Ξυδάκης για δραχμή: Δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού

Ξυδάκης για δραχμή: Δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει συζήτηση στη Βουλή, θέτοντας το ερώτημα “εάν θέσει ο Σόιμπλε το θέμα Grexit εμείς τι θα κάνουμε”. Προσωπικές απόψεις λέει η Κουμουνδούρου

Αναστάτωση προκάλεσε στην κυβέρνηση μία δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη περί συζήτησης στη Βουλή ακόμη και για το ενδεχόμενο δραχμής, από την οποία παίρνει ήδη διακριτικές αποστάσεις το Μαξίμου και η Κουμουνδούρου, τονίζοντας ότι πρόκειται για προσωπικές απόψεις.

Ο κ.Ξυδάκης μιλώντας στο Σκάι, αφού τόνισε ότι τα προληπτικά μέτρα που ζητούν οι δανειστές ακυρώνουν τη δημοκρατία, γιατί δε μπορεί μία κυβέρνηση να δεσμεύσει την επόμενη, πρότεινε να γίνει μία “άνευ προηγουμένου” συζήτηση στη Βουλή και στο ερώτημα εάν στο κέντρο αυτής της συζήτησης πρέπει να μπει και η παρουσία της χώρας στην ΕΕ, απάντησε ότι τα περασμένα χρόνια δαιμονοποιήθηκε οποιαδήποτε τέτοια κουβέντα.

Υπενθύμισε ότι ο ίδιος είχε πει στο Σκάι παλαιότερα (τον Ιούνιο του 2015) ότι “και επί δραχμής η Ελλάδα μεγαλούργησε, όχι λόγω της δραχμής, αλλά και το 1910, το 1920, το 1930, το 1960 κάτι έκανε. Μία χώρα υπήρχε 200 χρόνια, πριν μπούμε στο ευρώ κάπως ζούσαμε. Ζούσαμε και σε άλλες περιόδους”.

Ο κ.Ξυδάκης υποστήριξε ότι δε μπορεί να δαιμονοποιείται όποιος λέει μία τέτοια κουβέντα και να γίνεται σούργελο ιστορικά και εξέφρασε την άποψη πως: “Δεν υπάρχουν ταμπού όταν κουβεντιάζουμε για τη μοίρα και το μέλλον του λαού” και πως “πρέπει να βλέπουμε τα σενάρια και την ιστορική εμπειρία”.

Στο ερώτημα εάν είναι ώρα τώρα να ανοίξει τέτοια κουβέντα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε επίσης με ένα ερώτημα: “Εάν στην ανοίξουν οι άλλοι τι θα κάνεις; Όταν την ανοίγει ο Σόιμπλε;”

Κατηγόρησε μάλιστα το Γερμανό υπουργό Οικονομικών πως από το 1994 είχε δηλώσει ότι η Γερμανία θα παίξει ηγεμονικό ρόλο στην Ευρώπη, ενώ σχολίασε πως είναι εύκολο να λέει “κάποιος Τόμσεν” για μέτρα, διότι το Βερολίνο δε δέχεται την απομείωση χρέους, που είναι όπως είπε το μόνο σοβαρό πράγμα που ζητά το ΔΝΤ.

Ο κ.Ξυδάκης σημείωσε μάλιστα ότι ο ίδιος ψήφισε το μνημόνιο “γιατί υπήρχαν άλλα χειρότερα εκείνη τη στιγμή με εκβιασμούς”, αναφερόμενος στον εκβιασμό για Grexit.

Οι δηλώσεις περί συζήτησης για δραχμή είναι προσωπικές απόψεις, ξεκαθάριζαν κομματικά στελέχη, ενώ στην κυβέρνηση δεν έκρυβαν την ενόχληση τους για το άκαιρο της τοποθέτησης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα