Βουλή: Μετωπική και για την Υγεία, στον απόηχο της κόντρας για την Παιδεία

Βουλή: Μετωπική και για την Υγεία, στον απόηχο της κόντρας για την Παιδεία
Μόνη συζήτηση και ψήφιση επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, επείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας Υπουργείου Υγείας και άλλες διατάξεις». Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017 (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Ο Π. Πολάκης χαρακτήρισε «υπηρέτες των εργολάβων» και «Αντουανέτες» τους βουλευτές  ΝΔ -ΠΑΣΟΚ που χαρακτήρισαν αντισυνταγματική τροπολογία της κυβέρνησης για την πληρωμή συμβασιούχων στην Υγεία.

Υψηλοί τόνοι και στο νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια περίθαλψη επικρατούν στη Βουλή, στον απόχη της οξύτατης κόντρας για την Παιδεία, με την αντιπολίτευση να καταθέτει νέα ένσταση αντισυνταγματικότητας και τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη να καταγγέλλει τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξή ότι εξυπηρετεί τους εργολάβους καθαρισμού στα νοσοκομεία.

Η ΝΔ ανέβασε τους τόνους με την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας καταθέτοντας ένσταση αντισυνταγματικότητας, όπως είχε συμβεί και κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την Παιδεία. Στο στόχαστρο της ΝΔ τέθηκε αυτή τη φορά υπουργική τροπολογία με την οποία νομιμοποιούνται δαπάνες για την καθαριότητα, την σίτιση και τη φύλαξη σε νοσοκομεία και άλλα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού και δημοσίου δικαίου. Οι βουλευτές της ΝΔ (Φωτήλας, Γεωργαντάς) και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (Λοβέρδος) χαρακτήρισαν την τροπολογία «αντισυνταγματική» και «φωτογραφική για το ΚΕΕΛΠΝΟ» και ζήτησαν να αποσυρθεί.

Στην ένσταση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, που απορρίφθηκε τελικά από τη Βουλή, αντέδρασε έντονα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης σημειώνοντας ότι η τροπολογία επιχειρεί να ξεπεράσει εμπόδια που θέτουν επίτροποι με αποτέλεσμα να μην καταβάλλεται μισθοδοσία σε συμβασιούχους. Υποστήριξε, μάλιστα, ότι η τροπολογία δεν αφορά ο ΚΕΕΛΠΝΟ αλλά τον «πόλεμο» που έχει -όπως είπε- εδώ και ενάμιση χρόνο η κυβέρνηση με όλους τους εργολάβους καθαριότητας, σίτισης και φύλαξης στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίοι «έχουν αποδυθεί σε έναν μίνι υπέρ πάντων αγώνα, αξιοποιώντας και κομμάτια της δικαστικής εξουσίας, για να μην αφήσουν να περάσουμε σε μια άλλη φάση μέσα στα νοσοκομεία».

«Έχουμε αρκετές περιπτώσεις όπου μένουν άνθρωποι απλήρωτοι, ενώ με βάση τους νόμους που έχουμε ψηφίσει, αυτή τη στιγμή δουλεύουν με συμβάσεις εργασίας» τόνισε ο κ. Πολάκης χαρακτηριστικά. Καταλόγισε, μάλιστα, στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι ουσιαστικά υποστηρίζουν τους εργολάβους έναντι των εργαζομένων. «Είστε συγκεκριμένοι οργανικοί υπηρέτες των εργολάβων» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της αντιπολίτευσης. Αργότερα, μάλιστα, τους χαρακτήρισε «Αντουανέτες».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα