Βουλή: Εγκρίθηκε συμφωνία leasing επτά μη επιθετικών drones από το Ισραήλ

Βουλή: Εγκρίθηκε συμφωνία leasing επτά μη επιθετικών drones από το Ισραήλ
FILE - In this March 7, 2007, file photo, the Israeli army Heron TP drone, also known locally as the Eitan, flies during a display at the Palmahim Air Force Base in Palmahim, Israel. Egyptian security officials said Friday, Aug. 9, 2013, an Israeli drone fired a missile in the northern Sinai peninsula, killing several suspected Islamic militants and destroying a rocket launcher. (AP Photo/Ariel Schalit, File) ΑP Photo/Ariel Schalit, File

Βουλευτές όλων των πτερύγων ζήτησαν διευκρινίσεις στην αρμόδια επιτροπή για το ύψος της δαπάνης (35,5 εκατ. ευρώ). Ta drones αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για την καταγραφή προσφυγικών ροών

Με ευρεία πλειοψηφία εγκρίθηκε σε επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής συμφωνία του υπουργείου Άμυνας με το Ισραήλ που προβλέπει την τριετή χρονομίσθωση (leasing) επτά μη επανδρωμένων αεροχημάτων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Δ. Βίτσας ενημέρωσε στην επιτροπή Εξοπλισμών τους βουλευτές για την εν λόγω συμφωνία με το Ισραήλ που προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες την τριετή χρονομίσθωση 7 μη επιθετικών drones από το Ισραήλ έναντι 16,5 εκατ. ευρώ τον πρώτο χρόνο και 9,5 εκατ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια. Πάντως, βουλευτές από όλα τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκαν αρχικά επιφυλακτικοί για το ποσό της σύμβασης και ζήτησαν περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες στις ερωτήσεις απάντησε ο Αρχηγός ΓΕΑ ο οποίος ανέφερε ότι επελέγησαν τα drones από το Ισραήλ λόγω μεγαλύτερης καταλληλότητας για τις ανάγκες της χώρας. Εξήγησε, μάλιστα, ότι τα μη επανδρωμένα αεροχήματα θα χρησιμοποιηθούν για την καταγραφή των προσφυγικών ροών.

Τη συμφωνία υπερψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, οι ΑΝΕΛ, η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι. Παρών δήλωσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Όχι είπαν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

(AP Photo/Ariel Schalit, File)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα