Βουλή: Ενδοκομματικές διαφωνίες στη ΝΔ για την ταυτότητα φύλου

Βουλή: Ενδοκομματικές διαφωνίες στη ΝΔ για την ταυτότητα φύλου
Στιγμιότυπο από την συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) - Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των Ο.Τ.Α. - Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας - Μητρώο Πολιτών και άλλες διατάξεις». Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017 (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) eurokinissi

Ο εισηγητής Κ. Καραγκούνης μίλησε για «θετικό» νομοσχέδιο ενώ ο βουλευτής Δ. Κυριαζίδης το χαρακτήρισε «προκλητικό και επικίνδυνο» και ζήτησε την απόσυρσή του.

Διαμετρικά αντίθετες θέσεις ως προς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου για την νομική αναγνώριση και τον αυτοπροσδιορισμό της ταυτότητας φύλου εξέφρασαν στη Βουλή οι βουλευτές της ΝΔ.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Κώστας Καραγκούνης, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του αντιμετωπίζει θετικά το περιεχόμενο του νομοσχεδίου. «Το να υπάρξει και στη χώρα μας ένα συγκεκριμένο νομοθετικό πλαίσιο που να ρυθμίζει ένα ζήτημα, που αναμφίβολα είναι πολύ ευαίσθητο και αφορά μια πολύ ευάλωτη κοινωνική ομάδα, των διαφυλικών και intersex (μεσοφυλικών) προσώπων μας βρίσκει αρχικά θετικούς» ανέφερε ο κ. Καραγκούνης.

Στον αντίποδα, όμως, ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης εξαπέλυσε μύδρους κατά του νομοσχεδίου και ζήτησε, μάλιστα, την απόσυρσή του. Ειδικότερα, το χαρακτήρισε «προκλητικό» και «επικίνδυνο» και υποστήριξε ότι το φύλο δεν αποτελεί μόνο θέμα αυτοπροσδιορισμού του υποκειμένου αλλά και ζήτημα «δημόσιας τάξης». «Οι καταστάσεις που θα δημιουργηθούν από την εφαρμογή του νομοσχεδίου, θα καταλήξουν σε έναν θρυμματισμό της βιολογικής πραγματικότητας και σε μια πρωτόγνωρη κοινωνική πρόκληση» προειδοποίησε ο γαλάζιος βουλευτής.

Κληθείς να σχολιάσει τις  θέσεις του κ. Κυριαζίδη, ο εισηγητής της ΝΔ Κώστας Καραγκούνης ξεκαθάρισε ότι ο «κάθε βουλευτής είναι ελεύθερος να ψηφίσει ό,τι θέλει». Ο κ. Κουρουγκούνης επανέλαβε, επίσης, ότι το κόμμα του -αν και συμφωνεί με τις διατάξεις- δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο σε περίπτωση που υπάρξουν διαφωνίες από τους ΑΝΕΛ.

Οι ΑΝΕΛ προανήγγειλαν, πάντως, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ότι σκοπεύουν να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο. Ο εισηγητής τους Θανάσης Παπαχριστόπουλος επισήμανε, όμως, ότι διαφωνεί «προσωπικά» με το άρθρο που επιτρέπει να πραγματοποιηθεί δεύτερη διόρθωση φύλου από το ίδιο άτομο. Με τη διάταξη αυτή διαφώνησε και η ΝΔ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα