Βουλή: Μετωπική ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ για το νέο νόμο πλαίσιο στην ανώτατη εκπαίδευση

Βουλή: Μετωπική ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ για το νέο νόμο πλαίσιο στην ανώτατη εκπαίδευση
Συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής με θέμα ημερήσιας διάταξης: Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης, ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις». Δευτέρα, 24 Ιουλίου 2017 (EUROKINISSI) Eurokinissi

Ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου τόνισε ότι θεσπίζονται ακαδημαϊκοί κανόνες και καταλόγισε στην αντιπολίτευση "ορυμαγδό άδικων κατηγοριών". "Μολις εκλεγούμε θα καταργήσουμε το νόμο" διεμήνυσε η Νίκη Κεραμέως της ΝΔ.

Τις προβλέψεις του νέου νόμου-πλαισίου για την ανώτατη εκπαίδευση με τις οποίες θεσπίζεται ένα νέο σύνολο ακαδημαϊκών κανόνων προέταξε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου εν μέσω εντονότατης αντιπαράθεσης με τη ΝΔ η οποία ξεκαθάρισε ότι μόλις έρθει στην εξουσία θα  καταργήσει τις ρυθμίσεις στο σύνολό τους.

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων ο κ. Γαβρόγλου επισήμανε ότι με αυτό κορυφώνονται οι νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου Παιδείας και διαμαρτυρήθηκε για την οξύτατη κριτική της αντιπολίτευσης. Ειδικότερα σημείωσε ότι ποτέ στο παρελθόν δεν είχε κατηγορηθεί νομοσχέδιο με τόσο «έωλες» κατηγορίες. «Προσπαθούμε να ξαναφέρουμε στην επιφάνεια το θέμα των ακαδημαϊκών κανόνων» ανέφερε και υπογράμμισε μάλιστα, ότι ο προηγούμενος νόμος-πλαίσιο οδήγησε στην απορρύθμιση με το να κάνουν πολλοί «ό,τι σχεδόν τους κατέβει χωρίς πλαίσια κανόνων και χωρίς συναίνεση».

Ο κ. Γαβρόγλου έδωσε επίσης έμφαση στο ζήτημα των μεταπτυχιακών σπουδών σημειώνοντας ότι με τις προωθούμενες ρυθμίσεις θα μπορούν να εγγράφονται δωρεάν σε μεταπτυχιακά προγράμματα φοιτητές που έχουν τα προσόντα αλλά όχι και την οικονομική άνεση. «Με βάση έναν αλγόριθμο τα παιδιά από οικογένειες με χαμηλό εισόδημα θα έχουν δικαίωμα σε δωρεάν φοίτηση. Γίνεται για πρώτη φορά αυτό» είπε και υπογράμμισε ότι τα δίδακτρα των μεταπτυχιακών σπουδών στα Δημόσια Πανεπιστήμια θα πρέπει να προσαρμόζονται με βάση το κόστος και όχι με τη ζήτηση. Επίσης τάχθηκε κατά των μεταπτυχιακών προγραμμάτων με πολλές κατευθύνσεις στο ίδιο τμήμα.

Ο υπουργός Παιδείας υπεραμύνθηκε και τις επαναφοράς της συμμετοχής των φοιτητών σε ποσοστό 10% του συνόλου της Συγκλήτου. Κάλεσε, μάλιστα, τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ξεκαθαρίσουν αν θεωρούν τους φοιτητές υπεύθυνους πολίτες ή πρόσωπα που τρομάζουν την κοινωνία.

Αναφερόμενος στην επαναφορά του πανεπιστημιακού ασύλου ο κ. Γαβρόγλου εξήγησε ότι ουσιαστικά επανέρχεται η λογική της πρώην υπουργού Παιδείας η Μαριέττας Γιαννάκου και σημείωσε ότι η παραβατικότητα δεν λύνεται με το να πηγαίνουν κάθε μέρα οι αστυνομικοί στα πανεπιστήμια. Διευκρίνισε επίσης ότι με τη σχετική διάταξη τίθενται κανόνες μέσω ειδικής ομάδας εργασίας με επικεφαλής τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο.

Επίσης σημείωσε ότι με τις διατάξεις του νομοσχεδίου ενισχύεται η επαγγελματική εκπαίδευση με τη διενέργεια διετών προγραμμάτων επαγγελματικής εκπαίδευσης για αποφοίτους επαγγελματικών λυκείων, ανοίγουν νέα περιθώρια για συνεργασία με ξένα πανεπιστήμια. «Γενικότερα είμαστε σε μία φάση που το πανεπιστήμιό μας γίνεται εξωστρεφές και ταυτόχρονα λειτουργεί με ακαδημαϊκούς κανόνες εντός του» κατέληξε ο υπουργός Παιδείας.

Κεραμέως (ΝΔ): θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις ενάντια στην οπισθοδρόμηση

Στον αντίποδα η ΝΔ ύψωσε ιδιαίτερα τους τόνους καταγγέλλοντας μέσω της εισηγήτριας Νίκης Κεραμέως ότι ο νόμος-πλαίσιο δεν δίνει στα ανώτατα ιδρύματα καμία αναπτυξιακή προοπτική καθώς χαρακτηρίζεται από συγκεντρωτισμό, εσωστρέφεια, υπερ-ρύθμιση και οπισθοδρόμηση. Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι η ΝΔ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο και ξεκαθάρισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ότι θα αγωνιστεί με όλες τις δυνάμεις της ενάντια στην εφαρμογή του. «Εάν το νομοσχέδιο αυτό ψηφιστεί, η επόμενη Κυβέρνηση της ΝΔ θα το καταργήσει» διεμήνυσε στην κυβέρνηση.

Μάλιστα η κυρία Κεραμέως κατηγόρησε το υπουργείο Παιδείας ότι με το νόμο-πλαίσιο επιφέρει επτά καίρια πλήγματα στη εκπαίδευση. Ειδικότερα ανέφερε ότι:

1. Εισάγεται ένα ασφυκτικό, υπέρμετρα περιοριστικό και γραφειοκρατικό πλαίσιο για τα μεταπτυχιακά προγράμματα το οποίο ακυρώνει την αναπτυξιακή τους προοπτική και τα καταδικάζει σε παρακμή, αν όχι σε αφανισμό.

2. Αποδιοργανώνεται η λειτουργία της Πρυτανείας, με την εκλογή Αντιπρυτάνεων σε ξεχωριστά ψηφοδέλτια, με απώτερο στόχο τον κομματικό έλεγχο των Ιδρυμάτων.

3. Αποψιλώνεται η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (ΑΔΙΠ) με άμεσο κίνδυνο την αποκοπή των ελληνικών Ιδρυμάτων από τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας.

4. Καταργούνται τα Συμβούλια Ιδρύματος του νόμου Διαμαντοπούλου και θεσμοθετούνται τα Ακαδημαϊκά Συμβούλια Ανώτατης Εκπαίδευσης και Έρευνας σε κάθε διοικητική περιφέρεια θίγοντας το αυτοδιοίκητο των Ιδρυμάτων και εγείροντας σοβαρότατα ζητήματα συνταγματικότητας.

5. Προβλέπεται η συμμετοχή εκπροσώπων των φοιτητών (παρατάξεων) στα όργανα διοίκησης των ιδρυμάτων

6. Επανέρχεται μια παρωχημένη και άκρως επικίνδυνη αντίληψη για το ακαδημαϊκό άσυλο που έχει ως αποτέλεσμα να συζητάμε για το αν η αστυνομία θα έχει δικαίωμα να συλλαμβάνει τον ληστή, τον βιαστή, τον κλέφτη, τον ναρκομανή, αυτόν που βιοπραγεί εντός του Πανεπιστημίου.

7. Καταργείται ο χαρακτηρισμός της διαγωγής με αποτέλεσμα να περνά στη νέα γενιά το μήνυμα της «ασυδοσίας και της ανομίας».

Κριτική στο νομοσχέδιο άσκησαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης καταλογίζοντας μεταξύ άλλων στο υπουργείο Παιδείας οτι διενήργησε προσχηματικό διάλογο.Η συζήτηση του νόμου-πλαισίου συνεχίζεται αύριο στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής με την ακρόαση των αρμόδιων φορέων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα