Υποκλοπές: Επιχείρηση "Σιωπηλός Μάρτυρας" στην Θεσμών

Υποκλοπές: Επιχείρηση "Σιωπηλός Μάρτυρας" στην Θεσμών
Από τα βασικά πρόσωπα (ίσως και το μόνο) που θα εξετάσει σήμερα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής EUROKINISSI

Αντικαταστάσεις διαφωνούντων, πιέσεις και παρεκτροπές επιστρατεύει η κυβέρνηση, ώστε να "πέσει σκοτάδι" (και) στην σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπου έχουν κληθεί για εξέταση οι πρωταγωνιστές του Σκανδάλου των Υποκλοπών.

Κομβικής σημασίας για την εξέλιξη του Σκανδάλου των Υποκλοπών η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής όπου έχουν κληθεί για να εξεταστούν ο παραιτηθείς γενικός γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης και οι 3 επιχειρηματίες που φέρονται να εμπλέκονται με το λογισμικό Predator (Ταλ Ντίλιαν, Γιάννης Λαβράνος, Φέλιξ Μπίζιος). Από τους 4 μάρτυρες η μόνη παρουσία που έχει επιβεβαιωθεί είναι αυτή του Γρ. Δημητριάδη, ενώ τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται μια συστηματική και πολύπλευρη προσπάθεια της κυβέρνησης ώστε και αυτή η συνεδρίαση να μην «ρίξει φως» στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Αυτά ενώ ήδη έχει ομολογηθεί η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη κι έχει καταγραφεί η παγίδευση του κινητού του Χρήστου Σπίρτζη Επίσης για 3η συνεχή Κυριακή η εφημερίδα Documento δημοσιεύει λίστες παρακολουθούμενων, οι εφημερίδες ΒΗΜΑ & Νέα έχουν κάνει λόγο για χρήση του λογισμικού Predator από αστυνομικούς σε δημόσιο κτίριο στην Αγ.Παρασκευή και σχέση του Γ.Δημητριάδη με τους προαναφερόμενους επιχειρηματίες και η εφημερίδα Καθημερινή επικαλείται δικαστικές πηγές που επιβεβαιώνουν παράνομες παρακολουθήσεις.

ADVERTISING

Θυμίζουμε ότι η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών, πραγματοποιείται μετά από πίεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και το Μέρα 25 αξιοποιούν σε αυτή την κατεύθυνση την πρόβλεψη του Κανονισμού της Βουλής σύμφωνα με την οποία μπορούν να γίνονται ακροάσεις και εξετάσεις προσώπων μετά από αίτημα των 2/5 των μελών της Επιτροπής.

Μεθοδεύσεις

Οι κυβερνητικές «προετοιμασίες» που καταδεικνύουν δίχως αμφιβολία ότι η κυβέρνηση επιδιώκει να μην συζητηθεί στην ουσία του το Σκάνδαλο των Υποκλοπών, στην σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής είναι εμφανείς. Αρχικά αφορούν την ίδια την σύνθεση της Επιτροπής που αποτελείται από 19 συνολικά μέλη, εκ των οποίων τα 10 ανήκουν στην κυβερνητική πλειοψηφία. Επεκτείνονται όμως στην διαμόρφωση μιας γενικευμένης συνθήκης που θα εμποδίσει ουσιαστικά την περεταιρω εξέταση του θέματος από την Επιτροπή Θεσμών.

Αντικαταστάσεις και πιέσεις

Ήδη όπως φαίνεται έγινε προσπάθεια να αντικατασταθούν 4 από τους 10 «γαλάζιους» βουλευτές. Ανάμεσά τους ο Κώστας Τζαβάρας που εξαιτίας της αντίθεσής του με την κυβερνητική γραμμή της «επίκλησης του απόρρητού» για την υπόθεση των υποκλοπών φέρεται να δέχθηκε πιέσεις και τελικά να συμφώνησε να «διευκολύνει» την κυβέρνηση με την εκούσια αντικατάστασή του. Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται η Όλγα Κεφαλογιάννη που επίσης έχει δημοσιοποιήσει την διαφορετική της προσέγγιση. Στην βουλευτή Α’ Αθηνών φέρεται επίσης να έχουν ασκηθεί πιέσεις για την στάση που θα τηρήσει, όμως ή ίδια εδώ και μήνες έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί τυχόν αντικατάστασή της, οπότε αν υπάρξει τέτοια εξέλιξη πρέπει να γίνει με πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίμου. Επίσης υπάρχει έντονη φημολογία ότι θα αντικατασταθούν οι βουλευτές – μέλη Ευρυπίδης Στυλιανίδης και Ανδρέας Κουτσούμπας, εξέλιξη όπως που θα παρουσιαστεί ως επιβεβλημένη λόγω υποχρεώσεων των δύο βουλευτών στο εξωτερικό.

Υποκλοπές: Επιχείρηση
Κώστας Τζαβάρας. Μαζί με την Όλγα Κεφαλογιάννη οι δύο βουλευτές - αγκάθια για την κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή Θεσμών EUROKINISSI

Πάντως τα μέχρι στιγμής δεδομένα, ιδίως για το ζήτημα του απορρήτου, δείχνουν πως η κυβέρνηση δεν διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία στην Επιτροπή Θεσμών για να επιβάλλει τις απόψεις της. Αυτά φυσικά εφόσον για το θέμα του απορρήτου διενεργηθεί ψηφοφορία. Αν και επικρατεί έντονη φημολογία ότι η «γραμμή» που θα τηρήσει ο πρόεδρος της Επιτροπής Θανάσης Μπούρας είναι ότι το ζήτημα του απορρήτου έχει ήδη κριθεί στις προηγούμενες συνεδριάσεις τόσο της Επιτροπής Θεσμών όπως και της Εξεταστικής Επιτροπής για τις υποκλοπές και έτσι δεν τίθεται θέμα ψηφοφορίας.

Σε κάθε περίπτωση όμως και ανεξαρτήτως της έκβασης, δεν μπορεί παρά να καταγραφεί ένα πολιτικό στοιχείο: Στους συσχετισμούς και τις ισορροπίας της κυβερνητικής παράταξης στην Επιτροπή Θεσμών αντανακλάται το γενικότερο «μούδιασμα» και οι επιμέρους ενστάσεις που υπάρχουν συνολικά στην Νέα Δημοκρατία για τον χειρισμό της υπόθεσης των υποκλοπών από το Μ.Μαξίμου και την ίδια την ουσία της.

Υποκλοπές: Επιχείρηση
Εφόσον τα πρόσωπα που έχουν κληθεί από την Θεσμών και Διαφάνειας δεν προσέλθουν και η επιτροπή δεν μπορεί να επιβάλλει την εξέτασή τους, τότε ουσιαστικά χάνει την δυνατότητα να διερευνήσει το σκάνδαλο των υποκλοπών. EUROKINISSI

Η βίαιη προσαγωγή

Ένα δεύτερο στοιχείο των κυβερνητικών επιδιώξεων, αφορά το αν θα έχει η επιτροπή το δικαίωμα να απαιτήσει την αυτοπρόσωπη παρουσία των προσώπων που έχει καλέσει για εξέταση. Στην τελευταία συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων την προηγούμενη εβδομάδα, ο Πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας κατέστησε σαφές ότι η προεδρία της Βουλής δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα βίαιης προσαγωγής μαρτύρων στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Το επιχείρημα υπέρ αυτής της θέσης αφορά το ότι τέτοιο δικαίωμα θα διαθέτει η επιτροπή μόνον εάν μετατραπεί σε Εξεταστική Επιτροπή. Αυτά παρότι από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνεται ότι το δικαίωμα τεκμαίρεται από τις διατάξεις του άρθρου 43 Α παράγραφος 2 περίπτωης α) του Κανονισμού της Βουλής.

Κεκλεισμένων των θυρών

Το τρίτο στοιχείο, αφορά την δημόσια η όχι συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η συνεδρίαση θα επιδιωχθεί από το προεδρείο της επιτροπής να γίνει κεκλεισμένων των θυρών. Προφανώς με την επίκληση του απορρήτου που αφορά την δράση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Αυτό παρά το ότι η αντιπολίτευση σημειώνει ότι έχουν κληθεί για εξέταση πρόσωπα που δεν διαθέτουν δημόσιο αξίωμα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Βουλή, Υποκλοπές, Κωνσταντίνος Τζαβάρας, Γρηγόρης Δημητριάδης, Λογισμικό Predator, ΕΥΠ
SHARE:

24Media Network