραχυπρόθεσμης μίσθωσης κατοικιών (Airbnb) και στην υγειονομική κρίση και τον πολέμο στην Ουκρανία που προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη πίεση στην αγορά ακινήτων. Οι τιμές των ενοικίων φαίνεται να μην συμβαδίζουν με τις συνθήκες αλλά και την ποιότητα των προσφερόμενων κατοικιών, και η μέση ελληνική οικογένεια αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες τιμές, σε συνδυασμό με τις λοιπές οικονομικές της υποχρεώσεις, έτσι κρίνεται αναγκαία η θέσπιση μέτρων για την βιωσιμότητα των μέσων ελληνικών νοικοκυριών από την Πολιτεία, κλείνει η βουλεύτρια.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Παρασκευή 18.3.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Τεράστια εκπαιδευτικά κενά στα Τμήματα Ένταξης των σχολείων της χώρας

Ερώτηση υποβάλλει σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, αναφορικά με την κάλυψη των εκπαιδευτικών κενών στα Τμήματα Ένταξης (Τ.Ε.). Ειδικότερα, οι βουλευτές τονίζουν την σημασία των Τ.Ε. για τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες και αναπηρίες και την συμβολή τους στην αποτελεσματικότερη ένταξή των μαθητών αυτών στο σχολικό περιβάλλον. Ωστόσο, παρά τον κρίσιμο ρόλο των Τ.Ε. παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, και, κυρίως στα νηπιαγωγεία της χώρας, συνεχίζουν οι βουλευτές, φέρνοντας παράδειγμα την περιοχή της Νέας Σμύρνης, όπου δεν συναντάμε κανένα Τ.Ε. στα νηπιαγωγεία, και του Πειραιά. Έτσι, εξαιτίας του κρίσιμου ρόλου των Τμημάτων Ένταξής στα δημόσια σχολεία και των κινδύνων που μπορούν να προκληθούν από την απουσία τέτοιων (κοινωνικές ανισότητες και αποκλεισμός), ερωτάται η Υπουργός για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί ώστε να καλυφθούν τα κενά και να ολοκληρωθούν τα νέα Τμήματα.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα