Ξεκίνησαν τα ‘όργανα’ στον ΣΥΡΙΖΑ

Ξεκίνησαν τα ‘όργανα’ στον ΣΥΡΙΖΑ
Συνεδρίαση της Κεντρικής ΕΠιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Απανωτές συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου και των "53+" σήμερα, αλλά και της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αύριο συνθέτουν το σκηνικό στο δρόμο προς τη ψήφιση της συμφωνίας

Στο φουλ «ανάβουν οι μηχανές» στο Μέγαρο Μαξίμου με τους επιτελείς να προετοιμάζουν το έδαφος για την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός αναμένεται στη σημερινή κλειστή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου να αναπτύξει όλο  τον «καμβά» των επιχειρημάτων της κυβέρνησης στους υπουργούς, οι οποίοι θα κληθούν τις επόμενες ημέρες τόσο να υπερασπιστούν τη συμφωνία όσο και να τονώσουν το ηθικό των βουλευτών.

Το διάστημα που απομένει θεωρείται κρίσιμο και στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως έχουν να αντιμετωπίσουν τη σφοδρή κριτική της ΝΔ, η οποία αναμένεται να πιέσει και να κυνηγήσει το «λάθος» από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορούσε να προκαλέσει ένα αρνητικό κλίμα και ένα «άρωμα» αμφισβήτησης ενόψει της ψηφοφορίας στη Βουλή.

Η κριτική του Νίκου Φίλη με άρθρο του την ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ήρθε να θυμίσει σε αρκετά στελέχη πως ο προβληματισμός στην κοινοβουλευτική ομάδα είναι δεδομένος ειδικά για όλους όσοι το τελευταίο διάστημα είχαν κινηθεί επικριτικά απέναντι σε επιλογές του Μαξίμου.

Είναι σαφές πως στην Ηρώδου Αττικού, όλο το επόμενο διάστημα, αναμένεται να ενισχύσουν  το «οπλοστάσιο» των επιχειρημάτων των βουλευτών, αλλά και να δημιουργήσουν ένα συνολικό αφήγημα που θα απαντά σε όποιες αμφιβολίες υπάρχουν. Βασισμένοι σε όσα έχει πει έως τώρα ο πρωθυπουργός η ρητορική της κυβέρνησης αναμένεται να εστιαστεί στην ανάδειξη των αντιμέτρων, στη δέσμευση πως κανέναν μέτρο δεν θα εφαρμοστεί αν δεν υπάρξει ελάφρυνση του χρέους, αλλά και στο ότι η ψήφιση της συμφωνίας πέρα από «εξιτήριο» για το μνημόνιο θα αποτελέσει και το «βασικό μοχλό» πίεσης σε Βερολίνο και ΔΝΤ για το ζήτημα του χρέους.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται  το προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας να συγκροτήσει  και τον κατάλογο των ομιλητών που θα κληθούν να υπερασπιστούν  τη συμφωνία κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Κομβική θεωρείται η συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνει στις  11 το πρωί της Παρασκευής με τους «53+» να ετοιμάζουν με τη σειρά τους τη γραμμή που θα ακολουθήσουν. Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της τάσης στην οποία θα συμμετέχουν και οι βουλευτές που συντάσσονται με αυτή. Στέλεχος των «53+» εξέφραζε στο  NEWS 247 τον προβληματισμό του για τις περικοπές στις συντάξεις τις οποίες χαρακτήριζε οριζόντιες χωρίς προστασία των χαμηλών οικονομικά στρωμάτων.

Βουλευτής που ανήκει στην κίνηση επεσήμανε στο NEWS 247 πως «δεν θέλουμε και δεν μας αρέσει να υπάρχει η ρητορική του success story», συμπληρώνοντας πως «η διαπραγματευτική μας ομάδα έκανε ό,τι  είναι ανθρωπίνως δυνατόν, εάν αυτό είναι και επαρκές θα φανεί στην πράξη».

Σκεπτικισμός, «κούραση», αλλά και αισιοδοξία επικρατεί στην κοινοβουλευτική ομάδα με τα μέλη της μετά από τόσους μήνες να εμφανίζονται ανυπόμονα για την ολοκλήρωση της συνολικής συμφωνίας. Οι βουλευτές ετοιμάζουν τις ερωτήσεις του για την Παρασκευή που θα βρεθούν απέναντι στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Έφη Αχτσιόγλου. «Θέλουμε να μάθουμε πόσους συνταξιούχους αφορούν οι προσωπικές διαφορές και ποια θα είναι η απόκλιση», τόνιζε μέλος των «144» του ΣΥΡΙΖΑ, συμπληρώνοντας για τα εργασιακά, πως πρόβλημα για τις ομαδικές απολύσεις θα είναι η άρση του υπουργικού βέτο.

Η μεγαλύτερη ανησυχία στις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας αφορά το «θολό τοπίο» που υπάρχει γύρω από το θέμα του χρέους. «Το γεγονός ότι δεν θα ονομαστικοποιηθούν είναι κακό» μας έλεγε βουλευτής, ωστόσο ευελπιστούν σε μια συμφωνία μέσω μιας καλής διατύπωσης που θα ευνοεί όλες τις πλευρές.

Παρακολουθώντας και τις κινήσεις που υπάρχουν στην κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ από το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν πως η πλειοψηφία των «153» είναι συμπαγής και δεν θα υπάρξουν απρόοπτες εξελίξεις κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στη Βουλή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα