Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή
Vouliwatch.gr

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου σχετίζονται με ζητήματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, κοινωνικής πρόνοιας και θέματα διαφάνειας. Αυτή την εβδομάδα υπήρξε μέτρια συμμετοχή από τα κόμματα, καθώς άσκησαν στο σύνολό τους 174 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτος έρχεται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ με 66, ακολουθούν το ΚΙΝΑΛ με 32, η Νέα Δημοκρατία με 31, το ΚΚΕ με 22, η Ελληνική Λύση με 13, το ΜέΡΑ25 με 9 και οι Ανεξάρτητοι με 1 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 79 Αναφορές, 56 Ερωτήσεις, 32 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 3 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και 1 Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 09.01.2023

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Θα αναλάβει ο Πρωθυπουργός την ελάχιστη πολιτική ευθύνη για την υγειονομική ανασφάλεια στη χώρα, τις δυσκολίες πρόσβασης στην αναγκαία υγειονομική φροντίδα και τις πρωτοφανείς ελλείψεις σε φάρμακα ή θα συνεχίζει να ευνοεί την αισχροκέρδεια σε κίνδυνο της δημόσιας υγείας;

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, απευθύνει επίκαιρη ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφορικά με το ζήτημα των ελλείψεων στα φάρμακα που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα. Σημειώνεται από τον πρόεδρο του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, η υγειονομική κρίση που υπάρει λόγω της αναστολής λειτουργίας κλινών και τμημάτων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), της υποστελέχωσής του σε σχέση με την περσινή χρονιά και το αρνητικό ρεκόρ που καταγράφεται σε θανάτους και κρούσαμτα από COVID. Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και οι ελλείψεις σε φάρμακα πρώτης ανάγκης με την κατάσταση να γίνεται ακόμα πιο δύσκολη λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της γρίπης, με το πρόβλημα να αναγνωρίζεται ακόμα και από το Υπουργείο Υγείας και τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) να εκδίδει τον μεγαλύτερο κατάλογο με ελλείψεις που έχει δημοσιεύσει ποτέ. Ο Πρωθυπουργός καλείται να απαντήσει αν θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ή αν θα συνεχίσει να πριμοδοτεί την αισχροκέρδεια και εάν θα καταθέσει κάποιο σχέδιο για την αντιμετώπιση των ελλείψεων στα φάρμακα.

Δείτε όλη την ερώτηση εδώ

ΜέΡΑ25: Καμία βοήθεια για τη 12χρονη θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και την οικογένειά της στον Κολωνό.

Ο βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, απευθύνει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, σχετικά με το ζήτημα του δωδεκάχρονου κοριτσιού, το οποίο έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και δεν έχει υπάρξει κρατική βοήθεια από τους αρμόδιους φορείς. Ειδικότερα, ο βουλευτής αναφέρει ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας το πρώτο οκτάμηνο του 2022 έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά 295 παιδιά, ενώ οι περιπτώσεις που τα θύματα δεν προβαίνουν σε καταγγελία είναι περισσότερες. Σε σχέση με την υπόθεση που έφτασε στη δικαιοσύνη, της δωδεκάχρονης από τον Κολωνό, σημειώνεται η αδιαφορία από τις αρχές, καθώς από τον Σεπτέμβριο η υπόθεση βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας με το κορίτσι να παραμένει στο σπίτι, χωρίς να πηγαίνει σχολείο, με την μητέρα του να είναι προφυλακισμένη και να αναγκάζεται να έρχεται σε συνεχή επαφή με τις τραυματικές εμπειρίες που βίωσε στα πλαίσια της αστυνομικής έρευνας, ώστε να αναγνωρίσει υπόπτους, ενώ παράλληλα δεν παράσχεται ψυχολογική υποστήριξη από ειδικούς. Ο αδελφός του κοριτσιού τονίζει την αδιαφορία αυτή και καταγγέλει ότι γίνεται απόπειρα συγκάλυψης της υπόθεσης. Ο Υπουργός ερωτάται για τις ενέργειες που έχουν γίνει για την προστασία και την ψυχολογική στήριξη του κοριτσιού καθώς και ποιά είναι η πρόνοια του κράτους προς την οικογένεια.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Τρίτη 10.01.2023

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Οι ευθύνες για το θάνατο του εξάχρονου Θωμά από τα Γρεβενά.

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α  Γεώργιος Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης καταθέτει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, Αθανάσιο Πλεύρη, για το ζήτημα ευθυνών του θανάτου παιδιού έξι ετών από τα Γρεβενά. Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής αναφέρει το χρονικό του γεγονότος και ειδικότερα, ότι το παιδί υπέστη ανακοπή καρδιάς και μεταφέρθηκε από το ΕΚΑΒ στο Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών όπου μετά τις προσπάθειες του προσωπικού επανήλθε η καρδιακή λειτουργία και το παιδί διασωληνώθηκε. Ωστόσο, επειδή η κατάστασή του κρίθηκε κρίσιμη από τους γιατρούς έπρεπε να μεταφερθεί σε ΜΕΘ Παίδων, καθώς όμως δεν βρέθηκε κρεβάτι στη Θεσσαλονίκη διακομίστηκε στο νοσοκομείο του Ρίου. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του, το ΕΚΑΒ χάλασε και ειδοποιήθηκε έτερο ασθενοφόρο όπου παρέλαβε το παιδί. Δίνεται έμφαση στο γεγονός ότι το πρώτο ασθενοφόρο ξεκίνησε από τα Γρεβενά στις 10:30 μ.μ. και το παιδί έφτασε στο νοσοκομείο του Ρίου ξημερώματα, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών κατέληξε. Ο Υπουργός ερωτάται, πώς γίνεται να μην υπήρχε διαθέσιμη κλίνη στη ΜΕΘ Παίδων στη Θεσσαλονίκη όταν υπήρξε διαβεβαίωση από το Υπουργείο ότι οι κλίνες έχουν αυξηθεί από 557 σε 1330 και επίσης γιατί το παιδί μεταφέρθηκε οδικώς παρά το κρίσιμο της κατάστασής του και όχι με αεροδιακομιδή όπως συνέβη σε αντίστοιχες περιπτώσεις «επώνυμων» προσώπων.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Ελληνική Λύση: Πορεία του Ν. 4800/2021 για την συνεπιμέλεια και συγκρότηση νέας νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για την ενδοοικογενειακή βία.

Οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωνσταντίνος Τσιάρας και Κωστής Χατζηδάκης αντίστοιχα, ερωτώνται από την βουλεύτρια της Ελληνικής Λύσης, Αναστασία-Αικατερίνη Αλεξοπούλου, αναφορικά με τα αποτελέσματα που έχει προκαλέσει ο νόμος περί συνεπιμέλειας, όπως αναφέρονται σε Δελτίο Τύπου της Επιτροπής για το Οικογενειακό Δίκαιο και την Συναινετική Συνεπιμέλεια, στις 22 Δεκεμβρίου 2022. Στο Δελτίο Τύπου αναφέρονται τα δυσμενή αποτελέσματα με αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας και τονίζεται ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης αντί να αξιοποιήσει την έρευνα και να αντιμετωπίσει την κατάσταση, συγκρότησε νέα νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας, χωρίς την συμμετοχή των γυναικείων οργανώσεων. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή διεκδικεί την άμεση εφαρμογή του Άρθρου 52 της Σύμβασης της Κων/πολης, που προβλέπει άμεση έκδοση περιοριστικών μέτρων μετά την σχετική καταγγελία, το άρθρο 31, όπου προβλέπει ότι όταν υπάρχει αναφορά ή ένδειξη ενδοοικογενειακής βίας να λαμβάνονται μέτρα προστασίας τόσο για το παιδί όσο και για τη μητέρα και την εφαρμογή των συστάσεων της GREVIO, που αφορά την απαγόρευση να χρησιμοποιείται στο δικαστικό πλαίσιο η έννοια της γονεϊκής αποξένωσης από τον βίαιο γονέα με ταυτόχρονη εκπαίδευση δικαστών, εισαγγελέων και κοινωνικών λειτουργών ως προς το λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται. Με βάση όλα τα παραπάνω, οι Υπουργοί ερωτώνται, πώς κρίνουν τα αποτελέσματα του νόμου για τη συνεπιμέλεια με βάση τα στατιστικά στοιχεία και ποιό το σκεπτικό συγκρότησης της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής χωρίς την συμμετοχή των γυναικείων οργανώσεων.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Τετάρτη 11.01.2023

Νέα Δημοκρατία: Ενίσχυση των τρίτεκνων οικογενειών _ Ανάσχεση του Δημογραφικού Προβλήματος.

Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Δημοσθένης Νεοκλής Κρητικός, απευθύνει ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστή Χατζηδάκη, για το ζήτημα του δημογραφικού προβλήματος και προτείνει μέτρα ανάσχεσής του. Πιο συγκεκριμένα, ο βουλευτής βασιζόμενος στην τελευταία απογραφή, τα στοιχεία της οποίας ανακοινώθηκαν τον τελευταίο μήνα, αναφέρεται στη μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας κατά 187.397 πολίτες και θεωρεί βασικό εργαλείο για την αντιμετώπιση του προβλήματος την αναβάθμιση της σημασίας της τριτεκνίας μέσω σημαντικών κινήτρων. Μεταξύ των κινήτρων αυτών, θα μπορούσαν να είναι επιδόματα, έκτακτες ενισχύσεις κατά τις εορταστικές περιόδους, μειωμένη στρατιωτική θητεία και ενισχυμένη μοριοδότηση για μεταγραφή σε Πανεπιστήμιο πλησίον του τόπου διαμονής. Ερωτάται ο Υπουργός, εάν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να ανοίξει η συζήτηση για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, όπου βασικό ρόλο θα διαδραματίσει η σημασία της τριτεκνίας.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΣΥ.ΡΙΖ.Α: Bonus στα ιδιαίτερα γραφεία του Υπουργείου Οικονομικών.

Τριάντα επτά από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α θέτουν ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, που αφορά το bonus που προβλέπεται να χορηγείται σε δημοσίους υπαλλήλους, όπως ενσωματώθηκε σε νομοσχέδιο με βάση οδηγία της ΕΕ και με επιπρόσθετη τροπολογία που κατατέθηκε στα πλαίσια για τις ρυθμίσεις στην παραλιακή ακτογραμμή στα νότιας της Αθήνας και διάφορα μισθολογικά θέματα. Με βάση την τροπολογία αυτή, δίνεται η δυνατότητα να λάβουν το bonus μετακλητοί υπάλληλοι των Υπουργικών Γραφείων με τα κριτήρια που περιγράφονται για την δυνατότητα λήψης του bonus να αφορούν αρμοδιότητες που κάνει ένα Πολιτικό Γραφείο. Οι βουλευτές τονίζουν ότι σε μία περίοδο γενικευμένης ακρίβειας, πληθώρας περιπτώσεων βουλευτών/τριων της Κυβέρνησης όπου φαίνεται να έχουν λάβει υπέρογκα ποσά από το Δημόσιο και παρά τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης για έλλειψη δημοσιονομικού περιθωρίου για κοινωνικές παροχές, να δίνει χρήματα σε ημέτερους. Ο Υπουργός ερωτάται, εάν είναι πολιτικά ορθό να λαμβάνουν bonus πρόσωπα που είναι προσωπικές επιλογές των Υπουργών και σε ποιές ενέργειες είναι διατεθειμένος να προχωρήσει, ώτσε να μην διεγείρει το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών σε μια περίοδο κρίσης.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα