Ζάεφ: Η Κεντροδεξιά σε Ελλάδα και Σκόπια κάνει τα ίδια

Ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ
Ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ AP

Υποστηρίζει ότι τα κεντροδεξιά κόμματα στις δύο χώρες χρησιμοποιούν τις ίδιες τακτικές αλλά επιθυμούν φιλικές σχέσεις με τη γειτονική τους χώρα, πράγμα μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με την ύπαρξη συμφωνίας.

O Πρωθυπουργός της πΓΔΜ παραχώρησε συνέντευξη, στο πλαίσιο της οποίας αναφέρθηκε στην πρόσφατη συμφωνία με την Ελλάδα για το ονοματολογικό αλλά και τις προοπτικές της χώρας του. Εξέφρασε σχετικά την ικανοποίησή του, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τη στάση του Emmanuel Macron, o οποίος δεν είναι θερμός υποστηρικτής της ένταξη νέων χωρών πριν να μεταρρυθμιστεί η ίδια η Ε.Ε., ο Zoran Zaev εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τελικώς ο Γάλλος Πρόεδρος δεν θα μείνει αμετακίνητος στη θέση του.

Σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών είπε, μεταξύ άλλων, ότι «για να γίνει διάκριση με βάση τα γεγονότα από γεωγραφική άποψη, είμαστε το βόρειο τμήμα της ιστορικής Μακεδονίας, η Βουλγαρία έχει το ανατολικό τμήμα, η Ελλάδα έχει το νότιο τμήμα και ακόμη και η Αλβανία έχει ένα μέρος της. Αυτό είναι γεγονός. Γνωρίζω πόσο δύσκολη είναι η λύση, είναι δύσκολο για μένα, είναι δύσκολο για το λαό μου, αλλά η ευρωπαϊκή φιλοδοξία και το καθήκον μας προς τις μελλοντικές γενιές είναι πολύ μεγάλο».

Ερωτηθείς δε εάν τελικώς επρόκειτο για ένα καλό συμβιβασμό, αφού οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις δεν θα ξεκινήσουν αμέσως, αλλά ένα χρόνο αργότερα, αφού θα έχουν γίνει και οι ευρωεκλογές, ο Zaev υποστηρίζει ότι ήταν καλά υπολογισμένη απόφαση, ώστε η χώρα του να είναι προετοιμασμένη. Κληθείς επίσης να σχολιάσει τη στάση της αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE, επισημαίνει ότι υπάρχει αντιφατικότητα, αφού από τη μια τάσσονται υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. και από την άλλη αντιτίθενται στην αλλαγή του συντάγματος, που είναι αναγκαία για την επίτευξη του συμβιβασμού.

Υποστηρίζει ότι τα κεντροδεξιά κόμματα στις δύο χώρες χρησιμοποιούν τις ίδιες τακτικές αλλά επιθυμούν φιλικές σχέσεις με τη γειτονική τους χώρα, πράγμα μπορεί να εξασφαλιστεί μόνο με την ύπαρξη συμφωνίας. «Θέλουμε να τελειώσουμε με τα προβλήματα μια και καλή, ώστε να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε φιλικές σχέσεις και να συνάψουμε συμφωνίες προς όφελος των δύο χωρών και των δύο λαών μας και γι’ αυτό έγινε ο συμβιβασμός. Η Ελλάδα πήρε την ονομασία erga omnes, εμείς πήραμε την ταυτότητα erga omnes. Την ίδια στιγμή, η ταυτότητα των Μακεδόνων που ζουν στην Ελλάδα είναι εξασφαλισμένη, αυτό έχει ξεκαθαριστεί με σαφήνεια. Και από αυτή την άποψη, είμαι ικανοποιημένος ότι έχουμε μια δίκαιη και νομικά ορθή απόφαση που δίνει την ευκαιρία στους πολιτικούς του σήμερα και στους διαδόχους τους, καθώς και στις μελλοντικές γενιές, να συνεργαστούν στο πλαίσιο καλών σχέσεων».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σκοπιανό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο χαιρετίζει και στηρίζει τη συμφωνία Ελλάδας - πΓΔΜ

ADVERTISING

SHARE: