Βουλή: Ζήτημα αντισυνταγματικότητας θέτει το Επιστημονικό Συμβούλιο

Βουλή: Ζήτημα αντισυνταγματικότητας θέτει το Επιστημονικό Συμβούλιο

Στην έκθεσή του εγείρει ζητήματα για τις περικοπές σε συντάξεις και ειδικά μισθολόγια. Αιτήσεις αντισυνταγματικότητας του πολυνομοσχεδίου από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ

Ζήτημα αντισυνταγματικότητας των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου που επιφέρουν περικοπές σε συντάξεις και στα ειδικά μισθολόγια εγείρει στην ογκωδέστατη έκθεσή του το επιστημονικό συμβούλιο της Βουλής.

Με μία έκθεσή 62 σελίδων, ίσως την εκτενέστερη που έχει καταθέσει ποτέ, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής θέτει ευθέως το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας σειράς διατάξεων του πολυνομοσχεδίου ενώ θέτει στο μικροσκόπιο και το επίμαχο άρθρο 15 με το οποίο διαχωρίζεται ο χρόνος και ο τρόπος εφαρμογής των μέτρων και των αντιμέτρων.

Ειδικότερα, η έκθεση διερωτάται εάν οι νέες περικοπές στις συντάξεις «διαταράσσουν τη δίκαιη ισορροπία που πρέπει να υφίσταται μεταξύ αφενός της προσβολής της σύνταξης ως περιουσιακού αγαθού» και αφετέρου του δημοσίου συμφέροντος. Επίσης, διερωτάται αν οι προτεινόμενες περικοπές στις συντάξεις οδηγούν «σε πτώση του βιοτικού επιπέδου κατηγοριών συνταξιούχων» σε τέτοιο επίπεδο που θα συνιστούσε «προσβολή της αξιοπρέπειάς τους». Υπογραμμίζει μάλιστα τόσο την έκταση των περικοπών (18% σε ορισμένες κατηγορίες) όσο και το σωρευτικό αποτέλεσμά τους. Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής υπενθυμίζει πάντως ότι ανάλογα ζητήματα είχαν προκληθεί σε όλους τις προηγούμενες περικοπές που είχαν επιβληθεί στις συντάξεις από τα Μεσοπρόθεσμα Προγράμματα και τους Μνημονιακούς νόμους.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής θέτει όμως ανάλογα ζητήματα και για τις περικοπές στα ειδικά μισθολόγια (ένστολοι, πανεπιστημιακοί, κατηγορίες μισθωτών του ΕΣΥ). Ειδικότερα, η έκθεση αναγνωρίζει ότι οι μειώσεις λαμβάνονται για την αντιμετώπιση της μισθολογικής κρίσης  αλλά σημειώνει ότι δεν μπορούν να δικαιολογηθούν και ότι αντίκεινται σε δικαστικές αποφάσεις. «Δημιουργείται προβληματισμός ως προς το εάν με την προτεινόμενη αναμόρφωση των ειδικών μισθολογίων» επιτυγχάνεται η πλήρης και επαρκής προσαρμογή σε δικαστικές αποφάσεις, σημειώνει η έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας.

Η Έκθεση ενίσταται όμως και για το άρθρο 15 στο οποίο διαχωρίζονται τα μέτρα από τα αντίμετρα ως προς την ψήφισή τους. Ειδικότερα το Επιστημονικό Συμβούλιο εκτιμά ότι το συγκεκριμένο άρθρο δεν είναι σύμφωνο με το Σύνταγμα διότι «περιγράφει απλώς» τα αντίμετρα χωρίς να τα ρυθμίζει λεπτομερώς.

Αιτήματα αντισυνταγματικότητας από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τον ανεξάρτητο Γ. Καρρά

Βασιζόμενα στις ενστάσεις της έκθεσης τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν αίτηση αντισυνταγματικότητας επί σειράς διατάξεων του νομοσχεδίου. Από την πλευρά της ΝΔ κατέθεσε σχετική αίτηση ο Μ. Βορίδης, από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ ο Ανδρ. Λοβέρδος ενώ αντίστοιχο αίτημα κατέθεσε και ο ανεξάρτητος Γ. Καρράς που προέρχεται από την Ένωση Κεντρώων. Τα αιτήματα θα συζητηθούν σήμερα στη Βουλή και θα ακολουθήσει ψηφοφορία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα