Ζήγρας: Απειλούν τη ζωή της οικογένειάς μου. Ο Άκης προσπάθησε να μου φορτώσει ευθύνες

Ζήγρας: Απειλούν τη ζωή της οικογένειάς μου. Ο Άκης προσπάθησε να μου φορτώσει ευθύνες

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση των Τσοζατζόπουλου και Ζήγρα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων. όπου συνεχίζεται η δίκη για τα περιουσιακά του Ακη Τσοχατζόπουλου. Διαβάστε τους διαλόγους

Υψηλοί ήταν οι τόνοι στη δίκη για τη νομιμοποίηση του λεγόμενου «μαύρου πολιτικού χρήματος» που αποδίδεται στον Άκη Τσοχατζόπουλο για προμήθειες όπλων, με αφορμή και πάλι την ανάγνωση κατασχεθέντων εγγράφων από το προσωπικό αρχείο του πρώην υπουργού.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, που απέρριψε τις αιτιάσεις του βασικού κατηγορουμένου να μην χρησιμοποιηθούν στη δίκη προσωπικά του έγγραφα, προχώρησε μεταξύ άλλων στην ανάγνωση εγγράφου που κατασχέθηκε στο γραφείο του και αφορούσε τις εξηγήσεις που θα -έπρεπε να- έδινε σε υπόμνημά του στη φάση της εισαγγελικής έρευνας για την υπόθεση, ο Νίκος Ζήγρας. Στο έγγραφο περιέχονται χειρόγραφες σημειώσεις και διορθώσεις.

Η επίμαχη ανάγνωση πυροδότησε την ατμόσφαιρα, καθώς από πριν η πλευρά του πρώην υπουργού επέμενε στη θέση της κάνοντας μάλιστα λόγο για «θέατρο που θα ξαναζήσουμε».

– Ά. Τσοχατζόπουλος: Τι μας διαβάσατε τώρα; Ένα κείμενο εργασίας που έχει θέματα υγείας και εργασίας. Αυτό το κείμενο το βρήκαν στο γραφείο μου. Άρα αφορά αποκλειστικά εμένα η ευθύνη. Ποιος μπορεί να επιβεβαιώσει την αξιοπιστία του εγγράφου; Αυτά είναι προσωπικά δεδομένα.

– Εισαγγελέας: Δεν θέλετε δηλαδή να δώσετε κάποιες διευκρινίσεις;

– Ά. Τσοχατζόπουλος: Θα μου υπαγορεύσετε τι θα πω; Σας λέω ότι αυτό είναι έγγραφο εργασίας.

– Πρόεδρος: Τι έγγραφο εργασίας; Ποιον αφορά;

– Ά. Τσοχατζόπουλος: Είναι ένα έγγραφο που βρέθηκε στο γραφείο μου. Δημιουργήθηκε σε συνεργασία με πολλούς ανθρώπους. Είναι προσωπικό δεδομένο και ζητώ να μην απασχολήσει άλλο. Αυτό είναι ένα πόνημα ιδιωτικό.

– Εισαγγελέας: Οι χειρόγραφες σημειώσεις είναι δικές σας;

– Ά. Τσοχατζόπουλος: Δεν ξέρω. Δεν το έχω δει.

Στον διάλογο παρενέβη ο συνήγορος υπεράσπισης του μέχρι πριν από λίγα χρόνια στενότατου συνεργάτη και εξαδέλφου του Ά Τσοχατζόπουλου Νίκου Ζήγρα, Στ. Γκαρίπης, ο οποίος επισήμανε στο δικαστήριο ότι ο εντολέας του ουδέποτε κατέθεσε υπόμνημα. «Είναι ένα κείμενο» -συνέχισε ο δικηγόρος- «που του έδωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος για να το υποβάλει».

– Ά. Τσοχατζόπουλος: Ποιος το έδωσε; Εγώ; Αυτό αποκλείεται. Δεν μπορεί να αναφέρεται σε εμένα ο κύριος…

– Πρόεδρος: Δώστε μας τις δικές σας εξηγήσεις ή ακούστε τις άλλες.

– Ά. Τσοχατζόπουλος: Δεν έχω να πω τίποτα με τον κ. Ζήγρα. Με τον δικηγόρο του μιλάω…

– Στ. Γκαρίπης: Προκύπτουν στοιχεία που αφορούν τον εντολέα μου, διεύθυνση, θέματα υγείας κλπ.

– Ν. Ζήγρας: Ο κ. Τσοχατζόπουλος μαζί με νομικό του σύμβουλο όταν ξέσπασε αυτή η υπόθεση με κάλεσε με τον δικηγόρο του, που δεν θέλω να πω το όνομά του, και μου έδωσε το κείμενο να το χρησιμοποιήσω ως απολογία αν και όποτε κληθώ. Το διάβασα και το έσκισα γιατί δεν ήθελα να ασχοληθώ με τις βλακείες που γράφει.

– Πρόεδρος: Αυτά όμως (σ.σ. που αναφέρονται στο αναγνωσθέν έγγραφο) είναι και η απολογία σας. Πολλά σημεία συμπίπτουν. Εδώ είναι το θέμα.

– Ν. Ζήγρας: Η απολογία μου είναι όσα είπα στον ανακριτή στη συνέχεια. Καταγγέλλω τον κ. Τσοχατζόπουλο ως φυσικό και ηθικό αυτουργό της οργάνωσης που με χρησιμοποίησε και με εκμεταλλεύτηκε. Να έρθει να τα πει εδώ μπροστά ο ίδιος κι αν θέλετε λέω και το όνομα του δικηγόρου. Άντε μπράβο, τώρα.

– Στ. Γκαρίπης: Εδώ προκύπτει όλη η προσπάθεια διαχείρισης μιας νομιμότητας. Για να ετοιμάσεις την αντίκρουση πρέπει να τα γνωρίζεις όλα. Αυτό είναι το σχέδιο κάποιου να δημιουργήσει μάρτυρες και να αποδώσει τις ευθύνες σε άλλους ακόμα και με υποτιθέμενες ερωτήσεις εισαγγελέα ή ανακριτή. Είναι τυχαίο ότι υπάρχουν κενά στα ονόματα; Θα έβρισκαν προφανώς κάποιους πεθαμένους. Φαίνεται η ξεκάθαρη προσπάθεια να φορτωθούν τα πάντα στον κ. Ζήγρα και να καλυφθούν τα ίχνη. Προκειμένου να φτιάξεις αυτό το κείμενο σημαίνει ότι τα γνώριζες όλα αν όχι τα σχεδίασες.

Η διαδικασία συνεχίστηκε με την ανάγνωση άλλου εγγράφου που αφορούσε την υπόθεση του ακινήτου της Διονυσίου Αρεοπαγίτου που φαίνεται να συνέταξε η κατηγορουμένη λογίστρια Ευφροσύνη Λαμπροπούλου. Η υπεράσπιση της κατηγορουμένης είπε στο δικαστήριο ότι το έγγραφο «συντάχθηκε με την εποπτεία του Τσοχατζόπουλου αλλά δεν το συνέταξε η Λαμπροπούλου, ούτε της δόθηκε ποτέ»

– Ά. Τσοχατζόπουλος: Από πού προκύπτει αυτό;

Ο πρώην υπουργός ανέφερε ότι το δικαστήριο διαβάζει έγγραφα των οποίων η αξιοπιστία δεν μπορεί να ελεγχθεί και κατέληξε: «Καταθέτω μια αμφισβήτηση αυτής της διαδικασίας πλέον».

– Πρόεδρος: Αν τηρείτε αυτή την αρνητική στάση, δεν μπορούμε να φτάσουμε στην ουσία.

– Ά. Τσοχατζόπουλος: Εγώ πρώτος σας το είπα. Αυτά όμως είναι προσωπικά δεδομένα που δεν πάνε πουθενά. Βγαίνουν λανθασμένες εικόνες.

Νωρίτερα ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε και στις δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μπαμ και κάτω δεσμεύουν τα πάντα και δεν μπορούν να ζήσουν οι άνθρωποι».

Στον κατηγορούμενο απάντησε η εισαγγελέας τονίζοντας ότι αυτές είναι οι νόμιμες διαδικασίες ενώ ο κ. Τσοχατζόπουλος επέμεινε λέγοντας ότι αυτές οι διαδικασίες «έχουν συνέπειες και κάποιοι τις πληρώνουν».

Στη συζήτηση παρενέβη και η κόρη του πρώην υπουργού Αρετή Τσοχατζοπούλου η οποία είπε ότι δεν έχει χρήματα και ότι δανείζεται για να ζήσει τα παιδιά της.

– Εισαγγελέας: Αυτές είναι οι νόμιμες διαδικασίες.

– Αρετή Τσοχατζοπούλου: Αν ήμουν δημόσιος υπάλληλος…

Πρόεδρος: Αν ήσασταν, με τέτοιες περικοπές τι θα κάνατε δηλαδή;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα