Υπό ασφυκτική πίεση η κυβέρνηση. Αισιοδοξία και πάλι στο Μαξίμου

Υπό ασφυκτική πίεση η κυβέρνηση. Αισιοδοξία και πάλι στο Μαξίμου
Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, την Δευτέρα 11 Απριλίου 2016, στο Μέγαρο Μαξίμου. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Το «μαρτύριο του Σταυρού» αναμένεται να συνεχιστεί για τη κυβέρνηση και μετά το Πάσχα. Το Μαξίμου ήδη "χτίζει" τις συμμαχίες που θα οδηγήσουν στην απεμπλοκή και στο κλείσιμο της αξιολόγησης

Μέσα σε έναν «πυρετό» Ευρωπαϊκών διαβουλεύσεων, που φαίνεται πως οδήγησε στον ορισμό του Eurogroup της 9ης Μαΐου, βρίσκεται η κυβέρνηση. Ζητούμενο για την Αθήνα είναι το κλείσιμο της αξιολόγησης με την παράλληλη έναρξη της συζήτησης για το χρέος.

Μήνυμα αισιοδοξίας εξέπεμψε χθες ο πρωθυπουργός μιλώντας σε στενούς του συνεργάτες παρ’ όλα αυτά στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως ο «γόρδιος δεσμός» μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης δεν έχει λυθεί και αποτελεί την μεγάλη απειλή για επιμήκυνση των διαπραγματεύσεων ακόμα και μέσα στον Ιούνιο.

Έντονες διαβουλεύσεις

Το παρασκήνιο των τελευταίων ωρών, μετά το τηλεφώνημα Τσίπρα – Τουσκ και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να μεταβαίνει ακόμα και στο Παρίσι ήταν έντονο. Ο  πρωθυπουργός είχε συνεχείς τηλεφωνικές επαφές με Ευρωπαίους αξιωματούχους και όχι μόνο (Γιουνκέρ, Λιού, Γκάμπριελ) έχοντας «παγώσει» το αίτημά του για σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής.

H πρόταση αυτή, πάντως, που στηρίχθηκε από την Γαλλία, παραμένει, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο τραπέζι, από τη στιγμή που οι συζητήσεις στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης δεν καταλήξουν σε κάποιο επιθυμητό αποτέλεσμα. Πιθανή ημερομηνία για τη συνεδρίαση των ηγετών της Ευρωζώνης είναι στις 14 ή 15 Μαΐου.

Εκτός από τη Γαλλική πλευρά αρωγός στην ελληνική προσπάθεια παραμένουν η Ιταλία και η Πορτογαλία που μαζί με τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τον Πιέρ Μοσκοβισί, τον Μάρτιν Σουλτς και τον Τζιάνι Πιτέλα επιμένουν ότι δεν πρέπει θα τεθεί ζήτημα νομοθέτησης επιπλέον μέτρων και πως πρέπει να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για το χρέος.

Λύση πριν το Eurogroup

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν αποκλείεται πριν από το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας να υπάρχει εξαμερής συνάντηση μεταξύ Τσακαλώτου, Σόιμπλε, Σαπέν, Λαγκάρντ, Γιουνκέρ και Ντράγκι προκειμένου να τεθεί το πλαίσιο το οποίο θα συζητηθεί από τους υπουργούς Οικονομικών και να δοθεί μια κατεύθυνση για την τελική λύση.

Δεδομένο θεωρείται για την ελληνική πλευρά πως στην ατζέντα της συνεδρίασης θα υπάρχει και το θέμα του χρέους με βάση και τα οριστικά στοιχεία της Eurostat που θα δημοσιοποιηθούν την Τρίτη του Πάσχα.

Παραμένει ο προβληματισμός

Τα θετικά μηνύματα, τα οποία ήρθαν ακόμα και από τον Γιάννη Στουρνάρα, έχουν φέρει έναν «αέρα» αισιοδοξίας στο Μέγαρο Μαξίμου, όμως ο σκεπτικισμός παραμένει για τη στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ από εδώ και πέρα. Όπως επεσήμανε κορυφαίο στέλεχος στο NEWS 247 όλα θα εξαρτηθούν από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οι οποίοι από τη στιγμή που θέλουν την Ουάσιγκτον να παραμείνει στο πρόγραμμα πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να άρουν τα προσκόμματα που βάζει το Ταμείο. Το δίδυμο Τόμσεν – Σόιμπλε είναι για άλλη μια φορά το μεγάλο εμπόδιο που καλείται να ξεπεράσει η ελληνική πλευρά.

Ο προβληματισμός στο Μαξίμου αφορά και την κυβερνητική πλειοψηφία και την κούραση που υπάρχει στους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Ο πρωθυπουργός έχει καθημερινή επαφή και επικοινωνία τόσο με το Προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας όσο και με το κόμμα (Ζαχαριάδης, Θεοπεφτάτου, Σβίγκου) προκειμένου να έχει άμεση εικόνα των κινήσεων και των δηλώσεων των βουλευτών.

«Ας τους δώσουμε και τα κλειδιά της χώρας για να κυβερνήσουν», σχολίαζε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος δείχνοντας πως το κλίμα είναι τεταμένο όχι μόνο ανάμεσα στους βουλευτές, αλλά και στα υψηλότερα κλιμάκια.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον από το κυβερνητικό στρατόπεδο διαμηνύεται συνεχώς πως η «απόδραση μέσω εκλογών» δεν είναι στους σχεδιασμούς του Μαξίμου και είναι ένα σενάριο το οποίο ξορκίζεται συνεχώς.

Η εναλλακτική πρόταση

Από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα χαρτιά τους σχετικά με τη στάση που θα κρατούσαν σε μια ενδεχόμενη «διορθωτική» πρόταση, η οποία θα ήταν πιο κοντά στην ελληνική θέση για την αυτόματη δημοσιονομική προσαρμογή και όχι τη νομοθέτηση.

Αυτό που τόνιζε κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος στο NEWS 247 είναι πως παραμένουν οι «κόκκινες γραμμές» που έχουν τεθεί σχετικά με τη μη νομοθέτηση επιπλέον μέτρων. «Όλα θα εξαρτηθούν από το μείγμα πολιτικής που δεν θα θίγει αυτά που έχουμε θέσει και θα έχει ένα σημαντικό όφελος για εμάς», τόνιζε χαρακτηριστικά δείχνοντας ξεκάθαρα πως το θέμα του χρέους είναι αυτό στο οποίο το Μαξίμου θέλει να κερδίσει όσα μπορεί περισσότερα.

Αυτό που περιμένει η ελληνική πλευρά από το Eurogroup είναι μια συνολική πρόταση που θα περιλαμβάνει ένα πακέτο ελαφρότερων προληπτικών μέτρων μακριά από τις απαιτήσεις του ΔΝΤ. Η συγκατάθεση της ελληνικής κυβέρνησης για την ενεργοποίηση του μηχανισμού είναι το ζητούμενο, ενώ «απαγορευτική» είναι και η τρίμηνη αξιολόγηση την οποία επιθυμούσε η άλλη πλευρά.

Επίθεση στη ΝΔ

Στο Μαξίμου δεν ξεχνούν και τον «εσωτερικό εχθρό» που δεν είναι άλλος από την αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν είναι τυχαίες οι συνεχείς επιθέσεις της Όλγας Γεροβασίλη, αλλά και οι δυο χθεσινές ανακοινώσεις του Νίκου Παππά ρωτώντας την ηγεσία της ΝΔ εάν πιστεύει ότι πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα. Ο υπουργός Επικρατείας προσπάθησε ξεκάθαρα να στριμώξει πολιτικά την αξιωματική αντιπολίτευση ζητώντας να ξεκαθαρίσει την θέση της και θέλοντας να καταδείξει ότι υπονομεύει την διαπραγμάτευση.

Ο Τσίπρας πάλι στους ευρωσοσιαλιστές

Ο πρωθυπουργός έλαβε πρόσκληση και αποδέχθηκε να συμμετάσχει στη 2η συνάντηση των σοσιαλιστών – αρχηγών κυβερνήσεων κρατών στις 20 Μαΐου στη Ρώμη. Υπενθυμίζεται πως σε ανάλογη σύσκεψη, ως παρατηρητής, είχε παρευρεθεί τόσο στο Παρίσι μετά από πρόσκληση του Φρανσουά Ολάντ, όσο και στις Βρυξέλλες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα