“1821 Πριν και Μετά”: Η μεγαλειώδης έκθεση του Μουσείου Μπενάκη με αντικείμενα του Αγώνα

“1821 Πριν και Μετά”: Η μεγαλειώδης έκθεση του Μουσείου Μπενάκη με αντικείμενα του Αγώνα

Το Μουσείο Μπενάκη συνδιοργανώνει με την Εθνική Τράπεζα, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Alpha Bank μια μεγάλη επετειακή έκθεση για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821

Το 2021 είναι μια χρονιά με εξαιρετικά μεγάλη σημασία για το ελληνικό έθνος. Κι αυτό γιατί συμπληρώνονται ακριβώς 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Μια επέτειος για την αναγνώριση των αγώνων του ελληνικού λαού για την απελευθέρωση, καθώς και μια στιγμή αναστοχασμού για το παρόν, αλλά και για το μέλλον της χώρας μας.

Με αφορμή, λοιπόν, το ιστορικό αυτό γεγονός, το Μουσείο Μπενάκη, η Εθνική Τράπεζα, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Alpha Bank, συνδιοργάνωσαν μια μεγάλη έκθεση ιστορίας και τέχνης, για τον απελευθερωτικό αγώνα και το νεότερο Ελληνισμό, με τίτλο “1821 Πριν και Μετά: Έλληνες και Ελλάδα, Επανάσταση και Κράτος”.

Τι θα δείτε στην έκθεση “1821 Πριν και Μετά”

Σκοπός της έκθεσης είναι να «αφηγηθεί» τη μοναδική ιστορική πορεία προς την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Από την προετοιμασία για τον Αγώνα, την κορύφωση με την Ελληνική Επανάσταση έως και τις πρώτες δεκαετίες ζωής του ελληνικού κράτους. Περισσότερα από 1.200 αντικείμενα, αλλά και ένας μνημειώδης κατάλογος 1.218 σελίδων θα περάσουν μπροστά από τους επισκέπτες, ξεδιπλώνοντας περισσότερα από εκατό χρόνια ιστορίας σε 2.500 τετραγωνικά μέτρα.

Μέσα από έργα τέχνης, σπάνια ιστορικά κειμήλια, προσωπικά αντικείμενα των πρωταγωνιστών της Επανάστασης ζωντανεύουν τρεις ιστορικές περίοδοι: η πορεία προς την εθνική Επανάσταση (ενότητα I: 1770-1821), ο πόλεμος της ανεξαρτησίας (ενότητα ΙΙ: 1821-1831) και η δημιουργία του νέου ελληνικού κράτους και οι πρώτες δεκαετίες ζωής του (ενότητα ΙΙΙ: 1831-1870).


Αξίζει να σημειωθεί πως ο κατάλογος της έκθεσης αποτελεί μια από τις σημαντικότερες εκδόσεις των τελευταίων χρόνων για τη νεότερη Ελλάδα. Πολυτελή τεκμήρια και ίχνη της καθημερινότητας από την προεπαναστατική περίοδο, κειμήλια πολέμου από τα χρόνια της Επανάστασης, αλλά και γραπτές μαρτυρίες της κάθε είδους διοίκησης των Ελλήνων, μαζί με έργα αστικής και λαϊκής τέχνης των πρώτων δεκαετιών του νέου κράτους, συνδυάζονται με έργα τέχνης του 19ου και 20ου αιώνα που μαρτυρούν τον απόηχο και την πρόσληψη της Επανάστασης από τους νεότερους Έλληνες.

200 χρόνια Εθνικής πορείας

Φυσικά, σε μία τέτοια μεγαλειώδη έκθεση για μία επέτειο ορόσημο για όλους τους Έλληνες, η Εθνική Τράπεζα, η πρώτη, η μακροβιότερη και η πιο ιστορική τράπεζα της Ελλάδας, δεν θα μπορούσε παρά να διατηρεί πρωταγωνιστικό ρόλο, τιμώντας το ιστορικό και εθνικό της καθήκον.

Η ιστορία της Εθνικής Τράπεζας είναι η ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Είναι η ιστορία της πρώτης ελληνικής τράπεζας –που παράλληλα με την πορεία της Ελλάδας– θεμελίωσε τις δομές της ελληνικής οικονομίας και ανέλαβε ένα διαχρονικά ιστορικό και θεσμικό ρόλο στις οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις της χώρας, συμπορεύτηκε με το ελληνικό κράτος και την ελληνική κοινωνία σε όλες τις καλές, αλλά και δύσκολες στιγμές.

Σε μια κίνηση υψηλής συμβολικής αξίας, λοιπόν, η Εθνική Τράπεζα στέκεται αρωγός στην έκθεση “1821 Πριν και Μετά”, προσφέροντας από το αρχείο της ιδιωτικής της συλλογής σημαντικά έργα τέχνης μεγάλων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, που εμπνεύστηκαν από τον Αγώνα, αλλά και ιστορικά κειμήλια.

Τέλος, για τους μικρούς φίλους θα υπάρχει ειδικά σχεδιασμένο ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό με τίτλο «21 Αντικείμενα μιλούν για την Επανάσταση», προκειμένου να «ταξιδέψουν» με έναν σύγχρονο τρόπο στην περίοδο της γέννησης του ελληνικού κράτους, μέσα από 21 αυθεντικές πρωτογενείς μαρτυρίες επιλεγμένες από το πλούσιο υλικό της έκθεσης.

Μάθετε περισσότερα για το σύνολο των επετειακών δράσεων που στηρίζει η Εθνική Τράπεζα, αναδεικνύοντας την ιστορική περίοδο του απελευθερωτικού Αγώνα του 1821 εδώ.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό έως το Νοέμβριο 2021. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα