Όσα έγιναν στη Βουλή την εβδομάδα που πέρασε

Όσα έγιναν στη Βουλή την εβδομάδα που πέρασε
Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή Vouliwatch.gr

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Οι συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας στους τομείς της υγείας και της παιδείας συνέχισαν να πρωταγωνιστούν στην κοινοβουλευτική συζήτηση, ενώ με τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου τα κόμματα έθιξαν κυρίως θέματα εσωτερικής πολιτικής. Το κόμμα της Κυβέρνησης αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης τα οποία έδειξαν πιο ενεργή συμμετοχή, άσκησαν στο σύνολο 293 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Συγκεκριμένα πρώτος έρχεται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α με 89 μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου. Ακολουθεί  η ΝΔ με 34, το ΚΙΝ.ΑΛ. με 43, η Ελληνική Λύση με 35, το ΜέΡΑ25 με 34 και το ΚΚΕ με 30.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 177 ερωτήσεις, 1 Επίκαιρη Επερώτηση, 86 Αναφορές, 21 Επίκαιρες ερωτήσεις, 2 Αιτήσεις Κατάθεσης Εγγράφου (ΑΚΕ) και 6 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με ΑΚΕ.

Δευτέρα 12.4.2021

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗΟικονομικά σκάνδαλα και υπερκοστολογήσεις “πνίγουν” την ΕΡΤ.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, κατέθεσε ερώτηση προς το Υπουργείο ΟικονομικώντονΥφυπουργόΠαρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η ερώτηση αφορά την ΕΡΤ και συγκεκριμένα καταγγελίες και δημοσιεύματα που αφήνουν υπόνοιες για μεγάλες σπατάλες και οικονομικά σκάνδαλα από συγκεκριμένους ανθρώπους της ΕΡΤ. Ο βουλευτής αναφέρεται επίσης σε καταγγελίες των εργαζομένων ότι η διοίκηση, προβαίνει σε προσλήψεις εμβόλιμων συνεργατών ή παραχωρεί τον τεχνικό της εξοπλισμό και το προσωπικό της σε ιδιώτες, οι οποίοι, κατά τα άνω καταγγελλόμενα, εκμεταλλεύονται την ΕΡΤ για ίδιο πλουτισμό. Ρωτά λοιπόν ποιος είναι ο κατάλογος μεικτών παραγωγών μεταξύ ΕΡΤ και ιδιωτών, καθώς και αν τηρείται αρχείο όλων των εγκρίσεων/αναθέσεων εξωτερικών παραγωγών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την τσιμεντοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης.

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Απατζίδη Μαρία, καταθέτει ερώτηση προς την Υπουργό Πολιτισμού, Στυλιανή Μενδώνη, με θέμα τις αντιδράσεις για την τσιμεντοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης. Η βουλεύτρια αναφέρει ότι πολλοί αρχιτέκτονες, ιστορικοί, αρχαιολόγοι, ιστορικοί της τέχνης και καλλιτέχνες, υπογράφουν ένα καταγγελτικό κείμενο για τις παρεμβάσεις του Yπουργείου Πολιτισμού στον βράχο της Ακρόπολης. Ενδεικτικά, ένα επιχείρημα του κειμένου αυτού είναι ότι αρχαιότητες διαφόρων εποχών θα καταχωθούν και θα είναι απρόσιτες. Ρωτά, βάσει των παραπάνω, την Υπουργό, τι απαντά στο κείμενο καταγγελίας-συλλογής υπογραφών «ΑΚΡΟΠΟΛΗ SOS», αναφορικά με τις συνεχιζόμενες και πολύπλευρα επικίνδυνες παρεμβάσεις, στον βράχο της Ακρόπολης.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥΡΙΖΑ: Μονοθεματοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας σε βάρος όλων των υπολοίπων υγειονομικών αναγκών του πληθυσμού.

Πλήθος βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καταθέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια. Οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι η χώρα έχει εισέλθει στο σύστημα των μονοθεματικών νοσοκομείων, με αποτέλεσμα οι πολίτες που δεν είναι κρούσματα COVID, να στερούνται ιατρικής περίθαλψης τόσο οι απλές περιπτώσεις όσο και οι σοβαρά νοσούντες. Ρωτούν έτσι, μεταξύ άλλων, αν γνώριζε ο Υπουργός την έλλειψη οιασδήποτε άλλης ιατρικής παροχής υγείας στις περιοχές που καλύπτουν νοσοκομεία του ΕΣΥ που κατέστησαν μονοθεματικά καθώς και ποιος είναι ο σχεδιασμός του για την επαναφορά των μονοθεματικών νοσοκομείων σε πλήρη λειτουργία ως γενικών νοσοκομείων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 13.4.2021

ΣΥΡΙΖΑ: Συστηματική θεσμική απαξίωση των δικαστικών ενώσεων από την κυβέρνηση_Προωθεί ερήμην τους, κρίσιμες αλλαγές σε σημαντικά θεσμικά νομοθετήματα λειτουργίας της δικαιοσύνης_Υπονομεύει το κράτος δικαίου, εκθέτει τη χώρα διεθνώς.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ξανθόπουλος Θεόφιλος, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνο Τσιάρα. Ο βουλευτής αναφέρεται στον αποκλεισμό της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων από τη συμμετοχή τους στη νομοπαρασκευαστική διαδικασία για το νέο Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης Δικαστικών Λειτουργών, που αφορά την υπηρεσιακή τους κατάσταση. Υποστηρίζει επίσης, ότι διέρρευσε πως δεν πρόκειται να συσταθεί σχετική νομοπαρασκευαστική επιτροπή, αλλά το Υπουργείο θα προχωρήσει μόνο του στις εν λόγω αλλαγές. Κατόπιν τούτων ρωτά ποιες αλλαγές απεργάζεται η κυβέρνηση σε σχέση με την υπηρεσιακή κατάσταση, την εξέλιξη και το πειθαρχικό δίκαιο των δικαστικών λειτουργών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Επανασχεδιασμός του προγράμματος «Επανεκκίνηση της Εστίασης».

Ο  Ζεμπίλης Αθανάσιος, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, με ερώτησή του απευθύνεται στον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, και τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη, για το θέμα την εστίασης. Κατά τον βουλευτή, ο σχεδιασμός του προγράμματος περιλαμβάνει κάποια κριτήρια, που ενδέχεται να αποκλείσουν χιλιάδες επιχειρήσεις από τα μέτρα ενίσχυσης του κλάδου. Έτσι, οι συγκεκριμένες προϋποθέσεις που τίθενται για ένταξη στο πρόγραμμα καλύπτουν κυρίως τις τουριστικές περιοχές και όχι το σύνολο των καταστημάτων. Ρωτά λοιπόν, μεταξύ άλλων, αν θα υπάρξει μέριμνα ώστε να επανασχεδιαστεί το κριτήριο της πτώσης του τζίρου των καταστημάτων και αν υπάρχει η δυνατότητα για όσες επιχειρήσεις δεν ενταχθούν στο πρόγραμμα να ενισχυθούν με την μορφή αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: Απαράδεκτη απένταξη εργαζομένων επιχειρήσεων shop_in_a_shop από το μέτρο αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

Πέντε βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, καταθέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, με θέμα την με τη διαδικασία αναστολής σύμβασης εργασίας. Συγκεκριμένα οι βουλευτές θεωρούν ότι τον μήνα Μάρτιο 2021 τέθηκαν εκτός αναστολών περίπου 50.000 επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να στερούνται της αποζημίωσης ειδικού σκοπού χιλιάδες εργαζόμενοι, ενώ αυτοί δεν εργάζονταν στην πραγματικότητα. Βάσει των παραπάνω ρωτούν τον Υπουργό αν σκοπεύει να δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις αυτής της κατηγορίας να υποβάλλουν αναδρομικά τις σχετικές δηλώσεις προκειμένου οι εργαζόμενοι αυτοί να λάβουν την ειδική αποζημίωση για το Μήνα Μάρτιο 2021.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 14.4.2021

ΣΥΡΙΖΑ: Εγκατάλειψη του Μητροπολιτικού Πάρκου Αντώνης Τρίτσης εν καιρώ πανδημίας.

Πλήθος βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτουν ερώτηση προς τα Υπουργεία Εσωτερικών, Παιδείας & Θρησκευμάτων και Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Οι βουλευτές αναφέρονται στο Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» και υποστηρίζουν ότι, αν και το τελευταίο χρόνο η επισκεψιμότητα στο πάρκο έχει εκτιναχθεί, η Περιφέρεια Αττικής και ο φορέας διαχείρισης δεν φαίνεται να το αντιμετωπίζουν με την απαιτούμενη προσοχή. Βάσει του παραπάνω ρωτούν, μεταξύ άλλων ποιος είναι ο συνολικός σχεδιασμός της κυβέρνησης για το Μητροπολιτικό Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για τη λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης μέσα στο Πάρκο που ιδρύθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: Ναι στην ανάπλαση, με μετεγκατάσταση και αναβάθμιση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ).

Μεγάλος αριθμός βουλευτών του Κινήματος αλλαγής, καταθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Επικρατείας και τον Πρωθυπουργό. Η ερώτηση αφορά τη μετεγκατάσταση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (Ε.Α.Σ.) από τον Υμηττό στο Λαύριο. Οι βουλευτές, ενώ δηλώνουν σύμφωνοι με την εν λόγω κίνηση, υποστηρίζουν ότι αυτή η μετεγκατάσταση δεν μπορεί να οδηγεί σε κλείσιμο ή υποβάθμιση των Ε.Α.Σ. και σε απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας. Ρωτούν λοιπόν για ποιο λόγο απουσιάζουν οι αναγκαίες για τη μετεγκατάσταση μελέτες και αν ληφθεί μέριμνα ώστε η μετεγκατάσταση να μην αποτελέσει πρόσχημα ώστε να ακυρωθούν υφιστάμενες συμβατικές υποχρεώσεις της εταιρείας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 15.4.2021

ΜέΡΑ25: Καταγγελία για ανακρίβειες στα δεδομένα προμήθειας εμβολίων και εμβολιασμών _ ανησυχητική στάση αναμονής για Sputnik_V και μονοκλωνικά αντισώματα.

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Αδαμοπούλου Αγγελική, με ερώτησή της προς τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, θίγει το θέμα της πορείας της προμήθειας των εμβολίων. Η βουλεύτρια αναφέρεται σε δημοσίευμα το οποίο διακινήθηκε και υποστηρίζει ότι οι εμβολιασμοί που έχουν πραγματοποιηθεί είναι πολύ μεγαλύτεροι από τα εμβόλια που έχει προμηθευτεί η χώρα. Η βουλεύτρια υποστηρίζει επίσης ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση γιατί δεν προχωράει η προμήθεια του Ρωσικού εμβολίου και της θεραπείας με μονοκλωνικά αντισώματα. Ενόψει των ανωτέρω, ρωτά πως και πότε προτίθεται το Υπουργείο να ανακοινώνει με διαρκή ενημέρωση, σε ιστότοπο τον αριθμό προμήθειας δόσεων εμβολίων ανά εταιρεία και συνολικά ποια είναι η πολιτική βούληση σχετικά με την προοπτική προμήθειας του ρωσικού εμβολίου.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥΡΙΖΑ: Επανειλημμένη, απρόκλητη και υπερβάλλουσα αστυνομική βία.

Πλήθος βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, καταθέτουν ερώτηση προς τα Υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Επικρατείας. Οι βουλευτές κάνουν λόγο για συχνά περιστατικά αστυνομικής βίας τα οποία χαρακτηρίζονται από την ατιμωρησία των εμπλεκομένων αστυνομικών οργάνων, όπως συμπέρανε και η επιτροπή Αλιβιζάτου. Ρωτούν έτσι, ποια είναι κατά την άποψή τους αλλά και συνολικώς για την Κυβέρνηση, η έννοια της «κοινωνικής ειρήνης» και ποιες συγκεκριμένες ευθύνες αναλαμβάνει η κυβέρνηση για τα συνεχιζόμενα και εντεινόμενα περιστατικά απρόκλητης και υπερβάλλουσας αστυνομικής βίας.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κ.Κ.Ε.: Συμμετοχή Ελλήνων αστυνομικών σε ακροδεξιά παραστρατιωτική οργάνωση “Σύνδεσμος Ευρωπαίων Αλεξιπτωτιστών”.

Οι βουλευτές του Κομμουνιστικού Κόμματος Παπαναστάσης  Νικόλαος και Παφίλης Αθανάσιος απευθύνουν ερώτηση προς τον Παναγιωτόπουλο Νικόλαο (Υπουργός Εθνικής Άμυνας) και τον Χρυσοχοΐδη Μιχαήλ (Υπουργός Προστασίας του Πολίτη). Η ερώτηση αφορά τη συμμετοχή Ελλήνων αστυνομικών σε ακροδεξιά παραστρατιωτική οργάνωση, με έδρα την Ιταλία. Ρωτούν λοιπόν, πως τοποθετείτε η κυβέρνηση σε αυτό το γεγονός, δεδομένου ότι η οργάνωση δηλώνει φιλοναζιστικ, καθώς και αν υπάρχουν άλλα ενεργά στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας που να είναι μέλη.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 16.4.2021

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Εξύμνηση και εξωραϊσμός της δράσης των κουκουλοφόρων σε εκπομπή της ΕΡΤ την ώρα που ανοίγει εκ νέου ο φάκελος για την υπόθεση της Marfin.

Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Μαρκόπουλος Δημήτριος και Πλεύρης Αθανάσιος απευθύνονται με ερώτηση προς τον Θεόδωρο Λιβάνιο (Υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης). Με δεδομένη την έναρξη προκαταρκτικής διερεύνησης των αδικημάτων για την υπόθεση της Μαρφίν, οι βουλευτές αναφέρουν ότι ο τραγουδιστής, Σπύρος Γραμμένος, εμφανίστηκε σε εκπομπή της ΕΡΤ με τραγούδι το οποίο εξυμνούσε και εξωράϊζε τη δράση αυτουργών παραβατικών πράξεων, και το θεωρούν αυτό προσβλητικό. Ρωτούν έτσι, αν θα υπάρξει έλεγχος για το περιεχόμενο της εκπομπής προκειμένου να απόσχει στο μέλλον από παρόμοιες ενέργειες που προκαλούν την κοινή γνώμη. 

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥΡΙΖΑ: Σταθερή ένταξη των συμβασιούχων στο ΕΚΑΒ με πλήρη εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα.

Βουλευτές από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, απευθύνονται στα Υπουργεία Οικονομικών και Υγείας, με θέμα την ένταξη των συμβασιούχων στο ΕΚΑΒ. Στο κείμενο της ερώτησής τους οι βουλευτές υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν έχει ενισχύσει όπως θα έπρεπε το δημόσιο σύστημα υγείας και χρειάζονται άμεσα προσλήψεις. Συγκεκριμένα, αναφέρονται σε τμήμα των εργαζομένων που είναι και οι συμβασιούχοι υπάλληλοι του ΕΚΑΒ, των οποίων οι συμβάσεις θα αρχίσουν να λήγουν, με αποτέλεσμα να βρεθούν στην ανεργία. Ρωτούν, κατόπιν τούτων, αν η κυβέρνηση προτίθεται να σταθεροποιήσει την ημερομηνία πληρωμής τους στην ημέρα που προβλέπει η σύμβασή τους.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version