Βουλή: Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε

Βουλή: Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε
Vouliwatch.gr

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από τη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν κυρίως στο θέμα των υποκλοπών, τα ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα, την οικονομική πολιτική και ζητήματα διαφάνειας. Αυτή την εβδομάδα υπήρξε έντονη συμμετοχή από τα κόμματα, καθώς άσκησαν στο σύνολό τους 232 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτο έρχεται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ με 77, ακολουθούν η Ελληνική Λύση με 31, το ΚΙΝΑΛ με 30, η Νέα Δημοκρατία με 27, το ΚΚΕ με 26, οι Ανεξάρτητοι με 21 και το ΜέΡΑ25 με 20 και  Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 120 Ερωτήσεις, 77 Αναφορές, 30 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 4 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και 1 Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 28.11.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Θα βρείτε το θάρρος να έρθετε στη Βουλή για να διαψεύσετε ότι παρακολουθούσατε την εισαγγελέα της ΕΥΠ, τον οικονομικό εισαγγελέα και τον αρχηγό της ΕΛΑΣ; Θα απευθυνθείτε στην ΑΔΑΕ και στους παρόχους για να μάθουμε την αλήθεια;

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, καταθέτει επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά με το ζήτημα των υποκλοπών. Ο πρόεδρος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α επισημαίνει το γεγονός ότι ενώ τις τελευταιες τέσσερις εβδομάδες καταθέτει κάθε εβδομάδα επίκαιρη ερώτηση για το ζήτημα των υποκλοπών, ο πρωθυπουργός δεν έχει απαντήσει. Ρωτά τον πρωθυπουργό εάν πρόκειται να διαψεύσει ότι παρακολουθούσε την εισαγγελέα της ΕΥΠ, τον οικονομικό εισαγγελέα και τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, όπως αναφέρει νέο δημοσίευμα της εφημερίδας Documento. Τέλος, ρωτά για το αν προτίθεται ο πρωθυπουργός να επικοινωνήσει με την ΑΔΑΕ ή τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους ώστε να διαπιστωθεί εάν όσοι αποτελούσαν στόχο του Predator είχαν και νόμιμη επισύνδεση από την ΕΥΠ.

Δείτε όλη την ερώτηση εδώ

ΜέΡΑ25: Εκατοντάδες παραμένουν τα κενά σε φιλολόγους Ειδικής Αγωγής ακόμα και μετά την Γ΄ φάση προσλήψεων.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων-Ηλίας Αρσένης, απευθύνει επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, για τις ελλείψεις που παρατηρούνται σε φιλολόγους ειδικής αγωγής. Ο βουλευτής τονίζει ότι παρά το γεγονός ότι τον τρέχοντα μήνα πραγματοποιήθηκε η Γ ́ φάση προσλήψεων αναπληρωτών Ειδικής Αγωγής, ο αριθμός των ατόμων που προσλήφθηκαν είναι σημαντικά μικρότερος από τις ανάγκες όπως τις είχαν ανακοινώσει οι Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης ανά την επικράτεια. Η Υπουργός ερωτάται για ποιό λόγο δεν έγιναν οι απαραίτητες προσλήψεις για την κάλυψη των 442 κενών θέσεων. Επιπροσθέτως, ερωτάται αν σκοπεύει να προβεί έστω και καθυστερημένα στην πρόσληψη του απαιτούμενου αριθμού φιλολόγων ειδικής αγωγής.

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση εδώ

Ελληνική Λύση: Ανάγκη δραστικών παρεμβάσεων της Πολιτείας προς αποτροπή της κατάσχεσης των ακινήτων οφειλετών κόκκινων δανείων.

Ο πρόεδρος του κόμματος Ελληνική Λύση, Κυριάκος Βελόπουλος, καταθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τον Υπουργό Οικονομικών, Άδωνι Γεωργιάδη και Χρήστο Σταϊκούρα, αντίστοιχα, σχετικά με το θέμα των “κόκκινων δανείων”. Ο πρόεδρος του κόμματος αναφέρει ότι παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την νομοθεσία δεν δύνανται οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων να πραγματοποιούν πλειστηριασμούς, έχουν πραγματοποιηθεί τέτοιες κατασχέσεις. Επιπλέον, οι τράπεζες δεν αναγγέλουν στην προβλεπόμενη ψηφιακή πλατφόρμα τις απαιτήσεις τους εναντίον των οφειλετών τους είτε τις αναγγέλλουν επιλεκτικα. Οι Υπουργοί καλούνται να απαντήσουν για το αν προτίθενται να προχωρήσουν σε νομοθετική πρωτοβουλία που να καθιστά υποχρεωτική την καταγραφή, ώστε να ενημερώνονται οι πολίτες σε εύλογο χρονικό διάστημα και να έχουν την δυνατότητα να πραγματοποιήσουν διακανονισμό.

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση εδώ

Τρίτη 29.11.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Να ανανεωθούν άμεσα οι συμβάσεις των 160 φυλάκων ισόπεδων διαβάσεων από τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων Ελλάδας (ΟΣΕ) και να μην εκχωρηθεί η φύλαξη στους ιδιώτες.

Τριάντα από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α απευθύνουν ερώτηση προς τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κωνσταντίνο Καραμανλή, σχετικά με την ανανέωση συμβάσεων φυλάκων του ΟΣΕ. Ειδικότερα, όπως επισημαίνουν, ενώ προσλήφθηκαν 160 φύλακες, με ιδιαίτερα απαιτητικές διαδικασίες και πραγματοποίησαν την απαραίτητη εκπαίδευση λαμβάνοντας και σχετική πιστοποίηση, με σχέση ορισμένου χρόνου ιδιωτικού δικαίου διάρκειας 18 μήνων, οι συμβάσεις τους έληξαν στους 12 μήνες και η φύλαξη παραδόθηκε σε ιδιωτική εταιρία. Το προσωπικό της ιδωτικής εταιρία που ανέλαβε την φύλαξη δεν διαθέτει την απαραίτητη εκπαίδευση και όπως αναφέρουν οι φύλακες, το κόστος που καταβάλει ο ΟΣΕ στην ιδιωτική εταιρία ξεπερνά κατά πολύ εκείνο της πρόσληψής τους. Οι βουλευτές ρωτούν τον Υπουργό εάν προτίθεται να ανανεώσει τις συμβάσεις των 160 φυλάκων.

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση εδώ

Κ.Κ.Ε.: Να σταματήσουν άμεσα οι συνδικαλιστικές διώξεις από τον Διευθυντή Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά.

Η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, ρωτάται από πέντε βουλευτές του Κ.Κ.Ε., για το ζήτημα της δίωξης που υπέστη ο Διευθυντής του 8ου Γυμνασίου Πειραιά και μέλος της ΕΛΜΕ Πειραιά για παράβαση καθήκοντος λόγω της συμμετοχής του σε νόμιμα προκυρηχθείσα Απεργιακή Αποχή που κήρυξε η ΕΛΜΕ Πειραιά. Η δίωξη έγινε από τον Διευθυντή ΔΙΔΕ Πειραιά, ο οποίος λίγες μέρες μετά την δίωξη, κάλεσε μέλος της ΕΛΜΕ Πειραιά σε έγγραφες διευκρινίσεις σχετικά με τις απόψεις της για την κινητοποίηση της ΕΛΜΕ. Οι βουλευτές αναφέρουν ότι τέτοιου είδους ενέργειες στοχεύουν στον εκφοβισμό ολόκληρου του σωματείου και ρωτούν την Υπουργό τι μέτρα θα λάβει για να σταματήσουν οι διώξεις των συνδικαλιστών.

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση εδώ

Τετάρτη 30.11.2022

Κίνημα Αλλαγής: Επιστροφή ΦΠΑ από την πτώχευση της Thomas Cook.

Δύο από τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής απευθύνουν ερώτηση στον Υπουργό Τουρισμού και στον Υπουργό Οικονομικών, Βασίλειο Κικίλια και Χρήστο Σταϊκούρα, αντίστοιχα, σχετικά με την επιστροφή ΦΠΑ που κατέβαλαν επιχειρήσεις λόγω της πτώχευσης της Thomas Cook. Όπως επισημαίνουν, σε έναν καίριο κλάδο όπως είναι αυτός του τουρισμού και λόγω των πληγμάτων που έχει λάβει είτε λόγω της πανδημίας είτε λόγω της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης, αποτελεί δίκαιο αίτημα η επιστροφή του ΦΠΑ. Επιπροσθέτως, κάποιες τουριστικές επιχειρήσεις προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) κατά της απαίτησης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) για είσπραξη ΦΠΑ από επιχειρήσεις που δεν τον είχαν εισπράξει, το οποίο απέρριψε την απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για είσπραξη ΦΠΑ από επιχειρήσεις που δεν τον εισέπραξαν, απόφαση που δημιουργεί προηγούμενο για όλες τις επιχειρήσεις που αντιμετώπισαν κάτι αντίστοιχο, όπως αυτές στην περίπτωση της Thomas Cook. Οι Υπουργοί ερωτώνται, για ποιό λόγο δεν έχει προχωρήσει το Υπουργείο Οικονομικών σε επιστροφή ΦΠΑ και αν σκοπεύει να πράξει κάτι τέτοιο με νομοθετική πρωτοβουλία. Τέλος, ρωτώνται ποιές πρωτοβουλίες θα λάβουν για να αποφευχθούν αντίστοιχα φαινόμενα στο μέλλον.

Δείτε όλη την ερώτηση εδώ

Νέα Δημοκρατία: Πληθωριστικές τάσεις και προστασία ευάλωτων δανειοληπτών.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτριος Βαρτζόπουλος, καταθέτει ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, αναφορικά με το ζήτημα της προστασίας των ευάλωτων νοικοκυριών, επισημαίνοντας ότι λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων μεγάλη μερίδα δανειοληπτών βρίσκονται σε αδυναμή θέση. Ο βουλευτής ρωτά τον Υπουργό εάν θα υπάρξουν σε σύντομο χρονικό διάστημα νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι οποίες να στοχεύουν στην ελάφρυνση των συνεπών δανειοληπτών από τα μηνιαία τοκοχρεολύσια, στην διεύρυνση των οικονομικών κριτηρίων ώστε να έχουν την δυνατότητα περισσότερα νοικοκυριά να χαρακτηριστούν ως “ευάλωτα”, στην δημιουργία προβλεπόμενου φορέα που θα αποκτά και θα επαναμισθώνει ακίνητα δανειοληπτών και τέλος στην υποχρέωση των τραπεζών για εξωδικαστικό συμβιβασμό και σε περίπτωση αποτυχίας αυτού στην υποχρεωτική προσφυγή σε τραπεζικό διαμεσολαβητή με τα έξοδα να καλύπτονται από την τράπεζα.

Δείτε όλη την ερώτηση εδώ

Πέμπτη 01.12.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Ποια είναι η πορεία υλοποίησης του αναθεωρημένου εθνικού σχεδίου δράσης για την κυκλική οικονομία 2021_2025;

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνος Σκρέκας, ερωτάται από σαράντα ένα βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, σχετικά με την κυκλική οικονομία και την υλοποίηση των στόχων της. Ειδικότερα, οι βουλευτές τονίζουν την σπουδαιότητα της κυκλικής οικονομίας όσον αφορά την αναπτυξιακή στρατηγική της χώρας. Επιπλέον, επισημαίνουν την καθυστέρηση της κυβέρνησης σε αναθεώρηση του εθνικού σχεδίου δράσης με βάση τα όσα προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία. Οι δράσεις αυτές αφορούν μεταξύ άλλων την βιώσιμη παραγωγή και κατανάλωση, την μείωση των αποβλήτων με μεγάλη αξία και κατηγορίες προϊόντων που πρέπει να αντιμετωπίζονται κατά προτεραιότητα. Τέλος, ερωτάται ο Υπουργός για το ποιές δράσεις έχουν υλοποιηθεί και ποιός ο βαθμος ωρίμανσης ανά δράση στις προβλεπόμενες χρονικές περιόδους, όπως έχουν οριστεί από το εθνικό σχέδιο δράσης.

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση εδώ

Ανεξάρτητοι: Περιστατικά καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις προσφυγικές πολυκατοικίες της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Η ανεξάρτητη βουλεύτρια, Αγγελική Αδαμοπούλου, καταθέτει ερώτηση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Παναγιώτη Θεοδωρικάκο, αναφορικά με περιστατικά καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είδαν το φως της δημοσιότητας, την Τρίτη 22 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια επιχείρησης της Ελληνικής Αστυνομίας στις Προσφυγικές πολυκατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Οι συλλήψεις που έγιναν από την αστυνομία ήταν 79 και μεταξύ αυτών ήταν μία έγκυος γυναίκα, η οποία αφέθηκε μετά από λίγες ώρες, ένας φωτοειδησεογράφος κατά τη διάρκεια που επιτελούσε την εργασία του και ένας δικηγόρος όπου αφέθηκε την επόμενη μέρα ελεύθερος και το ίδιο απόγευμα δέχθηκε δολοφονική βιαιοπραγία από αστυνομικό των ΜΑΤ. Ο Υπουργός ερωτάται εάν προτίθεται να προχωρήσει σε διερεύνηση της νομιμότητας των 79 εκείνων συλλήψεων, τις συνθήκες κάτω υπό τις οποίες δέχθηκαν επίθεση οι αλληλέγγυοι και τέλος αν σκοπέυει να καλέσει σε δημόσια συζήτηση τους διαμένοντες στις Προσφυγικές Πολυκατοικίες της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, με στόχο την εξομάλυνση της κατάστασης.

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση εδώ

Παρασκευή 02.12.2022

ΜέΡΑ25: Θέμα: Διαρκές σκάνδαλο διάλυσης και ξεπουλήματος της ΛΑΡΚΟ.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ερωτάται και από τους έξι βουλευτές του ΜέΡΑ25, σχετικά με το ζήτημα της ΛΑΡΚΟ, η οποία με νομοθέτημα της Κυβέρνησης τον Φεβρουάριο του 2020, προχώρησε στην εκκαθάριση εν λειτουργία της εταιρείας, καθώς όπως ισχυρίστηκε η κυβέρνηση ήταν ζημιογόνα. Όπως επισημαίνουν οι βουλευτές το σχέδιο εξυγίανσης δεν φαίνεται να έχει επιτύχει τον σκοπό του, καθώς παρά την εκταμίευση 100 εκ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό, η παραγωγή της εταιρίας έχει σταματήσει και η αξία της έχει πέσει. Οι εργαζόμενοι με απόφαση της εταιρίας δεν λαμβάνουν τους μισθούς τους και ο εργολάβος που εδώ και χρόνια νοικιάζει εργαζόμενους στη ΛΑΡΚΟ ανακοίνωσε απολύσεις. Ο Υπουργός ερωτάται αν προτίθεται να προφυλάξει τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, για ποιό λόγο δεν προχωρούν σε εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ και όχι σε εκποίησή της και τέλος για ποιό λόγο το δημόσιο δεν εκμεταλλεύεται τα μεταλλεύματα, ιδίως στην περίοδο που διανύουμε που οι τιμές του νικελίου είναι σταθερά σε υψηλά επίπεδα.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Διορισμοί σε δημόσιο Οργανισμό έπειτα από συνέντευξη στην επικεφαλής του μητρώου στελεχών της ΝΔ κ. Ρεβέκκα Πιτσίκα.

Τριάντα οκτώ βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α απευθύνουν ερώτηση στον Υπουργό Εξωτερικών, Νικόλαο Δένδια, αναφορικά με τις συνεντεύξεις που αφορούν την στελέχωση του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (Ο.Α.Ε.Π) από την κ. Πιτσίκα, η οποία έχει θέση Δ.Σ. στον φορέα ενώ ταυτόχρονα είναι επικεφαλής του μητρώου στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Οι βουλευτές ρωτούν τον Υπουργό εάν γνωρίζει ότι η κ. Πίτσικα με τις θέσεις που κατέχει θα είναι εκείνη που θα αποφασίζει για τον διορισμό στον οργανισμό, την στιγμή που η μοριοδότηση της συνέντευξης έχει υπέρμετρη βαρύτερα έναντι των αντικειμενικών προσόντων των υποψηφίων. Επιπροσθέτως, ρωτούν εάν σκοπεύει να ακυρώσει την διαδικασία έτσι όπως έχει σχεδιαστεί για να μην υπάρχει μεροληψία. Τέλος, ρωτούν αν γνωρίζει ο Υπουργός ότι ο οργανισμός μεταφέρει τα γραφεία του από ιδιόκτητο κτίριο σε ενοικιαζόμενο και ποιό είναι το κόστος αυτού.

Δείτε ολόκληρη την ερώτηση εδώ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα