“Collective”: Ένα ντοκιμαντέρ για την τραγωδία που έριξε την κυβέρνηση της Ρουμανίας

“Collective”: Ένα ντοκιμαντέρ για την τραγωδία που έριξε την κυβέρνηση της Ρουμανίας
Στιγμιότυπο από το ντοκιμαντέρ "Collective" glomex

Η πυρκαγιά στο κλαμπ "Colectiv" το 2015 πήρε διαστάσεις εθνικής τραγωδίας στη Ρουμανία και πυροδότησε μαζικές διαμαρτυρίες κατά της διαφθοράς, με αποτέλεσμα την παραίτηση της τότε κυβέρνησης.

Ένας τολμηρός ρεπόρτερ αποφασίζει να ερευνήσει τις συνθήκες και τα αίτια θανάτου των θαμώνων του νυχτερινού κέντρου Collective στο Βουκουρέστι τον Οκτώβριο του 2015 όπου ξέσπασε φωτιά.

Το ντοκιμαντέρ του γερμανο-ρουμάνου σκηνοθέτη Αλεξάντερ Νανάου παρακολουθεί τα βήματά του αναδεικνύοντας την ερευνητική δημοσιογραφία σε μια σπουδαία της στιγμή.

“Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να ισορροπήσω μεταξύ των διαφορετικών αξόνων της πλοκής: έχουμε την πλευρά του δημοσιογράφου, των θυμάτων και των οικογενειών τους και του κράτους. Η ταινία κάνει απλή παρατήρηση, είναι κινηματογράφος της παρατήρησης, κοιτάζει πίσω από κλειστές πόρτες των αιθουσών σύνταξης, πίσω από τις κλειστές πόρτες του υπουργείου υγείας, πλησιάζει πολύ κοντά στους απλούς ανθρώπους. Η ιστορία είναι περισσότερο σαν ένα πραγματικό θρίλερ μεταξύ δημοσιογράφων, κράτους και πολιτών”.

Η πυρκαγιά στο κλαμπ “Colectiv” πήρε διαστάσεις εθνικής τραγωδίας στη Ρουμανία και πυροδότησε μαζικές διαμαρτυρίες κατά της διαφθοράς με αίτημα και κατάληξη την παραίτηση τη κυβέρνησης του Βίκτορ Πόντα.

Η ταινία του Αλεξάντερ Νανάου διατίθεται μέσω τη υπηρεσίας Video on Demand στη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου έχει βρει διανομή και σε ορισμένες κινηματογραφικές αίθουσες που λειτουργούν.

Σύμφωνα με το euronews, το “Collective”, είναι η ρουμανική υποψηφιότητα για Όσκαρ καλύτερου ξένου ντοκιμαντέρ, καθώς και για το ευρωπαϊκό βραβείο κινηματογράφου ο νικητής του οποίου θα ανακοινωθεί στις 12 Δεκεμβρίου.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα