Βουλή: Σε υψηλούς τόνους η μάχη για το σκάνδαλο Novartis

Βουλή: Σε υψηλούς τόνους η μάχη για το σκάνδαλο Novartis
Συζήτηση και λήψη απόφασης για τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης,για την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της δωροληψίας και δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα στην πρόταση, από τους :1) Αντώνιο Σαμαρά, 2) Παναγιώτη Πικραμμένο, 3) Δημήτριο Αβραμόπουλο, 4) Ανδρέα Λοβέρδο, 5) Ανδρέα Λυκουρέντζο, 6) Μάριο Σαλμά, 7) Σπυρίδωνα - Άδωνι Γεωργιάδη, 8) Ιωάννη Στουρνάρα, 9) Ευάγγελο Βενιζέλο, 10) Γεώργιο Κουτρουμάνη. (EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ) eurokinissi

Μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, η μυστική ψηφοφορία στη Βουλή, για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα, που εμπλέκονται στη δικογραφία για το σκάνδαλο της Novartis

Σε κλίμα μετωπικής σύγκρουσης συζητείται στη Βουλή η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής που θα διερευνήσει το σκάνδαλο της Novartis, στο πλαίσιο μίας  συνεδρίασης η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί γύρω στα μεσάνυχτα.

Το βράδυ η κόντρα κορυφώνεται με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών.

Αλέξης Τσίπρας: “Δεν τα φάγαμε μαζί, πώς να το κάνουμε”

“Ακουσα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ομιλεί για 40 περίπου λεπτά. Και τα πρώτα είκοσι μίλησε για την πολιτική, για την οικονομία, μας είπε λίγο πολύ ότι εκτραχύνθηκε ο Ερντογάν επειδή εδώ συζητάμε τη Novartis” ΄ήταν το πρώτο σχόλιο που έκανε ανεβαίνοντας στο βήμα δύο λεπτά πριν τα μεσάνυχτα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Σημείωσε δε ότι μόλις πριν δυο λεπτά ο Οικος Moody’s αναβάθμισε την Ελλάδα.

“Σέβομαι απολύτως και το αναφαίρετο δικαίωμα να υπερασπιστούν εαυτούς και το τεκμήριο της αθωότητας” τόνισε αλλά εξεφρασε τη ρητορική απορία: “Τελικά έχουμε σκάνδαλο ή είναι μία σκευωρία; Υπήρξε για δεκαετίες στην Ελλάδα σκανδαλώδης σπατάλη στον τομέα του φαρμάκου;” Αναφέρθηκε σε ειδική μεταχείριση της συγκεκριμένης εταιρείας που πληρωνόταν προνομιακά ακόμη και σε περιόδους στάσης πληρωμών του δημοσίου. “Υπήρξε ή όχι ξέπλυμα χρήματος μέσα από αμφίβολα συνέδρια; Ή μήπως όλα αυτά είναι μία σκευωρία” αναρωτήθηκε επίσης ρητορικά. Επικαλέστηκε δε ερωτήσεις του Λευτέρη Αυγενάκη όταν ήταν στο κόμμα της Ντόρας Μπακογιάννη για το πάρτυ στο χώρο της υγείας, καθώς και την έκθεση Σουρλα, διερωτώμενος εάν και αυτοί ήταν ΣΥΡΙΖΑ. “Πέσαμε ξαφνικά όλοι από τα σύννεφα;” αναρωτήθηκε.

“Ακουσα αρκετούς να μιλούν για σκευωρία, αλλά κανέναν να λέει ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο. Ακουσα με ενδιαφέρον τον κ.Σαλμά αλλά και πρώην υπουργούς τις προηγούμενες ημέρες να το επιβεβαιώνουν, ακόμη και τον κ.Μητσοτάκη. Σκάνδαλο Novartis υπάρχει είπε ο κ.Μητσοτάκης. Αφού υπάρχει ένα ερώτημα έχω: Πως διάολο έγινε αυτό το σκάνδαλο; Φύτρωσε; Ητανε ένα φυσικό φαινόμενο ; Ποιοί  έφταιξαν για αυτό ; Δεν υπάρχει καμία ευθύνη; Και δε πρόκειται να μιλήσω ως νομικός, ούτε ως δικαστής, ούτε ως εισαγγελέας” είπε. “Σήμερα θα μιλήσω πολιτικά και όχι νομικά” ξεκαθάρισε και έθεσε το ερώτημα: ” Για όλο αυτό το σκάνδαλο της σπατάλης, της κακοδιαχείρισης, της τεράστιας ζημίας του ελληνικού δημοσίου, πολιτική ευθύνη υπάρχει;” Υπενθύμισε ότι το νόμο περί ευθύνης υπουργών δεν τον έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν αλλάζει χωρίς αναθεώρηση του Συντάγματος.

“Δεν μιλάμε εδώ για μικροποσά. Μιλάμε για ποσά που επηρέασαν ευθέως τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, όταν η έκθεση Σουρλα μιλά για 12 δισ ετησίως. Να τα ελλείμματα και τα χρέη. Για να κατανοήσουμε την τάξη μεγέθους αρκεί να σας πω ότι το σκάνδαλο Κοσκωτά που συντάραξε την ελληνική πολιτική ζωή αφορούσε υπεξαιρέσεις 34 δις δραχμών. 100 εκατομμύρια ευρώ δηλαδή. Και σήμερα μιλάμε για διαρκή επιβάρυνση κάθε χρόνο κάποιοι λένε 12 δισ και 3 δισ ευρώ, μόνο η Νοβάρτις”, δήλωσε μάλιστα ο κ.Τσίπρας.

Απευθυνόμενος δε στον πρόεδρο της ΝΔ είπε: “Κύριε Μητσοτάκη, λυπάμαι πολύ, αλλά είχατε μια ευκαιρία σήμερα, εκ μέρους της παρατάξεως σας, που βάλλεται και ευλόγως της υπερασπίζεστε, να κάνετε μια υπέρβαση. Μια υπέρβαση που αναλογεί όμως σε ηγέτες μεγαλύτερου διαμετρήματος και μεγαλύτερου βεληνεκούς. Είχατε την ευκαιρία να αναλάβετε εκ μέρους της παράταξής σας που κυβερνούσε αυτά τα επίμαχα χρόνια, τουλάχιστον τη πολιτική ευθύνη.Όχι μόνο δεν το πράξατε αλλά αντ’ αυτού υιοθετήσατε πλήρως τη παιδαριώδη και διχαστική ρητορική περί σκευωρίας και πολιτικής δίωξης.”

Είπε επίσης στον πρόεδρο της ΝΔ: “Κι άλλες φορές προέκυψαν μεγάλα σκάνδαλα με αυταπόδειχτη ζημία οικονομική για το δημόσιο συμφέρον και με ενδείξεις ποινικών ευθυνών που έμενε να διερευνηθούν, όπως καλή ώρα σήμερα. Αλλά σχεδόν ποτέ αυτά τα σκάνδαλα με τις προφανείς πολιτικές προεκτάσεις δεν έμειναν ορφανά πολιτικής ευθύνης.

Σας θυμίζω ότι αυτό έπραξε με παρρησία ο Ανδρέας Παπανδρέου για το σκάνδαλο Κοσκωτά. Αυτό έκανε και ο Καραμανλής ως πρωθυπουργός για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, μιλώντας στη κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ. Αποδέχθηκε την πολιτική ευθύνη. Δεν έκανε ούτε μηνύσεις στη δικαιοσύνη, ούτε στους πολιτικούς του αντιπάλους.”

“Το πραγματικό θέμα δεν είναι να κάνουμε εδώ τους δικαστές και να ψάχνουμε πόσο και πως για τον καθένα οι ενδείξεις οδηγούν όντως σε αποδείξεις.

Υπάρχουν δικαστές για να το κάνουν αυτό και θα το κάνουν. Ηδη εξ όσων γνωρίζω το κάνουν όσον αφορά στο αδίκημα νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες. Το πραγματικό θέμα εδώ όμως αφορά το καθεστώς και τους λόγους που οδήγησαν τη χώρα όχι απλά σε ζημία αλλά στο χείλος της καταστροφής και στη χρεοκοπία”, σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Σχολίασε μάλιστα ότι η σημερινή παρουσία Σαμαρά- Βενιζέλου στη Βουλή “είναι αυτή που θυμίζει στον ελληνικό λαό αυτή τη δραματκή περίοδο της λεηλασίας της μεγάλης κρίσης και της μεγάλης ύβρης απέναντι στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία”. Και πρόσθεσε: “Εμφανίστηκαν σήμερα και οι δύο υποσχόμενοι την επιστροφή μέχρι να πάρει εκδίκηση. Ειδικά ο Σαμαράς πρέπει να έφτιαξε πάνω από δέκα ειδικά δικαστήρια για μένα προσωπικά, αλλά θα απαντήσω και εγώ με Μπρεχτ. Το θέμα με αυτόν έλεγε ο Μπρεχτ δεν είναι τι λέει αλλά ποιος το λέει”.

Ο  κ.Τσίπρας δήλωσε “δεν τα φάγαμε όλοι μαζί” και καλεσε να αναζητήσουν το ποιοι τα έφαγαν στις λίστες των φορολογικών παραδείσων. Σημείωσε ότι η τραγωδία του ελληνικού λαού “δεν  είχε μόνους αυτουργούς εκείνους που σχεδίασαν και επέβαλαν τα τερατώδη μνημονιακά προγράμματα. Έχουν και ελληνικά ονοματεπώνυμα οι αυτουργοί”΄και διατράνωσε: Δεν μας τρομάζουν οι απειλές για ειδικά δικαστήρια. Είμαστε από άλλο υλικό φτιαγμένοι. Δε θα αγνοήσουμε την εντολή του ελληνικού λαού να αποδοθεί δικαιοσύνη”. Κατηγόρησε δε τους φερόμενους ως εμπλεκόμενους ότι με τις μηνύσεις έχουν ως στόχο να τρομάξουν τους έντιμους δικαστές.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε επιδοθεί σε κυνήγι μαγισσών

Ο πρόεδρος της ΝΔ σημείωσε ότι η συζήτηση γίνεται σε μία κρίσιμη συγκυρία αναφερόμενος στα εθνικά θέματα. Ειδικά όσον αφορά στο Σκοπιανό κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χαρακτηρίζει ως ακροδεξιούς τους χιλιάδες πολίτες που κατέβηκαν στα συλλαλητήρια. Υποστήριξε ότι εάν η Ελλάδα είχε γίνει “μία κανονική χώρα όπως θα μπορούσε από το 2015″, θα μπορούσε να έχει άλλη θέση γεωστρατηγικά.”‘Ομως η Ελλάδα δεν είναι κανονική χώρα γιατί δεν έχει κανονική κυβέρνηση. Γιατί αντί να απαντάμε ενωμένοι για το πως τα κυριαρχικά δικαιώματα εμβολίστηκαν έξω απο τα Ιμια, έχουμε επιδοθεί σε ένα κυνήγι μαγισσών” είπε. “Νομίζετε ότι αυτά που συμβαίνουν στη Βουλή δε τα βλέπουν οι γείτονες μας, οι ξένοι επενδυτές, οι ίδιοι οι Ελληνες που αναζητούν πάνω από όλα λύση στα προβλήματα και όχι τοξικές συζητήσεις;” αναρωτήθηκε. Προειδοποίησε τον Τσίπρα ότι “Σε μια Δημοκρατία δεν μπορείτε να τελειώσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους όσο κι αν το θέλετε. Εσείς θα τελειώσετε πολιτικά. Με εκλογές. Με μια κάλπη κι όχι με δέκα όπως κάνατε σήμερα” και εξέφρασε την άποψη ότι και οι πολίτες που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ είναι απογοητευμένοι. “Στήσατε ένα παρακράτος που συκοφαντεί, απειλεί και διώχνει πολιτικούς αντιπάλους, αλλά δε μπορείτε να αλλάξετε την κρίση του λαού” είπε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis, αλλά είναι παγκόσμιο, αφήνοντας αιχμές για το γεγονός ότι μόνο στην Ελλάδα η υπόθεση έχει φτάσει σε επίπεδο πολιτικών προσώπων. “Σκάνδαλο Novartis υπάρχει. Δεν το ανακάλυψαν όμως τα λαγωνικά της κυβέρνησης, αλλά οι αμερικάνικες αρχές και το FBI” είπε  και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στήνει γκρίζες ζώνες στη Βουλή.

“Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι θέλουμε να συσταθεί αυτή η επιτροπη. Μετά όμως το χθεσινό ακροβατισμό του εισαγγελέα που δίνει καθεστώς μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος στους προστατευόμενους μάρτυρες, είναι απαραίτητη η παρουσία των κουκουλοφόρων αυτών στη Βουλή. Μην τολμήσετε να κλείσετε την επιτροπή χωρίς να έρθουν όλα στο φως”, δήλωσε. “Αν φοβούνται πραγματικά να καταθέσουν, ας έρθουν έστω και με κουκουλα, με αλλοιωμένη φωνή” προσθεσε.

Επέμεινε “να στηθεί μία κάλπη με ένα και μόνο ερώτημα: Ναι ή οχι στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής και σε αυτό το ερώτημα εμείς ψηφίζουμε ναι”.

Φώφη Γεννηματά: Σε κίνδυνο η Δημοκρατία

“Βάζετε σε κίνδυνο την ίδια τη Δημοκρατία. Η μόνη κερδισμένη από αυτή την ιστορία είναι η ακροδεξιά και η ΧΑ”,  είπε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά ξεκινώντας την παρέμβαση της. Κάλεσε τους υπουργούς Οικονομίας και Υγείας να ζητήσουν αμέσως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού να εξετάσει την ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά φαρμάκων.

Παράλληλα με την έρευνα για το χθες πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά τόνισε η κ.Γεννηματά ανακοίνώνοντας ότι κατέθε στον Πρόεδρο της Βουλής προταση γαι τη συγκρότηση επιτροπής που θα εξετάσει την αγορά φαρμάκων για την επόμενη δεκαετία, με αναφορά στην προστασία της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας που ζημιώνεται από τις αθέμιτες πρακτικές των πολυεθνικών. Τόνισε ότι κανείς δε μπορεί να παραβλέψει το έργο του ΠΑΣΟΚ ειδικά μέσα στην κρίση και κατέθεσε το διάγραμμα της πορείας της δαπάνης του φαρμάκου. Κατηγόρησε δε την κυβερνηση Καραμανλή ότι αφησε ασύδοτες τις πολυεθνικές του φαρμάκου. Υποστήριξε δε ότι “υπάρχει προστατευόμενη περιόδος, προστατευόμενοι πρωθυπουργοί και προστατευόμενοι υπουργοί”. Υποστήριξε δε ότι δεν είναι έργο της επιτροπής η εξέταση της παραγραφής ή μη των αδικημάτων και ζήτησε οι “δήθεν προστατευόμενοι μάρτυρες να έρθουν και να καταθέσουν στην επιτροπή και μάλιστα κατ αντιπαράθεση με τα φερόμενα ως εμπλεκόμενα πρόσωπα”.

Πάνος Καμμένος: Να αφήνουμε έξω τα εθνικά από τέτοιες συζητήσεις

Επίθεση στον Ευάγγελο Βενιζέλο εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. “Θυμάστε στα πρωτοσέλιδα της εποχής πως αδικείτο ο Άκης; Και έκλεισε η εξεταστική με τις υπογραφές Βενιζέλου και Λοβέρδου, λέγοντας ότι οι λογαριασμοί ήταν τηλεφωνικοί αριθμοί;” είπε και πρόσθεσε: “Ακούσαμε το Βενιζέλο που συμμετείχε στην κυβέρνηση Σημίτη και καθόταν στα υπουργικά έδρανα μαζί με τον Πάγκαλο, ο οποίος έλεγε ότι τη σημαία έπρεπε να την πάρει ο αέρας στα Ίμια, να τολμά να μιλά για τα εθνικά και τα Ίμια.” Ζήτησε μάλιστα: “Σε τέτοιες συζητήσεις ας αφήσουμε έξω τα εθνικά θέματα”.

Ο κ.Καμμένος δήλωσε επίσης ότι συγκλονίστηκε με την κατάθεση Σαλμά, διότι όπως ερμήνευσε ουσιαστικά ο κ.Σαλμάς είπε ότι αντικαταστάθηκε από το Υγείας επειδή δεν έκανε τα χατίρια των πολυεθνικών. Αντικαταστάθηκε από τον πρωθυπουργό που κατηγορείται ότι ήταν σε συνεννόηση με τις εταιρείες αυτές, υποστήριξε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. 

Παναγιώτης Κουρουμπλής:  Πρώτο μας μέλημα ήταν να μην αφήσουμε τη χώρα χωρίς φάρμακα

Το λόγο ζήτησε μετά την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο Παναγιώτης Κουρουμπλής για να απαντήσει επί προσωπικού. “Ανέλαβα υπουργός σε μία ταραγμένη περίοδο με αποκορύφωμα τη σύγκρουση της κυβέρνησης με την Ευρώπη, τα capital controls, το δημοψήφισμα. Πρώτο μας μέλημα ήταν να μην αφήσουμε τη χώρα χωρίς φάρμακα και υγειονομικό υλικό. Αυτό δεν έγινε μεταφυσικά, έγινε με μεγάλη προσπάθεια και με κινητοπόιηση της οικονομικής αστυνομίας γιατί τα συμφέροντα ήθελαν να δημιουργήσουν τεχνητή έλλειψη και ο υποφαινόμενος τους πήγα στον εισαγγελέα τον κ.Ντογιάκο με αναφορά”.

Κόντρα με το “καλημέρα”

Σε υψηλούς τόνους εξελίχθηκει η συζήτηση στη Βουλή για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για το σκάνδαλο Novartis από το πρωί. Ένταση σημειώθηκεί λίγο μετά τη μία το μεσημέρι μετά την αγόρευση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ.Παπαγγελόπουλου, καθώς σημεία της αγόρευσής τουπροκάλεσαν την έντονη αντίδραση τόσο του αντιπροέδρου της ΝΔ Αδωνι Γεωργιάδης, όσο και του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου. Στο βήμα αρχισαν να ανεβαίνουν στη συνέχεια οι φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, με τον κ.Ανδρέα Λυκουρέντζο να έχει λάβει το λόγο μετά τους κ.κ.Στουρνάρα και Πικραμμένο και να αρνείται με τη σειρά του κάθε κατηγορία σε βάρος του για εμπλοκή στην υπόθεση. “Θέτω στη διάθεση της δικαιοσύνης τους τραπεζικούς μου λογαρισμούς, το απόρρητο των επικοινωνιών μου, τα emails μου”, είπε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε ‘Επιμένω στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης, Δεν θα ανεχθώ με κανέναν τρόπο τη σπίλωση του ονόματός μου’.

Ακολούθως το λόγο πήρε ο Γιώργος Κουτρουμάνης: ‘Ψάξτε τα πάντα, δεν θα με βρείτε πουθενά”, είπε χαρακτηριστικά, υπερασπιζόμενος εαυτόν. ‘Δεν υφίσταται τεκμήριο αθωότητας όταν τα ονόματα των εμπλεκομένων βγαίνουν Κυριακή και τη Δευτέρα βγαίνουν κορυφαίοι υπουργοί και μιλάνε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο. Για τις πολιτικές μου επιλογές δέχτηκα μια πρωτόγνωρη σε ένταση κριτική, ύβρεις, απειλές κλπ. Ήταν η περίοδος που δεν μπορούσαμε να κυκλοφορήσουμε, με ηθικούς αυτουργούς όσους ανέδειξαν το κίνημα των αγανακτισμένων’, είπε μεταξύ άλλων ο κ.Κουτρουμάνης. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ.Κουτρουμάνης σημείωσε ‘Η μοναδική μαρτυρία που υπάρχει σε βάρος μου είναι από μάρτυρα που ζήτησε -δεν λέει αν πήρε- 500.000 ευρώ για χρηματισμό πολιτικών. Ρωτώ, σε ποιον έδωσα το δικαίωμα να διασύρομαι σήμερα με αυτόν τον τρόπο;’

Το απόγευμα ξεκίνησαν οι ομιλίες των βουλευτών που φέρονται ως εμπλεκόμενοι, με πρώτο τον Άδωνι Γεωργιάδη.

Άδωνις Γεωργιάδης: Δεν καθορίζει ο υπουργός τις τιμές των φαρμάκων, αλλά οι επιτροπές

“Ανέβηκε ένα φάρμακο επί Γεωργιάδη στα 17 ευρώ. Αυτό είναι το σκάνδαλο” είπε ο πρώην υπουργός της ΝΔ και ρώτησε απευθυνόμενος στον Ανδρέα Ξανθό: “Ο υπουργός βγάζει τις τιμές των φαρμάκων ή οι αρμόδιες επιτροπές;” Αναφέρθηκε σε 11 φάρμακα της Novartis τα οποία όπως υποστήριξε ειναι ακριβότερα σήμερα από ότι επί υπουργίας του. “Δε θεωρώ ότι είναι ύποπτο αυτό. Δε μπορείτε να έχετε καμία εμπλοκή στις αυξήσεις τιμών των φαρμάκων εδώ, όπως δεν μπορούσα να έχω κι εγώ”, πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε στην κατάθεση της μάρτυρα που τον κατηγορεί για τα 65 εκατομμύρια, σχολιάζοντας ότι η μάρτυρας στην πρώτη της κατάθεση δε θυμόταν πότε εκείνος πήρε αυτά τα χρήματα, αλλά το θυμήθηκε τρεις μήνες μετά στην τέταρτη κατάθεση της. “‘Εχουμε πάρει εγώ και ο Στουρνάρας μίζα για 65 εκατομμύρια που δεν δόθηκαν ποτέ στη Novartis”, υποστήριξε μάλιστα. “Κατηγορούμαι ότι πήρα δύο εκ εγώ και ένα εκ ο κ.Στουρνάρας για φανταστικά 65 εκατομμύρια” πρόσθεσε και επικαλέστηκε τους ετήσιους τζίρους της εταιρείας, για να υποστηρίξει ότι επί ημερών του ήταν μικρότεροι από ότι τα προηγούμενα χρόνια. “Σημειώστε ότι το 2015 με την πρώτη φορά αριστερά αυξήθηκε. Ο χαμηλότερος τζίρος της Novartis ήταν επί της θητείας μου. αλλά με πλήρωνε η Novartis”, συνέχισε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο Harvard Project. “Πήγα στο ξενοδοχείο King George όπου είχα προσκληθεί ως υπουργός Υγείας σε ένα χώρο υπό την αιγίδα του ΠΟΥ του Harvard και του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η μάρτυς υποστηρίζει ότι επελέγη το Harvard επειδή από εκεί είχε αποφοιτήσει ο Σαμαράς. Πάλι καλά που πήγε και ο Σαμαράς στο Harvard – πρόεδρε σε αφήνω εσένα- γιατί αλλιώς αυτό το ΙΕΚ Ξυνή στη Μασαχουσέτη δεν είχε καμία τύχη”, σχολίασε ειρωνικά για να υποστηρίξει ότι οι κατηγορίες ήταν γελοίες.

Ρώτησε δε τον υπουργό Δικαιοσύνης εάν έχει ελέγξει την επάρκεια της εισαγγελέως και εάν έχει ζητήσει από τη Δικαιοσύνη να την ελέγξει.

Ο κ.Γεωργιάδης μάλιστα υποστήριξε ότι “οι μάρτυρες ήταν μιλημένοι από μήνες για να συμφωνούν όσα είπαν με όσα έγραφε ο κ.Βαξεβάνης και ο κ.Τσίπρας”.

Συνέχισε δε λέγοντας: “Τι είναι αυτό που έκανα, εγώ ο Σαμαράς και ο Στουρνάρας όχι μόνος μου, πληρωνόμασταν λέει για να βάλουμε τα φάρμακα της Novartis σε κόντρα με την τρόικα” ενώ χαρακτήρισε θύμα της ιστορίας τη σύζυγο του διοικητή της ΤτΕ Λίνα Νικολακοπούλου και τονίζοντας ότι είναι γνωστή η πορεία της στο χώρο της υγείας. Επικαλέστηκε δε ότι στη σελίδα 161 του μνημονίου γράφει ότι η κυβέρνηση πρέπει να κατεβάσει τις τιμές των φαρμάκων σύμφωνα με τις πιο φθηνές χώρες και να εφαρμόσει πλήρως την οδηγία 89/105 της ΕΟΚ. “Άρα”, είπε, “δεν είχα καμία διαφωνία με την τρόικα για το θέμα των φαρμάκων όπως υποστηρίζει ο κ.Βαξεβάνης”. Επκαλέστηκε επίσης ότι το τελευταίο φάρμακο που έβαλε στη λίστα ο κ.Ξανθός κοστίζει 11 χιλίαδες ευρώ. “Φαντάζεστε να μην τολμά κάθε υπουργός να βάλει ένα φάρμακο στη λίστα γιατί θα λένε ότι τα πήρε; Θα πεθαίνουν ασθενείς”, είπε αλλά στη συνέχεια πρόσθεσε ότι δεν έβαζε ο υπουργός τα φάρμακα στη λίστα αλλά τρεις επιτροπές με συνολικά 33 άτομα. “Δηλαδή μου λέτε ότι τον πρώτο μήνα που έγινα υπουργός που δεν είχα προλάβει να διορίσω ακόμη κανέναν, έβαζα 33 άτομα να βάλουν στη λίστα φάρμακα; Ουτε το παιδί μου που είναι 3,5 ετών δεν τα πιστεύει αυτά”, συνέχισε.

“Είναι εξωφρενικό να με κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ”, δήλωσε μάλιστα ο κ.Γεωργιάδης, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε όλα τα μέτρα περιστολής της δαπάνης που έφερε ο ίδιος. Κατέθεσε παλιότερες δηλώσεις του κ.Φρουζή ο οποιος διαφωνούσε με τη μείωση φαρμακευτικής δαπάνης επί των ημερών του. Άφησε μάλιστα αιχμές κατά του νυν υπουργού Υγείας γαι την άνοδο τιμών των φαρμάκων λέγοντας ότι “θα έπρεπε να πάτε φυλακή”. Κατηγόρησε δε το Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ότι παραδέχθηκε πως μιλούσε με την εισαγγελέα κ.Τουλουπάκη και ζήτησε να αρθεί το απόρρητο των συνομιλιών του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης. “Εμείς είχαμε εχθρους τους φαρμακοβιομηχάνους και εσείς τα καταψηφίζατε όλα γιατί ζητούσατε περισσότερα χρήματα για τις φαρμακοβιομηχανίες και τη Novartis”, ισχυρίστηκε μάλιστα, κάνοντας λόγο για σκευωρία. Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους  κατηγόρησε μάλιστα τη σύζυγο του κ.Πολάκη για το θάνατο τηις μικρής Μελίνας στην Κρήτη και σε ακόμη πιο υψηλούς τόνους κάλεσε τους βουλευτές “Στείλτε με στο δικαστήριο θέλω να δικαστώ”.

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: Προσπαθείτε να με φιμώσετε αλλά δε θα το πετύχετε

Μετά τον κ.Γεωργιάδη πήρε το λόγο ο κ.Παπαγγελόπουλος επί προσωπικού, αναφέροντας ότι δεν δήλωσε εκείνος πότέ ότι συνομιλούσε με την Τουλουπάκη, αλλά ότι είπε πως βεβαίως και να δοθούν στη δημοσιότητα οι συνομιλίες του και είπε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση: “Προσπαθείτε να με φιμώσετε, αλλά δε θα το πετύχετε”.

Παύλος Πολάκης: Με ρωτάνε στα καφενεία, θα πάει κανείς φυλακή;

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ζήτησε επίσης το λόγο για να απαντήσει στον κ.Γεωργιάδη. “Στα καφενεία όπου πάω ακούω: Θα πάει κανείς φυλακή; Εχετε στοιχεία; Προσέχετε. Αυτό το ξέρουν όλοι. Οπως ξέρουν ότι υπάρχει μία κυβέρνηση που δε δίνει πολιτική κάλυψη σε κάτι που έχει ο κόσμος τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι”, ανέφερε. Είπε ότι το 30% της δημόσιας δαπάνης και το 40% της ιδιωτικής δαπάνης στην υγεία αποτελεί μαύρο χρήμα υπερφορολογήσεων. “Κάποιοι τολμουν να μιλούν για σκευωρία” σχολίασε και παρέθσε στοιχεία αποκρούοντας τους ισχυρισμούς του κ.Γεωργιάδη.

Μάριος Σαλμάς: Η Novartis πλήρωνε ΜΜΕ για να με πολεμήσουν

“Όπως διαβάζω ήμουν υπ’αριθμόν ένα εχθρικό πρόσωπο για τη Novartis. Πλήρωναν χρήματα σε ΜΜΕ για να με πολεμήσουν. Αντί λοιπόν να αντικρούσω φήμες θα πω συγκεκριμένα πράγματα”, δήλωσε ο Μάριος Σαλμάς, υπενθυμίζοντας ότι με τα πορίσματα που εκείνος διέταξε ξεκίνησε ουσιαστικά η έρευνα, αλλά σημειώνοντας ότι ποτέ δεν είχε φανταστεί τη διαχείριση που θα ετύγχανε το θέμα και κυρίως ότι θα απολογούνταν και ο ίδιος. Αναφέρθηκε σε στοιχεία για τις δαπάνες όταν παρέλαβε και όταν παρέδωσε σε μέτρα για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και για την τιμή των φαρμάκων. Αναφέρθηκε ειδικότερα στο δελτίο τιμών, τονίζοντας ότι εξοικονομήθηκε μισό δισ ευρώ σε μία νύχτα και ο τζίρος της Novartis επλήγη 30% σε μία νύχτα. “Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έκανα στην τιμολόγηση φαρμάκων είναι ο τρόπος που χάνουν την προστασία της τιμής τα πρωτότυπα φάρμακα των πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών και πέφτουν αυτόματα στο 50% της τιμής τους”, είπε.

Ευάγγελος Βενιζέλος: Υποθέτω ότι το όνομα μου μπήκε στη δικογραφία από συνήθεια

“Θέλω να ευχαριστήσω τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ που δεν με παρέλειψαν από την υπόθεση Novartis. Παρότι δε μπόρεσε ο ένας από τους 3 ανώνυμους μάρτυρες να αφηγηθεί για μένα μία σκαμπρόζικη ιστορία με βαλίτσες, μίζες και φακέλους. Υποθέτω ότι το όνομα μου μπήκε στη δικογραφία από συνήθεια. Κάποιοι δεν έχουν βάλει μυαλό από προηγούμενες προσπάθειες στοχοποίησης μου. Σας  ευχαριστώ γιατί με το τρόπο αυτό με τοποθετήσατε στην πρώτη γραμμή της μάχης για τη δημοκρατία και του κράτους δικαίου”, δήλωσε με συναισθηματική φόρτιση ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, στη συζήτηση στη Βουλή για την προανακριτική για την υπόθεση Novartis.

Άφησε αιχμές ότι δεν εστάλη τυχαία την επομένη του συλλαλητηρίου για το Σκοπιανό ο φάκελος στη Βουλή. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προβάλλει τώρα μία υπόθεση την οποία επωάζει πολιτικά “και δυστυχώς και δικαστικά” επί ενάμιση χρόνο γιατί ο ριζοσπαστισμός τους στα θέματα οικονομίας εξανεμίστηκε. “Γίνατε τα καλύτερα delivery boy που εκλιπαρούν για τους επαίνους των εταίρων και του ΔΝΤ”, υποστήριξε μάλιστα.

“Γλύφετε εκεί που φτύνατε, αλλά χωρίς αποτέλεσμα γιατί το αφήγημα περί καθαρής εξόδου προσκρούει στις αγορές” συνέχισε.

Υποστήριξε επίσης ότι η κυβέρνηση άνοιξε το ονοματολογικό των Σκοπίων όχι επειδή ήθελε συναίνεση αλλά για να φέρει σε δύσκολη θέση την αξιωματική αντιπολίτευση. “Και  ξαφνικά άνοιξαν όλα τα μέτωπα στην εξωτερική πολιτική μαζί. Τα Ιμια 2 ειναι δυστυχώς πολύ χειρότερα από τα Ιμια 1” , πρόσθεσε.

Ο κ.Βενιζέλος υποστήριξε ως εκ τούτου ότι η κυβέρνηση ζητά την εύκολη διαφυγή, ενώ κάλεσε “τους αδέκαστους δικαστές να σταθούν όρθιοι και να αντισταθούν στην κραυγαλέα προσβολή της δικαστικής ανεξαρτησίας”. Άφησε μάλιστα αιχμές για σύμπλευση του καραμανλικού παράγοντα με την κυβέρνηση λέγοντας: “Το φάντασμα του Κόλλια ζωντανεύει και αυτό το έχει αναλάβει το υπεργολαβικό συνεργείο της τρίτης συνιστώσας της κυβέρνησης”.

Ισχυρίστηκε δε ότι ενώ το ζήτημα είναι μία σύγκρουση μίας ελβετικής εταιρείας και των αμερικανικών φαρμακοβιομηχανιών  η κυβέρνηση έφτασε “να κάνει την επιλογή των προσώπων στόχων: η κυβέρνηση Σαμαρά Βενιζέλου είναι οι βασικοί αντίπαλοι γιατί προσχωρήσατε στη γραμμή μας και αυτό δεν το αντέχετε” όπως είπε.

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ “Εχετε προαναγγείλλει την υπόθεση Novartis εδώ και 14 μήνες. Εχετε κάνει σωρεία δηλώσεων που συνιστούν, το λέω πολύ ευγενικά, αντιποίηση εισαγγελικής εξουσίας” και επικαλέστηκε παλαιότερες δηλώσεις στελεχών του κυβερνώντος κόμματος για την υπόθεση υποστηρίζοντας ότι έτσι αποδεικνύεται ο ισχυρισμός του.

Σχολίασε την αναφορά του μάρτυρα Μάξιμου Σαράφη ότι σε έγγραφο της Novartis το Μάιο του 2012 προβλέπονται 20.000 ευρώ για το υπουργείο Οικονομικών και για τον ίδιο, αναφέροντα ότι το ΥΠΟΙΚ δεν είχε σχέση με τη λίστα προσημειούμενων φαρμάκων και πως εκείνος είχε παραιτηθεί από το υπουργείο το Μάρτιο του 2012.

Υποστήριξε όμως ταυτόχρονα  ότι ο ίδιος είχε περικόψει τέσσερα δισ ευρώ και είχαν “σκυλιάσει” εναντίον του οι φαρμακευτικές.

“Εμείς δε θέλουμε παραγραφή θέλουμε έρευνα επι της ουσίας. Δε θέλουμε κόλπο, δε θέλουμε να γινει επιτροπή για να κάνει νομική συζήτηση και να πει τα άλλα έχουν παραγραφεί, για κάποια άλλα πάτε στη δικαιοσύνη, μετά η Δικαιοσύνη θα πει ότι δεν έχει αρμοδιότητα, άρα λάσπη, γκρίζα ζώνη και όλα καλά, φίλοι είμαστε. Υπάρχει μεγαλύτερη αθλιότητα από αυτό;” δήλωσε επίσης ο κ.Βενιζέλος.

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με δικαστικούς θέλει να εμποδίσει τις μηνύσεις των φερόμενων ως εμπλεκόμενων στην υπόθεση με το χαρακτηρισμό των προστατευόμενων μαρτύρων ως μαρτύρων δημοσίου συμφερόντος. Απείλησε ωστόσο ότι αυτό δεν προστατεύει τους “ηθικούς αυτουργούς και τους συνεργούς δικαστικούς”  και κατέληξε: “Δε θα αφήσουμε να θάψουν το μέλλον της χώρας στη λάσπη. Ο αγώνας είναι αγώνας για τη Δημοκρατία . Η επόμενη Βουλή σηκώνει μεγαλο θεσμικό βάρος για την αποκάλυψη της μεγαλύτερης και της προχειρότερης σκευωρίας της μεταπολίτευσης”.

Λοβέρδος: Η φωνή μου δεν φιμώνεται

«Προειδοποιώ τον πρωθυπουργό και του υπενθυμίζω ότι τη φωνή μου, τη φωνή που στάθηκε απέναντί του σε όλα τα θέματα αυτή την τριετία, έντιμα αλλά σκληρά, τη δική μου φωνή είναι ελάχιστος για να μπορέσει να την φιμώσει» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράστασης και πρώην υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης το διάστημα 09.2010-05.2012, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Είμαι σήμερα εδώ σε καθαρτήρια αποστολή και σας παραδίδω αμέσως αυτούς τους ψευδομάρτυρες. Το πρόβλημα εντοπίζεται ότι καταθέτουν ασυνάρτητα και αστοιχείωτα δήθεν γεγονότα. Το μόνο που καταθέτουν είναι ψεύδη» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος και συμπλήρωσε «Οχι μόνο δεν γνώριζα, όπως ισχυρίζονται, τον Φρουζή αλλά και κανένα άνθρωπο της Novartis. Άθλια ψέμματα. Αυτοί για τους οποίους λένε ότι υπήρξαν συνεργάτες μου όπως ο κ. Μανιαδάκης δεν υπήρξαν ποτέ. Το φάρμακο για το οποίο συζητάνε το ενέκρινε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο ΕΟΦ, άθλιοι συκοφάντες. Άθλια ψέμματα από αδίστακτους κουκουλοφόρους. Τα συνθλίβω όλα στις μηνύσεις μου».

 

Αντώνης Σαμαράς: Δεν ήρθα να απολογηθώ, ήρθα να καταγγείλω

Ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε εξαρχής ότι δεν ήρθε για να απολογηθεί αλλά για να καταγγείλει και υποστήριξε ότι δεν αισθάνεται τόσο θυμό όσο ανησυχία για τη χώρα. Δήλωσε την αθωότητα του απέναντι στις εναντίον του καταγγελίες παράσχοντας ταυτόχρονα πλήρη στήριξη σε Άδωνι Γεωργιάδη και Ευάγγελο Βενιζέλο και εξαπολύοντας πολιτική επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

«Δεν ήλθα να διατρανώσω, απλώς, πως είμαι αθώος. Δεν το έχω καν ανάγκη. Ήλθα να καταγγείλω τους κινδύνους που δημιουργούν για τη χώρα και το Πολίτευμα» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς καταχειροκροτούμενος παρατεταμένα από τους βουλευτές της ΝΔ. Προειδοποίησε, δηλαδή, ότι από τις καταγγελίες των προστατευόμενων μαρτύρων μπορεί να δημιουργηθεί ολέθριο “προηγούμενο” όπου «κάθε μελλοντική κυβέρνηση θα μπορεί να επικαλείται ανώνυμους ψευδομάρτυρες για να σπιλώνει τους προηγούμενους. Ο κ. Σαμαράς μίλησε μάλιστα για «άθλιες συκοφαντίες» και «γελοίο κατηγορητήριο» και ισχυρίστηκε ότι δέχεται «λασποπόλεμο» από στημένο κατηγορητήριο με σαθρές κατηγορίες του τύπου «άκουσα, μου είπαν, νομίζω, εικάζω».

«Μας κατηγορούν με άγνωστους στημένους ψευδομάρτυρες» ανέφερε και υποστήριξε ότι η κυβέρνησή του έκοψε τη φαρμακευτική δαπάνη. «Τα είπε άριστα ο Γεωργιάδης» τόνισε ο πρωθυπουργός στηρίζοντας τον αντιπρόεδρο της ΝΔ και υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούσε όταν μειωνόταν η φαρμακευτική δαπάνη. Στήριξε, όμως, και τον Ευάγγελο Βενιζέλο υποστηρίζοντας ότι με το PSI έκοψε το «πάρτυ» στην υγεία.

Υποστήριξε επίσης ότι οι κατηγορίες εναντίον του είχαν προαναγγελθεί δια του συμπολιτευόμενου Τύπου 11 μήνες πριν υπάρξει οποιαδήποτε μαρτυρία εναντίον του. «Πρώτα έστησαν τη συκοφαντία και ύστερα βρήκαν τους ψευδομάρτυρες» κατήγγειλε και απείλησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι όταν θα φύγει από την εξουσία θα αντιμετωπίσει εξεταστικές επιτροπές και ειδικό δικαστήριο. «Η σκευωρία βγάζει μάτι» είπε και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξανάγκασε σε παραίτηση την προηγούμενη εισαγγελέα διαφθοράς.

«Όλη η υπόθεση έχει παντού τα δακτυλικά αποτυπώματα των ηθικών αυτουργών» πρόσθεσε και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία απόδειξη για την υπόθεση Novartis παρά μόνο εικασίες. Τόνισε ακόμη ότι δεν έχει συναντήσει τον πρώην αντιπρόεδρο της Novartis κ. Φρουζή παρά μόνο δημοσίως στο πλαίσιο θεσμικών επαφών.

Εξαπέλυσε, παράλληλα νέα επίθεση κατά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου θυμίζοντας ότι ήταν διοικητής της ΕΥΠ επί κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή. Κατήγγειλε δε σκευωρία την οποία «έστησαν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος» . Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι η υπόθεση Novartis είναι «η μεγαλύτερη πολιτική σκευωρία από συστάσεως του ελληνικού κράτους». Χαρακτήρισε, ακόμη «παραμύθι» την καταγγελία για την τροχήλατη βαλίτσα «στο ανύπαρκτο παρκινγκ του Μαξίμου» κάνοντας λόγο για «απίθανη πολιτική αλητεία».

Ο κ. Σαμαράς συνέδεσε την κριτική του στην κυβέρνηση με τις διαπραγματεύσεις για το ονοματολογικό καταγγέλοντας την κυβέρνηση ότι «ευθυγραμμίζεται με τα Σκόπια τόσο στο όνομα όσο και στα “δικαστικά πραξικοπήματα”. «Θα λογοδοτήσετε και για τον τρόπο  που χειριστήκατε το Σκοπιανό, ενθαρρύνοντας και ανταμείβοντας τον αλυτρωτισμό των Σκοπίων» διεμήνυσε στην κυβέρνηση. Άσκησε επίσης σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και για την ελληνοτουρκική κρίση ενώ παράλληλα κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό κύμα στην Ευρώπη καταγγέλλοντάς τον ότι «έφερε στη χώρα 1,5 εκατ. λαθρομετανάστες».

Είχε μάλιστα και θερμό επεισόδιο με τον Πρόεδρο της Βουλής Νικο Βούτση. Οταν ο κ.Βούτσης τον κάλεσε να συντομεύσει και να μην ξεπεράσει το χρόνο, ο πρώην πρωθυπουργός δήλωσε: “Θα κατέβω όταν τελειώσω” και είπε στον Πρόεδρο της Βουλής: “Κακώς ρωτήσατε”. Αντέδρασε έντονα δε όταν κάποιος εκ των βουλευτών φώναξε από κάτω “το παραχ**ατε”, μία φράση που στηλίτευσε και ο κ.Βούτσης.

Παναγιώτης Πικραμμένος: Περίμενα περισσότερο σεβασμό- Κρατήσαμε τη χώρα όρθια σε δύσκολες στιγμές

Έκκληση να πάει μέχρι τέλους η υπόθεση της Novartis για να λάμψει η αλήθεια και να παραδοθεί άσπιλος στην κοινωνία, απηύθυνε ο  Π. Πικραμμένος που διατέλεσε υπηρεσιακός πρωθυπουργός την περίοδο Μαϊου- Ιουνίου 2012. Δήλωσε ότι ο αρχικός αιφνιδιασμός εξελίχθηκε σε συναισθήματα οργής, «θα περίμενα μεγαλύτερο σεβασμό στο πρόσωπό μου. Κι αυτό γιατί κρατήσαμε τη χώρα όρθια σε πολύ δύσκολες συνθήκες» είπε, μεταξύ άλλων.

«Διετέλεσα υπηρεσιακός πρωθυπουργός για 35 ημέρες. Σήμερα μετά από έξι χρόνια βρίσκομαι ενώπιών σας για να αντιμετωπίσω μία ανυπόστατη κατηγορία» είπε ο κ. Πικραμμένος. Το προϊόν της κατάθεσης που με εμπλέκει δεν είναι προϊόν ιδίας αντίληψης της μάρτυρος, αλλά με επίκληση ισχυρισμών, είπε . Όπως σημείωσε δεν είχε ποτέ καμία σχέση με τον κωνσταντίνο Φρουζή και συνέχισε λέγοντας ότι πλέον κατακλύζεται από αισθήματα οργής. Συνέχισε λέγοντας ότι υπηρέτησε επί 40 χρόνια τη Δικαιοσύνη, χειρίσθηκε σημαντικές υποθέσεις και ποτέ και από κανέναν δεν ακούσθηκε υπαινιγμός σε βάρος του. “Κρατήσαμε τη χώρα μας όρθια σε πολύ δύσκολες στιγμές και δεν την αφήσαμε να χρεοκοπήσει”, είπε με πρόδηλη συναισθηματική φόρτιση ο κ.Πικραμμένος, λέγοντας ότι θα περίμενε περισσότερο σεβασμό. “Αντιμετωπίσαμε πρωτοφανείς καταστάσεις, με στόχο να οδηγήσουμε τη χώρα σε ομαλές εκλογές και το κάναμε”, είπε. Συνεχίζοντας σημείωσε ότι επί κυβερνήσεώς του ουδέποτε υπήρξαν αποφάσεις για τη Novartis. Πρόσθεσε όμως ότι εκείνη την περίοδο η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία ήταν τραγική. Ο ΣΦΕΕ αξίωσε νέα τιμολόγηση φαρμάκων, που ουδέποτε έγινε. Δεν είχαμε την αρμοδιότητα, έπρεπε να κινηθούμε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας. Ελειπαν φάρμακα για τους καρκινοπαθείς και αντιμετωπίζαμε μια μεγάλη απεργία των φαρμακοποιών. Ολα τα κόμματα μας είχαν ζητήσει να λάβουμε μέτρα”. Ο κ.Πικραμμένος αναφέρθηκε σε δελτίο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ του Ιουνίου του 2012 με δήλωση του κ.Τσίπρα που ευχαριστούσε τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας και με το οποίο ζητούσε από τον υπουργό να έπρατε τα δέοντα για να αντιμετωπιζόταν η έλλειψη φαρμάκων. “Αυτό ακριβώς κάναμε. ποτέ δεν δώσαμε χρήματα σε φαρμακευτική ή άλλη εταιρεία. Δώσαμε τα προβλεπόμενα από το νόμο στον ΕΟΠΥΥ και στα νοσοκομεία. Διερωτώμαι ειλικρινά πώς μπορεί κανείς ότι τάχα προώθησα την ταχύτερη καταβολή στη Novartis. Επαναναλβάνω και σήμερα ότι δεν έχω καμία ανάμειξη. Εχω την υποχρέωση να προστατεύσω την τιμή και την υπόληψή μου.Αυτή η περιπέτεια μου έδωσε την ευκαιρία να μετρήσω τους φίλους μου που είναι πολύ περισσότεροι και κανένας δεν διανοήθηκε ότι αυτή η κατηγορία μπορεί να είναι αληθινή”.

Γιάννης Στουρνάρας: Ζητώ την άμεση συγκρότηση της Επιτροπής

Ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας διατύπωσε τον προβληματισμό του για το αν έπρεπε ή όχι να παραστεί στη συνεδρίαση ή να υποβάλλει υπόμνημα. Ο κ.Στουρνάρας έκανε αναφορά τόσο στην ιδιότητά του ως διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας και ακολούθως αναφέρθηκε στην επαγγελματική δραστηριότητα της συζύγου του Λίνας Νικολοπούλου, η οποία έχει βρεθεί πολλάκις στο στόχαστρο, όπως είπε και έκανε λόγο για στοχοποίηση δική του και εκείνης. ‘Από το 2013 η σύζυγός μου και η εταιρεία της έχουν στοχοποιηθεί χυδαία με στόχο πάντα εμένα”, είπε και αναφέρθηκε σε δημοσιεύματα. “Οι κατηγορίες εις βάρος της συζύγου μου και της εταιρείας της για την υπόθεση Novartis με στόχο πάντα εμένα. Φέρομαι σε έγγραφο του FBI να είμαι κεντρικός τραπεζίτης όταν ήμουν υπουργός Οικονομικών και εμφανίζομαι και ως ιδρυτής του ΙΟΒΕ που ιδρύθηκε το 1974. Η ‘Αικατερίνη Κελέση” ισχυρίζεται ότι η εταιρεία της συζύγου μου αμοιβόταν επιπλέον των τιμών αγοράς για να καλύπτονται δώρα προς εμένα. Πώς να γίνει αυτό; Η Novartis είναι μία από τις εταιρείες- πελάτες της εταιρείας. Είχε πολύ μικρή σημασία για το οικονομικό της αποτέλεσμα. Οι χορηγίες της Novartis στα συνέδρια της MindWork ήταν μόλις το 2,6% του κύκλου εργασιών της. Η μεγαλύτερη συμμετοχή της Novartis στην MindWork έχει καταγραφεί το 2010, δηλαδή, πολύ πριν γίνω υπουργός Οικονομικών. Μιλάμε για τζίρο, όχι για αμοιβή. (…) Ολα συμπεριλαμβάνονται στο πόθεν έσχες μας, είναι δημοσιευμένα, χρόνια τώρα. (…)

Ο κ.Στουρνάρας έκανε εκτενείς αναφορές στη δραστηριότητα της εταιρείας της συζύγου του και παρέθεσε οικονομικά στοιχεία σε σχέση πάντα με τη Novartis, επισημαίνοντας δε, ότι τα αρχεία της εταιρείας έχουν κατασχεθεί εδώ και 17 μήνες και δεν έχουν ακόμη επιστραφεί στην κ.Νικολοπούλου. ‘Υπάρχει και άλλη αναφορά, στην κατάθεση μάρτυρα ‘Κατερίνα Κελέση” για συνέδριο στο Μέγαρο Μουσικής, μέσω του οποίου φέρομαι να δωροδοκήθηκα εγώ και ο Αδωνις Γεωργιάδης”. Όπως είπε ο κ.Στουρνάρας το συνέδριο έγινε σε άλλο χρόνο και σε άλλο τόπο από αυτό που καταθέτει ο μάρτυρας”. “Ηρθα εδώ και να ζητήσω συγγνώμη από τη σύζυγό μου για όσα υπομένει επειδή είναι παντρεμένη μαζί μου. Της ζητώ συγγνώμη και να κάνει υπομονή”, είπε ο διοικτήτης της ΤτΕ. Σε ό,τι αφορά την πρόταση άσκησης δίωξης σε βάρος του, ο κ.Στουρνάρας είπε μεταξύ άλλων ότι η πρόταση πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τις διατάξεις που παραβιάσθηκαν. Πουθενά δεν γράφει ποιές είναι οι αξιόποινες πράξεις. Αγνώστων στοιχείων μάρτυρες έχουν καταθέσει για το πρόσωπό μου ότι δωροδοθήθηκα με τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ και ότι εκταμιεύθηκαν 65 εκατ. ευρώ προς τη Novartis είναι ψευδείς. Δεν υπέγραψα τέτοιες αποφάσεις. Επί εβδομάδες ζητώ να μου δείξουν τις αποφάσεις. Ουδέποτε συνέβησαν αυτά που καταμαρτυρούν. Οι μαρτυρίες αυτές στο σύνολό τους είναι εντελώς ψευδείς”.

Παπαγγελόπουλος: Φασίζουσα και μαφιόζικη η επιχείρηση τρομοκράτησης από Σαμαρά

«Φασίζουσα νοοτροπία» αλλά και «παρανοϊκούς ισχυρισμούς» καταλόγισε στον Αντώνη Σαμαρά, ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος για τις απειλές που εκτόξευσε ο πρώην πρωθυπουργός σε πολιτικούς, μάρτυρες και εισαγγελείς σχετικά με την υπόθεση Novartis ενώ άφησε καιυπονοούμενα για τα πραγματικά κίνητρα του κ. Σαμαρά στην ανατροπή της κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

«Η επιχείρηση τρομοκρατίας σε βάρος εισαγγελικών λειτουργών, προστατευόμενων μαρτύρων και πολιτικών αντιπάλων δεν είναι απλώς εσφαλμένη υπερασπιστική γραμμή αλλά είναι και δείγμα μεγάλου πανικού» τόνισε ο κ. Παπαγγελόπουλος αναφερόμενος στις μηνύσεις Σαμαρά και πρόσθεσε: «είναι αποκαλυπτική φασίζουσας νοοτροπίας, μέγα πολιτικό ολίσθημα και μέγιστη δημοκρατική νοοτροπία». «Οι απειλές ότι θα μας κλείσουν φυλακή προσιδιάζουν σε μαφιόζικες μεθόδους και παρακρατικούς μηχανισμούς» τόνισε. Κάλεσε, μάλιστα, τον κ. Σαμαρά να εξηγήσει τι εννοεί με τη φράση ότι θα τους πάει «μέχρι τέλους». «Ελπίζω να μην εννοεί ο κ. Σαμαράς τη φυσική μας εξόντωση, ούτε την ηθική μας εξόντωση με μεθόδους παρακρατικών μηχανισμών. Τη δικαστική μας εξόντωση την έχει προαναγγείλει ήδη» σημείωσε ο κ. Παπαγγελόπουλος. Προειδοποίησε μάλιστα ότι με αυτές τις κινήσεις «κάποιοι αναλαμβάνουν ευθύνες για ό,τι συμβεί σε βάρος προστατευόμενων μαρτύρων και εισαγγελέων».

Ο κ. Παπαγγελόπουλος χαρακτήρισε επίσης «ανοίκειες, συκοφαντικές και αστείες» τις επιθέσεις Σαμαρά. Χαρακτήρισε δε «παρανοϊκό» τον ισχυρισμό του κ. Σαμαρά ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος αποτελεί τον εκτελεστικό βραχίονα σε ένα διεθνές σκάνδαλο που διερευνά το FBI. «Αν ισχύει αυτό πρέπει να αναβαθμιστώ σε διοικητή του FBI και της CIA» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και κάλεσε σκωπτικά τον κ. Σαμαρά «να μηνύσει και τον Τραμπ»

Απάντησε, όμως, και στις επιθέσεις της αντιπολίτευσης προς την εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη θυμίζοντας ότι η προηγούμενη εισαγγελέας διαφθοράς κυρία Ράικου που είχε τοποθετηθεί επί κυβέρνησης Σαμαρά συμπεριέλαβε στην επιστολή παραίτησής της μια καταγγελία για «σχέδιο ηθικής της εξόντωσης από τα μεγάλα συμφέροντα στο χώρο του φαρμάκου». Μάλιστα η κυρία Ράικου είχε χαρακτηρίσει την υπόθεση Novartis ως «κορωνίδα διαφθοράς» στη χώρα μας και βρισκόταν σε επικοινωνία με τις αμερικανικές αρχές.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος απάντησε, όμως, και στις κατηγορίες του κ. Σαμαρά ότι ο ίδιος ήταν διοικητής της ΕΥΠ επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή. «Δεν ντρέπομαι για αυτή την περίοδο» είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος και κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά ότι για να λύσει τα δικά του προβλήματά δημιουργεί προβλήματα στην παράταξή του. Τόνισα μάλιστα ότι το 1993 που ο κ. Σαμαράς έριξε την κυβέρνηση της ΝΔ με αφορμή το Μακεδονικό «οργίαζαν οι φήμες» για τα πραγματικά αίτια της υπόθεσης.

Σκληρή κόντρα για τις 10 κάλπες και την μυστική ψηφοφορία ανά πρόσωπο

Η συζήτηση στη Βουλή είχε ξεκινήσει με κόντρα για τη διαδικασία της ψηφοφορίας σχετικά με το σκάνδαλο της Novartis στη Βουλή με τη ΝΔ να καταγγέλλει απόπειρα σπίλωσης υπολήψεων και τον Πρόεδρο της Βουλής να απαντά ότι ο κανονισμός επιβάλλει προσωποποιημένη ψηφοφορία.

Τις αντιρρήσεις της ΝΔ εξέφρασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, ο οποίος κατήγγειλε ότι η ψηφοφορία σε 10 κάλπες για καθένα από τους ισάριθμους εμπλεκόμενους στην δικογραφία «αγγίζει τα όρια της απόπειρας συκοφάντησης». Χαρακτήρισε, μάλιστα, «απολύτως προσχηματική δικαιολογία» το επιχείρημα ότι οι 5 βουλευτές που εμπλέκονται στη δικογραφία δεν επιτρέπεται να ψηφίσουν τον εαυτό τους και γι’ αυτό προκρίθηκαν οι 10 κάλπες. «Πρόκειται για απολύτως απαράδεκτη μεθόδευση» είπε ο κ. Δένδιας και προανήγγειλε την έντονη αντίδραση της ΝΔ.

Στις αιτιάσεις του κ. Δένδια απάντησε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι βάσει του κανονισμού η ψηφοφορία πρέπει να είναι προσωποποιημένη για κάθε ένα πολιτικό που εμπλέκεται στη δικογραφία. Ξεκαθάρισε, μάλιστα, ότι η πρόταση που ψηφίστηκε είναι ανεξάρτητη από τον αριθμό των καλπών αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι δυνατόν – υπό προϋποθέσεις – να διεξαχθεί η ψηφοφορία σε μία κάλπη αλλά πάντα με δυνατότητα ξεχωριστής ψήφου για καθένα από τους δέκα.

Βούτσης: Η απόφαση της Διάσκεψης ήταν επί της ουσίας

Η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων ήταν επί της ουσίας. Το ζήτημα που ετέθη δεν ήταν αν θα στηθούν μια ή δέκα κάλπες αλλά αν θα υπάρχει δυνατότητα ή υποχρέωση να υπάρχει για καθέναν εκ των αναφερομένων στη δικογραφία, η επιλογή του κάθε βουλευτή να ψηφίσει υπέρ ή κατά ή παρών”, είπε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σημειώνοντας ότι αν υιοθετούνταν η πρόταση της ΝΔ τότε και οι 10 αναφερόμενοι στη δικογραφία θα ήταν στο αντικείμενο της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης ούτως ή άλλως. Με την πρόταση που ψηφίστηκε από τη Διάσκεψη των Προέδρων αν για κάποιο από τα αναφερόμενα στη δικογραφία πρόσωπα δεν συγκεντρωθούν 151 ψήφοι τότε δεν θα περιληφθεί στο αντικείμενο της έρευνας. “Με την απόφαση που έλαβε η Διάσκεψη δεν στερείται από κανέναν το δικαίωμα να μην είναι τελικά στην πρόταση, διότι η πρόταση απαιτεί 151 ψήφους θετικές για να υπαχθεί κάποιος αναφερόμενος στην έρευνα της επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Αν για όλους γινόταν πακέτο η ψηφοφορία, ανεξαρτήτως μιας ή δέκα καλπών, θα ήταν υποχρεωτικό και για τους δέκα να είναι στη διάθεση της επιτροπής ως αναφερόμενοι”, είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Την αντίρρησή του με τις 10 κάλπες εξέφρασε εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και ο Γιάννης Κουτσούκος. Τελικά, η πρόταση της ΝΔ για μία κάλπη απορρίφθηκε.

Παρασκευόπουλος: Ανατριχιαστική η μήνυση Σαμαρά κατά εισαγγελέα

Απόπειρα τρομοκράτησης της Δικαιοσύνης για τις έρευνες της στο σκάνδαλο Novartis καταλόγισε στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παρασκευόπουλος.

Ο κ. Παρασκευόπουλος σχολίασε την μήνυση που υπέβαλε ο εμπλεκόμενος στη δικογραφία Αντώνης Σαμαράς κατά των προστατευόμενων μαρτύρων, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της εισαγγελέως διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Χαρακτήρισε μάλιστα, «φυσική αντίδραση» την μήνυση κατά των προστατευόμενων μαρτύρων και «γραφική αντίδραση» την μήνυση Σαμάρα κατά του Αλέξη Τσίπρα.

Όμως έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη μήνυση Σαμαρά κατά της εισαγγελέως κάνοντας λόγο για «ανατριχιαστική» ενέργεια του πρώην πρωθυπουργού. «Αυτή η μήνυση κατά εισαγγελέως δεν είναι ούτε γραφική, ούτε συνηθισμένη. Είναι ανατριχιαστική» επισήμανε ο κ. Παρασκευόπουλος και κατήγγειλε απόπειρα τρομοκράτησης της Δικαιοσύνης. «Στέλνει το μήνυμα στους εισαγγελείς: Μην τα βάζετε με μας» είπε σχολιάζοντας τις ενέργειες του κ. Σαμαρά.

Ο κ. Παρασκευόπουλος αντέκρουσε επίσης το επιχείρημα της αντιπολίτευσης περί σκευωρίας. «Η υπόθεση είναι σκάνδαλο διαφθοράς ή σκευωρία;» διερωτήθηκε και σημείωσε ότι η απάντηση έρχεται «δια βοής από όλο τον ελληνικό λαό που γνωρίζει τι γινόταν με κάποια φάρμακα».

Διαβεβαίωσε, μάλιστα ότι συμπολίτευση εφαρμόζει κατά γράμμα το Σύνταγμα που προβλέπει τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής σε περιπτώσεις που αφορούν ευθύνες πολιτικών προσώπων. Ανέφερε δε ότι εξαιτίας της σύντομης αποσβεστικής προθεσμίας αυτό που μπορεί να προκύψει από την προανακριτική είναι είτε παραγραφή ή ότι οι πράξεις δεν έχουν τελεστεί κατά την άσκηση των καθηκόντων των υπουργών οπότε οι υποθέσεις θα επιστραφούν στη δικαιοσύνη για να δικαστούν τα πολιτικά πρόσωπα όπως οι απλοί πολίτες.

Βορίδης: Σκευωρία τα περί εμπλοκής πολιτικών προσώπων στη Novartis

Ως κυβερνητική σκευωρία απέρριψε ο εισηγητής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, την πρόταση της συμπολίτευσης για την συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει ενδεχόμενες ευθύνες 10 πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Novartis.

«Ντροπή, καταισχύνη, αίσχος, σκευωρία και συγκάλυψη» με τις φράσεις αυτές σχολίασε ο εισηγητής της ΝΔ, την δικογραφία που έχει φτάσει στη Βουλή για το σκάνδαλο Novartis καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι έστησε την υπόθεση και αφήνοντας σαφείς αιχμές κατά της εισαγγελέως Διαφθοράς. Από την αρχή της τοποθέτησής του ο κ. Βορίδης χαρακτήρισε όλα τα επιχειρήματα της συμπολίτευσης για ευθύνες πολιτικών προσώπων είναι αβάσιμα. «Δεν υπάρχουν έγγραφα, δεν υπάρχουν μάρτυρες με ονοματεπώνυμα, δεν έχουν βρεθεί χρήματα ή λογαριασμοί» είπε σχολιάζοντας τη δικογραφία. «Κανένας από τους μάρτυρες δεν είπε ότι είδε τους πολιτικούς να παίρνουν χρήματα» πρόσθεσε και σημείωσε ότι οι εν λόγω μαρτυρίες θα έπρεπε να απορριφθούν.

Κατήγγειλε, όμως, και κυβερνητικές μεθοδεύσεις λέγοντας ότι ο χαρακτηρισμός των προστατευόμενων μαρτύρων έγινε μετά την αποστολή της δικογραφίας. Επίσης, ο κ. Βορίδης άφησε σαφέστατες αιχμές για τους χειρισμούς της εισαγγελέως στην υπόθεση. «Τι έλεγε τέσσερις ώρες με τους μάρτυρες η εισαγγελέας και κατέληξε μόνο σε 1,5 σελίδα κατάθεσης;» διερωτήθηκε.

Παράλληλα, όμως, καταλόγισε απόπειρα συγκάλυψης της κυβέρνησης για την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατά του πρώην υπουργού Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή. Κατηγόρησε, επίσης την συμπολίτευση ότι μιλά για παραγραφή του αδικήματος της απιστίας επειδή αυτό φέρεται να βαρύνει τον κ. Κουρουμπλή.

Καταλόγισε επίσης στον ΣΥΡΙΖΑ ότι επί κυβέρνησης της ΝΔ καταψήφιζε όλες τις ρυθμίσεις που είχαν ως στόχο τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και κατηγόρησε την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν εξέδιδε δελτία τιμών φαρμάκων.

Δημοκρατική Συμπαράταξη: Η κυβέρνηση κρύβει επιμελώς τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή

Εκτόξευση λάσπης στους πολιτικούς αντιπάλους της αλλά και απόπειρα συγκάλυψης τυχόν ευθυνών της κυβέρνησης Καραμανλή καταλόγισε στην συμπολίτευση για την υπόθεση Novartis ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Ο κ. Παπαθεοδώρου χαρακτήρισε υπαρκτό σκάνδαλο την υπόθεση Novartis αλλά κατήγγειλε σκευωρία με «ωμές παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη» και μίλησε για «βρώμικο 18» παραλληλίζοντας ουσιαστικά την υπόθεση Novartis με το «βρώμικο 89». Ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης υποστήριξε ότι «πολιτικό κέντρο» της σκευωρίας είναι το Μέγαρο Μαξίμου και καταλόγισε μάλιστα ευθύνες σε «ολίγιστους δικαστικούς» μιλώντας για «κανιβαλισμό των θεσμών και καταρράκωση της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης».

Όμως ο εισηγητής της ΔΗ. ΣΥ καταλόγισε στην κυβέρνηση και ότι «κρύβε επιμελώς» από την πρότασή της για την Προανακριτική την «περίοδο Καραμανλή» 2004-2009. Κατήγγειλε, δε ότι εκείνη την περίοδο εκτροχιάστηκε η φαρμακευτική δαπάνη με αύξηση 160%. «Έχετε κάνει παιδομάζωμα από αποβληθέντα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ των προηγούμενων δεκαετιών» πρόσθεσε απευθυνόμενος στη συμπολίτευση.

KKE: Το μεγάλο σκάνδαλο είναι η εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών

«Τόσο η πρωτοβουλία της κυβερνητικής πλειοψηφίας όσο και ο χειρισμός από τα άλλα κόμματα έχουν στόχο να συσκοτίσουν τον πραγματικό υπεύθυνο που είναι η εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών, το κυνήγι του καπιταλιστικού κέρδους και ο αδυσώπητος ανταγωνισμός των μονοπωλιακών ομίλων για να κατακτήσουν με θεμιτά και αθέμιτα μέσα μεγαλύτερα κομμάτια της αγοράς», δήλωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατήγγειλε επίσης ότι αυτές τις ημέρες επιχειρείται αποπροσανατολισμός από τις επικίνδυνες εξελίξεις στα Βαλκάνια και στο Αιγαίο αλλά και από την 4η αξιολόγηση. Ο Νίκος Καραθανασόπουλος είπε ότι αυτή η συζήτηση φιλοδοξεί να αποτελέσει εργαλείο για την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών αν και κυβέρνηση και αντιπολίτευση έχουν στρατηγική σύγκλιση σε όλες τις κεντρικές επιλογές. «Βρίσκεται σε εξέλιξη μια ανελέητη διαπάλη ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ από την άλλη με λεία τη διακυβέρνηση του τόπου», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και υπογράμμισε ότι το κόμμα του θα ψηφίσει «ναι» στην επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, θα προσπαθήσει να συμβάλει στην πλήρη διερεύνηση, θα συνεχίσει να ξεσκεπάσει τις πραγματικές αιτίες της διαπλοκής και να αποκαλύπτει να νόμιμα και παράνομα σκάνδαλα.

«Το μεγάλο σκάνδαλο είναι η τεράστια συσσώρευση πλούτου σε όλο και λιγότερα χέρια», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και πρόσθεσε ότι «πάντα τα μονοπωλιακά συγκροτήματα είναι έτοιμα να διαφθείρουν για να γιγαντώνουν τα κέρδη τους» εκτιμώντας ότι το δίπολο που θα παιχθεί στην επιτροπή θα είναι από τη μία η διαπλοκή και το σκάνδαλο και από την άλλη η σκευωρία για να συσκοτισθεί η στρατηγική τους σύγκλιση.

«Οι πρακτικές της NOVARTIS είναι πρακτικές που ακολουθούν όλες οι πολυεθνικές σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο. H Siemens, το σκάνδαλο Volkswagen, το σκάνδαλο των εξοπλιστικών ήταν αποτέλεσμα του ίδιου ανταγωνισμού. Αντικειμενική βάση της διαφθοράς είναι ο πόλεμος των πολυεθνικών, στην περίπτωση της NOVARTIS είναι ανταγωνισμός αμερικανικών και ευρωπαϊκών πολυεθνικών. Είναι ο πόλεμος ανάμεσα στα πρότυπα και γενόσημα φάρμακα», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

«Κανείς είναι υπεράνω εξουσίας. Όλοι πρέπει να ελεγχθούν. To τεράστιο σκάνδαλο όμως είναι ότι πλατιά λαϊκά στρώματα δεν έχουν πρόσβαση στην υγεία και το φάρμακο, είναι οι συνθήκες διαβίωσης των λαϊκών στρωμάτων, είναι το ίδιο το σύστημα που υπηρετείτε. Είναι υποκρισία αυτό που γίνεται σήμερα διότι η υγεία έχει αφεθεί στα ιδιωτικά συμφέροντα», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και τόνισε ότι βάση των σκανδάλων είναι η εμπορευματοποίηση των λαϊκών αναγκών, είναι ο σφοδρός και ανελέητος ανταγωνισμός ανάμεσα στις πολυεθνικές για τα μερίδια της αγοράς, και της αγοράς του φαρμάκου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα