Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή
vouliwatch.gr

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα.Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους.

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν στην παιδεία, την αγροτική και κοινωνική πολιτική, την υγεία και τέλος την οικονομία. Όλα τα κόμματα έδειξαν για μία ακόμη φορά εντονότατη συμμετοχή, καθώς άσκησαν στο σύνολο τους 218 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτος έρχεται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΠΣ με 78, ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 38 και η ΝΔ 34, το ΚΚΕ με 29 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 με 14 και οι Ανεξάρτητοι με 11.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 114 Ερωτήσεις, 79 Αναφορές, 9 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 14 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και 2 Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 25.7.2022

ΜέΡΑ25: Η Κυβέρνηση ομολογεί το έγκλημα των τραπεζών αλλά αρνείται την λύτρωση για τους 50.000 τσιγγάνους

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Αρσένης Κρίτων – Ηλίας, απευθύνει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, Σταϊκούρα Χρήστο, αναφορικά με την «εξαπάτηση» των 50.000 τσιγγάνων από τις ελληνικές τράπεζες. Στο κείμενό του, τονίζει ότι η κυβέρνηση δεν προβαίνει επαρκώς στην εγγύηση της πρώτης κατοικίας των τσιγγάνων δικαιούχων, με κίνδυνο 50.000 μέλη της ευάλωτης αυτής κοινωνικής ομάδας να είναι στα πρόθυρα επιστροφής σε καταυλισμούς. Μάλιστα, σημειώνει, ότι σε προηγούμενη ερώτηση του προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, η απάντηση που δόθηκε είναι ότι ευθύνονται οι Τράπεζες. Ερωτά, λοιπόν, πάλι την κυβέρνηση τι μέτρα θα λάβει τόσο για την «λύτρωση» των δανειοληπτών τσιγγάνων, όσο και για τις κυρώσεις προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που κινούνται ενάντια στους τσιγγάνους. 

Δείτε την επίκαιρη ερώτηση εδώ

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Υπερπληθυσμός κρατουμένων στις φυλακές

Επίκαιρη ερώτηση καταθέτει ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Λάππας Σπυρίδωνας, προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Θεοδωρικάκο Τάκη, για τον υπερπληθυσμό των κρατουμένων στις φυλακές. Ο βουλευτής αναφέρει χαρακτηριστικά, πως επανέρχεται στην ερώτηση αυτή, καθώς δύο ερωτήματα συνεχίζουν να μένουν αναπάντητα από προηγούμενες ερωτήσεις για το θέμα αυτό. Ρωτά, λοιπόν, για μία ακόμα φορά, πόσοι είναι οι κρατούμενοι χωρίς κλίνη στα καταστήματα κράτησης, και να κατονομαστούν τα καταστήματα αυτά, και ποια και πόσα καταστήματα κράτησης παρέχουν τριώροφες κλίνες στους φυλακισμένους τους.

Δείτε την επίκαιρη ερώτηση εδώ

Ελληνική Λύση: Ελάχιστοι θα επιδοτηθούν για την αντικατάσταση ηλεκτρικής συσκευής

Οι Υπουργοί Οικονομικών, και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταϊκούρας Χρήστος και Σκρέκας Κωνσταντίνος, ερωτώνται από τον βουλευτή Μυλωνάκη Αντώνιο, σχετικά με την επιδότηση για την αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών. Ο βουλευτής στο κείμενό του, υποστηρίζει, ότι σύμφωνα με τα δεδομένα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μόλις 1/6 αιτούντες θα λάβει επιδότηση για αντικατάσταση μιας παλιάς ηλεκτρικής συσκευής, ενώ παραθέτει για ακόμα μια φορά, την θέση του κόμματος του, σχετικά με την ανάγκη διεύρυνσης των κριτηρίων της επιδότησης αλλά και των συσκευών που επιδοτούνται. Υπό τον φόβο, ότι λόγω ανεπαρκών οικονομικών πόρων, περισσότεροι δικαιούχοι θα βρεθούν εκτός της επιδότησης, ο βουλευτής ρωτά ποιες προβλέψεις υπάρχουν για την διεύρυνση, τόσο των δικαιούχων, όσο και των επιδοτούμενων συσκευών, αλλά και ποιο θα είναι το χρονικό περιθώριο άσκησης ενστάσεων από τους πολίτες.  

Δείτε την ερώτηση εδώ

 

Τρίτη 26.7.2.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Να μην γίνει κανένας συμψηφισμός μεταξύ ειδικής αγροτικής αποζημίωσης και επιστρεπτέας προκαταβολής _ Να γίνει τελικά μη επιστρεπτέα η προκαταβολή για τους αγρότες.

Σαράντα επτά βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., απευθύνουν ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών, και Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταϊκούρα Χρήστο και Γεωργαντά Γεώργιο, αντίστοιχα, αναφορικά με το επιστροφή από τους αγρότες της εισπρακτέας προκαταβολής στο Προσωρινό Πλαίσιο Στήριξης Παραγωγών που έλαβαν λόγω της πανδημίας. Μάλιστα, υπογραμμίζουν ότι «δεν πρέπει να συνεχίσει να ισχύει η αντιστοίχιση της ειδικής αγροτικής αποζημίωσης προς το μη επιστρεπτέο τμήμα της ως άνω Προκαταβολής», καθώς οι αγρότες –  κτηνοτρόφοι ήδη βρίσκονται σε δεινή οικονομική θέση. Ερωτώνται, λοιπόν, οι Υπουργοί εάν θα γίνει η επιστρεπτέα προκαταβολή μη επιστρεπτέα, εάν θα αντιστοιχηθούν οι ειδικές ενισχύσεις των αγροτών με την μη επιστρεπτέα αυτή Προκαταβολή, και τέλος εάν θα σταματήσουν οι διαδικασίες αναζήτησης των μη καταβληθέντων ποσών στα πλαίσια των ενισχύσεων που δόθηκαν για την πανδημία. 

Δείτε την ερώτηση εδώ

Νέα Δημοκρατία: Αξιοποίηση των 23 μικρών περιφερειακών αεροδρομίων.

Ερώτηση απευθύνει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάνος Κόνσολας, στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Καραμανλή Κωνσταντίνο, σχετικά με την αξιοποίηση των 23 περιφερειακών αεροδρομίων. Στο κείμενό του, ο βουλευτής επισημαίνει την ανάγκη αξιοποίησης του συνόλου των αεροδρομίων από έναν και μόνο στρατηγικό επενδυτή, διαφορετικά η διάσπαση τους σε διαφορετικούς επενδυτές ενέχει τον κίνδυνο «επενδυτικής αδιαφορίας» για κάποια μικρά περιφερειακά αεροδρόμια. Ρωτά, λοιπόν, τον Υπουργό ποιες είναι οι προβλέψεις για την αξιοποίηση τους, ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που έχει δώσει η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας Α.Ε, και αν υπάρχει μέριμνα για την ανάθεση σε αρμόδιο τεχνικό σύμβουλο της διαδικασίας του διαγωνισμού.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Ανεξάρτητοι: Η μετεωρολογική πρόβλεψη του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών για την επικινδυνότητα εκδήλωσης πυρκαγιάς στην Πεντέλη. 

Η ανεξάρτητη βουλεύτρια Αδαμοπούλου Αγγελική, ρώτα τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Στυλιανίδη Χρήστο, αναφορικά με την πυρκαγιά στην Πεντέλη. Στο κείμενό της, αναφέρει την προηγούμενη προειδοποίηση κρισιμότητας τη περιοχής λόγω των καιρικών συνθηκών, από το Αστεροσκοπείο Πεντέλης, ημέρα 20 Ιουλίου. Ζητά να μάθει, εάν λήφθηκε υπόψιν αυτή η ανακοίνωση του Αστεροσκοπείου, τι έκτακτα μέρα επιφυλακής ελήφθησαν στην περιοχή της Πεντέλης την ημέρα και ώρα της έναρξης της καταστροφικής αυτής φωτιάς αλλά και πόσο έτοιμος είναι ο κρατικός μηχανισμός να παρέμβει επιτυχώς την στιγμή της έναρξης μιας πυρκαγιάς.  

Δείτε την ερώτηση εδώ

 

Τετάρτη 27.7.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Ερωτήματα για τους εξόφθαλμα επαχθείς όρους στην Σύμβαση της απευθείας ανάθεσης της συντήρησης των C_130 σε μη πιστοποιημένο και μη εξειδικευμένο ιδιώτη. Παρ ολίγον μοιραίο ατύχημα με καταστροφή μέρους αεροσκάφους υπ’ ευθύνη του αναδόχου”

Τριάντα τρεις βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., καταθέτουν ερώτηση σε συνδυασμό με κατάθεση εγγράφων, προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Οικονομικών, Παναγιωτόπουλο Νικόλαο και Σταϊκούρα Χρήστο, αντίστοιχα, σχετικά με τους όρους της Σύμβασης ανάθεσης της συντήρησης των αεροσκαφών C_130 σε μη πιστοποιημένο – εξιδεικευμένο ιδιώτη. Στο κείμενό τους, οι βουλευτές τονίζουν τόσο τους όρους της Σύμβασης, τους οποίους χαρακτηρίζουν «επαχθείς», αλλά και τις συνολικές νομικές υπερβάσεις που διέπραξε η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) αναθέτοντας την συντήρηση τεσσάρων αεροπλάνων C_130 σε μια μικρή εταιρεία ΙΚΕ, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το κόστος της εργατοώρας να ανέρχεται στα 58€. Ρωτούν, λοιπόν, τους Υπουργούς, οικονομικές και διαδικαστικές λεπτομέρειες γύρω από την Σύμβαση , αλλά ταυτόχρονα ζητούν να κατατεθούν οι μελέτες της ΑΒΕ σχετικά με το κόστος της εργατοώρας που προβλέπει η Σύμβαση. 

Δείτε την ερώτηση εδώ 

 

ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ.: Εθνικός Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης ( Ε.Φ.Κ.Α.) 2022

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Λοβέρδος Ανδρέας, απευθύνει ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, αναφορικά με την λειτουργία του Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) εν έτη 2022. Ο βουλευτής αναφέρει, με βάση το παράδειγμα ενός πολίτη, που ενώ δικαιούται το 70% της σύνταξης της αποβιωσάσης, και ενώ είναι άτομο με αναπηρία, εισπράττει την σύνταξη μειωμένη κατά 6%, με το ποσοστό αυτό «να παρακρατείται  χάριν εισφοράς υπέρ υγείας και ιατρικής περίθαλψης…της αποθανούσης». Ορμώμενος από την περίπτωση αυτή, ο Υπουργός ερωτάται γιατί υπάρχει τέτοια δυσλειτουργία στον Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, και τι μέτρα θα ληφθούν για την αποκατάσταση του πολίτη.

Δείτε την ερώτηση εδώ

 

Πέμπτη 28.7.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Προβλήματα στη διενέργεια της απογραφής πληθυσμού 2021 _ Κίνδυνος υποκαταγραφής και ανακοίνωσης μη αξιόπιστων οριστικών αποτελεσμάτων

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Μάκη Βορίδη, κατέθεσαν 31 βουλευτές του κόμματο με πρώτο υπογράφοντα τον βουλευτή Ανατολική Αττικής, Νάσο Αθανασίου, σχετικά με τη διενέργεια της απογραφής πληθυσμού 2021. Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η υποκαταγραφή πληθυσμού, η οποία εκτιμάται ότι κινείται σε επίπεδα μεγαλύτερα από κάθε άλλη φορά. Εστιάζοντας στα προβλήματα, παρατήρησαν την υιοθέτηση ενός νέου συστήματος απογραφής χωρίς να έχει προηγηθεί η πιλοτική εφαρμογή του, την έλλειψη επαρκούς εκπαίδευσης των απογραφέων και την απουσία ευρείας και αποτελεσματικής ενημερωτικής καμπάνιας, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες τα οφέλη και τη σημασία μιας επιτυχούς απογραφής πληθυσμού. Κατόπιν τούτων, ερωτούν το αρμόδιο Υπουργό σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί η ΕΛΣΤΑΤ ώστε να περιορίσει κατά το δυνατόν τα λάθη και να καταλήξει σε ακριβή και αξιόπιστα οριστικά αποτελέσματα και πώς μπορούν να προληφθούν στο μέλλον οι λόγοι της αποτυχίας για την απογραφής πληθυσμού 2021.

Δείτε την ερώτηση εδώ

 

Παρασκευή 29.7.2022

Οκτώ Βουλευτές του κόμματος με ερώτησή τους προς τα Υπουργεία Εσωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Υποδομών & Μεταφορών θίγουν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν προκληθεί στην ασφάλεια της λειτουργίας των ελληνικών αεροδρομίων από την παράδοση των κρατικών υποδομών σε ιδιώτες. Επισημαίνουν ότι τίθεται πολλές φορές η υγεία και η ασφάλεια των εργαζομένων σε κίνδυνο με σκοπό την αύξηση των κερδών της αστικής τάξης. Επικαλούνται καταγγελίες του Πανελλήνιου Συλλόγου Αερολιμενικών, με συμβάντα που αφορούν το πλέγμα ασφαλείας στα αεροδρόμια της χώρας αφού έχει δημιουργηθεί μια Αρχή μόνο στην Αθήνα με ελάχιστο προσωπικό, ανίκανη να εποπτεύσει το πτητικό έργο και να αντιμετωπίσει ή ακόμα καλύτερα να προλάβει συμβάντα ασφαλείας στα αεροδρόμια, με αποτέλεσμα οι ιδιώτες στα αεροδρόμια να δρουν ανεξέλεγκτα. Υπογραμμίζουν την ανυπαρξία της κυβέρνησης  και ζητούν να διασφαλιστούν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι από τις αρμόδιες κρατικές τοπικές υπηρεσίες των αεροδρομίων της χώρας για την εξασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας τόσο των εργαζομένων στους αερολιμένες, όσο και των επιβατών.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα