ΥΠΕΞ: Οι άνθρωποι στο Ιράν έχουν το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία

ΥΠΕΞ: Οι άνθρωποι στο Ιράν έχουν το δικαίωμα στην ειρηνική διαμαρτυρία
Στιγμιότυπο από διαμαρτυρία για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί AP

Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει τη βίαιη καταστολή στο Ιράν, τονίζοντας πως οι ειρηνικές διαμαρτυρίες αποτελούν αναφαίρετο δικαίωμα.

Στην δύσκολη κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες στο Ιράν αναφέρεται το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, σε ανακοίνωσή του.

Όπως σημειώνεται, «ευθυγραμμιζόμαστε πλήρως με τη δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου/Αντιπροέδρου Ζοζέπ Μπορέλ σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο Ιράν».

Η δήλωση του Μπορέλ αναφέρει:

«Την τελευταία εβδομάδα, μετά την κακοποίηση της Μαχσά Αμινί από την αστυνομία ηθών και τον θάνατό της ενώ ήταν υπό κράτηση, γυναίκες και άνδρες σε όλο το Ιράν άσκησαν το θεμελιώδες δικαίωμά τους να συγκεντρώνονται και να διαδηλώνουν. Ένας αυξανόμενος αριθμός αναφορών δείχνει ότι, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση, η ανταπόκριση των δυνάμεων ασφαλείας και της αστυνομίας του Ιράν στις διαδηλώσεις ήταν δυσανάλογη και είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια ζωών καθώς και μεγάλο αριθμό τραυματισμών. Η απόφαση να περιοριστεί αυστηρά η πρόσβαση στο Διαδίκτυο από τις αρμόδιες ιρανικές αρχές και να αποκλειστούν οι πλατφόρμες ανταλλαγής μηνυμάτων προκαλεί περαιτέρω ανησυχία, καθώς παραβιάζει κατάφωρα την ελευθερία της έκφρασης.

Για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της, η ευρεία και δυσανάλογη χρήση βίας εναντίον μη βίαιων διαδηλωτών είναι αδικαιολόγητη και απαράδεκτη. Οι άνθρωποι στο Ιράν, όπως και οπουδήποτε αλλού, έχουν το δικαίωμα να διαδηλώνουν ειρηνικά. Αυτό το δικαίωμα πρέπει να διασφαλίζεται σε κάθε περίπτωση.

Η ΕΕ και τα κράτη μέλη της προτρέπουν τις ιρανικές αρχές να τηρούν αυστηρά τις αρχές που κατοχυρώνονται στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα, στο οποίο το Ιράν είναι συμβαλλόμενο μέρος. Ως εκ τούτου, αναμένουμε από το Ιράν να σταματήσει αμέσως τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων και να εξασφαλίσει πρόσβαση στο Διαδίκτυο, καθώς και την ελεύθερη ροή πληροφοριών. Επιπλέον, αναμένουμε από το Ιράν να διευκρινίσει τον αριθμό των θανάτων και των συλληφθέντων, να απελευθερώσει όλους τους μη βίαιους διαδηλωτές και να παράσχει τη δέουσα διαδικασία σε όλους τους κρατούμενους. Επιπλέον, η δολοφονία της Μαχσά Αμινί πρέπει να διερευνηθεί δεόντως και οποιοσδήποτε αποδειχθεί υπεύθυνος για τον θάνατό της πρέπει να λογοδοτήσει. Λαμβάνουμε υπόψη τη δήλωση του Προέδρου του Ιράν ως προς αυτό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να εξετάζει όλες τις επιλογές που έχει στη διάθεσή της πριν από το επόμενο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, για να αντιδράσει για τη δολοφονία της Μαχσά Αμινί και τον τρόπο με τον οποίο οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας απάντησαν στις διαδηλώσεις που ακολούθησαν».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα