Αλίσια Βικάντερ: Το Κορίτσι από τη Σουηδία

Αλίσια Βικάντερ: Το Κορίτσι από τη Σουηδία

Βρίσκεται υποψήφια για Όσκαρ για το ρόλο της στο «Κορίτσι από τη Δανία» του Τομ Χούπερ. Ποια είναι όμως η Αλίσια Βικάντερ που τον τελευταίο χρόνο εκτοξεύθηκε στη σφαίρα των σταρ και γιατί μας αρέσει τόσο; (Pics)

Επιμέλεια: Λήδα Γαλανού

Ο σκηνοθέτης Τομ Χούπερ έχτισε τη φήμη του με τον «Λόγο του Βασιλιά» και το «Les Misérables». Αγγίζοντας, όμως, την πραγματική ιστορία της transgender Λίλι Ελμπε, απέδειξε ότι μπορεί να τα καταφέρει και στ’ αληθινά δύσκολα. Βασισμένη στο ομότιτλο βιβλίο του Ντέιβιντ Εμπερσχοφ, η ταινία  «Το Κορίτσι από τη Δανία» («The Danish Girl»), αφηγείται μια εκδοχή της ιστορίας του ζωγράφου Αϊναρ Βέγκενερ (Εντι Ρέντμεϊν), γνωστού ως Λίλι Ελμπε, την περίοδο που αποφάσισε να κάνει εγχείρηση επαναπροσδιορισμού φύλου, τη δεκαετία του ’20, σοκάροντας τους ανθρώπους της εποχής. Ως Αϊναρ ήταν παντρεμένος με τη ζωγράφο Γκέρντα Βέγκενερ (Αλίσια Βικάντερ) που στα έργα της τον παρουσίαζε, αρχικά, ως μυστηριώδη, μελαχρινή κοπέλα με όμορφα πόδια. Ετσι ανακάλυψε τα θέματα σεξουαλικής ταυτότητας που είχε, αποφασίζοντας να προχωρήσει σε εγχείρηση αλλαγής φύλου και να αυτοπραγματωθεί.

 

Διαβάστε ακόμη: Η Κάθριν Μπίγκελοου αφήνει τη Μέση Ανατολή και στρέφεται στο εσωτερικό της Αμερικής

Παρότι το «Κορίτσι από τη Δανία» έχει δυο προφανείς πόλους έλξης, την πραγματική ιστορία της Λίλι Ελμπε και μια μοναδικά γενναιόδωρη ερμηνεία (ξανά) από τον Εντι Ρέντμεϊν, είναι η Αλίσια Βικάντερ εκείνη που, με απίστευτη ζεστασιά, μ’ ένα μοναδικό συνδυασμό παιδικότητας και ωριμότητας, με συναισθηματική προθυμία, κλέβει την παράσταση στην ταινία. Καθώς η ηρωίδα της, η Γκέρντα Βέγκενερ, αφοσιώνεται στην υποστήριξη του Αϊναρ / της Λίλι, ενώ βλέπει τον έρωτά της να γκρεμίζεται μπροστά στα μάτια της, η Αλίσια Βικάντερ βρίσκεται υποψήφια για Οσκαρ, έχοντας σαρώσει το σινεμά μ’ ένα βλέμμα. Τσεκάρουμε τα 10 πράγματα που ξέρουμε για την ηθοποιό, πριν την αποθεώσουμε.

1. Μόνο μέσα στην κινηματογραφική σεζόν του 2015, πρόλαβε να δώσει σεξ απίλ στην τεχνητή νοημοσύνη στο  «Ex Machina», να κάψει τον Μπράντλεϊ Κούπερ στο  «Burnt», να βάλει στιλιστικές και κατασκοπευτικές τρικλοποδιές στη CIA και την KGB στο  «The Man from U.N.C.L.E.», προτού υποδυθεί έναν από τους σπουδαιότερους ρόλους της χρονιάς στο  «Κορίτσι από τη Δανία».

2. Γεννήθηκε στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας στις 3 Οκτωβρίου 1988, είναι άρα μόνο 28 χρόνων. Η μητέρα της είναι ηθοποιός στο θεάτρο κι ο πατέρας της ψυχίατρος. Οι γονείς της χώρισαν κι η Αλίσια απέκτησε πέντε ετεροθαλή αδέλφια από τον πατέρα της.

3. Εκανε μπαλέτο από τα 9 της χρόνια στη Βασιλική Σχολή της Σουηδίας στο Γκέτεμποργκ, αλλά στα 15 μετακόμισε στη Στοκχόλμη όπου έζησε μόνη της, με το σκοπό να γίνει πρίμα μπαλαρίνα. Διαδοχικοί τραυματισμοί απέκλεισαν αυτό το όνειρο κι έτσι, μετά από σύντομες σπουδές στη Νομική, αποφάσισε να γίνει ηθοποιός.

 

4. Εγινε γνωστή στο σκανδιναβικό κοινό από την τηλεοπτική σειρά «Andra Avenyn (2008–2010)», όμως ο πρώτος της ρόλος, πρωταγωνιστικός, σε κινηματογραφική ταινία, ήταν στο «Pure» της Λίσα Λάνγκσεθ το 2009, για τον οποίο κέρδισε το Βραβείο Shooting Star στο Φεστιβάλ Βερολίνου. Ο ρόλος που την έκανε γνωστή στο ευρύ κοινό, ήταν αυτός της Κίτι στην  «Αννα Καρένινα» του Τζο Ράιτ.

 

5. Από το 2014, είναι το κορίτσι του Μάικλ Φασμπέντερ. Θα το ξαναπούμε. Είναι το κορίτσι του Μάικλ Φασμπέντερ. Μαζί πρωταγωνιστούν στη νέα ταινία του Ντέρεκ Σιανφράνς,  «The Light Between Oceans» (δείτε και διαβάστε περισσότερα εδώ), που θα δούμε μέσα στο 2016, πιθανόν με πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών. Αντίθετα, αποχώρησε από το  «Assassin’s Creed» του Τζάστιν Κερζέλ (δείτε και διαβάστε περισσότερα εδώ), όπου επρόκειτο επίσης να συμπρωταγωνιστήσει με τον Μάικλ Φασμπέντερ – το ρόλο της πήρε η Αριάν Λαμπέντ.

Διαβάστε ακόμη: Η Κιμ Μπέισινγκερ θα υποδυθεί την πρώην του Κρίστιαν Γκρέι στο «Fifty Shades Darker»

 

6. Από το 2015 είναι το πρόσωπο του Louis Vuitton.

 

7. Είναι μόλις η 6η ηθοποιός από τη Σουηδία που βρίσκεται υποψήφια για Οσκαρ και οι προηγούμενοι 5 την τιμούν ιδιαίτερα: Γκρέτα Γκάρμπο, Ινγκριντ Μπέργκμαν, Αν-Μάργκρετ, Λίνα Ολιν και Μαξ φον Σίντοφ.

 

8. Μέσα στην επόμενη σεζόν, 2016/17, εκτός από το  «The Light Between Oceans», περιμένουμε να τη δούμε στο «Tulip Fever» του Τζάστιν Τσάντγουικ, δίπλα στους Κάρα Ντελεβίν και Κριστόφ Βαλτς, στην επόμενη  περιπέτεια του Τζέισον Μπορν, απέναντι στον Ματ Ντέιμον, αλλά και στο «Submergence» του Βιμ Βέντερς, μαζί με τον Τζέιμς ΜακΑβοϊ.

 

9. Το μεγαλύτερο άγχος της στην προετοιμασία και τα γυρίσματα του «Ενα Κορίτσι από τη Δανία» ήταν ότι θα χρειαζόταν να ζωγραφίσει, κάτι που της προκαλεί τρόμο. Ωστόσο κι εκείνη κι ο Εντι Ρέντμεϊν έκαναν εντατικά μαθήματα ζωγραφικής ώστε, τουλάχιστον, να υποδύονται ότι ξέρουν τι κάνουν!

 

10. Η Αλίσια Βικάντερ βρήκε την ιστορία και την ψυχοσύνθεση της Γκέρντα Βέγκενερ που υποδύεται στο «Κορίτσι από τη Δανία» συναρπαστική: «Είναι μια ιστορία για δυο ανθρώπους που βρίσκονται κι οι δυο μπροστά σε μια μεγάλη μετάβαση, όχι μόνο εκείνος. Σε κάθε σχέση, όταν βιώνεις μια αλλαγή, αγωνίζεσαι να βρεις τη νέα θέση σου, το έδαφος όπου θα σταθείς. Παίρνει χρόνο να καταλάβεις πώς θα είναι αυτή η καινούρια σχέση. Αυτό είναι κάτι που μπορώ να νιώσω, η έντασή του μ’ έπιασε αμέσως.»

Διαβάστε ακόμη: Είναι επίσημο: η Ελίζαμπεθ Μος επιστρέφει στο «Top of the Lake 2»

(Πηγή: Flix)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα