Νύχτες Πρεμιέρας 2022: Τι να δεις Κυριακή 2 Οκτωβρίου

Νύχτες Πρεμιέρας 2022: Τι να δεις Κυριακή 2 Οκτωβρίου

Κάθε μέρα σας προτείνουμε ταινίες από τις 28ες Νύχτες Πρεμιέρας.

Οι Νύχτες Πρεμιέρας είναι γεγονός για 28η χρονιά, γεμίζοντας με σινεμά και πάρτυ την Αθήνα από τις 28 Σεπτεμβρίου ως τις 9 Οκτωβρίου. Κάθε μέρα, θα προτείνουμε τις πιο must, πιο ενδιαφέρουσες, πιο τολμηρές ταινίες του προγράμματος.

Αν θες να δεις ένα κλασικό αριστούργημα…

Μέρες Ευτυχίας

Η ιστορία ενός καταραμένου ερωτικού τριγώνου (Ρίτσαρντ Γκιρ, Μπρουκ Άνταμς, Σαμ Σέπαρντ) σε μια φυτεία των αρχών του 20ού αιώνα μετατρέπεται από τον Τέρενς Μάλικ σε μια βιβλική παραβολή, βγαλμένη θαρρείς απευθείας από πίνακες του Χόπερ και του Γουάιεθ. Γυρισμένες σχεδόν αποκλειστικά την αυγή και το σούρουπο, με στόχο την επίτευξη ενός ονειρώδους κινηματογραφικού κάδρου, οι «Μέρες Ευτυχίας» απαλείφουν την ανθρωποκεντρική αφήγηση μέσα σε μία αισθητηριακή αποθέωση του φυσικού τοπίου και φυτεύουν το ποιητικό στοιχείο στην καρδιά του μεγάλου αμερικανικού σινεμά των 70s.

Βραβείο Σκηνοθεσίας στις Κάννες, πρώτη οσκαρική υποψηφιότητα για τον Έννιο Μορικόνε και Όσκαρ Φωτογραφίας για τον Νέστορ Άλμεντρος. (Άστορ, 22.00)

Αν θες να δεις έναν καυτό τίτλο της νέας σεζόν…

Armageddon Time

Ένα τραγούδι των Clash εμπνέει τον τίτλο της αυτοβιογραφικής ταινίας ενός από τους πιο αξιοσέβαστους δημιουργούς του σύγχρονου σινεμά. Το «Armageddon Time» ταξιδεύει στη Νέα Υόρκη των αρχών του ’80 και στη ζωή ενός μικρού αγοριού το οποίο θα πάρει το πρώτο του πικρό μάθημα από το τι ακριβώς σημαίνει να μεγαλώνεις σε ένα κόσμο αγεφύρωτων κοινωνικών και φυλετικών χασμάτων και ποιοι είναι οι συμβιβασμοί που καλείσαι να κάνεις, αν θέλεις να γευτείς το δικό σου μερίδιο από το Αμερικανικό Όνειρο.

Στον ρόλο του παππού που όλοι θα ευχόμασταν να είχαμε, ο Άντονι Χόπκινς ετοιμάζεται για μια υποψηφιότητα στα επόμενα Όσκαρ, το ίδιο και ο συμπρωταγωνιστής του, Τζέρεμι Στρονγκ του «Succession». (Ιντεάλ, 22.15)

Αν θες να δεις μια ταινία για έναν ήρωά σου…

Ερωτευμένη Χάισμιθ

Μέσα από τις σελίδες ενός κρυφού ημερολογίου, συνεντεύξεις με ανυποψίαστους συγγενείς και αποκαλύψεις από διακριτικούς φίλους, το ντοκιμαντέρ φωτίζει τα κενά μεταξύ πραγματικότητας και μυθοπλασίας στο έργο της Πατρίτσια Χάισμιθ. Έχοντας σαν αφετηρία το «Κάρολ», η Βιτία χαρτογραφεί μια μοναχική διαδρομή από το Τέξας μέχρι το Λοκάρνο της Ελβετίας, με ενδιάμεσους σταθμούς τους λεσβιακούς έρωτες που διαμόρφωσαν την καριέρα της πρωθιέρειας του λογοτεχνικού ψυχολογικού θρίλερ.

Ανακαλύπτει, επίσης, τις ευθείες γραμμές μεταξύ της Χάισμιθ και των ηρώων της: Σαν άλλος «Ρίπλεϊ», επέλεξε και η ίδια να κρυφτεί σε διπλές ζωές, μέσα από τις αντιφάσεις των οποίων κατάφερε να επιβληθεί μεγαλοπρεπώς στην εποχή και τα πάθη της. (Δαναός 2, 19.15)

Αν θες να πειραματιστείς…

Το Μπλε Καφτάνι

Σε μια από τις παλαιότερες συνοικίες του Μαρόκου, ένα παντρεμένο ζευγάρι συντηρεί ένα παραδοσιακό ραφείο και μαζί ένα γάμο από τον οποίο κάθε ερωτική διάθεση έχει παρέλθει. Εκείνη πασχίζει με την υγεία της και το πόσο της λείπει λίγη τρυφερότητα. Εκείνος παλεύει με την καταπιεσμένη ομοφυλοφιλία του. Κι ένας νεαρός μαθητευόμενος έρχεται να τρυπώσει καταλυτικά ανάμεσά τους. Ένας κόσμος αγάπης ως απάντηση σε μια αναχρονιστική πραγματικότητα.

Τρεις άνθρωποι που εφευρίσκουν πώς να συνυπάρξουν κόντρα στα σκληρά προστάγματα της ζωής. Αυτή την ιστορία διηγείται με τρυφερότητα, ήρεμη συγκίνηση και δύο θαυμάσιες πρωταγωνίστριες η Μαριάμ Τουζανί, κερδίζοντας το βραβείο FIPRESCI στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα των Καννών. (Δαναός 1, 19.30)

*Οι 28ες Νύχτες Πρεμιέρας διεξάγονται 28 Σεπτεμβρίου ως 9 Οκτωβρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα