Αντιπαράθεση στη Βουλή για τα δεύτερα προαπαιτούμενα. Δείτε LIVE EIKONA

Αντιπαράθεση στη Βουλή για τα δεύτερα προαπαιτούμενα. Δείτε LIVE EIKONA
ΑΘΗΝΑ-ΒΟΥΛΗ-Συνεδρίαση των τεσσάρων αρμόδιων Επιτροπών της Βουλής, η συζήτηση του δεύτερου νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα μέτρα της συμφωνίας με τους εταίρους μνημόνιο 3.(EUROKINISSI-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Eurokinissi

"Κρας τεστ" για τον ΣΥΡΙΖΑ η ψήφιση του νέου πακέτου προαπαιτούμενων. Δείτε LIVE EIKONA

Με την αντιπαράθεση των εισηγητών των κομμάτων συνεχίζεται στη Βουλή η κοινή συνεδρίαση των τεσσάρων αρμόδιων Επιτροπών, για το νομοσχέδιο με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων: οι κυβερνητικοί εισηγητές υπεραμύνονται της ανάγκης άμεσης ψήφισης του νομοσχεδίου και κάνουν λόγο για μονόδρομο, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τις δυσκολίες εφαρμογής τους, οι εκπρόσωποι από ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ, ΠΑΣΟΚ, επικρίνουν την κυβέρνηση αλλά ξεκαθαρίζουν ότι θα στηρίξουν την εθνική προσπάθεια ενώ Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ εκφράζουν την πλήρη αντίθεση τους και να καταψηφίζουν επί της αρχής και επί των άρθρων.

Θετικός, αλλά ζητώντας χρόνο για να εξετάσει κατά πόσο μπορεί να προχωρήσει σε ορισμένες αλλαγές, όπως ζήτησε ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Δένδιας, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος.

«Η ψήφιση των νομοθετημάτων με τα προαπαιτούμενα, υπό την απειλή του grexit, είναι μονόδρομος για να αφήσουμε την πόρτα ανοιχτή και να παλέψουμε για να υπερασπιστούμε μια δίκαιη κοινωνική πολιτική. Υπάρχει άλλος δρόμος για το ΣΥΡΙΖΑ και είναι ο δρόμος της υπεράσπισης της κοινωνικής δικαιοσύνης», υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελος. Παράλληλα, έκανε λόγο για ανήθικη και αισχρή προπαγάνδα κατά του ΣΥΡΙΖΑ ενώ υποστήριξε ότι προσπάθεια του νομοθετήματος είναι η ισορρόπηση του τραπεζικού συστήματος και η διασφάλιση των ελλήνων πολιτών από τους πλειστηριασμούς και επιτέθηκε σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την καταστροφική όπως είπε, πολιτική τους. «Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Εμείς έχουμε ξεπεράσει τις βασικές συνειδησιακές μας αρχές για να σώσουμε την Ελλάδα που εσείς έχετε καταστρέψει. Δεν θα σας επιτρέψουμε να γυρίσετε πίσω», τόνισε ο κ. Φάμελος.

Για απαράδεκτο επαίσχυντο νομοσχέδιο που οδηγεί με το πιστόλι στο κρόταφο όπως είπε, την χώρα και τους έλληνες σε πλήρη υποταγή, έκανε λόγο η εισηγήτρια της Χρυσής Αυγής Δέσποινα Σβερώνη, ζητώντας την απόσυρση του. Η κ Σβερώνη υποστήριξε ότι είναι ένα νομοσχέδιο που εξυπηρετεί μόνο τις τράπεζες και όχι τους πολίτες, ενώ καυτηρίασε την τακτική της κυβέρνησης που οδηγεί όπως είπε στην κατάργηση του ρόλου της Βουλής.

Ο εισηγητής από το Ποτάμι Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι για πρώτη φορά όπως είπε, ενώθηκαν σε ένα τόσο μεγάλο ποσοστό που έφθασε στο 93% οι δικηγόροι εκφράζοντας την αντίθεση τους στο νομοσχέδιο που αφήνει εντελώς απροστάτευτους τους έλληνες απέναντι στους πλειστηριασμούς προς όφελος των τραπεζών. «Είναι αδιανόητο να νομοθετούμε με «φαστ τρακ διαδικασίες» και να είμαστε οι βουλευτές απλοί σχολιαστές για θέματα τόσο σοβαρά και ζωτικά για την ελληνική κοινωνία», επεσήμανε ο κ. Χατζηδημητρίου και κατέληξε: «Εμείς βάζουμε πλάτη, θα στηρίξουμε και θα ψηφίσουμε, αλλά οφείλουμε από εδώ και πέρα να συζητάμε με σοβαρότητα τόσο μείζονα θέματα».

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουος, μίλησε για κοκορομαχία και υποκρισία ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευσης. «Ως κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είστε πιστοί στην εξυπηρέτηση του κεφαλαίου αλλά προσπαθείτε να κρυφτείτε πίσω από δικαιολογίες ότι δήθεν θέλετε να σώσετε την πατρίδα. Τα ίδια λέγανε και οι άλλοι όταν φέρνανε τα προηγούμενα μνημονιακά μέτρα. Του καπιταλιστικού συστήματος και των συμφερόντων των μονοπολιακών ομίλων είστε υπηρέτες γι αυτό και είναι υποκριτικό να λέτε ότι πάτε να σώσετε τον ελληνικό λαό», σημείωσε ο κ. Καραθανασόπουλος.

«Είναι μια δύσκολη μέρα σήμερα, γιατί ερχόμαστε να αντιπαλέψουμε τη συνείδηση μας», επεσήμανε από την πλευρά του ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Νίκος Μαυραγάνης που υπεραμύνθηκε μεν του νομοσχεδίου, ωστόσο αναγνώρισε και τις δυσκολίες των μέτρων και τον αγώνα για αλλαγές που πρέπει να γίνει, όπως είπε.

Από την πλευρά του ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος επιτέθηκε στην κυβέρνηση κατηγορώντας την για υποκρισία καθώς όπως είπε, ενώ φέρνει μια συμφωνία για την οποία δηλώνει ότι είναι αποτέλεσμα πραξικοπήματος και δεν την πιστεύει, την ίδια ώρα καλεί την αντιπολίτευση να τη στηρίξει.

Την άμεση αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου προκάλεσε ο ισχυρισμός του κ. Λοβέρδου ότι «μόνο νομικά κατοχυρώνονται οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ, ωστόσο υπάρχει πρακτικό ζήτημα που σχετίζεται με την κεφαλαιακή επάρκεια των καταθέσεων».

«Κάποιοι λέγανε προεκλογικά και μετεκλογικά ότι θα φύγουμε από το ευρώ και βοήθησαν στο «back run». Μην μας ζητάτε λοιπόν το λόγο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

Η συζήτησή του στις επιτροπές εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το μεσημέρι και αναμένεται αμέσως μετά να εισαχθεί στην Ολομέλεια προκειμένου μέχρι τα μεσάνυχτα να έχει ψηφιστεί.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο πακέτο μέτρων είχαν καταψηφίσει 32 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ενώ 6 δήλωσαν παρόν και μία βουλευτής απουσίαζε από την ψηφοφορία.

Στο πλαίσιο αυτό χθες ο Αλέξης Τσίπρας, σε σύσκεψη με συνεργάτες του στο Μέγαρο Μαξίμου, υιοθέτησε αυστηρό ύφος απέναντι στους διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατ εξαίρεση παρέμβαση του προέδρου του ΔΣΑ

Κατ εξαίρεση παρέμβαση επέτρεψε να γίνει, λαμβάνοντας όπως είπε ο ίδιος υπόψη την συντριπτική πλειονότητα των δικηγορικών ενώσεων που αντιδρούν στις επείγουσες αλλαγές του κώδικα ποινικής δικονομίας, ο προεδρεύων του Σώματος Μιχάλης Κριτσωτάκης, δίνοντας το λόγο για να τοποθετηθεί από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Ολομελείας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος και πρόεδρος του ΔΣΑ, Βασίλης Αλεξανδρής.

Ο κ. Αλεξανδρής εμφανίστηκε έντονα επικριτικός για τις αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο στο κώδικα ποινικής δικονομίας κάνοντας λόγο για όρια συνταγματικότητας.

«Από το γενικό Λογιστήριο του κράτους έχει εντοπιστεί ότι από την εφαρμογή του θα παραχθεί ζημία σε βάρος του δημοσίου. Ένα τέτοιο λοιπόν νομοσχέδιο είναι προδήλως αντισυνταγματικό αφού επιφέρει ζημία σε βάρος του δημοσίου. Κατανοούμε την κατάσταση, προσβλέπουμε όμως σε λύση και ισορροπία για να επιτρέψει και στους πολίτες να ισορροπήσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξανδρής.

«Υπάρχει πράγματι κατάσταση επείγουσας ανάγκης. Όμως το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι γιατί δημιουργήθηκε; Γιατί πειθαναγκάζεται το ελληνικό κοινοβούλιο να ψηφίσει με αυτό τον τρόπο και κάτω από αυτές τις συνθήκες;» σημείωσε ο κ. Αλεξανδρής και πρόσθεσε:

«Το κρίσιμο θέμα δεν είναι αν ο κώδικας ποινικής δικονομίας είναι ή όχι μονομερής αλλά ότι είναι πρόβλημα των ελλήνων και της ελληνικής κοινωνίας.

Είναι ένα νομοσχέδιο που πέτυχε την συνολική αποδοκιμασία του δικηγορικού σώματος. Είναι ένα νομοσχέδιο που οδήγησε για πρώτο φορά σε συσπείρωση τις δικονομικές ενώσεις , που αποδοκιμάστηκε με ένα ποσοστό 93%.».

Ταυτόχρονα, ο κ. Αλεξανδρής μίλησε για αναλγησία σε ότι αφορά τους πλειστηριασμούς ,τονίζοντας ότι δίνει αποκλειστικό δικαίωμα στις τράπεζες να αποκτούν συμμετοχή στην διανομή του πλειστηριάζοντος.

«Απομακρυνθείτε από αυτό το σχήμα. Αποτελεί αποκρουστική εξαίρεση της έννομης ελληνικής και ευρωπαϊκή τάξης», επεσήμανε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα