Βουλή: Μόνος εναντίον όλων βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Βουλή: Μόνος εναντίον όλων βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ολομέλεια της Βουλής Eurokinissi

Να ανατρέψει την εικόνα μιας κυβέρνησης που βάλλεται από σύσσωμη την αντιπολίτευση προσπάθησε στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός.

Μόνος εναντίον όλων σήμερα στην Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού στο μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης βρέθηκε στο επίκεντρο της κριτικής από τον Αλ.Τσίπρα, την Φ.Γεννηματα, τον Δ.Κουτσούμπα και τον Γ.Βαρουφάκη. Η συνθήκη αυτή φαίνεται ότι έγινε αντιληπτή και από την Νέα Δημοκρατία. Κάτι που φάνηκε στην τριτολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπου επιχείρησε να αντιστρέψει τις εντυπώσεις αλλά και να αναιρέσει την ανακοίνωσή του για πρόστιμο 500 ευρώ στις παραβάσεις των μέτρων για την πανδημία.

Άλλο ΣΥΡΙΖΑ – άλλο ΚΙΝ.ΑΛ

Αίσθηση προκάλεσε η επιλογή του πρωθυπουργού να δηλώσει πώς θα εστιάσει τις απαντήσεις του στην τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά και όχι σε αυτή του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα. Όπως μάλιστα σχολίασε χαρακτηριστικά η συζήτηση απέδειξε ότι η ποιότητα του αντιπολιτευτικού λόγου του κάθε κόμματος δεν είναι ανάλογη του μεγέθους του. Μάλιστα η αναφορά αυτή προκάλεσε τα χειροκροτήματα των βουλευτών που κάθονταν στα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κ.Μητσοτάκης επανήλθε στο θέμα με αφορμή την επιστρεπτέα προκαταβολή λέγοντας πως υπάρχουν «διαφορές ανάμεσα στην αριστερά και την κεντροαριστερά». Σημείωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ λέει όλη η επιστρεπτέα, μη επιστρεπτέα. Η κ.Γεννηματά λέει κάτι διαφορετικό να ρυθμιστεί το ζήτημα με βάση την ζημιά που έχει η κάθε επιχείρηση». Παρόλα αυτά δεν ανέλαβε καμία δέσμευση για τα μέτρα που τελικά η κυβέρνηση θα εισηγηθεί. Ζήτησε πάντως από τον ΣΥΡΙΖΑ «να μην καλλιεργούμε μία λογική μη πληρωμών»

Οι ειδήσεις

Οι «ειδήσεις» που προέκυψαν από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού, αφορούσαν το άνοιγμα του λιανεμπορίου αφού δήλωσε θετικός στο άνοιγμα των καταστημάτων με την μέθοδο click away. Κατά την διάρκεια της συζήτησης μάλιστα προέκυψε και η σύμφωνη γνώμη (κατά πλειοψηφία) της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, οπότε ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το μέτρο θα ισχύσει απευθύνοντας «έκκληση για πρόσθετη προσοχή». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως ξεκαθάρισε ότι οποιοδήποτε μέτρο μπορεί να αποσυρθεί ανά πάσα στιγμή αναλόγως των επιδημιολογικών εξελίξεων. Η δεύτερη είδηση αφορούσε την αύξηση των προστίμων στα 500 που προκάλεσε αντιδράσεις από όλα τα κόμματα. Αντιλαμβανόμενος το κλίμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι «είμαι διατεθειμένος να κρατήσω το πρόστιμο στα 300 ευρώ για μία εβδομάδα». Επίσης ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παράταση των επιδομάτων ανεργίας για 2 μήνες και την επιδότηση ενοικίου των επαγγελματιών για 1 μήνα. Τέλος ο Κ.Μητσοτάκης ήταν επικριτικός απέναντι στον Κυριάκο Βελόπουλο καταλογίζοντας του πρόθεση ψηφοθηρίας με «αντι-εμβολιαστικό» λόγο.

Ο Αλέξης Τσίπρας

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, απέδωσε τα αρνητικά – όπως εκτίμησε – αποτελέσματα της πολιτικής για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε δύο παράγοντες: Τον πολιτικό αρχικά, που –όπως είπε – είναι οι ιδεολογικές εμμονές της κυβέρνησης εναντίον το δημόσιου χώρου άρα και της δημόσιας υγείας. Επίσης καταλόγισε αποτυχία στο επιτελικό κράτος της κυβέρνησης αποδίδοντας στην Ν.Δ ανικανότητα διαχείρισης της κατάστασης. Άσκησε και προσωπική κριτική στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη επισημαίνοντας ότι εμφανίστηκε στην Βουλή με αλαζονικό ύφος, στηλιτεύοντας ιδιαίτερα την πρωτολογία του πρωθυπουργού και την χρήση γραπτών διαγραμμάτων ενώ το ζήτημα που διακυβεύεται είναι ανθρώπινες ζωές. Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε την παρουσία του πρωθυπουργού ως αρνητική τονίζοντας ότι δεν εμπνέει εμπιστοσύνη στους πολίτες. Εκτίμησε παράλληλα ότι ο Κ.Μητσοτάκης εμφανίστηκε εκνευρισμένος και επιτιθέμενος στην αντιπολίτευση, δίχως παράλληλα να δώσει απαντήσεις στις σοβαρές προτάσεις που κατατέθηκαν. Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας αναγνώρισε την συμβολή και των υπολοίπων κομμάτων της αντιπολίτευσης στο να βρεθεί λύση στην κυβερνητική πολιτική την οποία θεώρησε αδιέξοδη. Επίσης ο Α.Τσίπρας δεν έκρυψε την ενόχλησή του για τον απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο ο Κ.Μητσοτάκης αντιμετώπισε την πρόταση για να «σπάσουν» οι πατέντες των εμβολίων ώστε να παραχθούν σε ταχύτερους ρυθμούς. Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ απέδωσε διατήρηση του προστίμου στα 300 ευρώ που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη έντονη κριτική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης

Με σαφή προσανατολισμό την κριτική προς την κυβέρνηση εμφανίστηκε η Φώφη Γεννηματα. Κατηγόρησε μάλιστα τον Κυριάκο Μητσοτάκη λέγοντας ότι το ΚΙΝ.ΑΛ καταθέτει προτάσεις που αρχικά η κυβέρνηση αγνοεί, όμως στην συνέχεια εξαναγκάζεται στην εφαρμογή τους.

Ευθέως κοινωνικοποίηση της πατέντας των φαρμάκων ζήτησε στην δευτερολογία ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας σημειώνοντας ότι μόνον έτσι μπορεί όντως να λειτουργήσει ως δημόσιο αγαθό. Πρόσθεσε μάλιστα σκωπτικά ότι «εμείς δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ» και σε αυτό το θέμα το ΚΚΕ τοποθετείται ευθέως.

Στο στόχαστρο του πρωθυπουργού βρέθηκε ο Γιάννης Βαρουφάκης, για πολλοστή φορά σε συζήτηση πολιτικών αρχηγών για τα γεγονότα το καλοκαιριού του 2015. Ανταπάντησε λέγοντας ότι καλεί την κυβέρνηση οποτεδήποτε θέλει να ανοίξει η συζήτηση για την τότε χρεοκοπία της χώρας. Αν όχι «καλύτερα να σιωπάτε» σημείωσε ο γραμματέας του Μέρα 25.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version