Υποκλοπές: Ο Ανδρουλάκης καταθέτει στην εξεταστική και “χτυπά” Μητσοτάκη 

Υποκλοπές: Ο Ανδρουλάκης καταθέτει στην εξεταστική και “χτυπά” Μητσοτάκη 
Νίκος Ανδρουλάκης Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Νέα μάχη σήμερα στη Βουλή: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ θα παρουσιάσει σήμερα στην εξεταστική για τις υποκλοπές το δικό του “μανιφέστο διαφάνειας”.

Με την κατάθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, συνεχίζει σήμερα τις εργασίες της η εξεταστική επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές.

Ο κ. Ανδρουλάκης σύμφωνα με πληροφορίες θα παρουσιάσει το δικό του “μανιφέστο διαφάνειας” και η τοποθέτηση του δεν θα επικεντρωθεί μόνο στην υπόθεση του. Αλλά αναμένεται να βάλλει συνολικά κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, τον οποίο έχει εξαρχής “δείξει” ως πολιτικό υπεύθυνο για την παρακολούθηση του και την απόπειρα παγίδευσης του με το Predator.

Το ΠΑΣΟΚ– ΚΙΝΑΛ χθες κατέθεσε μάλιστα τρεις τροπολογίες ζητώντας:

  • Να επιστρέψει η ΕΥΠ στην αρμοδιότητα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και να μην υπάγεται πλέον στον πρωθυπουργό.
  • Να έχει η ΑΔΑΕ τη δυνατότητα ενημέρωσης των ατόμων που έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση.
  • Και να αυξηθούν οι δικλείδες ασφαλείας για την άρση του απορρήτου.

Από το Μαξίμου πάντως δεν δείχνουν διάθεση να κάνουν αποδεκτές τις τροπολογίες του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, τις οποίες θεωρούν κίνηση επικοινωνιακή εν όψει της σημερινής παρουσίας του κ.Ανδρουλάκη στην εξεταστική.

Η κυβέρνηση επικαλείται άλλωστε ότι έχει δεσμευτεί πως όταν ολοκληρωθεί η εξεταστική και με βάση τα συμπεράσματα της, θα γίνει διαβούλευση με τα κόμματα, ώστε να ψηφιστεί νέο πλαισιο για ΕΥΠ και ΑΔΑΕ μέχρι το τέλος του έτους.

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο δεν έκρυβαν μάλιστα την ενόχληση τους, σχολιάζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ ήθελαν εξεταστική και τώρα η Χαριλάου Τρικούπη την αγνοεί για να εξυπηρετησει επικοινωνιακές σκοπιμότητες.

Κατηγορούν δε το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ για απόλυτη συμπόρευση με το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και σήμερα αναμένεται η αξιωματική αντιπολίτευση να συνταχθεί με τον κ.Ανδρουλάκη κατά της κυβέρνησης. Η Νέα Δημοκρατία “φοβερίζει” άλλωστε τους πασοκογενείς ψηφοφόρους ότι, όπως είχε σχολιάσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης στην προ ημερησίας για τις υποκλοπές, “θα ψηφίσουν Ανδρουλάκη και θα βγει Τσίπρας”.

Εν τω μεταξύ η Ευρωπαία Επίτροπος Ευρωπαϊκών Αξιών και Διαφάνειας, Βέρα Γιούροβα, στην οποία έθεσε προχθές το θέμα των υποκλοπών και της ελευθερίας του τύπου στην Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ.Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με το γραφείο τύπου του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης “ενημέρωσε την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την καθιέρωση πρόσθετων δικλίδων ελέγχου στη λειτουργία των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε επίσης την ευρωπαϊκή Πράξη για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης (European Media Freedom Act), το νέο σύνολο κανόνων το οποίο πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την προστασία του πλουραλισμού και της ανεξαρτησίας των μέσων ενημέρωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Επισήμανε ότι η θεσμοθέτηση ενός ενιαίου πλαισίου θα αποτελεί στο εξής το πιο ασφαλές και αντικειμενικό κριτήριο για το επίπεδο πλουραλισμού και πολυφωνίας σε κάθε κράτος μέλος.

Ενημέρωσε ακόμα την κ.Γιούροβα ότι πολλές από τις πρόνοιες της Πράξης για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης είτε αποτελούν ήδη μέρος της ελληνικής νομοθεσίας είτε έχουν περιληφθεί στο νομοσχέδιο «Ενίσχυση Δημοσιότητας και Διαφάνειας στον Έντυπο και Ηλεκτρονικό Τύπο».”

Είναι προφανές ότι η αντιπολίτευση ποντάρει στην έρευνα της ΕΕ ευελπιστώντας σε νέες αποκαλύψεις για τις υποκλοπές, που θα φέρουν σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τον κ.Μητσοτάκη. Ενώ το Μαξίμου θέλει να αποφύγει την εμπλοκή των Βρυξελλών, αν μη τι άλλο για λόγους εντυπώσεων, αναγκάζεται ωστόσο να δώσει “εξηγήσεις”’ στους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα