Βουλή: Μετωπική για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Novartis

Βουλή: Μετωπική για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο Novartis
Discussion at the plenum of the Greek Parliament on the proposal by the Coalition government MP`s to form an investigate committee to look into the Novartis scandal. In Athens, on Feb. 21, 2018 / . , 21 , 2018 Menelaos Myrillas / SOOC

Η συμπολίτευση καταγγέλλει πολιτικό σκάνδαλο και κατηγορεί τον Αντ. Σαμαρά για τρομοκράτηση της Δικαιοσύνης. Σκευωρία καταγγέλλουν ΝΔ – ΔΗ.ΣΥ και στοχοποιούν την εισαγγελέα διαφθοράς. «Δεν έχουμε την παραμικρή σχέση» δηλώνουν οι εμπλεκόμενοι στη δικογραφία

Τα ξίφη τους για το αν υπόθεση της Novartis αποτελεί σκάνδαλο πολιτικής διαφθοράς ή σκάνδαλο δίχως πολιτικές προεκτάσεις διασταυρώνουν από το πρωί στη Βουλή η κυβέρνηση και η αντιπολίτευση ενώ όλα τα πρόσωπα που εμπλέκονται στη δικογραφία απορρίπτουν ως ψευδείς τις κατηγορίες των προστατευόμενων μαρτύρων.

Η συζήτηση της πρότασης συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής για το σκάνδαλο της Novartis άρχισε σε υψηλότατους τόνους στη Βουλή με το κλίμα να εντείνεται επικίνδυνα όσο πλησιάζει η ώρα της τοποθέτησης των πολιτικών αρχηγών αλλά και της μυστικής ψηφοφορίας για τα 10 πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην δικογραφία. Τα πνεύματα οξύνθηκαν από τις 9 το πρωί όταν ο Νίκος Δένδιας της ΝΔ, εξαπέλυσε μύδρους κατά της συμπολίτευσης για την απόφασή της να στήσει 10 κάλπες και κατήγγειλε απόπειρα σπίλωσης των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης. Τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης αντέκρουσε ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι ο κανονισμός αλλά και η πάγια πρακτική στη Βουλή επιβάλλουν προσωποποιημένη ψηφοφορία. Τελικά η πρόταση της ΝΔ απορρίφθηκε από την πλειοψηφία.

Τη σκυτάλη πήραν οι εισηγητές των κομμάτων με τον Νίκο Παρασκευόπουλο του ΣΥΡΙΖΑ να ξεκαθαρίζει ότι η υπόθεση της Novartis αποτελεί σκάνδαλο διαφθοράς και όχι σκευωρία. Ο κ. Παρασκευόπουλος ξεκαθάρισε επίσης ότι η Προανακριτική είναι αντιμέτωπη με το δίλημμα «παραγραφή ή επιστροφή των υποθέσεων στη δικαιοσύνη» για να δικαστούν τα πολιτικά πρόσωπα ως απλοί πολίτες. Στον αντίποδα ο Μάκης Βορίδης της ΝΔ μίλησε για σκευωρία της κυβέρνησης. «Δεν υπάρχουν έγγραφα, δεν υπάρχουν μάρτυρες με ονοματεπώνυμα, δεν έχουν βρεθεί χρήματα ή λογαριασμοί» είπε ο κ. Βορίδης και άφησε αιχμές για την εισαγγελέα διαφθοράς που χειρίζεται την υπόθεση. Για σκευωρία μίλησε και ο εισηγητής της ΔΗ.ΣΥ Θ. Παπαθεοδώρου ο οποίος κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι «κρύβει επιμελώς τις ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή».

Βολές σε Σαμαρά από ΣΥΡΙΖΑ και σε Τουλουπάκη από ΝΔ – ΔΗΣΥ

Η κυβέρνηση εξαπέλυσε μύδρους κατά του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλο να του καταλογίζει «φασίζουσα νοοτροπία», «παρανοϊκούς ισχυρισμούς» και απόπειρα τρομοκράτησης εισαγγελέων, πολιτικών και μαρτύρων μέσω απειλών και μηνύσεων. Στον αντίποδα η ΝΔ και η ΔΗ. ΣΥ στοχοποίησαν την εισαγγελέα διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη για τους χειρισμούς της στη διερεύνηση του πολιτικού σκέλους του σκανδάλου

Μίλησαν ήδη οι εμπλεκόμενοι που δεν είναι βουλευτές

Στην Ολομέλεια τοποθετήθηκαν ήδη τα πολιτικά πρόσωπα που δεν είναι βουλευτές. Ο πρώην πρωθυπουργός Π. Πικραμμένος και οι πρώην υπουργοί Γ. Στουρνάρας, Γ. Κουτρουμάνης και Ανδρ. Λυκουρέντζος. Όλοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες και κατήγγειλαν τους μάρτυρες ως συκοφάντες. Τις επόμενες ώρες αναμένονται οι τοποθετήσεις των Αντ. Σαμαρά, Αδ. Γεωργιάδη, Ευαγ. Βενιζέλου, Ανδρ. Λοβέρδου και Μ. Σαλμά.

Η συζήτηση θα κλείσει με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών. Θα ακολουθήσει μυστική ψηφοφορία για τους 10 εμπλεκόμενους στη δικογραφία.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα