Ευκαιρίες για σινεφίλ παιδιά και φερέλπιδες καλλιτέχνες

Ευκαιρίες για σινεφίλ παιδιά και φερέλπιδες καλλιτέχνες

Ανοιχτή πρόσκληση για το κινηματογραφικό Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού, αλλά και το Πρόγραμμα Στήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει κοινωνική ομάδα, επαγγελματικός κλάδος, ή σκέτος άνθρωπος, τέλος πάντων, που να έχει μείνει ανεπηρέαστος από την πανδημία και τ’ αποδέλοιπά της. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποιες κατηγορίες ανθρώπων που αποδείχθηκαν ιδιαίτερα ευάλωτες –είτε σε ψυχολογικό, είτε σε στεγνά πρακτικό επίπεδο. Όπως τα παιδιά, φερ’ ειπείν. Ή οι καλλιτέχνες.

Όσον αφορά τα πρώτα, διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποιήσαν μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου 2020 η Α’ Ψυχιατρική Κλινική της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, το Τμήμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, και το Τμήμα Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών, κατέδειξε πως στην Ελλάδα το 35% των παιδιών κάτω των 18 χρόνων έχει επηρεαστεί αρνητικά, σε συμπεριφορικό και ψυχολογικό επίπεδο, από τα περιοριστικά μέτρα. Όσο για τους καλλιτέχνες, τα πιο πρόσφατα στοιχεία, που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ στις 17 Φεβρουαρίου, απλά επιβεβαιώνουν το αυταπόδεικτο: «Την μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών κατά 65,1% τον Νοέμβριο 2020 σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2019 παρουσίασαν οι επιχειρήσεις του τομέα Τέχνες, Διασκέδαση και Ψυχαγωγία». Ένα μήνα μετά, η μείωση είχε ανέβει στο 78,5%…

Κι ενώ η πανδημία και οι συνέπειές της προελαύνουν κανονικά, δυο καταξιωμένοι καλλιτεχνικοί θεσμοί έρχονται να προσφέρουν μια κάποια διέξοδο, μια χείρα βοηθείας σε αυτές τις δυο ιδιαίτερα πληττόμενες ομάδες πληθυσμού.

Για παιδιά 12-14 ετών

Η Ευρωπαϊκή Ακαδημία Κινηματογράφου διοργανώνει για ακόμη μια χρονιά το Ευρωπαϊκό Βραβείο Νεανικού Κοινού, καλώντας αγόρια και κορίτσια ηλικίας 12-14 να παρακολουθήσουν ονλάιν τις τρεις υποψήφιες ταινίες και, στην συνέχεια, να αναδείξουν με την διαδικτυακή ψήφο τους το καλύτερο νεανικό φιλμ του 2021. Ειδικότερα για φέτος, οι τρείς υποψήφιες ταινίες (η τελική επιλογή ανήκει πάντα σε επιτροπή πέντε παιδιών από ισάριθμες χώρες) θα διατίθενται για θέαση με ελληνικούς υπότιτλους από 21 έως 24 Απριλίου στην ειδική πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Το μεγάλο, όμως, πάρτι θα έρθει την Κυριακή 25 Απριλίου, όταν ανήλικοι θεατές από 38 χώρες (κυρίως ευρωπαϊκές, αλλά όχι μόνο) θα συνδεθούν όλοι μαζί ζωντανά για να ανταλλάξουν απόψεις, να συζητήσουν με έμπειρους υπηρέτες της έβδομης τέχνης, να ψηφίσουν το φιλμ της αρεσκείας τους, και, τέλος, να παρακολουθήσουν την βράβευση της πιο λαοφίλητης ταινίας.

Οι φετινές υποψήφιες ταινίες είναι πράγματι εξαιρετικές. Λιγότερο γνωστή, «Το πέρασμα» (Flukten over grensen), της Νορβηγίδας Γιοχάνε Χέλγκελαντ, μια ιστορία που διαδραματίζεται στη σκιά του Β’ Παγκόσμιου κι έχει ως (κυριολεκτικούς) ήρωες μια 10χρονη και τον μικρό αδελφό της. Ταινία κινουμένων σχεδίων η δεύτερη υποψήφια, και μάλιστα, με φρέσκια οσκαρική υποψηφιότητα στην σχετική κατηγορία. Ο λόγος, για το «Wolfwalkers» των Ιρλανδών Τομ Μουρ και Ρος Στιούαρτ, που μιξάρει φολκλορικούς θρύλους για λύκους με σπουδαία, οικολογικά και μη, μηνύματα. Τέλος, ο πολυαναμενόμενος «Πινόκιο» του Ιταλού Ματέο Γκαρόνε διεκδικεί επίσης το βραβείο, με ατού εξαιρετικά ψηφιακά εφέ, τον Ρομπέρτο Μπενίνι στον ρόλο του Τζεπέτο, και, φυσικά, την ίδια την αγέραστη ιστορία του Κάρλο Κολόντι.

Όσοι, λοιπόν, ενδιαφέρονται να πάρουν μέρος σε τούτη την διεθνή σινεφιλική γιορτή των παιδιών πρέπει να δηλώσουν συμμετοχή στην ειδική φόρμα μέχρι την Παρασκευή 2 Απριλίου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, οπότε σπεύστε.

Για νέους καλλιτέχνες

Με ή χωρίς κορωνοϊό, οι νέοι καλλιτέχνες αντιμετωπίζουν συνήθως μπόλικες δυσκολίες στην χρηματοδότηση, ή στην προώθηση των δημιουργικών προσπαθειών τους. Η ARTWORKS, με την στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, έρχεται για τέταρτη συνεχή χρονιά να τους συνδράμει προσφέροντάς χρηματική βοήθεια, επιμόρφωση, αλλά και εργαλεία και ευκαιρίες για επαγγελματική δικτύωση εντός κι εκτός Ελλάδας.

Το φετινό Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα βραβεύσει 80 άτομα, τα οποία, στο διάστημα Σεπτέμβριος 2021 – Μάιος 2022 θα μπορούν να συμμετέχουν στα σεμινάρια, τα εργαστήρια, τις διαλέξεις και γενικά στις δράσεις που διοργανώνει η ARTWORKS στο πλαίσιο του προγράμματος. Συγχρόνως, κάθε βραβευθείς θα πάρει οικονομική ενίσχυση 8.000€, ενώ παρέχεται επίσης η δυνατότητα φιλοξενίας σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Κωνσταντινούπολη για συνεργασία με τους εκεί καλλιτέχνες και πολιτιστικούς φορείς.

Καλούνται, το λοιπόν, δημιουργοί γεννημένοι μεταξύ 1980 και 1996, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στα εικαστικά (ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική, φωτογραφία, εγκαταστάσεις, βιντεοτέχνη, περφόρμανς, ψηφιακά, πολυμέσα), την κινούμενη εικόνα (σκηνοθεσία, σενάριο, παραγωγή ταινιών κάθε είδους), στον χορό (χορογραφία, ερμηνεία), και την επιμέλεια εικαστικών εκθέσεων να υποβάλλουν την αίτησή τους έως τις 31 Μαρτίου στην ειδική πλατφόρμα της ARTWORKS. Ενός νεόκοπου πολιτιστικού φορέα που στα τρία χρόνια ύπαρξής του έχει ήδη προσφέρει αρωγή και στήριξη σε 230 νέους καλλιτέχνες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα