Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή
vouliwatch

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Οι συνέπειες του δεύτερου κύματος της πανδημίας στους τομείς της υγείας και της παιδείας συνέχισαν να πρωταγωνιστούν στην κοινοβουλευτική συζήτηση, ενώ με τα Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου τα κόμματα έθιξαν κυρίως θέματα εργασίας, παιδείας και εσωτερικής πολιτικής. Το κόμμα της Κυβέρνησης αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έδειξαν για μία ακόμη φορά εντονότατη συμμετοχή, καθώς άσκησαν στο σύνολο 264 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Συγκεκριμένα πρώτος έρχεται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. με 76, ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 56, η Νέα Δημοκρατία με 51, το Κ.Κ.Ε. με 37, το Κίνημα Αλλαγής με 22, η ΜεΡΑ25 με 19 και οι Ανεξάρτητοι με 3.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 149 Ερωτήσεις, 90 Αναφορές, 2 Α.Κ.Ε., 2 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και 21 Επίκαιρες Ερωτήσεις.

Δευτέρα 29.11.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Προβλήματα στη λειτουργία της εφαρμογής covid _ free gr για τον ηλεκτρονικό έλεγχο των πιστοποιητικών covid

Πλήθος βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., υποβάλλουν ερώτημα προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Πιερρακάκη Κυριάκο, με το οποίο επισημαίνουν τα προβλήματα που παρουσιάζονται στην εφαρμογή covid-free GR. Πιο αναλυτικά, αναφέρονται στην πλημμελή λειτουργία της εν λόγω εφαρμογής, δηλαδή είτε στην μη ανάγνωση του κωδικού QR, είτε για την περίπτωση των rapid test στην εμφάνιση κόκκινης ένδειξης τέσσερις και πέντε ώρες πριν την συμπλήρωση του προβλεπόμενου 48ώρου, αλλά και στην μη λειτουργία της σε παλαιότερες κινητές συσκευές. Έτσι, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται αν προτίθεται να προβεί άμεσα στην επίλυση των ανωτέρω τεχνικών προβλημάτων.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Κίνημα Αλλαγής: Αναλγησία η μη πρόβλεψη εναλλακτικών δυνατοτήτων συμμετοχής, στην εκπαιδευτική διαδικασία, φοιτητών και καθηγητών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Η βουλεύτρια του Κινήματος Αλλαγής, Κεφαλίδου Χαρά, διαμόρφωσε ερώτημα προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κεραμέως Νίκη, αναφορικά με την μη ύπαρξη δυνατότητας εξ αποστάσεως παρακολούθησης της διδασκαλίας από φοιτητές/τριες αλλά και καθηγητές/τριες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Συγκεκριμένα, εξαιτίας της πανδημίας, θα έπρεπε να προβλέπεται η δυνατότητα της εξ αποστάσεως ή μέσω αναμετάδοσης συμμετοχής των εκπαιδευτικών και των φοιτητών με προβλήματα υγείας στην εκπαιδευτική διαδικασία, για την υγειονομική τους ασφάλεια. Η αρμόδια Υπουργός ερωτάται αν θα προβλέψει την δυνατότητα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης των ευπαθών εκπαιδευτικών και φοιτητών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΜέΡΑ25: Καταβολή οφειλομένων αμοιβών σε ασκούμενους/ες δικηγόρους

Αρκετοί βουλευτές του ΜέΡΑ25 καταθέτουν ερώτημα προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Τσιάρα Κωνσταντίνο και Γεωργιάδη Σπυρίδων-Άδωνι, αντίστοιχα, με το οποίο αναφέρουν ότι οι ασκούμενοι και ασκούμενες δικηγόροι δεν έχουν πληρωθεί για το διάστημα που εκτελούν την πρακτική τους άσκηση. Επιπλέον, η καταβολή του μισθού τους προβλέπεται για τις 13.12.2021 ενώ η σύμβασή τους ορίζει την 31η Οκτωβρίου 2021. Επίσης, αναφέρεται ότι οι ασκούμενοι δεν προσελήφθησαν για να εκτελούν χρέη γραμματειακής υποστήριξης, την ίδια στιγμή που εκκρεμούν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού από το 2019. Έτσι, οι αρμόδιοι Υπουργοί ερωτώνται αν θα καταβληθούν τα δεδουλευμένα των ασκούμενων δικηγόρων άμεσα, καθώς και αν θα προβούν στις προσλήψεις μόνιμου διοικητικού προσωπικού.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 30.11.2021

Νέα Δημοκρατία: Παράταση υποβολής δηλώσεων Πόθεν Έσχες

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Καλλιανός Ιωάννης, θέτει ερώτημα προς τον Υπουργό Οικονομικών, Σταϊκούρα Χρήστο, αναφορικά με την παράταση της υποβολής Δηλώσεων Περιουσιακής Κατάστασης του νόμου. Συγκεκριμένα, λόγω της πανδημίας, δόθηκε παράταση για την δήλωση περιουσιακής κατάστασης από τις 16 Δεκεμβρίου 2021 όπου κανονικά έληγε, ενδεικτικά έως τις 15 Φεβρουαρίου 2022. Έτσι, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται αν προτίθεται να προβεί στην παραπάνω παράταση υποβολής των δηλώσεων Πόθεν Έσχες.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ανεξάρτητοι: Άμεσα και αναγκαία μέτρα για αυτοαπασχολούμενες ελεύθερες επαγγελματίες που γίνονται μητέρες

Η βουλεύτρια των ανεξάρτητων, Αδάμου Κωνσταντίνα, καταθέτει ερώτημα προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Χατζηδάκη Κωνσταντίνο, θέτοντας το ζήτημα της υπογεννητικότητας και της δυσκολίας απασχόλησης στην αγορά εργασίας των μητέρων. Πιο αναλυτικά, ανάμεσα σε άλλες αιτίες, η βουλεύτρια τονίζει ότι η επιδείνωση της δημογραφικής κατάστασης της χώρας οφείλεται και στην έλλειψη νομοθετικού πλαισίου που να υποβοηθά τις εργαζόμενες μητέρες, κυρίως τις αυτοαπασχολούμενες, να συνδυάζουν την αμειβόμενη απασχόληση με τις οικογενειακές υποχρεώσεις. Έτσι, ο αρμόδιος Υπουργός ερωτάται αν μέσα από μια μηνιαία επιδοματική πολιτική, σε συνδυασμό με την παροχή αδειών μητρότητας μετ’ αποδοχών και την απαλλαγή από την υποχρέωση προκαταβολής φόρου για τις αυτοαπασχολούμενες για διάστημα τουλάχιστον ενός έτους, προβλέπει την εξισορρόπηση των αυτοαπασχολούμενων μητέρων με αυτές που απασχολούνται στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 01.12.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Ανύπαρκτη η κοινωνική στεγαστική πολιτική στο Ταμείο Ανάκαμψης. Καμία μέριμνα για την στέγαση των πιο αδύναμων και μεσαίων στρωμάτων

Οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Φάμελλος Σωκράτης, Φωτίου Θεανώ, Χαρίτσης Αλέξης, καταθέτουν ερώτημα προς τα Υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με το οποίο αναφέρουν ότι η κοινωνική στεγαστική πολιτική στην χώρα μας είναι ανύπαρκτη. Συγκεκριμένα, στο σχέδιο «Ελλάδα 2.0», που στοχεύει στην βιώσιμη ανάπτυξη, αφιερώνονται πολύ λίγα χρήματα για πολιτικές ενεργειακής ανακαίνισης κατοικιών, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ παράλληλα οι τιμές των ακινήτων και των ενοικίων έχουν αυξηθεί σημαντικά, με αποτέλεσμα τα νοικοκυριά με χαμηλά ή μεσαία εισοδήματα να πλήττονται περισσότερο. Έτσι, οι συναρμόδιοι Υπουργοί ερωτώνται αν θα προβούν σε ανακατανομή των πόρων του εν λόγω Σχεδίου, με στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση των μεσαίων και κατώτερων νοικοκυριών και κατ’ επέκταση την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Νέα Δημοκρατία: Είναι ζήτημα ηθικής τάξεως και συνέπειας της πολιτείας η επίλυση με νομοθετική ρύθμιση του μακροχρόνιου προβλήματος των αδιόριστων πολυτέκνων εκπαιδευτικών

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Καλλιάνος Ιωάννης, θέτει ερώτημα προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κεραμέως Νίκη, σχετικά με τις προσλήψεις πολύτεκνων εκπαιδευτικών. Συγκεκριμένα, σημαντικός αριθμός πολύτεκνων εκπαιδευτικών παραμένουν αδιόριστοι από το 2010 και γι’ αυτό το λόγο ερωτάται η αρμόδια Υπουργός αν θα μεριμνήσει για την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης, με σκοπό την αντικειμενική αντιμετώπιση του μακροχρόνιου αυτού προβλήματος.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 02.12.2021

Κ.Κ.Ε.: Για την καταβολή των δεδουλευμένων των ασκούμενων δικηγόρων που πραγματοποιούν την άσκησή τους μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ στα δικαστήρια της επικράτειας και παραμένουν απλήρωτοι επί τέσσερις μήνες

Τέσσερις βουλευτές του Κ.Κ.Ε. καταθέτουν ερώτημα προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Οικονομικών, Τσιάρα Κωνσταντίνο και Σταϊκούρα Χρήστο, αντίστοιχα, σχετικά με την έλλειψη εργατικών δικαιωμάτων και την μη έγκαιρη αμοιβή των ασκούμενων υποψηφίων δικηγόρων. Ειδικότερα, οι ασκούμενοι/ες δικηγόροι παραμένουν απλήρωτοι επί τριμήνου και συνάμα καλύπτουν θέσεις και αρμοδιότητες που δεν συμβάλλουν στην επιστημονική τους επάρκεια. Ως εκ τούτου, οι συναρμόδιοι Υπουργοί ερωτώνται αν θα καταβληθεί άμεσα το σύνολο των δεδουλευμένων των ασκούμενων δικηγόρων καθώς και αν θα καταργηθεί ο θεσμός ομηρείας-”μαθητείας”.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ελληνική Λύση: «Σκάνδαλο μεγατόνων με τά την παραβίαση του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων κατά την τηλεκπαίδευση

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βελόπουλος Κυριάκος, θέτει ερώτηση προς τους Υπουργούς Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κεραμέως Νίκη και Κυριάκο Πιερρακάκη, αντίστοιχα, αναφορικά με την παραβίαση του απορρήτου των προσωπικών δεδομένων των εκπαιδευτικών και μαθητών κατά την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης. Πιο αναλυτικά, τα προσωπικά δεδομένα των παραπάνω προσώπων διαβιβάστηκαν στις ΗΠΑ και αποτέλεσαν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης, καθώς με βάση αυτά εξάγονταν στατιστικά δεδομένα από εταιρείες στις ΗΠΑ, τα οποία πωλούσαν. Ως εκ τούτου, οι αρμόδιοι Υπουργοί καλούνται να απαντήσουν για ποιο λόγο δεν προέβησαν στην δημιουργία μιας εθνικής υποδομής τηλεκπαίδευσης, καθώς και αν θα συμμορφωθούν με τις πέντε επιπλήξεις της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 03.12.2021

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Φαινόμενα απειλούμενης ελευθεροτυπίας στην χώρα μας

Μεγάλος αριθμός βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., με ερώτημά τους προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Πιερρακάκη Κυριάκο, κάνουν λόγο για τον περιορισμό ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα. Ειδικότερα, ψηφίστηκε διάταξη στον ΠΚ, με την οποία επιχειρείται η φίμωση των αντιπολιτευτικών, κριτικών και μαχητικών δημοσιογραφικών φωνών, με αποτέλεσμα όχι μόνο να μην αντιμετωπίζει την διακίνηση ψευδών ειδήσεων, αλλά να δημιουργεί και ένα καθεστώς χειραγώγησης της ενημέρωσης. Μετά από μια σειρά φαινομένων απειλούμενης ελευθερίας του Τύπου, εντός αυτών και οι «Στρατηγικές νομικές αγωγές ενάντια στη συμμετοχή του κοινού» (SLAPPs), οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει πως σκοπεύει να προστατεύσει τους δημοσιογράφους και τους πολίτες που έρχονται αντιμέτωποι με το SLAPPs, καθώς και πως θα διασφαλίσει την ανεξάρτητη και ελεύθερη δημοσιογραφία.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα