Βούτσκοβιτς: Οι Σέρβοι θυμούνται την επέμβαση του ΝΑΤΟ και καταλαβαίνουν τους Ουκρανούς 

Βούτσκοβιτς: Οι Σέρβοι θυμούνται την επέμβαση του ΝΑΤΟ και καταλαβαίνουν τους Ουκρανούς 

Η διευθύντρια του Ιδρύματος “Κέντρο για τη Δημοκρατία” εκτιμά ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επιταχύνει την ένταξη των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ και εξηγεί πως βλέπει η Σερβία τη σύγκρουση 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία κυριαρχεί εφέτος στις συζητήσεις στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών καθώς ο νέος ψυχρός πόλεμος της Δύσης με τη Ρωσία έχει πολλαπλές γεωπολιτικές και οικονομικές επιπτώσεις.

Ιδιαίτερα όμως επηρεάζει και την ευρύτερη γειτονιά μας, τα Βαλκάνια, τα οποία την τελευταία 30ετία κοιτάζουν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και ίσως η σύγκρουση να φέρει πιο κοντά στις Βρυξέλλες και τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, που ακόμη δεν είχαν γίνει μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, καθώς η ΕΕ θέλει να αποτρέψει την περαιτέρω διείσδυση και επιρροή της Μόσχας σε αυτές.

Η Σερβία είναι μία από τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων που δρομολογούν την ένταξη τους στην ΕΕ, αλλά και μία από τις χώρες όπου η Ρωσία ενδιαφέρεται να έχει επιρροή. Η διευθύντρια του Ιδρύματος “Κέντρο για τη Δημοκρατία”, Νατάσα Βούτσκοβιτς, που βρίσκεται στην Ελλάδα με αφορμή το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, μίλησε στο News24/7 για το πως ο πόλεμος στην Ουκρανία αλλάζει το χάρτη και στα Βαλκάνια.

Η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών Βαλκανίων, αλλά η διαδικασία ένταξης τους καθυστερεί. Στο ερώτημα γιατί συμβαίνει αυτό, η κ.Βούτσκοβιτς απαντά:

“Η διαδικασία ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ έχει καθυστερήσει για ορισμένους λόγους. Πρώτον, οι μεταρρυθμίσεις στα Δυτικά Βαλκάνια θα γίνουν πιο γρήγορες, ιδιαίτερα πολύ πιο γρήγορες στον τομέα του κράτους δικαίου και της καταπολέμησης της διαφθοράς. Δεύτερον, η εστίαση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια μειώθηκε σημαντικά την εποχή του Brexit και της μεταναστευτικής κρίσης. Αυτό άνοιξε το χώρο και τις ευκαιρίες για άλλους διεθνείς παράγοντες να είναι περισσότερο παρόντες στα Δυτικά Βαλκάνια”.

Η κ.Βούτσκοβιτς σημειώνει επίσης ότι: “Προκειμένου να τονωθεί εκ νέου η διαδικασία προσχώρησης των υποψηφίων χωρών, και με πρωτοβουλία του Προέδρου Μακρόν, η ΕΕ αποφασίζει να εισαγάγει νέα μεθοδολογία στη διαδικασία προσχώρησης. Χρειάστηκε αρκετός χρόνος για να αναπτύξει η ΕΕ τη νέα μεθοδολογία, η οποία, ομαδοποιώντας μερικά αλληλένδετα κεφάλαια διαπραγματεύσεων με νέο τρόπο, υποτίθεται ότι θα επιταχύνει τη διαδικασία. Αυτή η νέα μεθοδολογία εφαρμόζεται τώρα για τις χώρες που έχουν ξεκινήσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, δηλαδή τη Σερβία και το Μαυροβούνιο.

Είναι υψίστης σημασίας να ανοίξουν νέες ομάδες, καθώς αυτό στέλνει πάντα θετικά μηνύματα στους πολίτες και αποκαθιστά την εμπιστοσύνη στη διαδικασία ολοκλήρωσης στην ΕΕ. Αν και αναμενόταν ότι θα ανοίξουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, αυτή η απόφαση αναμένεται ακόμη. Βλέπουμε ότι η στάση της Βουλγαρίας απέναντι στη Βόρεια Μακεδονία το έχει παρατείνει περαιτέρω και αυτό δεν θεωρείται καλή πρακτική.”

Ερωτηθείσα εάν, υπό το φως των τελευταίων εξελίξεων με τον πόλεμο στην Ουκρανία, πιστεύει ότι το ευρωπαϊκό όραμα παραμένει ζωντανό για τα Δυτικά Βαλκάνια, η κ.Βούτσκοβιτς είναι αισιόδοξη.

“Είμαι πεπεισμένη ότι ειδικά τώρα που έχουμε πόλεμο στην Ουκρανία η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων θα ενισχυθεί με συγκεκριμένα άμεσα βήματα. Στην περιοχή ελπίζουμε ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τις υποψήφιες χώρες θα επιταχυνθούν και ότι θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία καθώς και ότι θα υπάρξει πρόοδος στην επίλυση των εναπομεινάντων ανοιχτών ζητημάτων στην περιοχή.”

Η Σερβία είναι μια ευρωπαϊκή χώρα που έζησε τον πόλεμο αρκετές δεκαετίες πριν από την Ουκρανία. Ποια είναι όμως η κοινή γνώμη στη Σερβία για τον πόλεμο στην Ουκρανία;

“Η κοινή γνώμη στη Σερβία για τον πόλεμο στην Ουκρανία είναι αρκετά περίπλοκη.Υποστηρίχθηκε η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και η ψήφος της Σερβίας στη Συνέλευση του ΟΗΕ, συντάχθηκε μαζί με αυτή όλων των άλλων κρατών που καταδίκασαν τον πόλεμο. Η αρχή της εδαφικής ακεραιότητας είναι βασική αρχή στις διεθνείς σχέσεις και στη Σερβία αναμένεται ότι αυτή η αρχή θα τηρηθεί σε όλες τις περιπτώσεις”, σημειώνει η κ.Βούτσκοβιτς.

Τονίζει επίσης ότι: “Οι Σέρβοι πολίτες θυμούνται την επέμβαση του ΝΑΤΟ στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατίας, γεγονός που τους δίνει τη δυνατότητα να καταλάβουν απόλυτα τους φόβους, τις προκλήσεις και συναισθήματα των Ουκρανών.” Και υπενθυμίζει ότι: “Όπως και άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής, η Σερβία άνοιξε τα σύνορά της στους πρόσφυγες από την Ουκρανία.”

Η κ.Βούτσκοβις επισημαίνει ότι: “Ο σερβικός λαός νιώθει κοντά τόσο τους Ουκρανούς όσο και τους Ρώσους, λόγω των παραδοσιακών δεσμών, του πολιτισμού και της ιστορίας και ελπίζει ότι ο πόλεμος θα τερματιστεί σύντομα με μια βιώσιμη διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης.

Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την 100% εξάρτηση της χώρας από τον ρωσικό ενεργειακό εφοδιασμό που επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση χειρίστηκε το ζήτημα των κυρώσεων μέχρι στιγμής. Ταυτόχρονα, η πλειοψηφία των πολιτών υποστηρίζει την πορεία της Σερβίας προς την ΕΕ και θα ήθελε να δει πρόοδο στη διαδικασία ένταξης.”

Στο ερώτημα εάν φοβάται το ενδεχόμενο ενός νέου Ψυχρού Πολέμου ή ακόμα και μιας ευρύτερης στρατιωτικής σύγκρουσης, η κ.Βούτσκοβιτς σχολιάζει:

“Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν ο πόλεμος στην Ουκρανία θα τελειώσει σύντομα ή θα είναι μια διαρκής κρίση. Αυτό που με ανησυχεί είναι η εντύπωση που παρουσιάζουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ότι δεν υπάρχει επαρκής υποστήριξη για την ειρηνευτική διαδικασία.

Εάν ο πόλεμος στην Ουκρανία διαρκέσει πολύ, μπορεί να δημιουργήσει άλλη μια κρίση ως ντόμινο. Οι λαοί των Δυτικών Βαλκανίων ανησυχούν βεβαίως πολύ με αυτή την προοπτική. Ελπίζω ότι η ΕΕ θα καταφέρει να αποθαρρύνει όλους εκείνους που θα προσπαθούσαν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή.”

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα