Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή
Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή Vouliwatch.gr

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα.Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους.

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Τα επίμαχα ζητήματα της επικαιρότητας, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειες της πανδημίας, φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν, και αυτήν την εβδομάδα, από την κοινοβουλευτική συζήτηση. Μεταξύ άλλων τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν στην οικονομία, την εργασία, την εσωτερική, εξωτερική, αλλά και κοινωνική πολιτική. Τα κόμματα έδειξαν για μία ακόμη φορά εντονότατη συμμετοχή, καθώς άσκησαν στο σύνολο 259 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτο έρχεται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α με 78, η Ελληνική Λύση με 54, ακολουθεί η ΝΔ με 39 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, το Κίνημα Αλλαγής με 30, το ΜέΡΑ25 με 32, το Κ.Κ.Ε. με 25, και με 1 οι Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 145 Ερωτήσεις, 67 Αναφορές, 38 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 8 Ερωτήσεις σε συνδυασμό Α.Κ.Ε. και 1 Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 28.2.2022

Κίνημα Αλλαγής: Λήψη άμεσων μέτρων για την ασφάλεια των Ελλήνων Φοιτητών της Ουκρανίας και της Ρωσίας

Είκοσι βουλευτές του κόμματος καταθέτουν ερώτηση απευθυνόμενοι στον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Δένδια και την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κα. Νίκη Κεραμέως, με αφορμή την πρόσφατη εισβολή των ρώσικων στρατευμάτων στην Ουκρανία. Συγκεκριμένα, αναφέρονται στους ομογενείς και δη στους Έλληνες φοιτητές α) όσους σπουδάζουν στην Ουκρανία και λόγω της κατάστασης αδυνατούν να περατώσουν τις σπουδές τους, ενώ η παραμονή τους στην χώρα θέτει τη ζωή τους σε κίνδυνο, και β) στους ομογενείς φοιτητές της Ρωσίας, οι οποίοι δύναται να αντιμετωπίσουν δυσκολίες μετά τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το SWIFT. Η ερώτηση, λοιπόν, εστιάζει στην ασφάλεια των Ελλήνων φοιτητών στις δύο χώρες και τονίζει την ανάγκη επιστροφής τους πίσω στην ιδιαίτερη πατρίδα και τη συνέχιση των σπουδών τους εκεί.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Κ.Κ.Ε.: Για τη νέα φοροεπιδρομή σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών

Έξι βουλευτές του κόμματος απευθύνουν ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Βορίδη Μαυρουδή, ανήσυχοι για το κατά πόσο το λαϊκό νοικοκυριό θα καταφέρει να ανταπεξέλθει οικονομικά και να επιβιώσει ύστερα από την επιβολή πρόσθετου φόρου και σε συνδυασμό με τον ήδη υπάρχοντα. Ειδικότερα, αναφέρονται στην επιβολή του τέλους ταφής των απορριμάτων και την περιβαλλοντική εισφορά, που δύναται να επιβαρύνει ακόμη περισσότερο το «λεηλατημένο λαϊκό εισόδημα», όπως το αποκαλούν. Στο σημείο αυτό σημειώνουν ότι η περιβαλλοντική εισφορά δεν ήταν σε ισχύ τα δύο προηγούμενα χρόνια, κάτι αντίστοιχο δεν προβλέπεται, όμως, για το 2022. Κοντολογίς, η ανησυχία μετατρέπεται σε ερώτηση σχετικά με τη νέα «φοροκαταιγίδα» που προβλέπεται ότι θα επιβαρύνει περαιτέρω τον λαό σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Εθνική σύνταξη ομογενών

Σαράντα βουλευτές του κόμματος θέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Χατζηδάκη Κωνσταντίνο, που αφορά το ζήτημα της συνταξιοδότησης των ομογενών από την Βόρεια Ήπειρο και την πρώην ΕΣΣΔ. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για όλους εκείνους που συμπληρώνουν όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις και «ζητούν να σταματήσουν οι διαχωρισμοί σε σχέση με τους υπόλοιπους Έλληνες διότι πρόκειται για αδικία με αποτέλεσμα να λαμβάνουν λιγότερα χρήματα απ’ όσα θα έπρεπε». Παρ’ όλες, λοιπόν, τις υποσχέσεις που έχει δώσει η κυβέρνηση σχετικά με τις συντάξεις των ομογενών που διαμένουν στην ελληνική επικράτεια το ζήτημα παραμένει και η Αντιπολίτευση τονίζει την ανάγκη αντιμετώπισης του από την κυβέρνηση.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Τρίτη 1.3.2022

ΜέΡΑ25: Θύμα του πολέμου στην Ουκρανία η ελευθεροτυπία

Η βουλεύτρια του κόμματος Απατζίδη Κυρίλλου Μαρία θέτει ερώτημα προς τον υφυπουργό Οικονόμου Ιωάννη και τον υπουργό Πιερρακάκη Κυριάκο, με αφορμή την απαγόρευση διάδοσης πληροφοριών από το Sputnik και την έλλειψη ελευθεροτυπίας που αυτό συνεπάγεται. Ειδικότερα, οι κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Ρωσία μεταξύ άλλων αφορούν και την καταστολή του Sputnik και των παραρτημάτων του. «Υπενθυμίζεται, όμως, ότι τα εν λόγω μέσα έχουν βοηθήσει στην κάλυψη γεγονότων με μεγάλη δημοσιογραφική αξία» τονίζει η βουλεύτρια. Τα ερωτήματα που προκύπτουν αφορούν, πρώτα, στο μέλλον των Ελλήνων δημοσιογράφων που εργάζονται στο μέσο Sputnik, και, έπειτα στην έλλειψη ελευθεροτυπίας και στην μονοφωνία που μία τέτοια πράξη προωθεί.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Διεύθυνση Πρόληψης της Βίας

Σαράντα δύο βουλευτές του κόμματος καταθέτουν ερώτηση απευθυνόμενοι στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Θεοδωρικάκο Παναγιώτη, σχετικά με την λειτουργία της Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας. Ειδικότερα, η Διεύθυνση αποτελεί αυτόνομη υπηρεσία και προβλέπεται να δραστηριοποιείται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια υπό την εποπτεία του Υπουργού. Η ερώτηση αποσκοπεί, πρώτα, στο να δοθούν κάποιες περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με πρακτικά ζητήματα που αφορούν μεταξύ άλλων την λειτουργία, το έργο και το προσωπικό (προϊστάμενος και στελέχη) που απασχολεί η Υπηρεσία. Σε δεύτερη φάση οι βουλευτές αιτούνται την κατάθεση εγγράφων από τον αρμόδιο υπουργό που να αποδεικνύουν τα παραπάνω, δηλαδή α) την στρατηγική και τους στόχους που έχει θέσει η Διεύθυνση, για το τρέχον έτος, και β) τις διοικητικές της πράξεις.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Ελληνική Λύση: Οι αυξήσεις τιμών των καυσίμων κάνουν εμφανή την ανάγκη για μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα καύσιμα

Ο αρχηγός του κόμματος και βουλευτής Κυριάκος Βελόπουλος καταθέτει ερώτηση απευθυνόμενος στον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, αναφορικά με την ανησυχητική αύξηση τιμών και την ανάγκη για μείωση του «ΕΦΚ» και του «ΦΠΑ» στα καύσιμα. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος η διαρκώς αυξανόμενη τιμή στα καύσιμα μπορεί να έχει αναπότρεπτες συνέπειες για τους καταναλωτές, τα πρατήρια καυσίμων και την οικονομία της χώρας εν γένει. Βασικό ρόλο στις αυξημένες τιμές παίζει η υψηλή φορολογία (αναφέρεται στον ΕΦΚ και ΦΠΑ), από τις υψηλότερες στην Ευρώπη, την ίδια στιγμή που οι μισθοί παραμένουν χαμηλοί. Η υπερφορολόγηση των καυσίμων υποχρεώνει πολίτες και επιχειρήσεις στην αγορά μόνο των άκρως απαραίτητων (καυσίμων) όταν επισκέπτονται τα πρατήρια. Η μείωση του ΕΦΚ και του ΦΠΑ ίσως να παίξει καθοριστικό ρόλο για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων και την οικονομική ελάφρυνση των ιδιωτών.

 Δείτε την ερώτηση εδώ

Τετάρτη 2.3.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Να εφαρμοστεί η απόφαση του ΣτΕ, να επανέλθουν η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ στο δημόσιο από το Υπερταμείο

Πενήντα τρεις βουλευτές του κόμματος υπέβαλλαν ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνο Καραμανλή, αναφορικά με τη επαναφορά της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο ελληνικό δημόσιο από την ΕΕΣΥΠ (ή Υπερταμείο). Αναλυτικά, το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε την εκχώρηση της πλειοψηφίας του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ αντισυνταγματική. «Το ύδωρ δεν είναι εμπορικό προϊόν όπως όλα τα άλλα, αλλά αποτελεί κληρονομιά που πρέπει να προστατεύεται και να τυγχάνει της κατάλληλης μεταχείρισης»…«η ύδρευση συνιστά υπηρεσία κοινής ωφέλειας», αναφέρεται στην ερώτηση. Πράγματι, το νερό αποτελεί δημόσιο αγαθό και η ελεύθερη πρόσβαση σε αυτό δικαίωμα όλων των πολιτών, η ιδιωτικοποιήσεις είχαν ως συνέπεια την αύξηση των τιμών και την υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, εξού και η επανακρατικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης θεωρείται ζωτικής σημασίας. Ερωτάται, λοιπόν, ο υπουργός, σε ποιες ενέργειες θα προβεί και ποιο τα χρονικό διάστημα μέχρι την εφαρμογή της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου και της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Κίνημα Αλλαγής: Περιφερειακές ενισχύσεις covid και ενισχύσεις από το ΕΠ Ανταγωνιστικότητας για τουρισμό και εστίαση μένουν αναπορρόφητες με κίνδυνο την οικονομική επιβάρυνση των επιχειρήσεων

Ρωτούν τέσσερις βουλευτές του κόμματος τους Άδωνι ΓεωργιάδηΒασίλειο Κικίλια και Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με τις οικονομικές ενισχύσεις που δέχθηκαν επιχειρήσεις εστίασης και τουρισμού, πληττόμενες από την πανδημία. Συγκεκριμένα, δόθηκαν δύο ειδών ενισχύσεις: α) οι μη επιστρεπτέες μέσω των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων (ΠΕΠ) με στόχο την αναπλήρωση απώλειας εισοδημάτων που υπέστησαν οι επιχειρήσεις λόγω της πανδημίας, και β) οι επιστρεπτέες με στόχο την επανεκκίνηση των αντίστοιχων επιχειρήσεων. Όσον αφορά τις δεύτερες, που προορίζονται για την αγορά πρώτων υλών και άλλων απαραίτητων υλικών αγαθών τα χρήματα προβλεπόταν να καταναλωθούν έως 31/12/21, ωστόσο πλήθος των επιχειρήσεων δεν κατάφεραν να τα αναλώσουν μέχρι την εκτιμώμενη ημερομηνία. Αυτό συνέβη διότι είτε δεν λειτουργούσαν (κανονικά ή καθόλου), είτε έλαβαν τις ενισχύσεις στα τέλη του 2021. Το πρόβλημα που προκύπτει, και πλήττει κυρίως τις μικρές επιχειρήσεις, είναι ότι οι επιχειρήσεις αυτές καλούνται να επιστρέψουν εντόκως τα χρήματα που έλαβαν, και κινδυνεύουν αντί να επωφεληθούν, που ήταν και ο αρχικός σκοπός της χορήγησης των ενισχύσεων, να βρεθούν με χρέος στο δημόσιο. Ως προτεινόμενη λύση αναφέρεται το αίτημα για πίστωση χρόνου από τις επιχειρήσεις με μία απλή αίτηση, ώστε να κατορθώσουν στο διάστημα που θα μεσολαβήσει να ανακάμψουν οικονομικά.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Πέμπτη 3.3.2022

Νέα Δημοκρατία: Τα προνοιακά επιδόματα σε άτομα με αναπηρία να μην προσμετρώνται στα εισοδήματα

Ο βουλευτής Καλογιάννης Σταύρος θέτει ερώτημα απευθυνόμενος στους Χατζηδάκη Κωνσταντίνο και Σταϊκούρα Χρήστο, αναφορικά με την «άδικη» συμπερίληψη του εξωιδρυματικού και των προνοιακών επιδομάτων στα εισοδήματα των ατόμων με αναπηρία. Συγκεκριμένα, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία με επιστολή της στα αρμόδια υπουργία κάνει αίτηση να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα που αποσκοπούν στη βελτίωση των συνθηκών για τα άτομα με αναπηρία. Μεταξύ άλλων ζητά να μην προσμετρώνται τα προνοιακά επιδόματα (και το εξωιδρυματικό επίδομα) στα εισοδήματα, ανεξαρτήτως με το αν αυτά προέρχονται από τον ΟΠΕΚΑ ή τον ΕΦΚΑ. Ερωτώνται, λοιπόν, οι υπουργοί σε ποιες ενέργειες θα προβούν για την υλοποίηση του ως άνω αιτήματος.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Κίνημα Αλλαγής: Αποτυχία του “επιτελικού κράτους” στη διοργάνωση της απογραφής

Δέκα επτά βουλευτές του κόμματος καταθέτουν ερώτηση προς τους υπουργούς Βορίδη Μαυρουδή και Σταϊκούρα Χρήστο, σχετικά με ζητήματα που αφορούν την απογραφή της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για το 2021. Σύμφωνα με τους βουλευτές η απογραφή πληθυσμού και κατοικιών για το 2021, που υλοποιήθηκε εν μέσω πανδημίας, μοιάζει να έχει εξελιχθεί σε «φιάσκο» άνευ προηγουμένου. Η ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, έναντι της «παραδοσιακής» προσωπικής συνέντευξης κρίνεται ως αναποτελεσματική, γεγονός που οφείλεται στην ανεπαρκή προετοιμασία, σε προβλήματα σχεδιασμού και στην ελλιπή ενημέρωση των πολιτών. Έπειτα, και σύμφωνα πάντα με τους βουλευτές, η «προβληματική» αυτή απογραφή φαίνεται πως θα έχει ανυπολόγιστες συνέπειες, αφού θα έχει βασιστεί σε εσφαλμένα στοιχεία. Με γνώμονα τα παραπάνω, ερωτώνται οι βουλευτές σχετικά με την ολοκλήρωση, τα λανθασμένα στοιχεία, και το κόστος της απογραφής, καθώς και την πληρωμή των απογραφέων, το μέγεθος των νοικοκυριών που δεν απογράφηκαν και, τέλος, την αντιμετώπιση των συνεπειών που θα επιφέρει η απογραφή.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Παρασκευή 4.3.2022

ΜέΡΑ25: Παρέμβαση στο δικαίωμα της ανεξάρτητης ενημέρωσης στη δίκη Λιγνάδη

Ερώτηση καταθέτει ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Αρσένης Κρίτων – Ηλίας προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης και σχετικά με την «κλειστή λίστα δημοσιογράφων» στην δίκη Λιγνάδη. Ειδικότερα, και ενώ η έδρα συμφώνησε με την παρουσία διαπιστευμένων και έμπειρων δημοσιογράφων στην δίκη, τελικά, όπως επισημαίνεται, ανακοινώθηκε από το δικαστήριο κλειστή λίστα με τα ονόματα πέντε δημοσιογράφων. «Όλες οι δίκες έχουν δημόσιο χαρακτήρα», ξεκινάει την ερώτηση ο βουλευτής, «ειδικά όσες είναι σημαντικές συνολικά για την κοινωνία», γιατί, λοιπόν, το δικαστήριο τάχθηκε κατά στην παρουσία μελών και σύμφωνα με ποια κριτήρια επιλέχθηκαν οι πέντε δημοσιογράφοι, αυτές είναι μεταξύ άλλων οι ερωτήσεις του βουλευτή.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα