Ανακοινώθηκε η εθνική εκπροσώπηση για την 58η Biennale Βενετίας

Ανακοινώθηκε η εθνική εκπροσώπηση για την 58η Biennale Βενετίας
Εικόνες από παλαιότερη διοργάνωση AP

Την εικαστική πρόταση που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη Biennale Βενετίας, που ανοίγει τις πύλες της τον ερχόμενο Μάιο, ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού.

Με απόφαση της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδίας Κονιόρδου, και μετά τη σχετική γνωμοδότηση της ad hocγνωμοδοτικής επιτροπής, ορίζεται ότι η εικαστική πρόταση των καλλιτεχνών Ζάφου Ξαγοράρη, Εύας Στεφανή και Πάνου Χαραλάμπους με τίτλο «Αιωρήσεις» σε επιμέλεια της Κατερίνας Τσέλου, θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην 58η Διεθνή Έκθεση Τέχνης της Biennale Βενετίας (11 Μαΐου – 24 Νοεμβρίου 2019).

Την ευθύνη για την υλοποίηση της εθνικής εκπροσώπησης θα έχει το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με την ιδιότητα του Επιτρόπου, ακολουθώντας την πρακτική των τελευταίων χρόνων της εκ περιτροπής ανάθεσης της παραπάνω ιδιότητας σε μουσειακούς φορείς που εποπτεύονται από το ΥΠΠΟΑ και έχουν ωαντικείμενο τη σύγχρονη τέχνη.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αφού απηύθυνε τον Μάρτιο του 2018 ανοικτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε επιμελητές και καλλιτέχνες, συγκρότησε εννεαμελή γνωμοδοτική επιτροπή με εκπροσώπους από πανεπιστημιακά ιδρύματα, μουσεία και συλλογικούς φορείς των εικαστικών τεχνών, με γνώμονα την πληρέστερη θεσμική εκπροσώπηση του χώρου. Η εικαστική πρόταση που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας επελέγη από την επιτροπή μεταξύ 35 υποψηφιοτήτων ( http://greeceatvenice.culture.gr/ ).

Η επιλεχθείσα πρόταση, όπως αναφέρουν οι συντελεστές, «επιθυμεί να δημιουργήσει τη συνθήκη ενός ενεργού παρόντος. Φωνές και ιστορίες αναδύονται στο παρόν, αιωρούνται στον χώρο, τον στοιχειώνουν, και δημιουργούν νέες σχέσεις και πιθανότητες για το μέλλον.

Με την ένταση του ακαριαίου -ερμηνεύοντας δηλαδή το παρελθόν αυτό με τρόπο συνειρμικό και διαισθητικό, με εκφραστική ελευθερία ως προς τις συνδέσεις και τις αναπαραστάσεις του- αλλοιώνεται το παρόν και ανοίγονται νέες δυνατότητες. Η επανεξέταση του παρελθόντος και των ματαιώσεών του, η αίσθηση απώλειας και πώς αυτή καθορίζει συλλογικές/εθνικές επιθυμίες και στρατηγικές, η επαναδιαπραγμάτευση της Ιστορίας και των θεσμών που την δημιουργούν και η ανάδειξη εναλλακτικών ιστοριών που θέτουν υπό αμφισβήτηση την ηγεμονική της αφήγηση, είναι από τους κύριους άξονες της πρότασης.

Τρεις σημαντικοί σύγχρονοι Έλληνες καλλιτέχνες θα συνδιαλλαγούν οργανικά στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο του περιπτέρου αλλά και πέρα από αυτόν. Μέσα από διαφορετικές στρατηγικές και πρακτικές αλλά με κοινά ενδιαφέροντα, η Εύα Στεφανή, ο Πάνος Χαραλάμπους και ο Ζάφος Ξαγοράρης θα δημιουργήσουν μία πολυφωνική και πολυεπίπεδη εκδοχή ενός εναλλακτικού αλλά ενεργού παρόντος».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα