Ξυδάκης: Ο πολιτισμός είναι ταυτότητα και μπορεί να παράξει πλούτο

Ξυδάκης: Ο πολιτισμός είναι ταυτότητα και μπορεί να παράξει πλούτο

Τι είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην εκπομπή "Πεζοί στον Αέρα" με την Ιωάννα Κλεφτόγιαννη και τη Φωτεινή Λαμπρίδη

Καλεσμένος στο Ραδιόφωνο 24/7 και την εκπομπή “Πεζοί στον Αέρα”  με την Ιωάννα Κλεφτόγιαννη και τη Φωτεινή Λαμπρίδη ήταν την Τρίτη ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην αν. Υπουργός Πολιτισμού ​και Εξωτερικών.

Σε σχέση με τον θόρυβο που δημιουργήθηκε γύρω από την απόσυρση του άρθρου 67 του νομοσχεδίου για τα πνευματικά δικαιώματα, για το οποίο αντέδρασαν εκτός από την αντιπολίτευση ο ίδιος και ο κος Φίλης, είπε:

“Η υπουργός προς τιμήν της απέσυρε το άρθρο το οποίο άφηνε παραθυράκια για την εκμετάλλευση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με αυτά τα ζητήματα. Το άρθρο άνοιγε τους ασκούς του Αιόλου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η αρχαιολογική υπηρεσία έχει κρατήσει ψηλά τον χαρακτήρα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Όσο για την απάντηση του υπουργείου μέσω δελτίου τύπου που με ρωτήσατε, θεωρώ ότι απαντήσεις εκτός βουλής δεν αρμόζουν στο κοινοβουλευτικό σύστημα”.

Αναφορικά με τα πνευματικά δικαιώματα και την ΑΕΠΙ ο κ. Ξυδάκης τόνισε ότι “το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε τώρα , μπήκε στη διαβούλευση τον Δεκέμβριο του ‘ 15. Διέταξα την έρευνα στην ΑΕΠΙ τις πρώτες 20 μέρες της υπουργίας μου. Άκουσα τους δημιουργούς που ανησυχούσαν. Έως τότε δεν είχε κάνει κάτι ανάλογο προηγούμενος υπουργός. Καθυστέρησε αρκετά.  Εκτός από το πόρισμα που έφερε στοιχεία στην επιφάνεια, και η επίτροπος η Κα Βλάχου παραδέχεται πως η εταιρεία είναι σε πολύ δυσμενή θέση. Έχει τεράστια ελλείμματα” και πρόσθεσε:

“Το νομοσχέδιο βάζει τάξη σε πολλά θέματα  και απαντάει σε ερωτήματα. Σε σχέση όμως με την ΑΕΠΙ, η κυβέρνηση πρέπει να σταθεί δίπλα στους δημιουργούς όχι μόνο για το δίκιο τους, αλλά για να αποκατασταθεί και η νομιμότητα και οι σχέσεις μεταξύ δημιουργών και χρηστών. Ο εισαγγελέας έχει αρκετά στοιχεία στα χέρια του, πιστεύω ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε εξελίξεις”.

Για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, είπε: “Δεν γνωρίζω για ποιο λόγο καθυστερεί. Είναι απλό πράγμα, σαν το αυγό του Κολόμβου. Ο πρώτος στόχος του υπ. πολιτισμού είναι να βοηθήσει να παραχθεί πλούτος και το ηλεκτρονικό εισιτήριο είναι ένας τρόπος. Έχουμε την εμπειρία από το εξωτερικό για το πως έχει λειτουργήσει το θέμα”.

Ερωτηθείς για το Μέγαρο Μουσικής και “για ποιο λόγο το νομοσχέδιο μιλάει για χρέος 50 εκατομμυρίων ενώ γνωρίζουμε πως με τα χρέη προς προμηθευτές αγγίζει τα 100″, ο κ. Ξυδάκης απάντησε:

“Εγώ κλήθηκα να χειριστώ την μετάβαση . Το ελληνικό δημόσιο από πρωτοεγγυητής  ενέλαβε το χρέος και την περιουσία. Γνωρίζουμε για τις υποχρεώσεις απέναντι στους εργολάβους, είναι ένα κρυφό χρέος και θα πρέπει να δοθεί μια λύση. Το Μέγαρο δεν μπορεί να πωληθεί ποιος θα το αγόραζε;”

Σε σχέση με το Ταμείο αλληλοβοήθειας, ο κ. Ξυδάκης τόνισε ότι “πρόκειται για ένα σκάνδαλο. Έχουμε κάνει αρκετοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ερώτηση, δεν απαντήθηκε και ο κος Μπαλτάς έκανε πρόσφατα επερώτηση στην υπουργό. Έχει έσοδα 3.5 εκατομμύρια τα οποία πηγαίνουν στους βρεφονηπιακούς σταθμούς των παιδιών των εργαζομένων στο υπουργείο. Δεν είναι σωστό δημόσιο χρήμα να πηγαίνει σε σωματεία. Υπήρξε μελέτη ενάμισι χρόνο πριν , έπρεπε να είχε προχωρήσει το θέμα αλλά ακόμα και ο έλεγχος δεν έχει ολοκληρωθεί”

Σε σχέση με την αυτοκριτική για το έργο του ως υπ. πολιτισμού:

“Χειρίστηκα άτσαλα την υπόθεση του Εθνικού αλλά είχα δίκιο θεσμικά και νομικά. Ήθελα να κάνω 20 διαχειριστικούς ελέγχους αλλά δεν είχα τον χρόνο και να αλλάξω το τοπίο στους εποπτευόμενους φορείς. Είναι η Αχίλλειος πτέρνα του υπουργείου. Παράγουν δημοσιότητα καλή και δυσμενή. Ήθελα να γίνονται διεθνής διαγωνισμοί για τον διορισμό των διευθυντών και να τους αναγκάσω να ακολουθούν τις διαδικασίες της διαύγειας. Επίσης να μπουν τα θεμέλια για να παράξει πλούτο αυτό το υπουργείο. Ο πολιτισμός είναι πηγή για την αυτοεκτίμησή μας, είναι ταυτότητα και μπορεί να παράξει πλούτο”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα