Υποκλοπές: Υπό το βάρος των εξελίξεων η κυβέρνηση ανοίγει την Βουλή μία εβδομάδα νωρίτερα

Εικόνα από τη Βουλή
Εικόνα από τη Βουλή EUROKINISSI

Δεκτό το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα έκανε ο Κωνσταντίνος Τασούλας, για επαναφορά της Ολομέλειας. Στις 22 Αυγούστου επανέρχεται η Ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση των αρχηγών για τις υποκλοπές.

Το αίτημα που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας για διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής, στον απόηχο των πολιτικών εξελίξεων και του σκανδάλου των υποκλοπών, έκανε δεκτό ο Κωνσταντίνος Τασούλας.

Η Βουλή θα ανοίξει νωρίτερα, στις 22 Αυγούστου, ενώ η Ολομέλεια είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 31 Αυγούστου.

Την απόφαση έκανε γνωστή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, με την εξής ανακοίνωση:

"Η κυβέρνηση επιδιώκει να γίνει με σοβαρότητα ό,τι απαιτείται σε θεσμικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο για τη διερεύνηση της υπόθεσης της νόμιμης επισύνδεσης στο τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη. Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε την Κυβέρνηση για το αίτημα του κ. Τσίπρα για τη διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής και τον ορισμό έκτακτης συζήτησης προ ημερησίας διάταξης για το θέμα αυτό στην Ολομέλεια.

Η κυβέρνηση συμφωνεί στην επίσπευση του ανοίγματος της Βουλής στις 22 Αυγούστου και τον ορισμό της συζήτησης αυτής εντός εκείνης της εβδομάδας. Σημειώνεται ότι η Ολομέλεια της Βουλής είχε αρχικά προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 31 Αυγούστου".

Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον πρόεδρο της Βουλής τη διακοπή των θερινών διακοπών της Βουλής προκειμένου να υπάρξει άμεσα προ – ημερησίας διάταξης συζήτηση για το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ο Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο της Βουλής και του ανέπτυξε ένα συγκεκριμένο σκεπτικό βάσει του οποίου ζήτησε να συνεδριάσει άμεσα η Ολομέλεια του Σώματος. Μάλιστα σημείωσε ότι πρέπει να διεξαχθεί συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών και για τον λόγο αυτό ενημέρωσε τον Κώστα Τασούλα για το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να διεξαχθεί προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση με αντικείμενο την δράση της ΕΥΠ.

Αξίζει να επισημανθεί ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει την συγκεκριμένη θεσμική δυνατότητα. Επίσης σημαντικό στοιχείο είναι πως οι διακοπές της Βουλής συνιστούν μια άτυπη κατάσταση μια και δεν έχουν ενεργοποιηθεί τα τμήματα διακοπών της Βουλής, γνωστότερα ως «θερινά τμήματα».

Μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει στην επιστολή του πως «η πολιτική ζωή της χώρας βιώνει μια από τις κρισιμότερες στιγμές της στη Μεταπολιτευτική περίοδο» και «ο Πρωθυπουργός εκμεταλλευόμενος το ότι διάγουμε περίοδο θερινών διακοπών επιχείρησε να αποφύγει την αναγκαία διαδικασία εκτενούς και δημόσιας λογοδοσίας στο χώρο που είναι το φυσικό περιβάλλον αυτής, δηλαδή στη Βουλή και επέλεξε να απευθύνει διάγγελμα μέσω βιντεοσκοπημένης εξαγγελίας με προετοιμασμένο κείμενο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε στον Κώστα Τασούλα πως το άνοιγμα της Βουλής συνιστά το «αυτονόητο δημοκρατικό του καθήκον».

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον κύριο Τασούλα να ανταποκριθεί στο αυτονόητα δημοκρατικό του καθήκον να διευκολύνει να ασκηθούν το συντομότερο όλες οι αρμοδιότητες της νομοθέτησης και του κοινοβουλευτικού ελέγχου και εκτάκτως να ορίσει προ ημερησίας συζήτηση.

Η επιστολή του Αλέξη Τσίπρα στον Κώστα Τασούλα έχει ως εξής:

«Κύριε Πρόεδρε,

Η πολιτική ζωή της χώρας βιώνει μια από τις κρισιμότερες στιγμές της στη Μεταπολιτευτική περίοδο.

Μετά από ορυμαγδό αποκαλύψεων αναδεικνύεται ότι η υπαγόμενη διοικητικά υπό τον πρωθυπουργό Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, αντί να επικεντρώνεται απολύτως στην αντιμετώπιση των πραγματικών προκλήσεων εθνικής ασφάλειας της χώρας, είχε αναλάβει να φέρει εις πέρας σειρά παρακολουθήσεων μέσω άρσης απορρήτου επικοινωνιών ανθρώπων που αποτελούσαν στόχους με πολιτικό ενδιαφέρον για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Μάλιστα, όχι τυχαία τα ίδια πρόσωπα την ίδια περίοδο έπεσαν θύματα κατασκοπευτικού λογισμικού.

Σήμερα δεν μπορεί κανείς να πει με ασφάλεια πόσοι και ποιοι, πολιτικοί, δημοσιογράφοι ή άλλοι πολίτες, βρέθηκαν στο επίκεντρο του κατασκοπευτικού ενδιαφέροντος και υπέστησαν παρακολούθηση με άρση του απορρήτου τους, ποιοι εκτέλεσαν αυτές τις πράξεις, με τι σκοπό και με ποια ανταλλάγματα.

Ο Πρωθυπουργός εκμεταλλευόμενος το ότι διάγουμε περίοδο θερινών διακοπών επιχείρησε να αποφύγει την αναγκαία διαδικασία εκτενούς και δημόσιας λογοδοσίας στο χώρο που είναι το φυσικό περιβάλλον αυτής, δηλ. στη Βουλή και επέλεξε να απευθύνει διάγγελμα μέσω βιντεοσκοπημένης εξαγγελίας με προετοιμασμένο κείμενο.

Παράλληλα, εξήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία που θα στηριχθεί σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, προφανώς για να αποφύγει και πάλι, άμεσα, στον πλέον κρίσιμο πολιτικά χρόνο, τον έλεγχο στον οποίο θα τον υπήγαγε η αντιπολίτευση.

Ενόψει του ότι την περίοδο αυτή η Βουλή τελεί σε καθεστώς άτυπης μη λειτουργίας της Ολομέλειας και των Τμημάτων της λόγω θερινών διακοπών και ενόψει του ότι ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επιθυμούμε άμεσα να πέσει φως σε όσα έχουν συμβεί με την ύψιστη διαλογική διαδικασία κριτικού ελέγχου και συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, σας καλώ να διακόψετε άμεσα τις θερινές διακοπές, προκειμένου να μπορέσει να συνεδριάσει η Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων.

Σας ζήτω να ανταποκριθείτε στο αυτονόητο δημοκρατικό σας καθήκον να διευκολύνετε να ασκηθούν το συντομότερο όλες οι αρμοδιότητές της νομοθέτησης και του κοινοβουλευτικού ελέγχου, και εκτάκτως να ορίσετε συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης για το θέμα της παρακολούθησης πολιτικών και δημοσιογράφων από την υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό ΕΥΠ.

Με εκτίμηση

Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης

Αλέξης Τσίπρας»

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βουλή, Αλέξης Τσίπρας, Κωνσταντίνος Τασούλας, Υποκλοπές, Γιάννης Οικονόμου
SHARE:

24Media Network