Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή
Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή Vouliwatch.gr

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα.Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους.

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Οι εξελίξεις στην Ουκρανία, το ζήτημα την φιλοξενίας των Ουκρανών προσφύγων πολέμου, η ενεργειακή κρίση και οι υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας και στις τιμές των προϊόντων και τροφίμων είναι, μεταξύ άλλων, τα θέματα που πρωταγωνιστούν αυτήν την εβδομάδα στην κοινοβουλευτική συζήτηση. Τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου έθιξαν ζητήματα που αφορούν στην οικονομία, την εσωτερική και εξωτερική πολιτική, την μετανάστευση, το περιβάλλον και την υγεία. Το κόμμα της Κυβέρνησης αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης έδειξαν για μία ακόμη φορά έντονη συμμετοχή, καθώς άσκησαν στο σύνολο τους 229 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτος έρχεται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α με 62, ακολουθεί η ΝΔ με 55 και το Κίνημα Αλλαγής με 39 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, το ΜέΡΑ25 με 23, το Κ.Κ.Ε. με 22, η Ελληνική Λύση με 14, και με 14, επίσης, οι Ανεξάρτητοι.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 125 Ερωτήσεις, 74 Αναφορές, 22 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 4 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε., 3 Α.Κ.Ε. και 1 Επίκαιρη Επερώτηση.

Δευτέρα 28.3.2022

Κίνημα Αλλαγής: Επισιτιστική κρίση

Ο βουλευτής του κόμματος, Χάρης Καστανίδης, καταθέτει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες σκοπεύει να προβεί η Κυβέρνηση, προκειμένου να προστατευτεί η χώρα και οι πολίτες της από το ενδεχόμενο κρίσης τροφίμων. Σύμφωνα με τον επικεφαλή του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος απαραίτητη είναι η λήψη μέτρων, ώστε να αποφευχθεί το πολιτικό χάος και η ανεξέλεγκτη μεταναστευτική κρίση που θα επακολουθήσει, σε αντίθετη περίπτωση. Ο βουλευτής προειδοποιεί πως οι εξελίξεις στην Ουκρανία έχουν προξενήσει αναταραχές στις διεθνείς αγορές τροφίμων και δύναται να επιφέρουν περαιτέρω επιπτώσεις στην επισιτιστική ασφάλεια, καθώς σημαντική είναι η συμβολή Ρωσίας και Ουκρανίας, μεταξύ άλλων, στην εξαγωγή σιταριού, κριθαριού, αραβοσίτου, ηλιελαίου και -η συμβολή της Ρωσίας στην εξαγωγή- λιπασμάτων. Οι τιμές των τροφίμων είναι ήδη υψηλές και ασταθείς, λέει ο βουλευτής, η Κυβέρνηση οφείλει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης επισιτιστικής κρίσης και την εξασφάλιση της επάρκειας σε γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Στήριξη Ουκρανών Προσφύγων

Ρωτάει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Μηταράκη Παναγιώτη, σχετικά με την φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων πολέμου. Σύμφωνα με τους βουλευτές, πλήθος Ουκρανών προσφύγων έχουν φτάσει στην χώρα μας, ωστόσο, εκτός από τις λιγοστές κρατικές δομές, πρόσφυγες φιλοξενούνται και σε μικρότερες μη κρατικές δομές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το πολιτιστικό κέντρο «Καπνικός Σταθμός Κατερίνης», οι αποθήκες του οποίου προσφέρονται για κοινωφελή σκοπό. Με την άφιξη Ουκρανών προσφύγων η Εθελοντική Ομάδα Δράσης ΕΟΔνΠ, υπεύθυνη για το Κέντρο, έρχεται αντιμέτωπη με τα αυξημένα λειτουργικά έξοδα, την ίδια στιγμή που οι ανάγκες δύναται να πολλαπλασιαστούν με τις αφίξεις και άλλων προσφύγων πολέμου, λένε οι βουλευτές. Συμπερασματικά, ιδιώτες και μη κρατικές δομές προσφέρουν βοήθεια και φιλοξενία σε όσους Ουκρανούς το έχουν ανάγκη, παράλληλα, όμως, πρέπει να αντεπεξέλθουν στα καθημερινά έξοδα και να εξασφαλίσουν την δική τους διαβίωση, έτσι οι βουλευτές κρίνουν απαραίτητη την οικονομική στήριξη των ανθρώπων και των δομών εκείνων που συμπαραστέκονται στους πρόσφυγες πολέμου και παρά τις δυσκολίες που οι ίδιοι αντιμετωπίζουν.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Τρίτη 29.3.2022

Νέα Δημοκρατία: Διαδικασία υποδοχής και φιλοξενίας Ουκρανών προσφύγων στην Ελλάδα

Ερώτηση καταθέτει ο βουλευτής του κόμματος, Δημήτρης Μαρκόπουλος, προς τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Παναγιώτη Μηταράκη, αναφορικά με τις ενέργειες στις οποίες δύναται να προβεί ο Υπουργός ώστε να υπάρξουν οι κατάλληλες υπηρεσίες υποδοχής και φιλοξενίας για του Ουκρανούς πρόσφυγες πολέμου. Σύμφωνα με τον βουλευτή, ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αναγκάσει πλήθος ανθρώπων, κυρίως γυναίκες και ασυνόδευτα παιδιά, να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να διαφύγουν από τις εμπόλεμες περιοχές με κατεύθυνση, μεταξύ άλλων, και την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, οι προσφυγικές ροές που καταφθάνουν στην χώρα μας παρουσιάζουν συνεχώς αυξητική τάση, με τον αριθμό των προσφύγων να ξεπερνά τις 10.000, λέει ο βουλευτής. Κοντολογίς, κρίνεται αναγκαία η παρέμβαση της Πολιτείας, ώστε να παράσχει ικανοποιητικές υπηρεσίες φιλοξενίας σε όσους εισέρχονται τα σύνορα και δικαιούνται να προστατευτούν υπό την αιγίδα του Διεθνές Δικαίου.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Ανεξάρτητοι: Επείγουσα επισήμανση επιστημονικής επιτροπής υγειονομικών σε αναστολή εργασίας

Η βουλεύτρια Αγγελική Αδαμοπούλου απευθύνει ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Αθανάσιο Πλέυρη, σχετικά με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς δημόσιους λειτουργούς που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Σύμφωνα με αναλυτικό υπόμνημα της επιστημονικής επιτροπής υγειονομικών σε αναστολή, επιτακτική είναι η ανάγκη επιστροφής των ανεμβολίαστων υγειονομικών στην εργασία τους, καθώς (α) η συμβολή τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι σημαντική και (β) η δυνατότητα βιοπορισμού των ιδίων και των οικογενειών τους ανέφικτη, εξαιτίας της μέχρι του παρόντος επτάμηνης παραμονής τους σε καθεστώς αναστολής. Ειδικότερα, με την ψήφιση νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας παρατείνεται η αναστολή εργασίας των υγειονομικών μέχρι το τέλος του έτους, πράγμα που χαρακτηρίζεται ως «αντισυνταγματικό» και «αδιανόητο» να συμβαίνει σε μία δημοκρατική χώρα του δυτικού κόσμου. Τέλος, οι υγειονομικοί δημόσιοι λειτουργοί ζητούν την επανένταξη τους στον εργασιακό χώρο, με την προϋπόθεση τακτικού διαγνωστικού ελέγχου, και την ίση μεταχείριση τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, από την πλευρά της Πολιτείας.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Τετάρτη 30.3.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Άμεση Νομοθετική Παρέμβαση για τις Αθέμιτες Πρακτικές των Παρόχων Ενέργειας

Σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος καταθέτει ερώτηση -σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε.- προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Σκρέκα Κωνσταντίνο, για τα μέτρα που δύναται να λάβει προκειμένου να αντιμετωπίσει το ζήτημα της παράνομης μονομερούς κατάργησης των συμβολαίων σταθερής τιμής από τους παραγωγούς και παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας. Σύμφωνα με τους βουλευτές, οι υπέρογκες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας, που επιβαρύνουν ιδιώτες και επιχειρήσεις, καταστούν ανέφικτη την πρόσβαση πλήθος πολιτών σε ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ τα μέτρα της Κυβέρνησης παρουσιάζονται ως «ελλιπή και ανεπαρκή». Την ίδια στιγμή, συμπληρώνουν οι βουλευτές, οι πάροχοι ενέργειας κερδοσκοπούν εις βάρος των καταναλωτών, καταργώντας, μάλιστα, παράνομα τα συμβόλαια σταθερής τιμής του ρεύματος. Συμπερασματικά, κρίνεται αναγκαία η παρέμβαση της  Κυβέρνησης και η ενίσχυση, από μεριάς της, της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας με σκοπό την προστασία των καταναλωτών, από τις αθέμιτες πρακτικές των παρόχων ενέργειας.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΜέΡΑ25: Ανάγκη για θεσμική αντιμετώπιση της έλλειψης φαρμάκων στην ελληνική επικράτεια

Η βουλεύτρια του ΜέΡΑ25, Μαρία Απατζίδη, απευθύνει ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Αθανάσιο Πλεύρη, για το ζήτημα της έλλειψης φαρμάκων που αντιμετωπίζει η χώρα μας και τα μέτρα που δύναται να λάβει η Κυβέρνηση ώστε να εξασφαλίσει την επάρκεια σε φάρμακα. Σύμφωνα με τους ίδιους τους φαρμακοποιούς, το πρόβλημα της μη επάρκειας φαρμάκων στην αγορά χρήζει της προσοχής και άμεσης παρέμβασης του Υπουργού. Η βουλεύτρια, συγκεκριμένα, παραθέτει τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος, που προβλέπουν στην βελτίωση της τεχνολογικής υποδομής του συστήματος παραγωγής, εισαγωγής, εξαγωγής και διάθεσης φαρμάκων. Μεταξύ άλλων, αναφέρει: την ψηφιοποίηση των δεδομένων που κατέχουν οι φαρμακευτικές εταιρείες και τα καταστήματα, την δημιουργία «σήματος έλλειψης», την καθιέρωση Μόνιμης Επιτροπής Ελλείψεων Φαρμάκου και την συνεργασία με τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ΕΕ, με σκοπό την αμοιβαία εξασφάλιση της επάρκειας της αγοράς σε φάρμακα.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Νέα Δημοκρατία: Ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Ερωτάται ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τον βουλευτή Θοδωρή Καράογλου, σχετικά με την προώθηση του θεσμικού πλαισίου των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Σύμφωνα με τον ίδιο, η αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας κρίνεται πιο απαραίτητη από ποτέ, εξαιτίας, μεταξύ άλλων, της πρόσφατης ενεργειακής κρίσης και των συνεπειών που αυτή συνεπάγεται για την ελληνική πραγματικότητα. Επιπλέον, μεταξύ των πλεονεκτημάτων από την αξιοποίηση των ΑΠΕ, αναφέρει την βιώσιμη ανάπτυξη, την ενεργειακή επάρκεια ιδιωτών και επιχειρήσεων, την ενίσχυση της αγοράς εργασίας και την πράσινη ανάπτυξη. Έπειτα, στέκεται στην περίπτωση του Δήμου Βόλβης, όπου η εγκατάσταση έργων ΑΠΕ δύναται να επηρεάσει αρνητικά το δασικό οικοσύστημα και το εισόδημα των δασεργατών που δραστηριοποιούνται εκεί, και κρίνει αναγκαία την λήψη μέτρων προκειμένου να προστατευτεί η βιοποικιλότητα και ο φυσικός πλούτος της περιοχής.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Πέμπτη 31.3.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Για την αποτελεσματική προστασία των τραπεζικών λογαριασμών από ηλεκτρονικές απάτες

Τριάντα εννιά βουλευτές του κόμματος καταθέτουν ερώτηση προς τους Παναγιώτη Θεοδωρικάκο και Χρήστο Σταϊκούρας, αναφορικά με τις ενέργειες στις οποίες δύνανται να προβούν οι Υπουργοί, ώστε να εξασφαλιστεί η προστασία των πολιτών-δικαιούχων τραπεζικών λογαριασμών- από ηλεκτρονικές απάτες. Σύμφωνα με τους βουλευτές, εν μέσω πανδημίας παρατηρήθηκε αύξηση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, γεγονός που συνδέεται με την έξαρση σε υποκλοπές κωδικών και απώλεια χρηματικών ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς πλήθος καταναλωτών, με κυρίως πληττόμενες τις μικρότερες και μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες του πληθυσμού. Την ίδια στιγμή, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δεν αποζημιώνουν τους καταναλωτές που έπεσαν θύματα απάτης από επιτήδειους χάκερς, και όταν το κάνουν η αποζημίωση δεν είναι αντάξια της ζημίας που αυτοί υπέστησαν, λένε οι βουλευτές. Συνοψίζοντας, και παρόλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί και αποσκοπούν στην πρόληψη και προστασία των καταναλωτών και την καταπολέμηση του φαινομένου, οι βουλευτές κρίνουν αναγκαία την εντατικότερη ενημέρωση του συνόλου των πολιτών και την περαιτέρω καταβολή των απαραίτητων αποζημιώσεων, από τις τράπεζες, στους καταναλωτές-θύματα ηλεκτρονικής απάτης.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΜέΡΑ25: Τεράστια προβλήματα στα σχολικά κυλικεία της χώρας λόγω των ανατιμήσεων

Η βουλεύτρια του κόμματος Φωτεινή Μπακαδήμα ρωτά τους Άδωνι ΓεωργιάδηΝίκη ΚεραμέωςΜάκη Βορίδη και Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με τις πρωτοβουλίες που δύνανται να λάβουν προκειμένου να ελέγξουν τις τιμές των προϊόντων που διατίθενται στα σχολικά κυλικεία της χώρας. Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κυλικείων Δημοσίων & Ιδιωτικών Σχολείων, κρίνεται αναγκαία η παρέμβαση της Κυβέρνησης, καθώς τα σχολικά κυλικεία της επικράτειας αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, με τις τιμές αγοράς να φτάνουν τις τιμές πώλησης των προϊόντων. Μεταξύ άλλων, παρατηρείται αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών και στις τιμές της ενέργειας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται δραματικά το κόστος μετακίνησης και θέρμανσης. Τέλος, η Ομοσπονδία προτείνει την χορήγηση δωρεάν δεκατιανού από τα κυλικεία στους μαθητές των σχολίων, με σκοπό την ενίσχυση τόσο των εργαζομένων όσο και των ελληνικών νοικοκυριών, που πλήττονται, επίσης, από τις συνεχείς ανατιμήσεις στις τιμές των αγαθών.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Παρασκευή 1.4.2022

Κίνημα Αλλαγής: Στέγαση Εκτοπισμένων Ατόμων από την Ουκρανία και οι συνέπειες της κατάργησης του προγράμματος ESTIA

Ρωτά ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γεώργιος Καμίνης, τον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, για την φιλοξενία των εκτοπισμένων Ουκρανών και την κατάργηση του προγράμματος ESTIA. Με αφορμή την εκ νέου λειτουργία της Δομής Ελευσίνας, ρωτά ο βουλευτής για το σύνολο των δομών φιλοξενίας, που, μεταξύ άλλων, βρίσκονται εκτός των κατοικημένων περιοχών και σε απόσταση από δομές εκπαίδευσης και υγείας, και το κόστος στέγασης που απαιτείται για την διαμονή των προσφύγων (και αιτούντων άσυλο) σε αυτές. Έπειτα, αναφέρει πως οι κρατικές δομές δύνανται να κοστίζουν περισσότερο και να προσφέρουν λιγότερο ικανοποιητικές προδιαγραφές για τους φιλοξενούμενους, συγκριτικά με το (καταργούμενο) πρόγραμμα ESTIA, που προβλέπει φιλοξενία σε διαμερίσματα. Τέλος, συμπληρώνει πως πλήθος εκτοπισμένων φιλοξενούνται από ιδιώτες, εκτός κρατικών δομών, και κρίνει αναγκαία την καταβολή οικονομικής ενίσχυσης τόσο σε φιλοξενούμενους, όσο και στους υποδοχείς που προσφέρουν στέγη.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα