Coronation: Η ταινία για τα “μυστικά” της Γουχάν που απαγορεύτηκε στην Κίνα

Coronation: Η ταινία για τα “μυστικά” της Γουχάν που απαγορεύτηκε στην Κίνα
Στιγμιότυπο από την ταινία του Άι Γουέι Γουέι "Coronation" video printscreen

Ο κινέζος ακτιβιστής Άι Γουέι Γουέι χρησιμοποίησε 500 ώρες αχρησιμοποίητου υλικού από φίλους που έζησαν το πρώτο lockdown στην Κίνα, αλλά και κλεμμένο υλικό από την κυβέρνηση.

Ο Άι Γουέι Γουέι είναι ένας από τους πιο γνωστούς καλλιτέχνες παγκοσμίως. Κυρίως όμως είναι ένας ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με την ταινία που έχει τίτλο “Coronation” ο ίδιος επιτυγχάνει να παρουσiάσει τι συνέβη πέρυσι στην κινεζική πόλη Γουχάν κατά την διάρκεια του καθολικού lockdown στην πόλη από την οποία λέγεται ότι ξεκίνησε η πανδημία.

Ο ίδιος χρησιμοποιεί ακόμα και εικόνες που έχουν κλαπεί από την κινεζική κυβέρνηση, η οποία αξίζει να σημειωθεί ότι απαγόρευσε την προβολή της ταινίας του στην Κίνα.

“Ως καλλιτέχνης αλλά και ως ακριβιστής νομιζω ότι είναι υποχρέωσή μου να καταγράψω μια από τις πιο σημαντικές στιγμές της ιστορίας του 21ου αιώνα. Δεν ήξερα ότι ο Covid θα αναπτυσσόταν τόσο πολύ και θα φτάναμε σε αυτήν την τόσο σοκαριστική κατάσταση, αλλά αν δεν το έκανα αυτό, η ιστορία θα εξαφανιζόταν”, δήλωσε ο κινέζος καλλιτέχνης στο euronews.

To Coronation είναι ένα απίστευτο ντοκιμαντέρ με ανέκδοτο υλικό που τραβήχτηκε από φίλους και συνεργάτες του Άι Γουέι Γουέι που είχαν εγκλωβιστεί στην Γουχάν, οι οποίοι και του το έστειλαν για να το αξιοποιήσει. Ειδικά οι εικόνες από τα νοσοκομεία της πόλης όπου συνωστίζονται οι άρρωστοι και πολλαπλασιάζονται οι νεκροί, συγκλονίζουν.

“Κατά βάση καταγράψαμε εικόνες σε έξι νοσοκομεία και έχουμε αρκετό υλικό αλλά φυσικά σε μια ταινία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο πολύ λίγα αποσπάσματα”, λέει. Το όλο υλικό που επεξεργάστηκε ο δημιουργός ξεπερνά τις 500 ώρες αλλά η ταινία περιορίζεται σε λιγότερες από δύο.

Αυτήν την περίοδο η ταινία λαμβάνει μέρος στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γενεύης που διεξάγεται φέτος ολοκληρωτικά διαδικτυακά. Μπορείτε να δείτε την ταινία αγοράζοντας διαδικτυακό εισιτήριο στο Φεστιβάλ Ανθρωπίνων δικαιωμάτων που θα διαρκέσει ως τις 14 Μαρτίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα