Ξανθός: Δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μένουν 6.500 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί εκτός ΕΣΥ

Ξανθός: Δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μένουν 6.500 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί εκτός ΕΣΥ
Ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός eurokinissi

Ευθύνες στην κυβέρνηση για προσπάθεια υποβάθμισης της κρισιμότητας της κατάστασης καταλογίζει ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός από τη Θεσσαλονίκη.

Ενώ η χώρα βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση της πανδημίας και ζει μια υγειονομική τραγωδία, η κυβέρνηση προσπαθεί να υποβαθμίσει το μέγεθος της δυσκολίας και την κρισιμότητα της κατάστασης, δήλωσε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός, πρώην υπουργός Υγείας από τη Θεσσαλονίκη, αποδίδοντάς της πολιτικές ευθύνες.

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον κ.Ξανθό, επισκέφτηκε σήμερα το ΕΚΑΒ, την 4η Τοπική Ομάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) Χαριλάου και το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, με σκοπό την άμεση ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατεί.

Σε δηλώσεις που έκανε στους δημοσιογράφους, ο κ. Ξανθός σημείωσε ότι η κυβέρνηση προβάλλει ως μόνη διέξοδο την επιτάχυνση των εμβολιασμών, πράγμα που όπως είπε δεν αρκεί την παρούσα στιγμή, καθώς εκτός από τους εμβολιασμούς χρειάζεται αποσυμφόρηση των δημόσιων νοσοκομείων, με σχέδιο ανάληψης ευθύνης για περιστατικά Covid με οργανωμένο τρόπο, και από τον ιδιωτικό τομέα. Σημείωσε ακόμη ότι τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια της Θεσσαλονίκης δεν έχουν εμπλακεί στη φροντίδα ασθενών με κορονοϊό, όπως δεν έχει εμπλακεί ενεργά και το 424 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Επισήμανε ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια να μένουν οι 6500 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί εκτός συστήματος υγείας, λόγω της αναστολής και ότι μπορούν να επιστρέψουν με αυξημένα μέτρα ασφαλείας.

«Θεωρούμε ότι είναι ηθική και επαγγελματική υποχρέωση των εργαζομένων στο σύστημα υγείας, αυτών που φροντίζουν ευπαθείς ομάδες και ευάλωτους συνανθρώπους μας να είναι εμβολιασμένοι. Εμείς δεν υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά τους στον μη εμβολιασμό, υπερασπιζόμαστε όμως το δικαίωμά τους στην εργασία, στην επιβίωση και αξιοπρέπεια. Τα μέτρα που σχετίζονται με την υποχρεωτικότητα πρέπει να είναι αναλογικά, δίκαια και να έχουν δικλείδες ασφαλείας που να διευκολύνουν και με έμμεσο τρόπο να οδηγούν στον σωστό στόχο, την καθολική κάλυψη» τόνισε ο κ. Ξανθός.

Παράλληλα επισήμανε ότι η κυβέρνηση, αντί να κάνει παρεμβάσεις αγωγής υγείας, αξιοποιώντας τους οικογενειακούς γιατρούς, τους επαγγελματίες υγείας της πρωτοβάθμιας φροντίδας, τις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», κάνοντας κατ΄οίκον εμβολιασμούς με πιο οργανωμένο τρόπο, επιλέγει να επιβάλει μέτρα τιμωρητικά, τα οποία ενισχύουν το αντιεμβολιαστικό αφήγημα, τον αρνητισμό και την αμφισβήτηση και την κρίση.

Ο κ.Ξανθός σημείωσε ότι το προσωπικό των δημόσιων νοσοκομείων χρειάζεται επειγόντως στήριξη με μέτρα και παρεμβάσεις, με αναβάθμιση των εργασιακών και μισθολογικών συνθηκών στο ΕΣΥ, το οποίο όπως είπε δεν είναι πλέον ελκυστικό, ειδικά για τους νέους γιατρούς και τους νέους επιστήμονες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα