107 εκατομμύρια ευρώ αξίζει η αυτοπροσωπογραφία του Τσελίνι

107 εκατομμύρια ευρώ αξίζει η αυτοπροσωπογραφία του Τσελίνι

Πρόκειται για έργο τέχνης μεσαίου μεγέθους, το οποίο φιλοτεχνήθηκε τον 16ο αιώνα με λάδι πάνω σε μοναδικό χαρτί μεταξοβάμβακα που έχει κολληθεί πάνω σε καμβά - Ανακαλύφτηκε το 2005 σε ιδιωτική συλλογή.

Το 2005 ο κόσμος της τέχνης βούιξε με την είδηση της μνημειώδους ανακάλυψης. Το μόνο γνωστό έργο ζωγραφικής του Μπενβενούτο Τσελίνι, ενός σπουδαίου Ιταλού της Αναγέννησης του 16ο αιώνα που θεωρείται εφάμιλλος του Λεονάρντο ντα Βίντσι, βρέθηκε σε ιδιωτική συλλογή.

Έκτοτε, ο ιδιοκτήτης ανέλαβε το τιτάνιο έργο για την ασφάλιση, την έρευνα και την εκτίμηση αυτού του έργου τέχνης. Μια διαδικασία που διήρκεσε πολλά χρόνια και κόστισε πάνω από 200 χιλιάδες ευρώ από τα προσωπικά του χρήματα. Στη διαδικασία αυτή συμμετείχαν πολλοί ειδήμονες και οργανισμοί, όπως η Tamoikin Art Fund (TAF), στην οποία τώρα έχουν ανατεθεί χρέη θεματοφύλακα για την αυτοπροσωπογραφία του Τσελίνι.

Η TAF, αφού διεξήγαγε ενδελεχή έρευνα, κατόρθωσε να προσδιορίσει την αξία αυτού του σπάνιου ιστορικού έργου τέχνης. Η αυτοπροσωπογραφία του Τσελίνι αξίζει 107 εκατομμύρια ευρώ. Η TAF βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας μια διεθνούς καμπάνιας για να παρουσιάσει αυτό το τεχνούργημα της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Ποιος είναι ο Τσελίνι; Για να καταλάβουμε αυτόν τον σπουδαίο άνθρωπο, θα πρέπει να εξετάσουμε τη ζωή και το έργο του. Ο Μπενβενούτο Τσελίνι (1500 – 1571) γεννήθηκε στη Φλωρεντία της Ιταλίας. Στη διάρκεια της ζωής του έγινε ξακουστός και υψηλά αμειβόμενος συγγραφέας, ζωγράφος, γλύπτης, μουσικός, χρυσοχόος, εφευρέτης και στρατιώτης. Τα εξαίσια μπρούντζινα γλυπτά του, κοσμούν σπουδαίους δρόμους της Ιταλίας.

– Η Rolex έχει δώσει το όνομα του Τσελίνι σε μια σειρά ρολογιών της

– Ο Ίαν Φλέμινγκ ανέφερε συχνά τον Τσελίνι στα μυθιστορήματά του με ήρωα τον Τζέιμς Μποντ

– Ο Σαλβαντόρ Νταλί είχε και αυτός επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τη ζωή του Τσελίνι

Αναμφίβολα ο Μπενβενούτο Τσελίνι ήταν ένας πολυμαθής με εξαιρετικές ικανότητες και ένας μεγάλος οραματιστής που άλλαξε τον ρου της ιστορίας. Η ανακάλυψη και η δημόσια παρουσίαση του μόνου γνωστού έργου ζωγραφικής του Τσελίνι είναι ένα διεθνές πολιτιστικό φαινόμενο.

Τι γνωρίζουμε για αυτή την προσωπογραφία; Πρόκειται για έργο τέχνης μεσαίου μεγέθους (61 x 48 εκ.), το οποίο φιλοτεχνήθηκε τον 16ο αιώνα με λάδι πάνω σε μοναδικό χαρτί μεταξοβάμβακα που έχει κολληθεί πάνω σε καμβά. Πρόκειται για την ακριβέστερη μέχρι στιγμής απεικόνιση του Τσελίνι. Η προσωπογραφία ανήκει σε ιδιώτη συλλέκτη έργων τέχνης. Παρά τους αιώνες που μεσολάβησαν, αυτός ο πίνακας διατηρήθηκε σε εξαιρετικά καλή κατάσταση και σχεδόν χωρίς καθόλου συντήρηση. Αντιθέτως, ο πίνακας του Λεονάρντο ντα Βίντσι «Salvator Mundi» ο οποίος πωλήθηκε πρόσφατα προς 450 εκατ. δολ. ΗΠΑ, υποβλήθηκε σε «εκτεταμένη συντήρηση» επειδή είχε «υποβληθεί σε δραστικό καθαρισμό και επιχρωματισμό». Η ανακάλυψη ενός τόσο σημαντικού έργου τέχνης σε καλή κατάσταση είναι εξαιρετικά σπάνια.

Η Tamoikin Art Fund, γνωστή για τις πωλήσεις ρεκόρ έργων τέχνης δεσμεύει σημαντικούς πόρους για να παρουσιάσει αυτό το πολιτιστικά σπουδαίο τεχνούργημα σε όλο τον κόσμο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα