ΥΠΕΞ για Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: Καμία αξία το “μνημόνιο” του Ερντογάν

ΥΠΕΞ για Συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης: Καμία αξία το “μνημόνιο” του Ερντογάν
Λογότυπο του ΥΠΕΞ ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συστάσεις σε αυστηρούς τόνους απευθύνει το Υπουργείο Εξωτερικών στην τουρκική ηγεσία μετά το νέο μπαράζ δηλώσεων. Δημοσιεύτηκε ως νόμος του κράτους η συμφωνία.

“Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το “μνημόνιο” που υπέγραψε ο κ. Ερντογάν δεν έχει καμία αξία. Αξία θα είχε η Τουρκία να σταματήσει, επιτέλους, τις προκλητικές ενέργειες και να εργαστεί, με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, για την πρόοδο των σχέσεων μεταξύ των λαών της περιοχής”. Με τα παραπάνω το Υπουργείο Εξωτερικών απαντά στο μπαράζ των δηλώσεων της τουρκικής ηγεσίας που για ακόμη μία μέρα σήκωσαν ψηλά τους τόνους αναφορικά με τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.

Ερντογάν: Το μνημόνιο εστάλη στον ΟΗΕ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι το μνημόνιο εστάλη στα Ηνωμένα Έθνη προς επικύρωση. Μιλώντας σε εκδήλωση του κόμματός του, AKP, ο Ερντογάν επανέλαβε την προειδοποίηση ότι η Άγκυρα «θα χρησιμοποιήσει έως το τέλος τα δικαιώματά της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας».

Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε και στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην χθεσινή απέλαση του Λίβυου πρέσβη, κάνοντας λόγο για «κακή διπλωματική συμπεριφορά» από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

Τσαβούσογλου: Δεν θέλουμε πόλεμο, αλλά…

Στο ίδιο μήκος κύματος παραμένουν οι τοποθετήσεις του Μεβλούτ Τσαβούσουγλου αναφορικά με την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τα παρελκόμενα από τη συμφωνία που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, από την Ιταλία όπου βρίσκεται και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε “ότι η Τουρκία δεν θέλει να πολεμήσει με κανέναν αλλά αν πρέπει να προστατεύσω τα πλοία μου θα λάβω τα απαραίτητα μέτρα”.

Όπου πλοία, εννοείται ότι πρόκειται γι’ αυτά που φέρουν τα γεωτρύπανα για τις γεωτρήσεις που φέρονται να θέλουν να κάνουν οι Τούρκοι σε περιοχές πολύ κοντά στην Κρήτη.

Ο Τσαβούσογλου επέμεινε και στα περί συνεκμετάλλευσης των κοιτασμάτων φυσικού αερίου: “Έχουμε προτείνει να μην υπάρχουν μονομερείς δραστηριότητες στις έρευνες για το φυσικό αέριο όπως επίσης και την ίση κατανομή των εσόδων από τα κοιτάσματα. Η άλλη πλευρά όμως δεν επιθυμεί τη συνεργασία” σχολίασε αναφερόμενος στη στάση της Ελλάδας και της Κύπρου.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ, τόνισε ότι η Τουρκία δεν έχει πληροφόρηση ότι η Ελλάδα έχει ενεργοποιήσει τους S-300 στην Κρήτη αλλά έσπευσε να χαρακτηρίσει τη γενικότερη ελληνική στάση ως παιδαριώδη.

Νόμος του κράτους η συμφωνία

Στο μεταξύ, σε ισχύ τέθηκε από την Τουρκία το μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη, μετά τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Τουρκικής Κυβέρνησης, με το militaire.gr να δημοσιεύει το σχετικό έγγραφο.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία είχε κυρωθεί την περασμένη Πέμπτη από το κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version