Κάννες: Βραβείο για την ταινία “Στον θρόνο του Ξέρξη”, που πρωταγωνιστεί ο Γιώργος Μαζωνάκης

Κάννες: Βραβείο για την ταινία “Στον θρόνο του Ξέρξη”, που πρωταγωνιστεί ο Γιώργος Μαζωνάκης
Γιώργος Μαζωνάκης, Εύη Καλογηροπούλου, Αφροδίτη Παναγιωτάκου στις Κάννες Instagram / @georgemazonakis

Με το μεγάλο βραβείο του Canal+ τιμήθηκε η ελληνική ταινία "Στον Θρόνο του Ξέρξη", στην οποία πρωταγωνιστεί ο Γιώργος Μαζωνάκης. Το "ευχαριστώ" του.

Μια διάκριση με “άρωμα” Ελλάδας σημειώθηκε στο 75ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, καθώς βραβεύτηκε η ταινία “Στον Θρόνο του Ξέρξη”.

Συγκεκριμένα, η ελληνική ταινία σε σκηνοθεσία της Εύης Καλογηροπούλου, σε καλλιτεχνική επιμέλεια της Αφροδίτης Παναγιωτάκου, Διευθύντριας Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση και σε παραγωγή της Αμάντας Λιβανού, με πρωταγωνιστή τον γνωστό τραγουδιστή Γιώργο Μαζωνάκη, κέρδισε μεγάλο βραβείο του Canal+ της Εβδομάδας Κριτικής του Φεστιβάλ.

Πρόκειται για μια δυστοπική ταινία, στην οποία η Καλογηροπούλου επιλέγει να μιλήσει για το ανθρώπινο σώμα, την ομορφιά, το μάταιο της εργασίας, τις συνθήκες μιας παρανοϊκής παρακολούθησης, αλλά και ταυτόχρονα για το αίμα και τον αποχωρισμό, το φύλο, τη σεξουαλική επιθυμία και τα όριά της.

Ο ρόλος του Γιώργου Mαζωνάκη εμφανίζεται αντίστοιχα αινιγματικός και αυτοβιογραφικός. Αινιγματικός, ως προς το αν είναι άνθρωπος ή μηχανή; Από πού προέρχεται και γιατί μπορεί τελικά να σπάσει έναν τόσο βαθιά ριζωμένο κανόνα καταστολής; Τι είδους είναι ο ερωτισμός που αποπνέει; Αυτοβιογραφικός, καθώς ο Έλληνας ερμηνευτής επιστρέφει στο Πέραμα και στον τόπο εργασίας του πατέρα του.

Η ανάρτηση του Γιώργου Μαζωνάκη

Ο διάσημος τραγουδιστής εξέφρασε την χαρά του για την βράβευση της ταινίας με ένα βίντεο που ανήρτησε στο Instagram, όπου ανέφερε:

“Είμαι πολύ συγκινημένος. Κλαίνε τα μάτια μου και η ψυχή μου. Η ταινία μας πήρε το βραβείο. Εύη Καλογηροπούλου το ταλέντο σου μοναδικό, η ψυχή σου ακόμη πιο θεϊκή. Αφροδίτη μου σε ευχαριστώ. Σας ευχαριστώ πολύ όλους”.

Νωρίτερα, είχε κάνει μια κόμη ανάρτηση από τις Κάννες όπου βρίσκεται, στην οποία ποζάρει μαζί με την Εύη Καλογηροπούλου και την Αφροδίτη Παναγιωτάκου.

Επίσης, είχε αναρτήσει ακόμη ένα βίντεό του από τις Κάννες, στο οποίο έλεγε: Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ στις Κάννες στην επίσημη πρεμιέρα της ταινίας “Στον θρόνο του Ξέρξη” σε σκηνοθεσία της Έφης Καλογηροπούλου, μαζί με την Αφροδίτη Παναγιωτάκου, την διευθύντρια της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών. Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος, ήταν ένα όνειρο που είχα χρόνια στο μυαλό μου. Την διασκευή του “Ανήκω σε μένα”, που παίζει μέσα στην ταινία, την έχει κάνει η Kid Moxie. Ευελπιστώ στα καλύτερα. Σας ευχαριστώ πολύ, την αγάπη μου”.

Η επίσημη περιγραφή της ταινίας

Στην εργασιακή δυστοπία των ναυπηγείων του Περάματος, η χρόνια απαγόρευση της σωματικής επαφής έχει μετατρέψει τις ανθρώπινες αλληλεπιδράσεις σε απόκοσμες προσομοιώσεις ενός καταπνιγμένου αισθησιασμού που υπερβαίνει τα ετεροκανονικά στερεότυπα της επιθυμίας.

Κάτω από την υπόνοια της ύπαρξης ενός πανταχού παρόντος, αλλά αόρατου ελεγκτικού μηχανισμού, ακολουθείται η αφήγηση του Γιώργου, του παλαιότερου εργάτη και υπεύθυνου στο ναυπηγείο, σκιαγραφώντας τις ανθρώπινες σχέσεις όπως αυτές διαμορφώνονται σε μία οργουελιανή καθημερινότητα όπου το οπτικό υποτάσσει το συγκινησιακό.

Ο Γιώργος, μία φορά το μήνα, κάνει τη διαδρομή από το Πέραμα, απέναντι στη Σαλαμίνα. Ο ίδιος, όπως και οι νέοι εργάτες, κοιτάζουν μία στο βουνό του Περάματος, μία απέναντι, χωρίς να ξέρουν τι να περιμένουν ή τι θα πρέπει να κάνουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version