Υπογραφή συμφωνιών στην Κίνα μεταξύ Τσίπρα – Κετσιάνγκ

Υπογραφή συμφωνιών στην Κίνα μεταξύ Τσίπρα – Κετσιάνγκ
Beijing 01 07 2016 - Arrival with airplane Andrea Bonetti

Σε πολύ φιλικό κλίμα η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Κινέζο ομόλογό του, Λι Κετσιάνγκ. Η ατάκα του πρωθυπουργού για τη γραβάτα

Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ, στο Πεκίνο.

Χαρακτηριστική ήταν η στιχομυθία των δύο πρωθυπουργών για τις ενδυματολογικές προτιμήσεις τους, με τον κ. Λι να σημειώνει ότι έχουμε τόσο πολύ ειλικρινείς σχέσεις και γι’ αυτό το λόγο, κατά τη συνάντησή μας, βγάλαμε τις γραβάτες.

Όπως είπε χαριτολογώντας ο κ. Τσίπρας, “δεν κατάφερα να εξάγω το ντύσιμο χωρίς γραβάτα στην Ευρώπη, αλλά το κατάφερα στη Κίνα”.

Ο κ. Λι Κετσιάνγκ, απάντησε λέγοντας πως η Κίνα είναι μία μεγάλη χώρα στις εξαγωγές, αλλά κάνει και εισαγωγές, αρκεί τα προϊόντα να είναι ποιοτικά, για να τον ευχαριστήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός για την συμπαράσταση στις δύσκολες στιγμές που πέρασε η ελλαδα στην περίοδο της κρίσης.

Θερμή υποδοχή

Με την τελετή υποδοχής, μπροστά από το Λαϊκό Κογκρέσο, στην πλατεία Τιέν Αν Μεν στο Πεκίνο, ξεκίνησε η επίσημη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα.

Παρουσία του Κινέζου ομολόγου του, Λι Κετσιάνγκ, πραγματοποιήθηκε η ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών. Στη συνέχεια, ο Αλ. Τσίπρας και ο Λι Κετσιάνγκ επιθεώρησαν τιμητικό άγημα από άνδρες και γυναίκες του στρατού και της αεροπορίας της Κίνας.

Προς τιμήν του Αλέξη Τσίπρα, πραγματοποιήθηκαν 21 κανονιοβολισμοί στην πλατεία Τιέν Αν Μεν, την ώρα που η γαλανόλευκη σημαία της Ελλάδας κυμάτιζε στο Μέγαρο του Λαϊκού Κονγκρέσου.

Νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Λαϊκού Κογκρέσου, Γιανγκ Ντεγιάνγκ. Κατά τη συνάντησή τους, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι η σχέση Ελλάδας-Κίνας είναι στρατηγικής σημασίας.

«Η σχέση μας με την Κίνα είναι ένα ποδήλατο. Η μία ρόδα είναι η οικονομική συνεργασία και η άλλη, η συνεργασία στον πολιτισμό και την παιδεία» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας, αναφερόμενος στις σχέσεις των δύο χωρών, για να προσθέσει: «Εμείς είμαστε οι ποδηλάτες που θα αναπτύξουμε τις δύο χώρες μας».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η επίσκεψή του στην Κίνα συμπίπτει με τη χρονική στιγμή που η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και επιδιώκει να αποτελέσει πόλο σταθερότητας, ανάπτυξης και προώθησης των πολιτιστικών αξιών και του ανθρωπισμού.

Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Κίνα αναπτύσσονται σε αμοιβαία επωφελή βάση. Η Κίνα έχει ως στρατηγικό στόχο την πολιτική της “Μίας ζώνης, Ενός δρόμου”, η Ελλάδα έχει ως στόχο την ανάπτυξή της σε όλους τους τομείς. Η Κίνα έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο την αναζωογόνησή της και από την πλευρά της, η Ελλάδα έχει στόχο την εθνική της αναγέννηση έως το 2021, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Λαϊκού Κογκρέσου τόνισε ότι η Κίνα είναι η κοιτίδα του ανατολικού πολιτισμού και η Ελλάδα του δυτικού, για να συμπληρώσει ότι στα 44 χρόνια που έχουν καθιδρυθεί οι σχέσεις των δύο χωρών, προχωρούν ιδιαίτερα δυναμικά.

Ο κ. Ντεγιάνγκ εξέφρασε τη χαρά του για το γεγονός ότι Ελλάδα πέρασε με θετικό τρόπο τη φάση της αξιολόγησης, ενώ πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει για γίνει συνάντηση των προέδρων των δύο κοινοβουλευτικών σωμάτων, Ελλάδας και Κίνας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα