ΑΕΠΙ: Κρατικός επίτροπος στην ‘αμαρτωλή’ διοίκηση

ΑΕΠΙ: Κρατικός επίτροπος στην ‘αμαρτωλή’ διοίκηση
ΜΑΡΟΥΣΙ- 'Εφοδος της Οικονομικής Αστυνομίας στα γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας ΑΕΠΙ.(Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση της ΑΕΠΙ μετά την ψήφιση τροπολογίας για τον διορισμό προσωρινού κρατικού επιτρόπου, προκειμένου να διασφαλιστεί η απόδοση εσόδων στους δημιουργούς

Ρύθμιση που ανοίγει το δρόμο για τον διορισμό κρατικού επιτρόπου στην ΑΕΠΙ κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή, ως τροπολογία σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής.

Η τροπολογία προβλέπει ότι ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, ύστερα από εισήγηση του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) μπορεί να διορίσει προσωρινό επίτροπο, “εφόσον συντρέχει σοβαρή πιθανολόγηση ότι ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης δεν είναι σε θέση να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του και ιδίως να εισπράξει και να διασφαλίσει την απόδοση στους δικαιούχους των ποσών που εισπράττει για λογαριασμό τους, λόγω ενδεικτικά αρνητικών ιδίων κεφαλαίων”.

Προϋποθέσεις και Αρμοδιότητες

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, ο προσωρινός κρατικός επίτροπος:

  • Επιλέγεται από τον Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, στον οποίο υποβάλλει έκθεση πεπραγμένων. Η θητεία του έχει διάρκεια έξι μηνών με δυνατότητα τρίμηνης ανανέωση και η επιλογή του γίνεται μεταξύ προσώπων εγνωσμένου κύρους και ανάλογης επαγγελματικής εμπειρίας σε θέματα διοίκησης επιχειρήσεων ή οργανισμών ή οικονομικά ή νομικά θέματα. Ο ίδιος έχει τη δυνατότητα διορισμού συμβούλων, πάντα σε συνεννόηση με τον Υπουργό Πολιτισμού.
  • Διασφαλίζει την ομαλή είσπραξη από τους χρήστες και την απόδοση προς τους δικαιούχους των ποσών που οι τελευταίοι εισπράττουν, ασκώντας κάθε ένδικο μέσο και υποκαθιστώντας την διοίκηση στις εν λόγω αρμοδιότητες.
  • Μπορεί να ακυρώνει κάθε πράξη ή απόφαση που δεν λαμβάνεται από τον ίδιο προκειμένου να μη διακοπεί η λειτουργία του οργανισμού ή οδηγηθεί σε πτώχευση. Για κάθε άλλο θέμα διοίκησης, το Δ.Σ. οφείλει να τον ενημερώνει, ενώ εάν διαφωνεί, αποφασίζει ο ίδιος. Παράλληλα, τα όργανα διοίκησης και οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να του παρέχουν οποιοδήποτε στοιχείο ή πληροφορία τους ζητηθεί και να διευκολύνουν την άσκηση των καθηκόντων του.
  • Ο διορισμός του δεν επιτρέπεται να προβληθεί ως λόγος τροποποίησης ή καταγγελίας οποιασδήποτε σύμβασης ή συμφωνίας στην οποία είναι συμβαλλόμενος ο οργανισμός.
  • Η αμοιβή του καθορίζεται, ύστερα από εισήγηση του ΟΠΙ, με την απόφαση διορισμού του και βαρύνει, μαζί με τα έξοδα διαχείρισης και τις αμοιβές των συνεργατών του, τον οργανισμό συλλογικής διαχείρισης στον οποίο έχει διοριστεί. 
  • Η ευθύνη του κατά την άσκηση των καθηκόντων του περιορίζεται σε δόλο και βαριά αμέλεια.

Αντιδράσεις από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Η ρύθμιση προκάλεσε αντιδράσεις από βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αφορά όχι μόνο το περιεχόμενό της αλλά και τον τρόπο που ήρθε προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, ως τροπολογία σε σχέδιο νόμου του υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και όχι με το αναμενόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού για τη συνολική ρύθμιση του πεδίου της συλλογικής διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων, με την αρμόδια υπουργό Λυδία Κονιόρδου να απαντά ότι σκοπός της τροπολογίας είναι να διασφαλιστεί η απόδοση εσόδων στους δημιουργούς, έως ότου κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο.

Δεν ψηφίζουμε κρατική παρέμβαση σε Ανώνυμη Εταιρία

Η αξιωματική αντιπολίτευση, δια του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της Κων/νου Τζαβάρα, ξεκαθάρισε ότι δεν ψηφίζει την τροπολογία διότι αυτή δεν είναι σύννομη με τον περιορισμό του Κράτους να παρεμβαίνει “στη ζωή των Ανώνυμων Εταιριών” και ζήτησε την απόσυρσή της. Ο κύριος Τζαβάρας διερωτήθηκε πώς γίνεται ο Κρατικός Επίτροπος να λαμβάνει μέτρα παράλληλα με τη διοίκησης και ταυτόχρονα να έχει τη δυνατότητα να καταργεί τις αποφάσεις αυτής, προειδοποιώντας ότι κάτι τέτοιο θα καταρρεύσει νομικά. Για την ΑΕΠΙ, αντιπρότεινε τον ορισμό νέας διοίκησης και απομάκρυνση των προσώπων που διώκονται. Τέλος, επέρριψε ευθύνες στην Κυβέρνηση που δεν έχει φέρει ακόμα στη Βουλή το νομοσχέδιο που ρυθμίζει συνολικά το τοπίο των πνευματικών δικαιωμάτων.

Πρόχειρη και ασυνάρτητη η τροπολογία

Το ερώτημα “γιατί καθυστερεί το νομοσχέδιο” έθεσε -μεταξύ άλλων” προς την αρμόδια υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, εκφράζοντας παράλληλα την απορία γιατί εφόσον ένα τόσο σημαντικό ζήτημα ήρθε στη Βουλή με τη μορφή τροπολογίας γιατί αυτή δεν είναι υπουργική αλλά υπογράφεται από τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Παίρνοντας το λόγο, η Χαρά Κεφαλίδου έκανε λόγο για “πρόχειρη και ασυνάρτητη τροπολογία” που κατατέθηκε εκπρόθεσμα και δεν εξυπηρετεί χρήστες και δημιουργούς. Στάθηκε στο γεγονός ότι η επίμαχη ρύθμιση θεσπίζει έναν Κρατικό Επίτροπο χωρίς να καταργείται το Διοικητικό Συμβούλιο, εγκαθιδρύοντας “μια ιδιότυπη μορφή συνδιοίκησης χωρίς να ξεκαθαρίζονται οι αρμοδιότητες”, “Ποιος υπογράφει τις συμβάσεις; Ποιος προΐσταται του προσωπικού;” ρώτησε μεταξύ άλλων η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ για να θίξει στη συνέχεια το ζήτημα του διορισμού του επιτρόπου από την Υπουργό Πολιτισμού. “Δεν μιλάμε για επίτροπο αλλά για κομισάριο” είπε χαρακτηριστικά ξεκαθαρίζοντας ότι “δεν ψηφίζουμε” και “απαιτούμε ο διορισμός να έχει διακομματικό χαρακτήρα”. “Ποιους έχετε να βολέψετε κυρία υπουργέ; Ντροπή επιτέλους!” κατέληξε.

Διαβάστε ακόμα την έρευνα του News247 για την ΑΕΠΙ

Κονιόρδου: Προσωρινή ρύθμιση μέχρι να κατατεθεί το νομοσχέδιο

Την απόφαση της κυβέρνησης να αποδεχτεί την τροπολογία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον ορισμό επιτρόπου στην ΑΕΠΙ από το υπουργείο Πολιτισμού, ανακοίνωσε από πλευράς της η επικεφαλής του χαρτοφυλακίου, Λυδία Κονιόρδου, προκειμένου να διασφαλιστεί η απόδοση εσόδων στους δημιουργούς.

“Η προσωρινή τροπολογία έρχεται να καλύψει την εναγώνια φωνή των δημιουργών, οι οποίοι χάνουν τα έσοδά τους” είπε η υπουργός Πολιτισμού. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι η τροπολογία είναι προσωρινή και δεν υποκαθιστά τον κύριο νόμο στον οποίον η επιλογή του Επιτρόπου θα γίνεται από το δικαστήριο βάσει μιας λίστας ανθρώπων εγνωσμένου κύρους που καλύπτουν τα προσόντα που πρέπει να έχει ο Επίτροπος.

Η προσωρινή τροπολογία έρχεται να καλύψει την εναγώνια φωνή των δημιουργών, οι οποίοι χάνουν τα έσοδά τους

Ξυδάκης: Να στηρίξουμε τη βιοτεχνία του ελληνικού τραγουδιού

Υπέρ της ψήφισης της προσωρινής τροπολογίας τάχθηκε ο συν-υπογράφων βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης. Ο κ. Ξυδάκης σημείωσε ότι η Βουλή έχει χρέος να στηρίξει την “υπέροχη βιοτεχνία του ελληνικού τραγουδιού που συντηρεί την ελληνική καθημερινότητα ακόμη και στα χρόνια της κρίσης” και έκανε λόγο για “εύλογη πρακτική” διορισμού Επιτρόπου εφόσον έχει διαπιστωθεί κακή διαχείριση που απειλεί χρήστες και δημιουργούς. Εξέφρασε μάλιστα προθυμία να εξετασθούν τυχόν αντιρρήσεις στη διατύπωση της τροπολογίας, θυμίζοντας ωστόσο σε όσους αντιδρούν την απραξία των περασμένων ετών.

“Ο νόμος 2121 έδινε πάντα το δικαίωμα στον υπουργό Πολιτισμού να διατάξει διαχειριστικό έλεγχο” σημείωσε ο πρώην υπουργός, διερωτόμενος γιατί δεν έγινε τίποτα επί 22 χρόνια. “Θα περίμενα μεγαλύτερη ευαισθησία” είπε ο κύριος Ξυδάκης, σημειώνοντας ότι πλέον οφείλουμε να επιδείξουμε ευαισθησία στην κοινή γνώμη, στην έκκληση των δημιουργών και στο ποιος τελικά “απειλεί το ψωμί των δημιουργών και τη σχέση δημιουργών – χρηστών”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα