Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή
Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή Vouliwatch.gr

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα.Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους.

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και οι υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και οι συνεχείς ανατιμήσεις στα αγαθά πρώτης ανάγκης -που αυτή συνεπάγεται- πρωταγωνιστούν για ακόμη μία εβδομάδα στην κοινοβουλευτική συζήτηση. Μεταξύ άλλων τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν στην οικονομία, την εσωτερική και εξωτερική πολιτική και την ανάπτυξη. Όλα τα κόμματα έδειξαν έντονη συμμετοχή, καθώς άσκησαν στο σύνολο τους 173 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτη έρχεται η Ελληνική Λύση με 60, ακολουθεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α με 44 και το Κίνημα Αλλαγής με 20 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, η ΝΔ με 15, το ΚΚΕ με 14 το ΜέΡΑ25 με 12 και με 8 οι Ανεξάρτητοι.

Συνολικά τα κόμματα έθεσαν 137 Ερωτήσεις, 32 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 3 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με ΑΚΕ και 1 ΑΚΕ.

Τρίτη 3.5.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Διάθεση Δυνάμεων του Ελληνικού Στρατού στη Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ στην ανατολική Ευρώπη

Ρωτάει ο βουλευτής του κόμματος, Τσίπρας Γεώργιος, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, αναφορικά με την αποστολή ελληνικών δυνάμεων προς τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, αναμένεται η διάθεση δυνάμεων από πλευράς της χώρας μας, με την αποστολή αντιαεροπορικού ουλαμού τύπου ASRAD HELLAS, στην Ανατολική Ευρώπη. Ειδικότερα, η αποστολή ελληνικού ουλαμού στην Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης γίνεται στα πλαίσια της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και στοχεύει στην αντιμετώπιση της Ρωσικής εισβολής στα ουκρανικά εδάφη και την ασφάλεια της συμμαχίας (του ΝΑΤΟ) εν γένει. Ωστόσο, προκύπτουν προβληματισμοί από μεριάς του βουλευτή, καθώς μία τέτοια ενέργεια, σε περίοδο πολεμικών συγκρούσεων, μπορεί να αποβεί μοιραία -εκτός των άλλων- για την άμυνα της χώρας.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Κίνημα Αλλαγής: Χρειάζονται άμεσα πρακτικά μέτρα για την στήριξη των νέων επιχειρήσεων και των νέων για να μεταφερθούν από τα αστικά κέντρα στην περιφέρεια και να έχουν καλύτερο εισόδημα

Ερώτηση καταθέτει ο βουλευτής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σχετικά με την εγκατάσταση και δραστηριοποίηση των νέων -επιχειρηματιών και μη- από τα αστικά κέντρα στην Περιφέρεια και την στήριξη αυτών από πλευράς της Πολιτείας. Σύμφωνα με τον βουλευτή, η μετανάστευση των νέων, με στόχο καλύτερες συνθήκες εργασίας και εισοδήματος, προς τα αστικά κέντρα -και το εξωτερικό- είναι πανταχού παρούσα. Αποτέλεσμα της εσωτερικής -και εξωτερικής- μετανάστευσης είναι η παρακμή της επαρχίας, την ίδια στιγμή που η καθημερινότητα στην πόλη παρουσιάζεται εξίσου δύσκολη για τους νέους, με τις τιμές των ενοικίων να είναι απρόσιτες, λέει ο βουλευτής. Προκειμένου να διαχειριστούν την κατάσταση πλήθος νέων εργαζόμενων στρέφεται -προς το εξωτερικό και- την Περιφέρεια, αντιμέτωποι αυτή την φορά με ελλείψεις και ένα απαρχαιωμένο γραφειοκρατικό θεσμικό πλαίσιο, συμπληρώνει. Κοντολογίς, κρίνεται απαραίτητη η παρέμβαση της Κυβέρνησης με στόχο την διαμόρφωση επιχειρηματικών κινήτρων και την οικονομική στήριξη των νέων που μετακινούνται προς την επαρχία.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΜέΡΑ25: Πέρα από πενιχρή, η οικονομική ενίσχυση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας κατανέμεται άνισα

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, απευθύνει ερώτηση προς τους Υπουργούς Κυριάκο ΠιερρακάκηΚωστή ΧατζηδάκηΓιώργο Γεραπετρίτη και Χρήστο Σταϊκούρα, αναφορικά με τις άνισες οικονομικές ενισχύσεις προς τους Έλληνες πολίτες που πληρούν τις ίδιες οικονομικές και κοινωνικές προϋποθέσεις. Σύμφωνα με την βουλεύτρια, δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Υπουργική Απόφαση με την οποία δύναται να διατεθεί το πενιχρό οικονομικό βοήθημα των 30-50 ευρώ σε κατόχους διαφόρων τύπων οχημάτων και περιοχών, των οποίων το εισόδημα για το 2020 δεν ξεπέρασε τις 30.000 ευρώ. Στους δικαιούχους δε που επιλέγουν την χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας, έναντι της πίστωσης του ποσού σε τραπεζικό λογαριασμό, το ποσό της ενίσχυσης δύναται να προσαυξάνεται κατά πέντε ευρώ, όμοια όπως συμβαίνει με το άρθρο 81 του Ν. 4916/2022, που αφορά την χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης λόγω αύξησης του ενεργειακού κόστους. Συμπερασματικά, η βουλεύτρια κρίνει ότι η προσαύξηση μόνο σε όσους θα προτιμήσουν την ψηφιακή κάρτα δεν συνάδει με την αρχή της ισονομίας και ισότητας, καθώς ανάμεσα στους δικαιούχους υπάρχουν και εκείνοι που δεν διαθέτουν τις απαραίτητες ψηφιακές γνώσεις, και ζητάει η έκδοση ψηφιακής κάρτας να πραγματοποιείται από το ίδιο το Υπουργείο.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Τετάρτη 4.5.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Να στηριχθούν οικονομικά οι νησιωτικές ΔΕΥΑ για να αποφευχθούν νέα χαράτσια στους καταναλωτές εξαιτίας του αυξημένου ενεργειακού κόστους

Σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος απευθύνει ερώτηση προς τους Μάκη ΒορίδηΚωνσταντίνο ΣκρέκαΧρήστο Σταϊκούρα και Ιωάννη Πλακιωτάκη, σχετικά με τα μέτρα που δύναται να λάβει η Κυβέρνηση προκειμένου να ενισχύσει οικονομικά τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και τους -πληττόμενους από τις αυξήσεις τιμών σε ενέργεια και αγορά- καταναλωτές. Σύμφωνα με τους βουλευτές οι διαρκείς αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας πλήττουν ιδιώτες και επιχειρήσεις, ανάμεσα στις δεύτερες βρίσκονται και οι ΔΕΥΑ, των οποίων η επιβίωση κινδυνεύει. Αντιμέτωπες με τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος και τα λειτουργικά τους έξοδα κινδυνεύουν με χρεωκοπία, εξηγούν οι βουλευτές, ενώ παράλληλα απρόβλεπτες φαίνονται οι συνέπειες για τις τοπικές οικονομίες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις εν γένει. Συμπερασματικά, οι νησιωτικές ΔΕΥΑ χρήζουν της προσοχής και άμεσης οικονομικής στήριξης της Κυβέρνησης, προκειμένου να διαχειριστούν τα υψηλά κόστη ενέργειας, ενώ την ίδια στιγμή κρίνεται αναγκαίο να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρα τους.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΜέΡΑ25: Αποκλείονται οι αγρότες από την επιδότηση καυσίμων

Ερώτηση καταθέτει ο βουλευτής Γιώργος Λογιάδης προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, αναφορικά με την εξαίρεση των αγροτών από την επιδότηση καυσίμων. Σύμφωνα με επιστολή του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, οι αγρότες αποκλείονται από το μέτρο της επιδότησης καυσίμων, καθώς ως δικαιούχοι νοούνται μονάχα οι κάτοχοι βενζινοκίνητων οχημάτων ΙΧ. Οι ίδιοι συμπληρώνουν ότι η επιδότηση για το πετρέλαιο κίνησης δεν έχει χορηγηθεί στην πράξη στα πρατήρια καυσίμων και ότι τα επαγγελματικά οχήματα -εδώ ανήκουν και τα αγροτικά- στην ουσία εξαιρούνται από την επιδότηση, η οποία προβλέπει μόνο τα ΙΧ. Με αφορμή όλα τα παραπάνω, ο Αγροτικός Σύλλογος ζητάει να πληροφορηθεί για τους λόγους που εξαιρούνται οι αγρότες από το δικαίωμα επιδότησης.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Ανεξάρτητοι: Αναλογική εκπροσώπηση των κομμάτων στα ΜΜΕ

Ρωτάει ο βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος τους Ιωάννη Οικονόμου και Μάκη Βορίδη, για το φαινόμενο υποεκπροσώπησης κάποιων κομμάτων και υπερεκπροσώπησης άλλων στα ΜΜΕ. Σύμφωνα με την Έκθεση Πεπραγμένων για το 2020 του ΕΣΡ, εξαιρετικά μικρά εμφανίζονται τα ποσοστά που μοιράστηκαν στα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα, προκειμένου αυτά να εκθέσουν τις απόψεις τους και σύμφωνα με το ποσοστό που τους αντιστοιχεί στην πραγματικότητα βάσει των αποτελεσμάτων των εθνικών εκλογών του 2019. Την ίδια στιγμή, ο βουλευτής αναφέρει ότι υπάρχουν κόμματα, τα οποία -παρόλο που εκπροσωπούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού- απουσιάζουν εντελώς από την κρατική τηλεόραση και τα ΜΜΕ πανελλήνιου βεληνεκούς. Ο ίδιος, μάλιστα, υπογραμμίζει ότι τα ποσοστά θα έπρεπε να κατανέμονται αναλογικά, βάσει των εκλογικών επιδόσεων του κάθε κόμματος, και ζητάει την άμεση λήψη μέτρων και την εφαρμογή των ανάλογων ποινών σε περίπτωση παραβίασης των αρχών της αναλογικότητας.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Πέμπτη 5.5.2022

Ελληνική Λύση: Παραδοχή της Κυβέρνησης ότι οι ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας κυβερνούν την χώρα

Ερώτηση καταθέτει ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Αντώνης Μυλωνάκης, προς τους Υπουργούς Κωνσταντίνο Τσιάρα και Κωνσταντίνο Σκρέκα, για τις ιδιωτικές εταιρείες ενέργειας. Σύμφωνα με τον πρώτο, η ενεργειακή κρίση και τα προβλήματα που αυτή συνεπάγεται είναι πλέον εμφανή, με πλήθος πολιτών να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στις υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Στα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και η ρήτρα αναπροσαρμογής, μέτρο, που σύμφωνα με τον βουλευτή, της Νέας Δημοκρατίας, Μπάμπη Παπαδημητρίου, άρχισε να εφαρμόζει η ΡΑΕ και η ΔΕΗ ύστερα από πιέσεις που δέχτηκαν από ιδιώτες παρόχους. Με αφορμή την συνέντευξη του βουλευτή της ΝΔ και την παραδοχή του ιδίου για την επιρροή που ασκούν οι ιδιωτικές εταιρίες, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης ζητάει, μεταξύ άλλων, να γνωστοποιηθούν οι ιδιωτικού πάροχοι που  άσκησαν πιέσεις για την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΜέΡΑ25: Η ελευθεροτυπία πεδίο βολής για την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Ρωτάει σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΜέΡΑ25 τους Ιωάννη Οικονόμου και Κωστή Χατζηδάκη, με αφορμή την πτώση της Ελλάδας κατά 38 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη για την Ελευθερία του Τύπου. Σύμφωνα με την RSF, η Ελλάδα βρίσκεται στην 108 θέση της κατάταξης για την Ελευθερία του Τύπου, υποχωρώντας 38 θέσεις μέσα σε 2 χρόνια. Ανάμεσα στα αίτια για την «κατρακύλα» της χώρας, οι βουλευτές αναφέρουν: την κατευθυνόμενη ενημέρωση, την απόκρυψη πολιτικοοικονομικών σκανδάλων, την «φίμωση» των κομμάτων της αντιπολίτευσης, την δίωξη κατά δημοσιογράφων και εργαζόμενων στα ΜΜΕ και την παραβίαση των δικαιωμάτων τους και την αντιδημοκρατική «δημοκρατία» της ΝΔ εν γένει.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Παρασκευή 6.5.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης Πάσχα 2022 έμειναν εκτός, λόγω αστοχίας του συστήματος

Σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος απευθύνει ερώτηση προς τους Υπουργούς Κυριάκο Πιερρακάκη και Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με τις περιπτώσεις πολιτών που δεν κατέστησαν δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης Πάσχα 2022, παρόλο που πληρούσαν τα κριτήρια. Σύμφωνα με τους βουλευτές, με τον Ν. 4917/202 διαμορφώθηκαν οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις για το φετινό Πάσχα με δικαιούχους ευάλωτους συνταξιούχους, άτομα με αναπηρία, ανασφάλιστους υπερήλικες, δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και του επιδόματος παιδιού. Ωστόσο, πλήθος πολιτών -που πληρούσαν τις προϋποθέσεις- έμειναν εκτός, λόγω αστοχίας του συστήματος, συμπληρώνουν οι βουλευτές. Τέλος, ζητούν την δυνατότητα υποβολής ενστάσεων, μέσα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου όλοι οι δικαιούχοι να λάβουν την ενίσχυση, όπως όμοια συνέβη με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των Χριστουγέννων.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα